ΚΟΣΜΟΣ

Ύφεση ως 12% στην ευρωζώνη «βλέπει» η Λαγκάρντ

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επισήμανε τον πρωτοφανή ρυθμό επιδείνωσης στην αγορά εργασίας 

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει οδηγήσει την οικονομία της ευρωζώνης σε μια «άνευ προηγουμένου» συρρίκνωση για περίοδο ειρήνης, που είναι πιθανό να αυξηθεί πριν ξεκινήσει η φάση της ανάκαμψης, δήλωσε την Πέμπτη η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

Η κ. Λαγκάρντ επισήμανε τον πρωτοφανή ρυθμό επιδείνωσης στην αγορά εργασίας και «μια σημαντική συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας» κατά την περίοδο της πανδημίας, η διάρκεια της οποίας δεν μπορεί ακόμη να προσδιοριστεί.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΚΤ, το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα μπορούσε να συρρικνωθεί φέτος κατά 5% ως 12%, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου της ΕΚΤ, η Κρ. Λαγκάρντ.

Λίγες μόνο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση ενός πολύ μεγάλου προγράμματος στήριξης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρέθηκε υπό πίεση να αυξήσει σήμερα τη δύναμη πυρός της για να στηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά το ένα δέκατο φέτος.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα νωρίτερα ανακοίνωσε την ετοιμότητά της να αυξήσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων και να προσαρμόσει όλα τα μέσα πολιτικής της τράπεζας. «Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι απολύτως έτοιμο να αυξήσει το μέγεθος του προγράμματος αγορών ομολόγων για την πανδημία (PEPP) και να προσαρμόσει τη σύνθεση του, στην έκταση και τον χρόνο που θα χρειαστεί. Σε κάθε περίπτωση, είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα του, με τον κατάλληλο τρόπο, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο του με έναν διατηρήσιμο τρόπο, σε ευθυγράμμιση με τη δέσμευσή του για συμμετρία», αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Παράλληλα, η ΕΚΤ αποφάσισε να συνεχίσει την πλήρη επανεπένδυση των ποσών από τις αποπληρωμές των ομολόγων που έχει αγοράσει στο πλαίσιο του προγράμματος APP για μία μακρά χρονική περίοδο αφού αρχίσει την αύξηση των βασικών επιτοκίων της.

Επίσης, η ΕΚΤ μείωσε το επιτόκιο για τα στοχευμένα μακροπρόθεσμα δάνεια που θα χορηγεί στις τράπεζες από τον Ιούνιο του 2020 και για ένα έτος σε μισή ποσοστιαία μονάδα κάτω από το μέσο επιτόκιο των συναλλαγών αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος που θα ισχύει την ίδια περίοδο. Επιπλέον, για τις τράπεζες που επιτυγχάνουν τα όρια χορηγήσεων δανείων, (lending performance threshold), το επιτόκιο για την περίοδο Ιουνίου 2020 – Ιουνίου 2021 θα είναι τώρα μισή ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από το μέσο επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων που ισχύει την ίδια περίοδο.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version