Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλες οι ρυθμίσεις για τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία: Οδηγός επιβίωσης για 2 εκατ. οφειλέτες

Ποιοι και πώς μπορούν να κερδίσουν έως 240 δόσεις – Τα προγράμματα διακανονισμού για τους πληττόμενους – Οι προϋποθέσεις για την αναβίωση των 120 δόσεων – Πότε χάνονται οι ρυθμίσεις

Πέντε ρυθμίσεις για αποπληρωμή των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 240 μηνιαίες δόσεις «τρέχουν» για περίπου 2 εκατομμύρια οφειλέτες με «κόκκινα» χρέη από εισφορές συνολικού ύψους 38 δις. ευρώ. Εργαζόμενοι, επαγγελματίες, έμποροι, επιχειρήσεις και συνταξιούχοι έχουν τη δυνατότητα να πάρουν «ταμειακές ανάσες» επιμηκύνοντας το χρόνο για την εξόφληση των οφειλών τους και να αποφύγουν κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων.

Πάγια ρύθμιση 12 δόσεων

Οι ασφαλισμένοι που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία μπορούν να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης με εξαίρεση το ΝΑΤ σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η υπαγωγή στη πάγια ρύθμιση για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ γίνεται μόνο εφόσον οι ενδιαφερόμενοι αποδεικνύουν ότι μπορούν να ανταποκριθούν στο ύψος της μηνιαίας δόσης και εφόσον προσκομίσουν τα απαραίτητα στοιχεία που αποδεικνύουν την αδυναμία εξόφλησης των οφειλών τους τη δεδομένη χρονική στιγμή περιλαμβανομένων λεπτομερών πληροφοριών σχετικά με το εισόδημά τους, τα χρηματικά διαθέσιμά τους, την ακίνητη περιουσία τους και το σύνολο των οφειλών τους. Εάν τα στοιχεία που παρέχει ο οφειλέτης είναι ανακριβή ή ανεπαρκή η αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση απορρίπτεται.

Για οφειλές άνω των 50.000 ευρώ ο οφειλέτης πρέπει επιπλέον να προσκομίζει βεβαίωση από ανεξάρτητο τρίτο φορέα περί της ορθότητας των οικονομικών στοιχείων, καθώς και δικαιολογητικά τα οποία να αποδεικνύουν την αδυναμία εξόφλησης της οφειλής τη δεδομένη χρονική στιγμή και τη βιωσιμότητα του διακανονισμού, με δαπάνες που βαραίνουν τον ίδιο. Για οφειλές άνω των 150.000 ευρώ ο οφειλέτης υποχρεούται επιπρόσθετα να παράσχει εγγυήσεις ή εμπράγματες εξασφαλίσεις ίσης αξίας με τη συνολική οφειλή.

Σε περίπτωση ύπαρξης επαρκών χρηματικών διαθεσίμων η οφειλή δεν υπάγεται στη ρύθμιση και γίνεται άμεσα απαιτητή. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή σε ρύθμιση είναι να έχουν υποβληθεί οι δηλώσεις ασφάλισης για τα 5 έτη. Εξαιρούνται και δεν υπάγονται στη ρύθμιση οφειλές που αφορούν οφειλέτες που έχουν καταδικαστεί ή έχει ασκηθεί κατ’ αυτών ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή.

Οι πληρωμές διενεργούνται με τη διαδικασία αυτόματης χρέωσης τραπεζικού λογαριασμού. Η καταβολή της πρώτης δόσης ή η εφάπαξ εξόφληση των καθυστερούμενων εισφορών γίνεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου της υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση μήνα για όλους τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, πλην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του τ. ΕΤΕΑΜ. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη ειδοποίηση του οφειλέτη.

Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης και εφόσον τηρούνται με συνέπεια οι όροι της αναστέλλεται η ποινική δίωξη και αναβάλλεται η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε ή εφόσον άρχισε η εκτέλεσή της διακόπτεται. Επίσης αναστέλλεται η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων εφόσον έχει πληρωθεί η πρώτη δόση. Αν ο οφειλέτης απωλέσει το ευεργέτημα της ρύθμισης, τα μέτρα που έχουν ανασταλεί συνεχίζονται.

Επιτρέπεται η καθυστέρηση πληρωμής μίας δόσης και η καταβολή αυτής γίνεται υποχρεωτικά μέχρι την ημερομηνία καταβολής της επόμενης δόσης με προσαύξηση εκπρόθεσμης καταβολής δεκαπέντε τοις εκατό (15%).
Το ποσό της κύριας οφειλής που υπάγεται στη ρύθμιση επιβαρύνεται με ετήσιο επιτόκιο ίσο με το επιτόκιο αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, προσαυξημένο κατά 800 μονάδες βάσης.

Ρύθμιση 36-72 δόσεων

Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν οι οφειλές ασφαλιστικών εισφορών της περιόδου Φεβρουάριου 2020 έως Ιουνίου 2021 που κατέστησαν απαιτητές από 1η Μαρτίου του 2020 έως 31 Ιουλίου του 2021 και οι οποίες δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης. Επίσης στη ρύθμιση υπάγονται οι οφειλές εργοδοτών, αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών που η προθεσμία καταβολής τους παρατάθηκε μέχρι τις 30 Απριλίου του 2021 στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού.

Δικαιούχοι είναι εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες που περιλαμβάνονται στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών με τους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ).

Η αποπληρωμή σε 36 δόσεις είναι άτοκη ενώ για περισσότερες δόσεις οι οφειλές επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 2,5%. Η ελάχιστη δόση ανέρχεται σε 50 ευρώ. Για την υπαγωγή στη ρύθμιση οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και να καταβάλουν την πρώτη δόση έως τις 31 Ιανουαρίου του 2022.

Στους οφειλέτες θα χορηγείται αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας διάρκειας δύο μηνών καθώς ενώ θα αναστέλλονται οι κατασχέσεις σε κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία, οι ποινικές διώξεις και η εκτέλεση των σχετικών ποινών. Η ρύθμιση χάνεται σε περίπτωση μη καταβολής δύο δόσεων και αίρεται η προστασία του οφειλέτη από τις κυρώσεις και τις ποινές.

Αναβίωση παλαιών ρυθμίσεων: 120 δόσεις

Όσοι έχασαν παλαιές ρυθμίσεις λόγω αδυναμίας πληρωμής των δόσεων από τον 1η Μαρτίου του 2020 έως τις 31 Ιουλίου του 2021 μπορούν να επανενταχθούν με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις της παλαιάς ρύθμισης υπό την προϋπόθεση της καταβολής δύο δόσεων μαζί (Αυγούστου και Σεπτεμβρίου) μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2021. Με την αναβίωση της ρύθμισης η προθεσμία καταβολής όλων των επόμενων δόσεων παρατείνεται κατά το πλήθος των ανεξόφλητων δόσεων της ρύθμισης

Δικαιούχοι είναι οι πληττόμενοι με βάση τους ΚΑΔ εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς και εργαζόμενοι οι οποίοι τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα μεταξύ 1ης Μαρτίου 2021 και 31ης Ιουλίου 2021.

Στις 120 δόσεις μπορούν να υπαχθούν οφειλές ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2021 εφόσον είχε υποβληθεί σχετικό αίτημα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του τ. ΕΦΚΑ μέχρι τις 7 Οκτωβρίου του 2019.

Εξωδικαστική ρύθμιση σε έως 240 δόσεις

Κάθε φυσικό η νομικό πρόσωπο με πτωχευτική ικανότητα μπορεί να υποβάλλει αίτηση μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού για αποπληρωμή σε έως 120 δόσεις των οφειλών του προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης συμπεριλαμβανομένων προσαυξήσεων, προστίμων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής εφόσον ξεπερνούν το ποσό των 10.000 ανά πιστωτή.

Αίτηση μπορούν να υποβάλλουν και οφειλέτες με ενήμερες η καθυστερούμενες οφειλές επικαλούμενοι επιδείνωσης της οικονομικής τους κατάστασης. Σε μία τέτοια περίπτωση θα πρέπει να αποδείξουν με συγκεκριμένα στοιχεία ότι η μείωση του εισοδήματος τους είναι ίση ή μεγαλύτερη του 20%.

Ο διακανονισμός γίνεται με την υπογραφή σύμβασης αναδιάρθρωσης του χρέους μεταξύ του οφειλέτη και του κάθε Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Το σύστημα εκδίδει αυτοματοποιημένα βεβαίωση περί επίτευξης της συμφωνίας στην οποία αναγράφονται τα συμβαλλόμενα μέρη, οι καταλαμβανόμενοι από τη σύμβαση πιστωτές, οι οφειλές και η συμφωνηθείσα ρύθμιση (δόσεις, χρόνος), ο χρόνος επίτευξης της σύμβασης αναδιάρθρωσης.

Η αίτηση γίνεται στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (Ε.Γ.Δ.Ι.Χ.) (www.keyd.gov.gr) με τη χρήση της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Εξωδικαστικής Ρύθμισης Οφειλών και για να θεωρηθεί πλήρης θα πρέπει να περιλαμβάνει τα απαραίτητα δικαιολογητικά (πλήρη στοιχεία οφειλέτη, κατάλογο όλων των πιστωτών και των οφειλόμενων ποσών, κατάλογο περιουσιακών στοιχείων, φορολογικά έγγραφα, κ.λπ.) Με την αίτηση του ο οφειλέτης συναινεί για άρση του απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων και το φορολογικού απορρήτου, ενώ από την οριστική υποβολή της αίτησης και μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναστέλλονται πιθανά μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης επί απαιτήσεων, κινητών και ακινήτων κατά του οφειλέτη.

Επίσης, αναστέλλεται η ποινική δίωξη σχετικά με τις οφειλές, των οποίων αιτήθηκε ο οφειλέτης τη ρύθμιση και αναβάλλεται η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε σύμφωνα με αυτά ή, εφόσον άρχισε, η εκτέλεσή της διακόπτεται. Από την αναστολή εξαιρείται η διενέργεια προγραμματισθέντος πλειστηριασμού (εντός τριών μηνών από την υποβολή της αίτησης του οφειλέτη) και οποιαδήποτε διαδικαστική ενέργεια προπαρασκευαστική της διενέργειας πλειστηριασμού από ενέγγυο πιστωτή.

Το ύψος και ο αριθμός των δόσεων προκύπτει από τη χρήση ειδικού υπολογιστικού εργαλείου που αξιοποιεί σειρά οικονομικών δεδομένων του οφειλέτη όπως εισοδήματα, οφειλές, περιουσιακά στοιχεία κ.α. Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης οι δόσεις μπορεί να είναι σταθερές η μεταβαλλόμενες και το ελάχιστο μηνιαίο ύψος ανά πιστωτή ανέρχεται σε 50 ευρώ.

Για τον υπολογισμό των τοκοχρεωλυτικών δόσεων λαμβάνεται υπόψη σταθερό επιτόκιο ίσο με το, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, euribor τριμήνου προσαυξημένο κατά 5 εκατοστιαίες μονάδες το οποίο υπολογίζεται ετησίως. Η ρύθμιση μπορεί να προβλέπει και διαγραφή βασικής οφειλής σε ποσοστό έως 75% στην οποία όμως δεν περιλαμβάνονται οι βασικές οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές που δεν υπόκεινται σε διαγραφή.

Η ρύθμιση χάνεται αν κατά τη διάρκεια τις περιόδου αποπληρωμής των οφειλών προς αυτούς συντρέχει μία από τις εξής περιπτώσεις:

  1. Μη καταβολή ή μερική καταβολή δόσεων έως τη συμπλήρωση του ποσού που αντιστοιχεί σε τρεις (3) δόσεις,
  2. Μη υποβολή Α.Π.Δ., εντός 3 μηνών από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους
  3. Μη εξόφληση ή τακτοποίηση (αναστολή είσπραξης ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής, βάσει νόμου, δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής) των οφειλών που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες πριν από τη σύναψη της διμερούς σύμβασης και δεν υπάγονται σε αυτήν, εντός 90 ημερών από την ημερομηνία σύναψης της σύμβασης, ή, προκειμένου για οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά τη σύναψη της σύμβασης, εντός 60 ημερών από τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους

Με την απώλεια της ρύθμισης καθίσταται αμέσως ληξιπρόθεσμο και απαιτητό το σύνολο του υπολοίπου της οφειλής που παραμένει ανεξόφλητο μαζί με τους αναλογούντες τόκους και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, χάνονται τα ευεργετήματα για τον οφειλέτη και ενεργοποιούνται τα αναγκαστικά μέτρα (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κ.α) για την είσπραξή της οφειλής.

Ρύθμιση 60 δόσεων

Για όσους βγαίνουν στη σύνταξη και έχουν οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία η εξόφληση τους γίνεται σε 60 μηνιαίες δόσεις με παρακράτηση από ποσό της σύνταξης και με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το συνολικά οφειλόμενο από τον ασφαλισμένο ποσό προς τον e-ΕΦΚΑ από κάθε είδους ασφαλιστικές εισφορές, οφειλές από αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις να μην ξεπερνά τις 20.000 ευρώ. Ειδικά για τις οφειλές στον πρώην ΟΓΑ το οφειλόμενο ποσό από τον ασφαλισμένο δεν μπορεί να είναι υψηλότερο από 6.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι το υπερβάλλον ποσό των 20.000 ευρώ ή 6.000 ευρώ στον πρώην ΟΓΑ θα πρέπει να εξοφληθεί εφάπαξ και εντός διμήνου από τη γνωστοποίηση της οφειλής Εάν ο αιτών δεν εξοφλήσει εντός δύο μηνών από τη γνωστοποίηση της οφειλής το υπερβάλλον ποσό, τότε ως έναρξη καταβολής της σύνταξης ορίζεται η πρώτη μέρα του επόμενου της εξόφλησης του υπερβάλλοντος ποσού μήνα, όπως αυτό είχε προσδιοριστεί κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

Τι ισχύει για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, χρέη πανδημίας, επιστρεπτέα προκαταβολή και παλαιά χρέη.

Αναλυτικός οδηγός με τις δόσεις και τις ρυθμίσεις για την πληρωμή όσων χρωστούν στην Εφορία

newsbeast.gr

Click to comment

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ | Πληρωμές 780 εκατ. ευρώ χθες και σήμερα στους δικαιούχους

Χθες Μεγάλη Δευτέρα και σήμερα Μεγάλη Τρίτη πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων του ΟΠΕΚΕΠΕ πόσο ενισχύσεων που ξεπερνά συνολικά τα 780 εκ. ευρώ και που αφορούν σε Συνδεδεμένες Ενισχύσεις, Οικολογικά Σχήματα, Βασική ενίσχυση, νεοεισερχόμενοι αγρότες και αναδιανεμητική ενίσχυση 2023, ξεπερνώντας κατά πολύ και τις αρχικές εξαγγελίες των 700 εκ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

«Η δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, των Γενικών Διευθύνσεων του ΥΠΑΑΤ καθώς και της Διαχειριστικής Αρχής, για την πιστή τήρηση του χρονοδιαγράμματος γίνεται πράξη, διαψεύδοντας όλους όσους μιλούσαν για πληρωμές μετά το Πάσχα υλοποιώντας στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας στους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα.

Με γνώμονα την διαφάνεια την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των παραγωγών ακολουθούν διευκρινιστικές οδηγίες για τους δικαιούχους.

Αναφορικά με τη χορήγηση συνδεδεμένων ενισχύσεων για τα καθεστώτα συνδεδεμένων ενισχύσεων για τις καλλιέργειες βρώσιμων οσπρίων, κτηνοτροφικών ψυχανθών, αραβόσιτου, μήλων, σανοδικών ψυχανθών, σπόρων σπορά και με δεδομένο τη μη εμπρόθεσμη καταχώρηση στην εφαρμογή στο προβλεπόμενο διάστημα καταχώρησης ποσοτήτων, ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαβεβαιώνει τους συγκεκριμένους δικαιούχους ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και επειδή ακριβώς αντιλαμβάνεται το πρόβλημα, θα δώσει τη δυνατότητα σε φορείς και παραγωγούς τις επόμενες ημέρες, να προβούν σε τυχόν διορθωτικές ενέργειες και καταχωρήσεις προκειμένου το συντομότερο να προβούμε σε συμπληρωματικές πληρωμές προς όσους τις δικαιούνται.

Αναφορικά με τη συνδεδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια σπόρων προς σπορά και καθώς δεν υπάρχουν πορίσματα ΕΛΓΑ, οι περιπτώσεις που είχαν πληγεί λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων θα αντιμετωπιστούν με αιτήματα ανωτέρας βίας στις αρμόδιες περιφερειακές διευθύνσεις του Οργανισμού για να συμπεριληφθούν σε επόμενη συμπληρωματική πληρωμή.

Δεδομένου ότι εφέτος είναι η πρώτη χρονιά υλοποίησης της ΣΣ ΚΑΠ και πρώτη χρονιά εφαρμογής των νέων όρων επιλεξιμότητας για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, οι υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ και των Γενικών Διευθύνσεων Γεωργίας και Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ, αξιολόγησαν ορισμένα ευρήματα της πληρωμής που χρήζουν άμεσης περαιτέρω εξέτασης και ελέγχου.

Σημειώνεται ότι όσα αναφέρονται στο ΣΣ ΚΑΠ είναι αδύνατον να αλλάξουν ή να τροποποιηθούν τη δεδομένη χρονική στιγμή και αποτέλεσαν τις βασικές αρχές κατανομής των πόρων.

Σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των ετών 2022 και 2023 είναι ότι σε πολλές από τις ενισχύσεις έχουν αλλάξει οι όροι επιλεξιμότητας και τα ύψη των ενισχύσεων, ακολουθώντας αυτά που αναγράφοντα στο ΣΣ της ΚΑΠ.

Διαφορές εντοπίζονται, επίσης, και στην απαίτηση παραδόσεων σε όλα τα καθεστώτα. Επί παραδείγματι το 2022 δεν υπήρχε απαίτηση παραδόσεων στα ψυχανθή αλλά και σε άλλους όρους όπως π.χ. για τα μήλα που προαναφέρθηκε. Παρ’ όλα αυτά στο πλαίσιο της εξυγίανσης του Οργανισμού και ορθής και διαφανούς λειτουργίας του με στόχο την πιο δίκαιη καταβολή ενισχύσεων, όλα τα παραπάνω ζητήματα θα επανεξετασθούν, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των πληρωμών.

Σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, ελέγχονται όλες εκείνες οι περιπτώσεις που κρατούσαν σε ομηρία πάνω από 16.500 παραγωγούς και για τις περιπτώσεις που δεν προκύπτουν ευρήματα προχωρούν οι διαδικασίες πληρωμής. Ήδη για το 2023 εξ αυτών πληρώνονται 6.850 δικαιούχοι που ελέγχθησανκαι δεν προέκυψαν ευρήματα. Για τις περιπτώσεις που υπήρξαν ευρήματα θα ακολουθηθεί η διαδικασία των κυρώσεων, όπως προβλέπεται από το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο. Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις όπου παραγωγοί είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη για μη καταβολή των ενισχύσεών τους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και δικαιώθηκαν καθώς και για 2.480 υποθέσεις που εκκρεμούν από το 2014».

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα θέρμανσης 2024 | Πότε πληρώνονται την τρίτη δόση οι δικαιούχοι – Πότε φθάνει τα 1.000 ευρώ

Η τρίτη δόση για το επίδομα θέρμανσης αναμένεται να έχει πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι σήμερα.

Το νέο ποσό αφορά στο σύνολο των αγορών που έχουν τιμολογηθεί έως την 31η Μαρτίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρησης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2024.

Δικαιούχοι είναι τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης.

Πότε το επίδομα θέρμανσης φθάνει τα 1.000 ευρώ

Το επίδομα θέρμανσης που θα λάβουν οι δικαιούχοι δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100 ευρώ ούτε να ξεπερνά τα 800 ευρώ.

Το ανώτατο ποσό αυξάνεται μέχρι το ποσό των 1.000 ευρώ για οικισμούς με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες.

Για το φυσικό αέριο και για την κατανάλωση θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, τα δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1.10.2023 έως 31.03.2024 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 30η Ιουνίου 2024, θα καταχωρούνται έως την 15η Ιουλίου 2024 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 31η Ιουλίου 2024.

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προϋπολογισμός | Υπέρβαση φορο-εσόδων 598 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2024

Οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων ενίσχυσαν τα κρατικά ταμεία το πρώτο τρίμηνο του έτους με το πρωτογενές πλεόνασμα να διαμορφώνεται στα 2,987 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Μαρτίου 2024, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 44 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 817 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2024 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024 και πλεονάσματος 220 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα σε τροποποιημένη ταμειακή βάση διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 2.987 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2.133 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 3.079 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2023.

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς του πρωτογενούς πλεονάσματος έναντι του στόχου σε ταμειακούς όρους δεν προσμετράται στο πρωτογενές αποτέλεσμα του 2024 σε δημοσιονομικούς όρους.

Ενδεικτικά, ποσό ύψους 159 εκατ. ευρώ που αφορά σε έσοδα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα σε δημοσιονομικούς όρους, ενώ σημαντικό μέρος της διαφοράς στις εισπράξεις των φορολογικών εσόδων ύψους 647 εκατ. ευρώ προσμετράται στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του έτους 2023. Επομένως το πρωτογενές αποτέλεσμα σε δημοσιονομικούς όρους διαφέρει σημαντικά από το αποτέλεσμα σε ταμειακούς όρους.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι τα ανωτέρω αφορούν στο πρωτογενές αποτέλεσμα της Κεντρικής Διοίκησης και όχι στο σύνολο της Γενικής Κυβέρνησης, που περιλαμβάνει και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα των Νομικών Προσώπων και των υποτομέων των ΟΤΑ και ΟΚΑ.

Την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2024, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 16.823 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 430 εκατ. ευρώ ή 2,6% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024. Ωστόσο στη στοχοθεσία της εισηγητικής έκθεσης είχε συμπεριληφθεί η είσπραξη τον μήνα Μάρτιο ποσού ύψους 1.797 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του, ήτοι ποσό 1.687 εκατ. ευρώ, είχε εισπραχθεί τον Δεκέμβριο του 2023 και επιπλέον ποσό 159 εκατ. ευρώ εισπράχθηκε τον Ιανουάριο 2024.

Εξαιρουμένου του ανωτέρω ποσού, τα καθαρά έσοδα παρουσιάζουν αύξηση κατά 2.069 εκατ. ευρώ ή 14,2% έναντι του στόχου. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως: α) στα αυξημένα φορολογικά έσοδα κατά 612 εκατ. ευρώ μετά την αφαίρεση των επιστροφών και β) στα αυξημένα έσοδα ΠΔΕ κατά 1.029 εκατ. ευρώ.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 18.507 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 416 εκατ. ευρώ ή 2,3% έναντι του στόχου.

Πιο συγκεκριμένα, τα έσοδα των μειζόνων κατηγοριών του κρατικού προϋπολογισμού έχουν ως ακολούθως:

Ι. Τα έσοδα της κατηγορίας «Φόροι» ανήλθαν σε 14.844 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 598 εκατ. ευρώ ή 4,2% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024.
Ειδικότερα για τους κυριότερους φόρους της κατηγορίας αυτής παρατηρούνται τα εξής:
• Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 5.876 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 16 εκατ. ευρώ.
• Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 1.532 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 5 εκατ. ευρώ.
• Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 260 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 19 εκατ. ευρώ.
• Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 5.105 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 563 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ο Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων είναι αυξημένος κατά 66 εκατ. ευρώ και ο Φόρος Εισοδήματος Νομικών Προσώπων αυξημένος κατά 451 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
ΙΙ. Τα έσοδα της κατηγορίας «Κοινωνικές Εισφορές» ανήλθαν σε 15 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον στόχο.
ΙΙΙ. Τα έσοδα της κατηγορίας «Μεταβιβάσεις» ανήλθαν σε 2.418 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 700 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024 κυρίως λόγω: (α) της είσπραξης κατά τον Δεκέμβριο 2023 του ποσού των 1.687 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), ενώ ποσό 159 εκατ. ευρώ εισπράχθηκε τον Ιανουάριο 2024, έναντι στόχου 1.797 εκατ. ευρώ που αρχικά προβλέφθηκε ότι θα εισπραχθεί τον μήνα Μάρτιο 2024 και (β) των αυξημένων εσόδων ΠΔΕ, κατά 876 εκατ. ευρώ, έναντι του στόχου. Ειδικότερα, από το ως άνω εισπραττόμενο ποσό των 2.418 εκατ. ευρώ, ποσό 2.133 εκατ. ευρώ αφορά έσοδα ΠΔΕ.
IV. Τα έσοδα της κατηγορίας «Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών» ανήλθαν σε 208 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 7 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024.
V. Τα έσοδα της κατηγορίας «Λοιπά τρέχοντα έσοδα» ανήλθαν σε 1.007 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 508 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024, κυρίως λόγω των αυξημένων εσόδων από επιστροφές δαπανών, κατά 283 εκατ. ευρώ. Από το ως άνω εισπραττόμενο ποσό των 1.007 εκατ. ευρώ, ποσό 203 εκατ. ευρώ αφορά έσοδα ΠΔΕ τα οποία είναι αυξημένα κατά 153 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
VI. Τα έσοδα της κατηγορίας «Πωλήσεις παγίων περιουσιακών στοιχείων» ανήλθαν σε 15 εκατ. ευρώ, έναντι μηδενικού στόχου.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 1.684 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 14 εκατ. ευρώ από τον στόχο (1.698 εκατ. ευρώ).

Τα συνολικά έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 2.336 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1.029 εκατ. ευρώ από τον στόχο (1.307 εκατ. ευρώ).

Ειδικότερα, τον Μάρτιο 2024 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 4.175 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 1.139 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, λόγω της είσπραξης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) ποσού εντός του Δεκεμβρίου 2023, όπως προαναφέρθηκε. Εξαιρουμένης αυτής, τα καθαρά έσοδα παρουσιάζουν αύξηση κατά 658 εκατ. ευρώ που οφείλεται κυρίως στη μείωση κατά 449 εκατ. ευρώ στις επιστροφές εσόδων λόγω ετεροχρονισμού στην εμφάνισή τους, καθώς υψηλά ποσά επιστροφών πραγματοποιήθηκαν τον μήνα Φεβρουάριο, ενώ είχαν προβλεφθεί για τον μήνα Μάρτιο. Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4.652 εκατ. ευρώ, μειωμένα έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 1.588 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα τα έσοδα ανά μείζονα κατηγορία του κρατικού προϋπολογισμού, για τον Φεβρουάριο 2024 έχουν ως ακολούθως:

I. Τα έσοδα της κατηγορίας «Φόροι» ανήλθαν σε 3.535 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 260 εκατ. ευρώ ή 6,8% έναντι του στόχου. Σημειώνεται ότι η τραπεζική αργία στις 29 Μαρτίου και 1 Απριλίου επηρέασε τη ροή των εισπράξεων φόρων μηνός Μαρτίου καθόσον παρατάθηκε μέχρι και τις 2 Απριλίου η προθεσμία καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες έληγαν τις ως άνω ημερομηνίες. Εκτιμάται ότι ποσό περίπου 300 εκατ. ευρώ, που αφορά φορολογικές οφειλές μηνός Μαρτίου, εξοφλήθηκαν στις 2 Απριλίου και ως εκ τούτου θα συμπεριληφθούν στα έσοδα μηνός Απριλίου.
Ειδικότερα για τους κυριότερους φόρους της κατηγορίας αυτής παρατηρούνται τα εξής:
• Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 1.433 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 143 εκατ. ευρώ.
• Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 509 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 35 εκατ. ευρώ.
• Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 44 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 16 εκατ. ευρώ.
• Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 1.040 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 8 εκατ. ευρώ.
II. Τα έσοδα της κατηγορίας «Κοινωνικές Εισφορές» ανήλθαν σε 5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον στόχο.
III. Τα έσοδα της κατηγορίας «Μεταβιβάσεις» ανήλθαν σε 767 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 1.463 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024, λόγω της είσπραξης ποσού από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) το 2023. Ποσό 702 εκατ. ευρώ αφορά έσοδα ΠΔΕ, τα οποία είναι αυξημένα κατά 290 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
IV. Τα έσοδα της κατηγορίας «Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών» ανήλθαν σε 43 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 24 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024.
V. Τα έσοδα της κατηγορίας «Λοιπά τρέχοντα έσοδα» ανήλθαν σε 302 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 158 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024. Ποσό 2 εκατ. ευρώ αφορά έσοδα ΠΔΕ, τα οποία είναι μειωμένα κατά 12 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 476 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 449 εκατ. ευρώ από τον στόχο (925 εκατ. ευρώ).
Τα συνολικά έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 704 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 278 εκατ. ευρώ από τον στόχο (426 εκατ. ευρώ).
Οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου – Μαρτίου 2024 ανήλθαν στα 16.867 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 343 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (17.210 εκατ. ευρώ), που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024. Επίσης είναι αυξημένες, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, κατά 245 εκατ. ευρώ, λόγω των αυξημένων επενδυτικών δαπανών κατά 783 εκατ. ευρώ.

Στο σκέλος του Τακτικού Προϋπολογισμού οι πληρωμές παρουσιάζονται μειωμένες έναντι του στόχου κατά 1.007 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στον ετεροχρονισμό των μεταβιβαστικών πληρωμών προς ΟΚΑ κατά 523 εκατ. ευρώ και στον ετεροχρονισμό των ταμειακών πληρωμών των εξοπλιστικών προγραμμάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατά 320 εκατ. ευρώ. Αντίρροπα, δηλαδή αυξητικά σε σχέση με τον στόχο, κινήθηκαν οι πληρωμές των τόκων κατά 106 εκατ. ευρώ και οι επιχορηγήσεις σε λοιπά νομικά πρόσωπα κατά 227 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, δόθηκαν 110 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς τον ΕΛΓΑ, για την αποζημίωση των πληγεισών αγροτικών εκμεταλλεύσεων από πλημμυρικά φαινόμενα εξαιτίας των θεομηνιών DANIEL-ELIAS περιόδου Σεπτεμβρίου 2023, 78 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ως επιχορήγηση σε συγκοινωνιακούς φορείς (ΟΑΣΑ, ΟΑΣΘ και ΟΣΕ) και 69 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Υγείας ως επιχορήγηση στην Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) για την κάλυψη της δαπάνης προμήθειας φαρμάκων για τις ανάγκες των νοσοκομείων του ΕΣΥ και του Γ.Ν. Παπαγεωργίου.

Οι πληρωμές στο σκέλος των επενδυτικών δαπανών ανήλθαν στα 2.812 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση ύψους 665 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο, καθότι παρουσιάστηκε υπέρβαση του στόχου τόσο στο ΠΔΕ όσο και στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en