ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Όλοι λένε ψέματα για τις διαπραγματεύσεις

 Αν μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα η αίσθηση ήταν ότι η συμφωνία πλησιάζει, από την Παρασκευή το κλίμα έχει επιδεινωθεί και οι προσπάθειες εστιάζονται στην αποτροπή ατυχήματος, ενώ ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι οι έρευνες επενδυτικών οίκων που προσδιορίζουν την πιθανότητα Grexit στο 40%. Στην πραγματικότητα όμως τίποτα δεν έχει αλλάξει, η κατάσταση βρίσκεται ακριβώς στο σημείο που βρισκόταν στις 19 Μαΐου, σε πολιτικό επίπεδο. Αντιθέτως πρόοδος έχει υπάρξει σε τεχνικό επίπεδο όπου οι συγκλίσεις καλύπτουν ευρύ φάσμα της τελευταίας αξιολόγησης και οι διαφωνίες περιορίζονται πλέον σε δομικές μεταρρυθμίσεις και κάποια επί μέρους δημοσιονομικά ζητήματα. Οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας δεν έχουν αλλάξει, αλλά τώρα οι εταίροι έχουν τομ ελεγχο στα παιχνίδι των Media,τροφοδοτώντας σενάρια ρήξης.

Ανάλυση του ΧΡΗΣΤΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ

Αρνητικά φόρτισε το κλίμα η μεταφορά των δόσεων του ΔΝΤ στο τέλος του μήνα και οι υψηλοί πολιτικοί που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, επαναχαράσσοντας τις κόκκινες γραμμές και «καίγοντας» στην πυρά την πρόταση των δανειστών. Ακολούθησε η διπλωματική εμπλοκή με τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ που έδειξε διάθεση επιβολής καραντίνας στον Αλέξη Τσίπρα, επειδή χρησιμοποίησε απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για την Κομισιόν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κινούμενος άμεσα για να σπάσει το ιδιότυπο εμπάργκο του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ο οποίος από «φίλος» μετατρέπεται σε «κακός μπάτσος» ζήτησε νέα τριμερή κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, με τον Φρανσουά Ολάντ και την Άνγκελα Μέρκελ. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η συνάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Με μια δεύτερη ανάγνωση όμως η πολιτική εμπλοκή δεν έχει ουσία, καθώς οι διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο συνεχίζονται στη βάση που βρίσκονταν και όχι σε αυτή της πρότασης των θεσμών, που συνεπάγεται την άτυπη απόσυρσή της. Ετσι η εστία της διαφωνίας είναι μάλλον εικονική και συνεπώς και η ουσία της εμπλοκής.

Όπερ σημαίνει ότι πρόκειται για μια εικονική σύγκερουση η οποία στόχο έχει να προετοιμάσει το έδαφος είτε για μια αμοιβαία… επώδεινη συμφωνία, είτε για μια ακίνδυνη ρήξη.

Παράλληλα τα τεχνικά κλιμάκια αναχώρησαν, με νέα –πιο αριστερή- σύνθεση για τις Βρυξέλλες, όπου θα παρουσιάσουν και θα ξεκινήσουν τις διαβουλεύσεις επί της αναθεωρημένης πρότασης της Ελλάδας ή οποία θα παρουσιαστεί ως αντιπρόταση στους Θεσμούς, καλύπτοντας την απαίτηση Γιούνκερ.

Αντιστοίχως διαβουλεύσεις επί της πρότασης αλλά και για τεχνική λύση στο άμεσο χρηματοδοτικό πρόβλημα που ανακύπτει στο τέλος του μήνα και μέχρι τέλος Αυγούστου, θα έχει ο Γιάνης Βαρουφάκης με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι ότι μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών συμφωνήθηκε εκ των προτέρων να μη γίνουν δηλώσεις.

Όλα αυτά όμως αποτελούν βήματα που γίνονται για την προετοιμασία της τριμερούς συνάντησης την Τετάρτη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Είναι σαφές ότι ξεκινά ένας νέος γύρος πολιτικών και τεχνικών διαβουλεύσεων μετά την εμπλοκή της Παρασκευής και τη σύνοδο των G7 στη Γερμανία και τον εκκατέροθεν προσδιορισμό των κόκκινω γραμμών.

Από τις 19 Μαΐου όμως μέχρι σήμερα πολλά έχουν γίνει στα παρασκήνια, αλλά κανείς –ούτε ο Αλέξης Τσίπρας, δεν τραβάει την κουρτίνα, πλην του Λευκού Οίκου, εκπρόσωπος του οποίου αποκάλυψε τις διαβουλεύσεις του Τζακ Λιου με το ΔΝΤ για τη μετάθεση αποπληρωμής της δόσης από την Ελλάδα. Ετσι μπορεί εκ των υστέρων η Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει αιφνιδιασμένη στην πραγματικότητα γνώριζε όμως και είχε συναινέσει σε αυτή την απόφαση.

Το χρονικό μιας προδιαγεγραμμένης ρήξης

Όπως ανέφερε το sofokleousin.gr από τις 19 Μαΐου: «Τόσο οι δανειστές όσο και η ελληνική κυβέρνηση προσπαθούν με κινήσεις καλής θέλησης και «συμβιβαστικές» προτάσεις να καθαρίσουν τα αποτυπώματά τους από το όπλο του φόνου. Στόχος είναι –για όλες τις πλευρές- να διαμορφώσουν συμβιβαστικό προφίλ, ώστε να κερδίσουν στο επικοινωνιακό παιχνίδι και να διαχειριστούν από καλύτερη θέση την επόμενη ημέρα».

Ενώ περιγράφοντας την κατάσταση το δημοσίευμα αποκάλυπτε την επικοινωνιακή στρατηγική πόλωσης και ρήξης που ακολουθούνταν

«Οι εταίροι και οι θεσμοί συμφωνούν ότι η συμφωνία είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης, όπως επιμένει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά επιμένουν ότι αυτή πρέπει να τη λάβει ο Αλέξης Τσίπρας».

«Σε αυτό ακριβώς το σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, ενώ χρόνος και χρήμα εξαντλούνται και οι τράπεζες καλούνται να αντιμετωπίσουν τον εφιάλτη της διόγκωσης των κόκκινων δανείων, παράλληλα με τη συνεχιζόμενη εκροή καταθέσεων».

«Υπ αυτό το πρίσμα χρειάζεται ακόμη αρκετή δουλειά –επικοινωνιακά- άρα και χρόνος ώστε να προλειανθεί το έδαφος τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη για μια ενιαία συμφωνία που θα επιλύει τόσο το πρόβλημα ρευστότητας όσο και τα μείζονα ζητήματα του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού και τα εργασιακά, καθώς και το δημοσιονομικό σε βάθος 5ετίας».

Το προφίλ της λύσης

Όπως αποκάλυψε το sofokleousin.gr στο δημοσίευμα στις 19 Μαΐου «η όποια συμφωνία θα είναι 5ετής, θα έχει ετήσια εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση που θα βασίζεται στις επιδόσεις της προηγούμενης χρονιάς, θα περιλαμβάνει αναδιάρθρωση του χρέους σε δυο δόσεις και βαθειές μεταρρυθμίσεις στην Υγεία, την ασφάλιση και το συνταξιοδοτικό».

«Για να οικοδομηθεί –ακόμη και σε επίπεδο εγγράφου εργασίας- μια τέτοια συμφωνία θέλει μήνες από το στάδιο που βρίσκεται τώρα η τεχνική επεξεργασία. Συνεπώς θεωρείται αναπόφευκτο ότι θα διαμορφωθεί πρώτα ένας οδικός χάρτης πάνω στον οποίο θα συμφωνήσουν κυβέρνηση και εταίροι και ο οποίος θα περιλαμβάνει σταθμούς και ολοκλήρωση μέχρι τέλος του έτους».

«Σε αυτή τη φάση γίνεται προσπάθεια να ενταχθούν στο πρώτο σκέλος της πλατφόρμας της συμφωνίας οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το σύνολο του έτους και να καλυφθούν στη βάση της συμφωνίας επί του οδικού χάρτη».

Πηγή: Sofokleousin.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version