ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

1 δισ. στοίχισε στις τράπεζες ο Στουρνάρας

Σε δεινή θέση βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες καθώς συνεχίζεται η απόσυρση καταθέσεων, ενώ δεν διαφαίνονται προοπτικές άμεσης επίτευξης συμφωνίας με τους δανειστές, η οποία θα άλλαζε το κλίμα, καθησυχάζοντας τους αποταμιευτές. Οι εκροές επιταχύνθηκαν χθες και προσέλαβαν μορφή χιονοστιβάδας, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης  του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος στην εισαγωγική του έκθεση προειδοποιεί για  Grexit και χρεοκοπία σε περίπτωση ρήξης με τους δανειστές. 

Η έκθεση του Γιάννη Στουρνάρα ήταν από μόνη της ισχυρή νάρκη την οποία πλήρωσαν οι ελληνικές τράπεζες  με εκροές 950 εκατ. Το κλίμα έγινε εκρηκτικό από την οργισμένη αντίδραση της Ζωής Κωνσταντοπούλου που λίγο έλλειψε να προκαλέσει κρίση στις σχέσεις της χώρας με την ΕΚΤ.

Όπως επισημαίνουν τραπεζίτες η κατάσταση θα μπορούσε να έχει βελτιωθεί, αν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη είχαν καθησυχάσει για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας αντί να επενδύουν σε συγκρούσεις με τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας. 

Σε κάθε περίπτωση η παρέμβαση του Γιάννη Στουρνάρα στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με την έκθεση πεπραγμένων στον πρόλογο της οποίας παίρνει θέση, φαίνεται να έχει ενοχλήσει και τονΜάριο Ντράγκι, ο οποίος είναι πολύ προσεκτικός στις δηλώσεις του για το ζήτημα, ενώ στο παρελθόν είχε δεσμευτεί να κάνει τα πάντα για τη συνοχή του ευρώ.
 
Τη διάσταση θέσεων αυτή θα μπορούσε να έχει εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση αντί να μπαίνει σε στείρες συγκρούσεις που δεν παράγουν ουσιαστικά αποτελέσματα αλλά εντείνουν τη σύγχυση.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version