BUSINESS-STORIES

Ωρολογιακή βόμβα απειλεί 180 επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται περί τις 180 βορειοελλαδικές επιχειρήσεις, εισηγμένες και μη, μεγάλες και μικρότερες, κάποιες μητρικές ομίλων, άλλες από τις πλέον γνωστές δυναμικών κλάδων και με ιστορία δεκαετιών στο επιχειρείν.
Οι επιχειρήσεις αυτές σήμερα οφείλουν περισσότερα από 380 εκατ. ευρώ σε Τράπεζες, δάνεια που δεν εξυπηρετούνται και τα οποία μαζί με τις προσαυξήσεις ξεπερνούν το μισό δισεκατομμύριο.  Για τις επιχειρήσεις αυτές της βόρειας Ελλάδας, το καμπανάκι σε λίγο θα χτυπήσει πολύ δυνατά καθώς, όπως πληροφορείται η Voria.gr, από τις πιστώτριες Τράπεζες θα τους ζητηθεί, στο επόμενο δίμηνο, να καταθέσουν σχέδιο για την αναδιάρθρωση των χρεών τους.
Το ύψος των χρεών αυτών που δεν εξυπηρετούνται, ποικίλλει ανά εταιρεία, κάποια οφείλει 350-380 χιλ. ευρώ και άλλη φτάνει να οφείλει 20-22 εκατομμύρια.
Μέχρι τώρα οι Τράπεζες έχουν δείξει ανοχή αλλά αυτή εξαντλείται και ενδέχεται οι μεγάλοι πιστωτές να κινηθούν κάνοντας άμεσα απαιτητά τα οφειλόμενα.  Σε μία τέτοια περίπτωση τα αποτελέσματα θα είναι τραγικά, γιατί στις επιχειρήσεις αυτές απασχολούνται περί τις 18.000 εργαζόμενοι.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, μόνο το 15% των εταιρειών αυτών, βρίσκονται ήδη σε διαδικασία αναδιάρθρωσης και διαχείρισης των χρεών τους.  Οι υπόλοιπες θα πρέπει να κινηθούν ταχύτατα.
Οι επιχειρήσεις αυτές, στην πλειονότητά τους,  σε ποσοστό 72%, προ κρίσης «ήταν μια χαρά εταιρείες».  Η κρίση,  δηλαδή η μείωση του τζίρου που ανάλογα με κλάδο και προϊόν έφτασε από 20%-30% ως και 60%, η έλλειψη ρευστότητας και το «φορολογικό ξεζούμισμα»,  οδήγησαν τις περισσότερες βορειοελλαδικές επιχειρήσεις σε αδιέξοδα.
Ο κατάλογος με τις επιχειρήσεις αυτές- στοιχεία που αντλούνται από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών – προκαλεί θλίψη. Για κάποιες ήταν  ήδη γνωστό ότι αντιμετώπιζαν μεγάλα προβλήματα, για άλλες όχι. Εταιρείες κατασκευαστικές, real estate, τουριστικές, βιομηχανίες δομικών υλικών, του κλάδου πληροφορικής, τροφίμων, γαλακτοβιομηχανίες, επιχειρήσεις ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας, μεγάλες εμπορικές, χημικές βιομηχανίες, επιπλοποιίας, εξοπλισμών. Οι επωνυμίες δεκάδες, εταιρείες ορισμένες πολύ γνωστές ακόμη και στον απλό καταναλωτή, με προϊόντα επώνυμα κι’ άλλες λιγότερο γνωστές, από τις αθόρυβες της μεταποίησης.
Όπως πληροφορείται η Voria.gr, οι Τράπεζες άμεσα θα θελήσουν να δοθεί μία…κάποια λύση στο πρόβλημα. Θα ζητήσουν σχέδια αναδιάρθρωσης χρεών, εστιάζοντας  στους  Δείκτες Δομής Κεφαλαίου, στους Δείκτες Δανεισμού, Κάλυψης του Δανεισμού, Εγγύησης του Δανεισμού, Ρευστότητας και, στο Δείκτη Κάλυψης των Τόκων. Ειδικά αυτός ο τελευταίος Δείκτης θεωρείται πολύ κρίσιμος για τις αναδιαρθρώσεις γιατί δείχνει εάν η εταιρεία θα μπορεί τουλάχιστον να καλύπτει τους τόκους των δανείων μετά την αναδιάρθρωση.
Η βορειοελλαδική βιομηχανία, όσες επιχειρήσεις κατάφεραν να επιβιώσουν μέχρι σήμερα, θα πρέπει να πείσει ότι μπορεί να έχει επόμενη ημέρα μετά από αναδιάρθρωση χρεών.  Πόσες εταιρείες θα μπορέσουν να πείσουν; Τι ενδέχεται να δούμε να συμβαίνει στο επόμενο διάστημα;
Σε κάποιες, λίγες, που κρατούν (;) δυνατά περιουσιακά στοιχεία, πιθανόν οι πιστώτριες τράπεζες, να εισέλθουν στο μετοχικό τους κεφάλαιο. Άλλες, πιθανόν θα περάσουν σε ξένα χέρια, σε πολυεθνικούς ομίλους ή σε funds,  που με λίγες συντονισμένες κινήσεις εύκολα μπορούν να ελέγξουν την αγορά. Άλλες, θα κλείσουν.
Η κυρίαρχη λέξη για την ελληνική επιχείρηση είναι «ρευστότητα», αλλά για μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, πρώτα και παράλληλα, έρχεται η λέξη «αναδιάρθρωση».

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version