Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλες οι αλλαγές στις εισφορές των επαγγελματιών που φέρνει το νέο νομοσχέδιο

image_print

Εντελώς νέο τοπίο στην ασφάλιση των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, τις βασικές διατάξεις του οποίου παρουσιάζει το “Έθνος”.

Με 37 άρθρα το σχέδιο νόμου, που κατατίθεται στη Βουλή εντός της εβδομάδας, μειώνει τα ασφάλιστρα της κύριας σύνταξης, επικουρικής και εφάπαξ για 250.000 επιτηδευματίες και αγρότες, ενώ ρυθμίζει και άλλα ζητήματα ασφαλιστικά και εργασιακά.

Αναλυτικά ως προς την κύρια σύνταξη, το άρθρο 1 αντικαθιστά το άρθρο 39 του νόμου Κατρούγκαλου από τότε που ίσχυσε και μεταξύ άλλων προβλέπει: “Από 1/1/2017 το ποσοστό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς για τον κλάδο κύριας σύνταξης (…) ανέρχεται σε ποσοστό 20%. Από 1/1/2019 το ποσοστό του προηγούμενου εδαφίου διαμορφώνεται σε 13,33% με την επιφύλαξη του δεύτερου εδαφίου της παρ.3. Μεταξύ άλλων διευκρινίζεται ότι στις περιπτώσεις ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου που απασχολείται παράλληλα ως μισθωτός σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, η μηνιαία ελάχιστη βάση υπολογισμού διαμορφώνεται αφού αφαιρεθούν οι αποδοχές της μερικής απασχόλησης. 

Οι αγρότες

Ταυτόχρονα προβλέπεται και εδώ η δυνατότητα καταβολής υψηλότερης εισφοράς από την υποχρεωτική σε εθελοντική βάση. Με άλλο άρθρο μειώνονται οι εισφορές των αγροτών. Η διάταξη αντικαθιστά το άρθρο 40 του νόμου Κατρούγκαλου ώστε το ασφάλιστρο κύριας σύνταξης των αγροτών του πρ. ΟΓΑ να ακολουθήσει νέα μεταβατική περίοδο και να συγκλίνει στο 13,3% και όχι στο 20%. Έτσι διαμορφώνεται πλέον ως εξής: το 2019 στο 12%, το 2020 στο 12,67%, το 2021 στο 13% και το 2022 στο 13,3%. Οι ελάχιστες εισφορές διατηρούνται όπως και στις υπόλοιπες κατηγορίες ως έχουν με την υπερ- κατώτατη δηλ. βάση υπολογισμού στο 70% του κατώτατου μισθού και τα ποσοστά ως είχαν.

Επικούρηση- εφάπαξ

Νέο σύστημα υποχρεωτικών εισφορών επικούρησης και εφάπαξ, αναδρομικά από το 2017, έρχεται με τα άρθρα 4 και 5 του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας. Όπως προβλέπεται στα 43 ευρώ είναι η νέα εισφορά επικουρικής ασφάλισης για όλους ανεξαρτήτως εισοδήματος.

“Από 1/1/2017 έως 31/5/2019 το ποσό της μηνιαίας εισφοράς όλων των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών διαμορφώνεται σε ποσοστό 7% υπολογιζόμενο επί του κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, όπως εκάστοτε ισχύει”.

Ειδική ρύθμιση εισάγεται για τους ελεύθερους επαγγελματίες του πρώην ΟΑΕΕ που είχαν συσσωρευμένες οφειλές αρκετά πριν από το 2017. Ταυτόχρονα προβλέπεται ότι από 1/6/2019 μέχρι 31/5/2022 το ποσοστό της εισφοράς πέφτει στο 6,5% υπολογιζόμενο επίσης επί του κατώτατου βασικού μισθού και από 1/6/2022 στο 6%.

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παραμένουν σε δύσκολη κατάσταση οι κτηνοτρόφοι

image_print

Έντονη ανησυχία και αγανάκτηση επικρατεί στους κτηνοτρόφους, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν καταβληθεί οι ενισχύσεις για τις ζωοτροφές, παρά το γεγονός ότι η οικονομική πίεση στον κλάδο παραμένει ιδιαίτερα έντονη.

Οι συνεχείς αυξήσεις στο κόστος παραγωγής, οι υψηλές τιμές των ζωοτροφών, της ενέργειας και των καυσίμων έχουν εξαντλήσει τις οικονομικές αντοχές πολλών εκμεταλλεύσεων. Για αρκετούς παραγωγούς, η συγκεκριμένη ενίσχυση αποτελεί απαραίτητη «ανάσα» για να μπορέσουν να καλύψουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους και να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία των μονάδων τους.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Άνοιξε η νέα ρύθμιση της ΑΑΔΕ για παλαιές οφειλές έως και σε 72 δόσεις

image_print

Σε λειτουργία τέθηκε η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μέσω της οποίας φορολογούμενοι και επιχειρήσεις μπορούν να ρυθμίσουν παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο σε έως και 72 μηνιαίες δόσεις, δίνοντας μια σημαντική «ανάσα» σε όσους δυσκολεύονται να εξοφλήσουν τα χρέη τους.

Η νέα ρύθμιση αφορά οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, ενώ οι νεότερες οφειλές, από το 2024 και μετά, δεν μπορούν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και εξακολουθούν να ρυθμίζονται μέσω των πάγιων ρυθμίσεων.

Η αίτηση υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myAADE, με την προθεσμία να λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2026. Το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης ορίζεται στα 30 ευρώ, ενώ ο αριθμός των δόσεων μπορεί να φτάσει έως τις 72, ανάλογα με το ύψος της οφειλής και τους όρους της ρύθμισης.

Βασική προϋπόθεση για την ένταξη είναι οι συγκεκριμένες οφειλές να μην βρίσκονται ήδη σε ενεργή ρύθμιση. Παράλληλα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να παραμένουν συνεπείς στην καταβολή των δόσεων, καθώς η μη εμπρόθεσμη πληρωμή μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της ρύθμισης και στην επαναφορά των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.

Η ενεργοποίηση της νέας ρύθμισης αποτελεί μέρος των μέτρων για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, με στόχο να δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε χιλιάδες οφειλέτες να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο, διευκολύνοντας παράλληλα την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τις προϋποθέσεις και να υποβάλουν την αίτησή τους μέσω της ειδικής εφαρμογής της ΑΑΔΕ στο myAADE.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρά την επιδότηση, οι τιμές των καυσίμων παραμένουν υψηλές λόγω της ανόδου στις διεθνείς αγορές

image_print

Παρά την κρατική επιδότηση των 10 λεπτών ανά λίτρο στη βενζίνη και των 5 λεπτών ανά λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης, οι τιμές των καυσίμων εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα, καθώς η άνοδος στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου περιορίζει το όφελος για τους καταναλωτές.

Οι οδηγοί διαπιστώνουν ότι, παρά τη στήριξη που παρέχεται στην αντλία, το κόστος ανεφοδιασμού παραμένει αυξημένο. Η πρόσφατη άνοδος των διεθνών τιμών των καυσίμων έχει μεταφερθεί σταδιακά στη λιανική αγορά, με αποτέλεσμα η επιδότηση να απορροφά μόνο ένα μέρος των αυξήσεων.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι οι εξελίξεις στις διεθνείς αγορές ενέργειας, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος μεταφοράς και τις φορολογικές επιβαρύνσεις, εξακολουθούν να διαμορφώνουν υψηλές τιμές στα πρατήρια καυσίμων.

Οι καταναλωτές εκφράζουν την ανησυχία τους, καθώς οι συνεχείς αυξήσεις επηρεάζουν σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ιδιαίτερα για όσους χρησιμοποιούν καθημερινά το αυτοκίνητό τους για εργασία ή επαγγελματικές μετακινήσεις.

Η πορεία των τιμών το επόμενο διάστημα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου. Μέχρι τότε, η επιδότηση προσφέρει μια περιορισμένη ανακούφιση, χωρίς όμως να αντισταθμίζει πλήρως τις πιέσεις που προκαλούν οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές των καυσίμων.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en