Quantcast
Connect with us

ΔΡΑΜΑ

Όχι μόνο σταμάτησαν τα έργα ΕΣΠΑ στους Δήμους αλλά απειλούνται με τον Τειρεσία εταιρίες που τα ανέλαβαν

Με τον Τειρεσία απειλούνται αρκετές εταιρίες που ανέλαβαν έργα ΕΣΠΑ στους Δήμους για την προηγούμενη προγραμματική περίοδο.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του αρμοδίου Υπουργείου σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή Δράμας Κυριάκου Χαρακίδη πως δεν υφίσταται κανένα ζήτημα διακοπής εργασιών στους Δήμους για έργα ΕΣΠΑ της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου ο ίδιος ο κόσμος της Αυτοδιοίκησης έρχεται να διαψεύσει την ηγεσία του αρμοδίου Υπουργείου και να επιβεβαιώσει τα όσα υποστηρίζει εδώ και μήνες ο κ. Χαρακίδης κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τα έργα ΕΣΠΑ.

Όπως επισημαίνεται σε επιστολή του Προέδρου της ΚΕΔΕ προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης λόγω της υποχρηματοδότησης των υλοποιούμενων έργων του ΕΣΠΑ 2007-13 από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), οι εργοληπτικές εταιρίες έχουν προχωρήσει σε διακοπή εργασιών για το σύνολο σχεδόν των εκτελούμενων έργων των Δήμων.

Πολλές όμως εξ αυτών έχουν εκδώσει επιταγές, βάσει των αναληφθεισών δεσμεύσεων που απορρέουν από τις ήδη υπογραφείσες συμβάσεις, με αποτέλεσμα λόγω της μη ύπαρξης χρηματοδότησης, οι επιταγές αυτές να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Άμεση συνέπεια αυτής της εξέλιξης είναι η ένταξη των εταιριών αυτών στο Σύστημα Αθέτησης Υποχρεώσεων (ΣΑΥ) Τειρεσίας. Μάλιστα όπως επισημαίνεται στην εν λόγω επιστολή το φαινόμενο αυτό τείνει να λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι για το ίδιο θέμα ο κ. Χαρακίδης είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στις 22/5/2015 προς τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Τουρισμού και Ναυτιλίας, με τον Υπουργό να του απαντά ότι δεν υφίσταται ζήτημα διακοπής εργασιών ΕΣΠΑ στους Δήμους και δέσμευση σχετικών πόρων.

Ζήτημα για το οποίο ο κ. Χαρακίδης έχει κρούσει επανειλημμένα τον κώδωνα του κινδύνου ζητώντας να αποτελέσει βασικό αίτημα- αντικείμενο της διαπραγμάτευσης της χώρας μας με τους εταίρους καθώς η χώρα κινδυνεύει να χάσει πολύ περισσότερα απ όσα ενδεχομένως θα λάβει.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού

Θέμα: Στον Τειρεσία εργολήπτες έργων ΕΣΠΑ στους Δήμους

Σύμφωνα την υπ. Αρίθμ. 2191/27-7-2015 επιστολή του προέδρου της ΚΕΔΕ προς τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, πολλές εταιρίες –εργολήπτριες έργων ΕΣΠΑ 2007-2013 στους Δήμους κινδυνεύουν να βρεθούν στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.

Και αυτό γιατί παρά την εκτέλεση των φυσικών εργασιών δεν έχουν γίνει ακόμη οι σχετικές πληρωμές παρά την έκδοση επιταγών βάση των σχετικών συμβάσεων. Επιταγές που λόγω των χρηματοδοτικών προβλημάτων έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες με αποτέλεσμα πολλές εταιρίες να εντάσσονται στο Σύστημα Αθέτησης Υποχρεώσεων (ΣΑΥ) (Τειρεσίας), καθότι αυτό δεν αποτελεί δική τους ευθύνη αλλά οφείλεται στη μη ύπαρξη χρηματοδότησης από το ΠΔΕ.

Στο ζήτημα της χρηματοδότησης των έργων ΕΣΠΑ της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου έχω αναφερθεί και με την υπ. Αριθμ. 2809/22-05-2015 ερώτηση μου προς τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού για την οποία έλαβα απάντηση πως δεν υφίσταται καμία δεσμευση πόρων για έργα ΕΣΠΑ στην Αυτοδιοίκηση.
Η επιστολή του προέδρου της ΚΕΔΕ θέτει εν αμφιβόλω την απάντηση του Υπουργείου στη συγκεκριμένη ερώτηση και δημιουργεί προφανές ζήτημα αναντιστοιχίας απάντησης και πραγματικότητας.

Ωστόσο ουσιαστικότερος είναι ο κίνδυνος που διατρέχεται από την διακοπή των εργασιών και την ένταξη των εργοληπτριών εταιριών χωρίς την υπαιτιότητα τους στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, αφού με τον τρόπο αυτό και τα έργα κινδυνεύουν να μην ολοκληρωθούν και οι Δήμοι ενδέχεται να κληθούν να επιστρέψουν Κοινοτικούς πόρους και αρκετές εταιρίες κινδυνεύουν με λουκέτο που θα έχει ως αποτέλεσμα νέες απώλειες θέσεων εργασίας.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Τι μέτρα πρόκειται να λάβετε για τις εταιρίες εργολήπτριες έργων ΕΣΠΑ στην Αυτοδιοίκησης χωρίς δική τους υπαιτιότητα εντάσσονται στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ;

2. Τι πόροι υπολείπονται ακόμη για την καταβολή των οφειλών της πολιτείας και πιο το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης τους;

3. Τι πρόκειται να κάνετε για την ανάγκη παράτασης στις προθεσμίες πληρωμών του ΕΣΠΑ και ποιες άλλες λύσεις εξετάζετε στην περίπτωση που δεν δοθεί παράταση στη χώρα μας;

4. Έχετε υπολογίσει και σε ποιος ύψος ανέρχονται οι επιβαρύνσεις των Δήμων και άλλων φορέων από αποζημιώσεις σε αιτήσεις διάλυσης συμβάσεων έργων ΕΣΠΑ της προηγουμένης περιόδου;

5. Υπάρχει κατάλογος έργων που δεν θα ολοκληρωθούν και πως προβλέπεται να αντιμετωπιστεί; Εκπονείται νέος κατάλογος απένταξης έργων;

Ο ερωτών βουλευτής:
Κυριάκος Χαρακίδης – Δράμας

30 Ιουλίου 2015

Click to comment

Απάντηση

ΔΡΑΜΑ

Κασσελάκης από Δράμα: Στις ευρωεκλογές στείλτε μήνυμα στην κυβέρνηση

Στην πόλη της Δράμας βρέθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ενημέρωσης της Κουμουνδούρου ο κ. Κασσελάκης «έγινε δεκτός με χειροκροτήματα και επευφημίες, ενώ κατά την υποδοχή του δέχτηκε ως δώρο κι ένα λεύκωμα με φωτογραφίες της πόλης».

Ακολούθως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επισκέφτηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, όπου το Επαγγελματικό Λύκειο Δοξάτου, με την υποστήριξη του Μουσικού Σχολείου, παρουσίασαν τα αποτέλεσμα της εργασίας τους πάνω στο κρασί.

Κασσελάκης: «Στείλτε μήνυμα στις Ευρωεκλογές»
Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση ο Στέφανος Κασσελάκης περπάτησε στο κέντρο της πόλης και συνομίλησε με πολίτες κάθε ηλικίας. Αφού άκουσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή σε ό,τι αφορά τις υποδομές και τις συγκοινωνίες, τόνισε: «Η χώρα έχει κυβέρνηση τα τελευταία πέντε χρόνια. Εάν δεν έχει υπάρξει πρόοδος στις υποδομές, στείλτε της ένα μήνυμα. Τόσα χρήματα χάνονται σε σπατάλη του κράτους, είτε πρόκειται για ψηφιακά έργα, τα οποία ερευνά τώρα η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, είτε για την Πολιτική Προστασία, για ζημιές που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, είτε πρόκειται για σπατάλη ακόμα και στα νοσοκομεία, που πληρώνουν πιο πολλά τώρα σε εργολάβους αντί στους νοσηλευτές, στις καθαρίστριες, σε φύλαξη. Υπάρχει η χρηστή διοίκηση κι η υπάρχει και η σπατάλη. Ας κάνουν τα έργα εδώ, αν πραγματικά σέβονται τη Δράμα και όλη την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη».

Ο κ. Κασσελάκης δεσμεύτηκε για τον εξονυχιστικό έλεγχο της σπατάλης των κρατικών πόρων. Επιπλέον, συζητώντας με πολίτες που εξέφρασαν τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, υπογράμμισε ότι το φορολογικό πρόγραμμα του κόμματος έχει στο επίκεντρό του την ελάφρυνση των μικρών και των μεσαίων εισοδημάτων.

Continue Reading

ΔΟΞΑΤΟ

Συνάντηση του Δημάρχου Δοξάτου με τον Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. για στρατηγικά θέματα

Πραγματοποιήθηκε εποικοδομητική συνάντηση εργασίας μεταξύ του Δημάρχου Δήμου Δοξάτου, κ. Γιώργου Βογιατζή, και του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χριστόδουλου Τοψίδη. Παρών ήταν επίσης ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης, κ. Μιχάλης Μουρβετίδης, κ. Αργύρης Πατακακης Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής και ο Κωνσταντίνος Κόντος Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος σε θέματα Επαγγελματικής Κατάρτισης , Αντιδήμαρχοι και Εντεταλμένοι Συμβουλοι του Δήμου Δοξάτου καθώς και συνεργάτες του περιφερειάρχη.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα για την περιοχή όπως ο Αναδασμός του Δοξάτου, ο καθαρισμός των αποστραγγιστικών καναλιών, την εξειδίκευση του τεχνικού προγράμματος της περιφέρειας για τον Δήμο Δοξάτου καθώς και τα ζητήματα του ξεροχείμαρρου Δοξάτου.

Εξετάστηκαν θέματα πολιτιστικών δράσεων της περιοχής και θέματα αρμοδιότητας της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.

Τέλος τονίστηκε η σημασία του κάθετου άξονα ως εργαλείο ανάπτυξης του Δήμου.

Η συνάντηση αυτή σηματοδοτεί την αρχή μιας στενότερης και πιο οργανωμένης συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Δοξάτου και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με κοινό στόχο την πρόοδο και την ανάπτυξη της περιοχής.

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Η Δράμα τιμά την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου – Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Με την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, θα πραγματοποιηθούν στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας/Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την Κυριακή 19 Μαΐου 2024, οι παρακάτω εκδηλώσεις: 

-Γενικός σημαιοστολισμός των Δημοσίων, Περιφερειακών και Δημοτικών καταστημάτων, των ΝΠΔΔ, των Τραπεζών, των ΝΠΙΔ σε όλη την επικράτεια της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας από την ογδόη πρωινή ώρα μέχρι τη δύση του ηλίου της 14ης Μαΐου 2024.

-Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του Δημοσίου, των ΟΤΑ, καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών, από τη δύση του ηλίου της 14ης Μαΐου 2024 μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.

Κυριακή 19 Μαΐου 2024

09:00 π.μ.: Αρχιερατική Θεία Λειτουργία-Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Δράμας. Ομιλία από τον κ. Ευστάθιο Παπαδόπουλο.

11:00 π.μ.: Προσέλευση στο μνημείο της

Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στον 

Δημοτικό Κήπο Δράμας 

(επί της οδού Πατριάρχου Διονυσίου)

  • Επιμνημόσυνη Δέηση
  • Απόδοση Θρήνου-Τραγούδι
  • Απαγγελία ποιήματος από τον ποιητή και στιχουργό Συμεών Αθανασιάδη 
  • Κατάθεση στεφάνων 
  • Εθνικός Ύμνος
  • Λήξη τελετής

Παράλληλες εκδηλώσεις :

Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 – Πλατεία Ελευθερίας Δράμας 

20:00 : Ομιλία από την Βούλα Πατουλίδου-Χρυσή Ολυμπιονίκης, με θέμα «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου-Κατάθεση Ψυχής μας», με συμμετοχή της χορωδίας των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Δράμας.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, θα ακολουθήσει πορεία προς το Μνημείο Ποντιακού Ελληνισμού στον Δημοτικό Κήπο Δράμας. 

Σάββατο 18 Μαΐου 2024 – Α΄ Νεκροταφείο Δράμας 

10:30 π.μ.:  Τρισάγιο στον τάφο του Στυλιανού Κοσμίδη (Ιστύλ Αγά) ! με ομολητή τον κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο.

Απόδοση χορού Σέρρα προς τιμήν του Στυλιανού Κοσμίδη. 

Τα σχετικά με το μνημόσυνο και την επιμνημόσυνη δέηση παρακαλείται να ρυθμίσει η Ιερά Μητρόπολη Δράμας.

Τα σχετικά με τον σημαιοστολισμό και τη φωταγώγηση ο Δήμος Δράμας.

Τα σχετικά με τη στρατιωτική παράταξη η Ανώτερη Διοίκηση Φρουράς Δράμας.

Τα σχετικά με την τήρηση της τάξης η Αστυνομική Διεύθυνση Δράμας.

Τελετάρχη ορίζουμε τον κ. Θωμά Πετρίδη, υπάλληλο Δήμου Δράμας. 

Παρακαλούνται οι εκπρόσωποι των φορέων που θα καταθέσουν στεφάνι να επικοινωνήσουν με το Δήμο Δράμας στο τηλέφωνο 2521350733 έως και την Πέμπτη 16/05/2024 και ώρα 15:00

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας

Μιχαήλ Μουρβετίδης  

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όχι μόνο σταμάτησαν τα έργα ΕΣΠΑ στους Δήμους αλλά απειλούνται με τον Τειρεσία εταιρίες που τα ανέλαβαν

Με τον Τειρεσία απειλούνται αρκετές εταιρίες που ανέλαβαν έργα ΕΣΠΑ στους Δήμους για την προηγούμενη προγραμματική περίοδο.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του αρμοδίου Υπουργείου σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή Δράμας Κυριάκου Χαρακίδη πως δεν υφίσταται κανένα ζήτημα διακοπής εργασιών στους Δήμους για έργα ΕΣΠΑ της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου ο ίδιος ο κόσμος της Αυτοδιοίκησης έρχεται να διαψεύσει την ηγεσία του αρμοδίου Υπουργείου και να επιβεβαιώσει τα όσα υποστηρίζει εδώ και μήνες ο κ. Χαρακίδης κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τα έργα ΕΣΠΑ.

Όπως επισημαίνεται σε επιστολή του Προέδρου της ΚΕΔΕ προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης λόγω της υποχρηματοδότησης των υλοποιούμενων έργων του ΕΣΠΑ 2007-13 από το  Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), οι εργοληπτικές εταιρίες έχουν προχωρήσει σε διακοπή εργασιών για το σύνολο σχεδόν των εκτελούμενων έργων των Δήμων.

Πολλές όμως εξ αυτών έχουν εκδώσει επιταγές, βάσει των αναληφθεισών δεσμεύσεων που απορρέουν από τις ήδη υπογραφείσες συμβάσεις, με αποτέλεσμα  λόγω της μη ύπαρξης  χρηματοδότησης,  οι επιταγές αυτές να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Άμεση συνέπεια αυτής της εξέλιξης είναι η  ένταξη των εταιριών αυτών στο  Σύστημα Αθέτησης Υποχρεώσεων (ΣΑΥ) Τειρεσίας. Μάλιστα όπως επισημαίνεται στην εν λόγω επιστολή το φαινόμενο αυτό τείνει να λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Για το θέμα αυτό κατέθεσε σχετική ερώτηση στην Βουλή ο Βουλευτής Δράμας Κυριάκος Χαρακίδης ζητώντας να ενημερωθεί:

  1. Για τα μέτρα που πρόκειται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία για τις εταιρίες εργολήπτριες έργων ΕΣΠΑ στην Αυτοδιοίκησης που χωρίς δική τους υπαιτιότητα εντάσσονται στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ
  2. Για το ύψος των πόρων που υπολείπονται ακόμη για την καταβολή των οφειλών της πολιτείας και πιο το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης τους
  3. Για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση ώστε να μην βρεθούν οι Δήμοι στη θέση να επιστρέψουν κοινοτικούς πόρους;
  4. Για το ύψος των επιβαρύνσεων των Δήμων και άλλων φορέων από αποζημιώσεις σε αιτήσεις διάλυσης συμβάσεων έργων ΕΣΠΑ της προηγουμένης περιόδου
  5. Για το αν υπάρχει κατάλογος έργων που δεν θα ολοκληρωθούν και πως προβλέπεται να αντιμετωπιστεί όπως επίσης και αν εκπονείται νέος κατάλογος απένταξης έργων;

 Υπενθυμίζεται ότι για το ίδιο θέμα ο κ. Χαρακίδης είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στις 22/5/2015 προς τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Τουρισμού και Ναυτιλίας, με τον Υπουργό να του απαντά ότι δεν υφίσταται ζήτημα διακοπής εργασιών ΕΣΠΑ στους Δήμους και δέσμευση σχετικών πόρων.

Ζήτημα για το οποίο ο κ. Χαρακίδης έχει κρούσει επανειλημμένα τον κώδωνα του κινδύνου ζητώντας να αποτελέσει βασικό αίτημα- αντικείμενο της διαπραγμάτευσης της χώρας μας με τους εταίρους καθώς η χώρα κινδυνεύει να χάσει πολύ περισσότερα απ όσα ενδεχομένως θα λάβει.

Διαβάστε παρακάτω το πλήρες κείμενο της ερώτησης

 

 ΕΡΩΤΗΣΗ

 Θέμα: Στον Τειρεσία εργολήπτες έργων ΕΣΠΑ στους Δήμους

Σύμφωνα την υπ. Αρίθμ. 2191/27-7-2015 επιστολή του προέδρου της ΚΕΔΕ προς τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, πολλές εταιρίες –εργολήπτριες έργων ΕΣΠΑ 2007-2013 στους Δήμους κινδυνεύουν να βρεθούν στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.

Και αυτό γιατί παρά την εκτέλεση των φυσικών εργασιών δεν έχουν γίνει ακόμη οι σχετικές πληρωμές παρά την έκδοση επιταγών βάση των σχετικών συμβάσεων. Επιταγές που λόγω των χρηματοδοτικών προβλημάτων έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες με αποτέλεσμα πολλές εταιρίες να εντάσσονται στο Σύστημα Αθέτησης Υποχρεώσεων (ΣΑΥ) (Τειρεσίας), καθότι αυτό δεν αποτελεί δική τους ευθύνη αλλά οφείλεται στη  μη ύπαρξη  χρηματοδότησης από το ΠΔΕ.

Στο ζήτημα της χρηματοδότησης των έργων ΕΣΠΑ της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου έχω αναφερθεί και με την υπ. Αριθμ. 2809/22-05-2015 ερώτηση μου προς τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού για την οποία έλαβα απάντηση πως δεν υφίσταται καμία δεσμευση πόρων για έργα ΕΣΠΑ στην Αυτοδιοίκηση.

Η επιστολή του προέδρου της ΚΕΔΕ θέτει εν αμφιβόλω την απάντηση του Υπουργείου στη συγκεκριμένη ερώτηση και δημιουργεί προφανές ζήτημα αναντιστοιχίας απάντησης και πραγματικότητας.

Ωστόσο ουσιαστικότερος είναι ο κίνδυνος που διατρέχεται από την διακοπή των εργασιών και την ένταξη των εργοληπτριών εταιριών χωρίς την υπαιτιότητα τους στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, αφού με τον τρόπο αυτό και τα έργα κινδυνεύουν να μην ολοκληρωθούν και οι Δήμοι ενδέχεται να κληθούν να επιστρέψουν Κοινοτικούς πόρους και αρκετές εταιρίες κινδυνεύουν με λουκέτο που θα έχει ως αποτέλεσμα νέες απώλειες θέσεων εργασίας.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί,

  1. Τι μέτρα πρόκειται να λάβετε για τις εταιρίες εργολήπτριες έργων ΕΣΠΑ στην Αυτοδιοίκησης χωρίς δική τους υπαιτιότητα εντάσσονται στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ;
  2. Τι πόροι υπολείπονται ακόμη για την καταβολή των οφειλών της πολιτείας και πιο το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης τους;
  3. Τι πρόκειται να κάνετε για την ανάγκη παράτασης στις προθεσμίες πληρωμών του ΕΣΠΑ και ποιες άλλες λύσεις εξετάζετε στην περίπτωση που δεν δοθεί παράταση στη χώρα μας;
  4. Έχετε υπολογίσει και σε ποιος ύψος ανέρχονται οι επιβαρύνσεις των Δήμων και άλλων φορέων από αποζημιώσεις σε αιτήσεις διάλυσης συμβάσεων έργων ΕΣΠΑ της προηγουμένης περιόδου;
  5. Υπάρχει κατάλογος έργων που δεν θα ολοκληρωθούν και πως προβλέπεται να αντιμετωπιστεί; Εκπονείται νέος κατάλογος απένταξης έργων;

 

 

 

 

 

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Εόρτιο-προσκλητήριο μήνυμα του σεβασμιότατου μητροπολίτου Φ.Ν.Θ για την εορτή της Αγίας Λυδίας

Μέσα στην ευλογημένη αυτή περίοδο κατά την οποία η αγία μας Εκκλησία στην λειτουργική της ζωή ψάλλει και βιώνει την ανάσταση από τους νεκρούς του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, του Υιού και Λόγου του Θεού, η καθ ημάς Αποστολική Ιερά Μητρόπολη των Φιλίππων, της Νεαπόλεως και της Θάσου αγάλλεται και χαίρει ιδιαιτέρως που η θεία πρόνοια του αγίου Τριαδικού Θεού μας, της έχει προσφέρει από το 50 μ. Χ. την παρουσία του αγίου Αποστόλου των Εθνών Παύλου που την εθεμελίωσε και την ίδρυσε στην ειδωλολατρική τότε Μακεδονία, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. η πνευματική όμως αυτή χαρά και ουράνια ευλογία συνδυάζεται και με το σεμνό, ευλαβικό, ιεραποστολικό, αγιασμένο, φιλάνθρωπο και ιστορικό πρόσωπο της αγίας Λυδίας, της Φιλιππησίας της πορφυροπώλιδος, μιας μορφής που απετέλεσε το στήριγμα του τόπου μας και της εκκλησιαστικής μας ζωής.

O απόστολος Παύλος, οι συνεργάτες του Λουκάς, Σίλας και Τιμό-θεος, οι Φίλιπποι, οι Αλέξανδροι, η ελληνική γλώσσα, το άγιο Ευαγγέλιο και ο ευλογημένος αυτός τόπος, η ευσέβεια των κατοίκων, η εκκλησιαστική ιστορία και ζωή, οι τρεις αρχαίες εκκλησίες προς τιμή του αποστόλου Παύλου, τα σωζόμενα κτίσματα, και τα κοιμητήρια των χριστιανικών και βυζαντινών πόλεων του τόπου μας, ο Ζυγάκτης ποταμός, το βάπτισμα της αγίας Λυδίας και τόσων άλλων χριστιανών μέσα στη ζωή της αγίας μας εκκλησίας, μας μεταφέρουν αυτή την περίοδο στο φως της Θείας Αναστάσεως και στο άρωμα των χαρισμάτων του αγίου Πνεύματος.

H αγία εορτή μάλιστα της ισαποστόλου και σεβασμίας γυναικός Λυδίας μας καθοδηγεί, μαζύ με την επίγεια φύση που ανθίζει κατά την εποχή αυτή της ανοίξεως, στην μαρτυρική άνοιξη εκείνων των πρωτοχριστιανικών χρόνων της Εκκλησίας του Χριστού, τότε που τα μαρτύρια, τα αίματα και η αγιότητα του μοναδικού στην παγκόσμια ιστορία των πολιτισμών πλήθους των εκατομμυρίων χριστιανών κάθε ηλικίας και τάξεως θυσιάστηκαν επειδή αγάπησαν τον Χριστό και τους συνανθρώπους τους. Αυτή, λοιπόν, η αγιασμένη μορφή της Λυδίας της Φιλιππησίας μας καλεί και πάλι εφέτος να μετάσχωμε στον παγκόσμιο αυτό εορτασμό της μεταφοράς του αγίου Ευαγγελίου της σωτηρίας των ανθρώπων μέσα στον τότε κόσμο των ειδώλων και της αποστασίας από τον αληθινό Θεό.

ΜΝΗΜΟΝΕΥΟΜΕ και πάλι τους αγίους, τους μάρτυρες, τους επι-σκόπους, τους ιερείς, τους διακόνους, τους μοναχούς και τις μοναχές, αλλά και το πλήθος των λαϊκών χριστιανών, ανδρών και γυναικών, μικρών και μεγάλων, οι οποίοι ωργάνωσαν την κοινωνία μας και τον ελληνοχριστιανικό πολιτισμό και ετάφησαν στον ένδοξο αυτό τόπο μας, και ΠΙΣΤΕΥΟΜΕ με δύναμη ότι κάπου στον ευλογημένο χώρο των Φιλίππων θα ευρίσκεται αναπαυμένο και το τίμιο και αγιασμένο σώμα της αγίας μας, το οποίο και ευχόμεθα να μας το ανακαλύψη η χάρη του Θεού.

Αγαπητοί μου και αγαπητές μου,

Σας προσκαλώ με την αγάπη του Χριστού μας, να έλθετε και πάλι, τώρα που έφθασε ο εορτασμός της αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας της Πορφυροπώλιδος, στον περικαλλή ιερό Ναό της μαζύ με το βαπτιστήριό της, που εορτάζει και πανηγυρίζει την ιερά μνήμη της

Την ΚΥΡΙΑΚΗ 19 Μαΐου 2024 στις 7 το απόγευμα θα τελέσωμε τον Αρχιερατικό Εσπερινό και στη συνέχεια, εκεί, στον χώρο του ιερού Βαπτιστηρίου θα πραγματοποιηθή η έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων για την χαρμόσυνη επέτειο της συμπληρώσεως εκατό (100) ετών από την ίδρυση της Ιεράς μας Μητροπόλεως, τότε, που τον Οκτώβριο του 1924, με τις πραγματικά ουσιαστικές ενέργειες και πρωτοβουλίες του μακαριστού Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κυρού ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΧΑΤΖΗΣΤΑΥΡΟΥ, μέσα σε δύσκολες ιστορικές στιγμές της εποχής, το σεπτό Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, εξέδωσε σχετικό πατριαρχικό Τόμο για την Ίδρυση της τοπικής μας Εκκλησίας, με την νομική της υπόσταση, μέσα στην ελεύθερη πλέον και ελληνικωτάτη Μακεδονία μας της αγαπημένης μας Πατρίδος της Ελλάδος.

Tην ΔΕΥΤΕΡΑ 20 Μαΐου 2024 θα τελέσωμε από τις 7 το πρωΐ, τον Όρθρο, την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και εν τέλει το ομαδικό Βάπτισμα και το Χρίσμα ενηλίκων αδελφών μας στο υπαίθριο Βαπτιστήριο μέσα στα νερά του ποταμού Ζυγάκτη.

Είσθε προσκεκλημένοι όλοι και όλες, για να προσευχηθούμε μαζύ και να εκφράσωμε την λατρεία μας και την άπειρη ευγνωμοσύνη μας προς τον άγιο Τριαδικό Θεό, που μας εχάρισε το μεγάλο αυτό δώρο, την αγία μας Λυδία την Φιλιππησία.

Με εγκάρδιες πατρικές ευχές και πασχαλινές ευλογίες,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

ΦΙΛΙΠΠΩΝ, ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ & ΘΑΣΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Continue Reading

ΕΒΡΟΣ

Συνάντηση εργασίας της Υφυπουργού Χριστίνας Αλεξοπούλου με εκπροσώπους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Συνάντηση εργασίας είχε, σήμερα (17/05), η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου με τον Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών, Επικοινωνιών και Καλών Πρακτικών κ. Ιρφάν Χατζηγκενέ, εκπροσώπους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τους Γενικούς Διευθυντές Μεταφορών και Επικοινωνιών Περιφερειών της χώρας (διά ζώσης και διαδικτυακά) για τους στρατηγικούς στόχους του Εθνικού Σχεδίου Μεταφορών.

Με ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ, το 2024 έχει ανακηρυχθεί σε έτος «Οδικής Κυκλοφορίας και Ασφάλειας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» και το γεγονός αυτό όρισε εν πολλοίς το πλαίσιο της συζήτησης, καθώς λόγω αυτής της ανακήρυξης προγραμματίζεται μία σειρά πολλών δράσεων σε ολόκληρη την ΠΑΜΘ με στόχο την προώθηση της οδικής ασφάλειας και της ασφάλειας των Μεταφορών εν γένει. Παράλληλα, συζητήθηκε και η δημιουργία άτυπου Δικτύου Περιφερειών Ελλάδας σε θέματα Επικοινωνιών και Μεταφορών με την υποστήριξη του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Η  Υφυπουργός αναφέρθηκε στις μεταφορές και τους στρατηγικούς στόχους του εθνικού σχεδίου Μεταφορών που αφορούν στην:

  • Οικονομική ανάπτυξη, αποδοτικότητα και λειτουργία του συστήματος μεταφορών, σε Περιφερειακό και Εθνικό επίπεδο.
  • Ενίσχυση της συνδεσιμότητας των μεταφορών, η οποία περιλαμβάνει τη συνδεσιμότητα με τα νησιά και μεταξύ συμπληρωματικών μέσων μεταφοράς, τη συνεργασία των συστημάτων, την εδαφική συνοχή και τη διασυνοριακή σύνδεση με χώρες εντός/εκτός ΕΕ.
  • Εξασφάλιση ενός περιβαλλοντικά βιώσιμου τομέα μεταφορών.
  • Παροχή προσβασιμότητας και κοινωνικής ένταξης σε σχέση με την απασχόληση, την εκπαίδευση και τις κοινωνικές υπηρεσίες για τον πληθυσμό

Μεγάλο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε και στην αδήριτη ανάγκη μείωσης των νεκρών από τροχαία δυστυχήματα, που αποτελεί στόχο του Υπουργείου Μεταφορών, αλλά ταυτόχρονα επί αυτού του σκοπού εργάζεται και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ως επιστέγασμα της συνάντησης συμφωνήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς αναφορικά με την προώθηση, βελτίωση και αναβάθμιση της ασφάλειας των μεταφορών και της κινητικότητας.

1715933842829

 

1715933842870

 

b511d3f4 f082 4b7a 8bb8 c6b0a2b542c6

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα | “Ημέρες Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού”

Πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης 16 Μαΐου 2024 οι εκδηλώσεις των ποντιακών σωματείων του Δήμου Καβάλας, υπό τον γενικό τίτλο “Ημέρες Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού”, επ’ αφορμή της μαύρης επετείου εξόντωσης 353.000 Ελλήνων του Πόντου.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, με κε περιελάμβανε τρισάγιο στη μνήμη των αδικοχαμένων προγόνων μας, στο μνημείο του Ακρίτα του Πόντου, λαμπαδηδρομία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και την παρουσίαση θεατρικών δρώμενων, με αναφορά στα γεγονότα της εν λόγω Γενοκτονίας.

Continue Reading

espa logo

espa_logo_en