Quantcast
Connect with us

ΔΡΑΜΑ

Όχι στην ίδρυση νέας σχολής Νομικής λένε οι δικηγόροι από την Δράμα, Καβάλα και Θράκη

Στην Κομοτηνή την Παρασκευή 9-2-2018 και στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, κατόπιν προσκλήσεως του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, συγκλήθηκε ευρεία σύσκεψη με την συμμετοχή των Προέδρων των Διοικητικών Συμβουλίων των Δικηγορικών Συλλόγων της Περιφέρειας του Εφετείου Θράκης, εκπροσώπου του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου του Εφετείου Θράκης καθώς και εκπροσώπων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Μετά από διεξοδική συζήτηση οι ως άνω φορείς, κατέληξαν στο παρακάτω ψήφισμα:

Με ομόφωνη απόφαση εκφράζεται η πλήρης εναντίωση όλων στην επιδιωκόμενη με την παραπάνω εξαγγελία ίδρυση νέας (τέταρτης) Νομικής Σχολής και μάλιστα γεωγραφικά σε μικρή απόσταση από το Νομικό Τμήμα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας.

Η ίδρυση μιας νέας Νομικής Σχολής θα έπρεπε να αποσκοπεί στην κάλυψη αναγκών επιστημονικών και κοινωνικών, με την αντίληψη ότι ένα Πανεπιστήμιο αποτελεί κοιτίδα πολιτισμού και ανάπτυξης για την περιοχή στην οποία εδρεύει.

Η Νομική Σχολή του Δ.Π.Θ. αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης των κοινωνιών της Θράκης και στηρίζεται αποφασιστικά ο ρόλος της αυτός από όλους τους φορείς της περιοχής, πρωτοστατούντος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης και των λοιπών Δικηγορικών Συλλόγων της Εφετειακής Περιφέρειας.

Η υλοποίηση της εξαγγελίας ίδρυσης μιας νέας Νομικής Σχολής είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει στην αποδυνάμωση της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ., η οποία χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς υποδομές και χάρη στη συνέπεια του επιστημονικού προσωπικού που τη στελεχώνει, ανταποκρίνεται σε υψηλό επίπεδο σπουδών, αντάξιο των λοιπών Νομικών Σχολών.
Αναμενόμενο από πλευράς Πολιτείας θα ήταν να ενισχύσει την υπάρχουσα Νομική Σχολή σε επίπεδο εκπαιδευτικού προσωπικού και υποδομών λειτουργίας της, ενισχύοντας ταυτόχρονα την τοπική κοινωνία της απομακρυσμένης περιοχής και περαιτέρω να διευρύνει και να εξειδικεύσει τα αντικείμενά της, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη τον υπερπληθωρισμό των αποφοίτων των τριών Νομικών Σχολών και την ανεργία και υποαπασχόληση, που πλήττει τον κλάδο, θα ανέμενε κανείς την εξαγγελία μέτρων ενίσχυσης και διαμόρφωσης προοπτικών των αποφοίτων νομικών επιστημών.

Θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι ήδη με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, με τις οποίες αφ ενός μεν επιτρέπεται στα μέλη ΔΕΠ μετά από 15ετή υπηρεσία σε Περιφερειακά Πανεπιστήμια, να μετακινούνται σε εκπαιδευτικά ιδρύματα του Κέντρου, αφ ετέρου δε και ΚΥΡΙΑ η ουσιαστική απελευθέρωση των μεταγραφών σε φοιτητές των οπoίων το οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ, είναι βέβαιο ότι θα αποδυναμώσει πλήρως τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια και κυρίως το ακριτικό Δ.Π.Θ., ο σκοπός ίδρυσης του οποίου δεν έχει εκλείψει ως σήμερα.

Εύλογα γεννώνται ερωτήματα νομιμότητας και σκοπιμότητας της συγκεκριμένης εξαγγελίας, εάν ληφθεί υπόψη ότι το ανώτατο θεσμικό όργανο των δικηγόρων, σύμφωνα με τον Κώδικα Δικηγόρων, δηλαδή η Ολομέλεια Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, παρακάμφθηκε, ενώ ο νόμος ρητά προβλέπει προηγούμενη ενημέρωση αυτής και διαβούλευση για την αναγκαιότητα μέτρων που άπτονται του ευαίσθητου τομέα της απονομής της δικαιοσύνης και της διαμόρφωσης νομικών σπουδών.

Ζητούμε από τον Υπουργό Παιδείας να αναθεωρήσει την απόφασή του για ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής και πιστεύουμε ότι θα τηρηθούν οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού της χώρας για στήριξη και ανάπτυξη του Δ.Π.Θ., οι οποίες έρχονται σε ευθεία αντίθεση με την πρόσφατη εξαγγελία του Υπουργού, η οποία δεν υπηρετεί σκοπούς επιστημονικούς, επαγγελματικούς, οικονομικούς ή κοινωνικής ανάπτυξης, αλλά αντίθετα υπονομεύει την ίδια την ύπαρξη του Πανεπιστημίου και οδηγεί στη συρρίκνωση της ανάπτυξης της περιοχής.

Click to comment

Απάντηση

ΔΡΑΜΑ

Μουσείο των Τραίνων | Η ιστορία του Ελληνικού σιδηροδρόμου ζωντανεύει στην Δράμα

Οδοιπορικό του Enachannel και της εκπομπής «Κρυμμένοι θησαυροί», πραγματοποιήθηκε στην Δράμα και συγκεκριμένα στο Μουσείο των τραίνων το οποιο αποτελεί πόλο έλξης και ένα στολίδι για τη Δράμα.

Το μουσείο δημιουργήθηκε σε ένα συγκρότημα εσωτερικών και υπαίθριων εγκαταστάσεων στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού της πόλης από τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Αθλητικό Σύλλογο ΜΕΑΣ Ήφαιστος.

 

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας |120 χρόνια δίπλα στον άνθρωπο ως ασπίδα αλληλεγγύης

Η Ένωση Κυριών Δράμας-Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας είναι ένα φιλανθρωπικό και πολιτιστικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τοποθετημένο στην ακριτική περιοχή της Δράμας.

Σκοπός και λόγος ύπαρξής του σωματείου αυτού, είναι σαφώς η προσφορά πάσης φύσεως στήριξης, σύμφωνα με τις εξατομικευμένες ανάγκες κάθε ωφελούμενου ατόμου.

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Τρόμος για γυναίκα στην Δράμα : Βρήκε κομμένα τα φρένα του οχήματος της -Κινδύνεψαν τα παιδιά της!

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη στη Δράμα, όταν 38χρονη κατήγγειλε ότι άγνωστοι της έκοψαν τα φρένα του αυτοκινήτου της με αποτέλεσμα να κινδυνέψει η ζωή η δική της και των δύο παιδιών της.

Σύμφωνα με μήνυση που κατέθεσε στην αστυνομία άγνωστο κάτω από ποιες συνθήκες της έκοψαν τα φρένα του αυτοκινήτου της, την ώρα που ήταν σταθμευμένο δίπλα στο σπίτι της. «Μπήκα με τα παιδιά μου στο αυτοκίνητο επειδή είχαμε κάτι προγραμματισμένο. Μόλις ανέπτυξα λίγη ταχύτητα το φρένο δεν πατιόταν!»

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en