Quantcast
Connect with us

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Ψυχρολουσία με τα 1.690 κρούσματα κορονοϊού πριν τα νέα μέτρα

Σαρωτικό παραμένει το πέρασμα του κορονοϊού από την Ελλάδα, με την Παρασκευή να καταγράφεται ακόμη ένα αρνητικό ρεκόρ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, επιβεβαιώθηκαν 1.690 κρούσματα, με τα  64 να συνδέονται με γνωστές συρροές και 35 εντοπίζονται κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ ο συνολικός αριθμός τους ανέρχεται στις 37.196.

Παράλληλα, ανακοινώθηκαν άλλοι πέντε θάνατοι (συνολικά 620), ενώ οι διασωληνωμένοι συνεχίζουν να αυξάνονται (έφτασαν τους 128).

Αναλυτικά η κατανομή των κρουσμάτων:

– 35 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

– 422 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 21 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

– 540 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

– 14 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

– 33 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 34 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας

– 24 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

– 24 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 33 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου

– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

– 19 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας

– 89 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 10 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

– 38 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας, εκ των οποίων 24 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μήλου

– 20 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου

– 29 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

– 17 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

– 60 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου

– 32 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

– 28 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 9 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

– 24 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

– 36 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Τα νέα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Αναιρείται εκ της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων η πίστωση χρόνου των 10 ημερών που θα έδινε η κυβέρνηση για την απόδοση των μέτρων της καθολικής χρήσης μάσκας και την απαγόρευσης μετακίνησης από τις 00.30 έως τις 5 το πρωί.

Αυτό σημαίνει ότι το Μαξίμου αντιλαμβανόμενο την κρισιμότητα της κατάστασης και του σωστού timing στη λήψη νέων μέτρων ανάσχεσης της εξάπλωσης του κορονοϊού, ανακοινώνει – σύμφωνα με πληροφορίες – τη διεύρυνση του ωραρίου για την απαγόρευση της κυκλοφορίας, όπως έχουν εισηγηθεί οι λοιμωξιολόγοι. Αυτό αυτομάτως σημαίνει πως τα καταστήματα εστίασης θα κλείνουν νωρίτερα.

Όπως προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το υπουργικό συμβούλιο θα ανακοινώσει αύριο το νέο σχέδιο δράσης ενός μήνα, τονίζοντας ότι «στόχος μας παραμένει η αποφυγή ενός καθολικού lockdown, για αυτό  είπε – και θα προχωρήσουμε σε μια περαιτέρω ενίσχυση των στοχευμένων περιορισμών.

Αυστηροποίηση και επέκταση των υπαρχόντων μέτρων

Με γνώμονα να προστατευτεί η δημόσια υγεία και να κρατηθεί – κατά το δυνατόν – ζωντανή η οικονομία ο πρωθυπουργός θα κρατήσει ανοιχτά τα σχολεία και το λιανεμπόριο και οι νέοι περιορισμοί θα αφορούν άλλες Δομές και υπηρεσίες. Τα μέτρα που προκρίνονται είναι:

·  Κλείσιμο εστίασης: Στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων  συζητείται το ενδεχόμενο για κάποιο χρονικό διάστημα τα καταστήματα να κλείνουν από τις 21:00 ή τις 22:00  προκειμένου να περιοριστεί ο χρόνος παραμονής στα μαγαζιά με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

·  Απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού: Είναι πολύ πιθανό ακόμα και στις περιφέρειες που δεν έχουν κοκκινίσει να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο. Σημειώνεται πως και η Αττική βρίσκεται ακόμη στο επίπεδο 3, ενώ η Θεσσαλονίκη μαζί με Ροδόπη και Λάρισα εισήλθαν από σήμερα σε καθεστώς lockdown.

·  Χρήση μάσκας σε όλη τη χώρα:  Η υποχρεωτικότητα της καθολικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, θα επεκταθεί ακόμη και σε περιοχές που είναι κάτω από τον «πορτοκαλί» συναγερμό.

·  Τόνωση της τηλεργασίας: H τηλεργασία θα ενισχυθεί σημαντικά τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα. Πρόκειται για ένα μέτρο που έχει θετικά αποτελέσματα σε δύο τομείς: Μειωμένη επαφή με τους συναδέλφους αλλά και μείωση του συγχρωτισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου παρατηρείται μεγάλο πρόβλημα.

·  Μεγαλύτερη έμφαση στην τηλεκπαίδευση: Εξετάζεται το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερη κλίμακα και η τηλεκπαίδευση κυρίως σε φοιτητές και σε δεύτερο χρόνο αν απαιτηθεί σε μαθητές.

Η ανακοίνωση των νέων μέτρων αναμένεται να γίνει το πρωί του Σαββάτου, καθώς το μήνυμα του πρωθυπουργού που ήταν προγραμματισμένο για το μεσημέρι της Παρασκευής αναβλήθηκε λόγω του ισχυρού σεισμού στη Σάμο.

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα λειτουργούν τα beach bars και οι καντίνες στις παραλίες το καλοκαίρι

Αυστηρούς κανόνες στη λειτουργία των επιχειρήσεων, στις οποίες θα παραχωρηθεί το δικαίωμα της απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, ορίζει νέα απόφαση που υπογράφουν οι Κωστής Χατζηδάκης και Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Με την νέα απόφαση, αφού ξεκαθαρίζεται ότι η παραχώρηση απλής χρήσης επιτρέπεται εφόσον διατηρείται ο κοινόχρηστος χαρακτήρας του αιγιαλού και της παραλίας και διασφαλίζεται η ελεύθερη διέλευση του κοινού από και προς τη θάλασσα, τον αιγιαλό και την παραλία, προσδιορίζονται αναλυτικά οι υποχρεώσεις των παραχωρησιούχων καθώς και οι προδιαγραφές των εγκαταστάσεων.

Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης, ο παραχωρησιούχος έχει τις παρακάτω υποχρεώσεις:

  1. Διασφαλίζει την ελεύθερη, απρόσκοπτη και ασφαλή διέλευση του κοινού στον αιγιαλό και την παραλία.
  2. Διασφαλίζει τη χρήση του αιγιαλού και της παραλίας για άτομα με αναπηρία στους αιγιαλούς και τις παραλίες.
  3. Περιορίζει την ανάπτυξη των ομπρελών, ξαπλωστρών, τραπεζοκαθισμάτων και θαλάσσιων μέσων αναψυχής και λοιπών κινητών στοιχείων σε ποσοστό του εμβαδού της παραχωρούμενης έκτασης που δεν υπερβαίνει το 60% ή το 30%, αν πρόκειται για προστατευόμενο αιγιαλό και παραλία
  4. Διατηρεί καθημερινά καθαρό το παραχωρούμενο τμήμα αιγιαλού και παραλίας.
  5. Αναρτά σε εμφανές σημείο στον αιγιαλό ή την παραλία πινακίδα, η οποία επιτρέπει στο κοινό να έχει πρόσβαση, με ηλεκτρονικό τρόπο, περί συστήματος ηλεκτρονικών καταγγελιών, στα προσδιοριστικά στοιχεία της παραχώρησης, όπως τις συντεταγμένες, τον αριθμό της απόφασης παραχώρησης, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του κοινού και του παραχωρησιούχου και το διάγραμμα της παραχώρησης. Προς τον σκοπό αυτό μεριμνά ώστε η πινακίδα να έχει επαρκείς διαστάσεις και να είναι εμφανής από τους λουόμενους.
  6. Τοποθετεί κινητά στοιχεία για την εξυπηρέτηση του κοινού. Προς τον σκοπό αυτό τοποθετεί ντους και αποδυτήρια.
  7. Μεριμνά για τη διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστήματος του παραχωρούμενου χώρου, όπως με τη διατήρηση της μορφολογίας της ακτής και της ακτογραμμής. Προς τον σκοπό αυτό δεν αλλοιώνει τον παραχωρούμενο χώρο επιφέροντας οποιεσδήποτε μεταβολές (επιχωματώσεις ή άλλες διαμορφώσεις), πέραν του κοσκινίσματος με στόχο τον καθαρισμό της άμμου, παρά μόνο στο βαθμό που επιτρέπεται από τον νόμο και την παρούσα.
  8. Παραδίδει τον παραχωρούμενο χώρο στην αρχική κατάσταση και απομακρύνει τα κινητά στοιχεία κατά τις περιόδους που καθορίζονται στη σύμβαση παραχώρησης.
  9. Διασφαλίζει την παρουσία ναυαγοσώστη, εφόσον του υποδειχθεί ότι η υποχρέωση αυτή δεν καλύπτεται από τον οικείο Δήμο.
  10. Λαμβάνει μέτρα πυροπροστασίας εντός του παραχωρούμενου χώρου καθώς και ασφαλούς απομάκρυνσης του κοινού από τον παραχωρούμενο χώρο σε κύρια οδό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (π.χ. πυρκαγιάς κ.ά).
  11. Φροντίζει για την προστασία του περιβάλλοντος με τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών, σε στερεή, υγρή και αέρια μορφή στον παραχωρούμενο χώρο και πέριξ αυτού.
  12.  Εάν η επιχείρηση εξακολουθεί να λειτουργεί μετά τη δύση του ηλίου, διαθέτει χαμηλό και περιορισμένο φωτισμό στο απολύτως αναγκαίο μέτρο, για λόγους ασφαλείας και καθοδήγησης, στο βαθμό που δεν αλλοιώνεται η σχέση με τη φύση. Τοποθετούνται φωτιστικά σώματα που παρέχουν διάχυτο φωτισμό και έχουν τέτοια διαμόρφωση ώστε να εμποδίζεται ο σχηματισμός φωτεινής δέσμης που θα μπορούσε να αποπροσανατολίσει ζώα, να ενοχλήσει επισκέπτες και περίοικους καθώς και πλωτά μέσα. Σε περίπτωση που ο φωτισμός εξασφαλίζεται από φωτιστικά σώματα σε ιστούς, αυτοί τοποθετούνται εκτός των ορίων των διαμορφούμενων διαδρόμων κυκλοφορίας. Οι καλωδιώσεις φθάνουν στα φωτιστικά σημεία υποδαπέδια (προστατευμένα εντός μεταλλικών στεγανών σωληνώσεων – καναλιών) ή, αν δεν είναι εφικτό διαφορετικά, εναέρια με ασφαλή, καλαίσθητο και συντεταγμένο τρόπο. Για το σκοπό αυτό συνιστάται η ηλεκτροδότηση με χαμηλή τάση 48 V (ΙΡ65).
  13.  Εφόσον τοποθετεί ηχητικά συστήματα, ρυθμίζει αυτά σε χαμηλή ένταση στον παραχωρούμενο χώρο. Όταν ο παραχωρούμενος χώρος συνορεύει με οικιστικές περιοχές η παραγόμενη στάθμη θορύβου από μουσική ή σχετικές χρήσεις της κύριας επιχείρησης οφείλει να μην ξεπερνάει τα πενήντα (50) ντεσιμπέλ σε οποιοδήποτε σημείο της παραχωρούμενης επιφάνειας. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, η παραγόμενη στάθμη θορύβου από μουσική ή σχετικές χρήσεις της κύριας επιχείρησης οφείλει να μην υπερβαίνει τα ογδόντα (80) ντεσιμπέλ.
  14. Στην περίπτωση που τοποθετεί αυτοκινούμενα ή ρυμουλκούμενα τροχήλατα αναψυκτήρια (καντίνες), απαιτείται να είναι εφοδιασμένος με κατάλληλη άδεια λειτουργίας .Ο μέγιστος χώρος που μπορεί να καταλαμβάνει το τροχήλατο αναψυκτήριο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 15 τ.μ.. Οι καντίνες πρέπει να απέχουν τουλάχιστον εκατό (100) μέτρα από τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις (ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, κέντρα αναψυχής κ.λ.π.) και επίσης τουλάχιστον (100) εκατό μέτρα μεταξύ τους.
  15. Μην μεταβιβάσει με οποιονδήποτε τρόπο το παραχωρούμενο δικαίωμα της απλής χρήσης των κοινοχρήστων χώρων, πλην μόνο υπό τις προϋποθέσεις της εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσίας.
  16. Εγκατασταθεί στον παραχωρούμενο χώρο μετά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης, χωρίς να καταλαμβάνει χώρο πέραν του μισθωμένου.
  17. Συνδράμει τα αρμόδια όργανα του Δημοσίου για την προστασία και τη διατήρηση του κοινόχρηστου χαρακτήρα του αιγιαλού και της παραλίας σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Νέα εμπλοκή για τη φρεγάτα «Ύδρα» στον Κόλπο του Άντεν | Έβαλε με πυροβόλο και κατέρριψε UAV

Νέα εμπλοκή για τη φρεγάτα «Ύδρα» στον Κόλπο του Άντεν, καθώς έβαλε με πυροβόλο εναντίον δύο μη επανδρωμένων αεροχημάτων, για να προστατέψει ένα εμπορικό πλοίο.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, κατά τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, η φρεγάτα, παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, έβαλε με πυροβόλο εναντίον δύο μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAVs), σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες εμπλοκής, ένα εκ των οποίων κατερρίφθη και το άλλο απομακρύνθηκε.

Η φρεγάτα συνεχίζει κανονικά την αποστολή της.

Ανακοινωση για το περιστατικό εκδόθηκε από την «Επιχείρηση Ασπίδες» με ανάρτηση στα social media.

«Η φρεγάτα “Υδρα”, η οποία παρείχε προστασία σε ένα εμπορικό πλοίο στον κόλπο του Άντεν, αντιμετώπισε 2 UAV που αποτελούσαν άμεση απειλή για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας. Το 1ο UAV καταρρίφθηκε, ενώ το 2ο άλλαξε πορεία. Η ενέργεια ήταν αποτελεσματική και απέτρεψε τυχόν ζημιές σε ναυτικούς και εμπορική ναυτιλία», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Είναι η δεύτερη φορά που επιχειρεί στην περιοχή. Η πρώτη εμπλοκή της φρεγάτας «Ύδρα» έγινε στα μέσα Μαρτίου, όταν εξαπέλυσε πυρά κατά δύο μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAVs), στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Σε μια εμπόλεμη ζώνη το ρίσκο είναι δεδομένο. Η υπερεξασφάλιση δεν μπορεί να υπάρξει. Το ζήτημα είναι αν το ρίσκο λογικό ή εκφεύγει λογικών προβλέψεων. Θεωρώ ότι το ρίσκο είναι λογικό. Στις σύγχρονες μονάδες υπάρχουν περεταίρω δυνατότητες που δεν έχει η φρεγάτα μας», δήλωνε μετά την πρώτη εμπλοκή, μιλώντας στο OPEN, ο αντιναύαρχος ε.α. Βασίλειος Μαρτζούκος.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, για την επιχείρηση «Ασπίδες», «προστατεύει τα πλοία τα οποία χρησιμοποιούν τη θαλάσσια οδό, δηλαδή την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, απολύτως αμυντικά. Δεν πρόκειται εμείς να επιτεθούμε σε καμιά χώρα, δεν πρόκειται να επιτεθούμε σε κανέναν. Αλλά βεβαίως, έχοντας συγκεκριμένες δυνατότητες αντιμέτρων».

Στην άσκηση συμμετέχουν τέσσερις φρεγάτες από Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία οι οποίες περιπολούν σε μια τεράστια περιοχή που εκτείνεται από τη νότια Ερυθρά Θάλασσα έως τον βορειοδυτικό Ινδικό Ωκεανό.

Πηγή: newsbeast.gr

 

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ευρωεκλογές 2024 : “Κόπηκαν” από τον Άρειο Πάγο οι Σπαρτιάτες

ο κόμμα των Σπαρτιατών «κόπηκε» από τον Άρειο Πάγο και δεν θα συμμετάσχει στις επικείμενες ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024, ενώ τελικά, 31 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων από τα 46 που αρχικά είχαν δηλώσει συμμετοχή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, έλαβαν το πράσινο φως από το Α1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου για να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές.

Ακόμη, 14 κόμματα δεν κατέβαλαν το προβλεπόμενο από την εκλογική νομοθεσία παράβολο των 20.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να τεθούν αυτομάτως έξω από την εκλογική αναμέτρηση.

Σύμφωνα με την νομοθεσία (νόμος 5083/2024) τα κόμματα που υποβάλλουν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αίτημα υποψηφιότητας στις Ευρωεκλογές υποχρεούνται μαζί να καταθέσουν ηλεκτρονικό παράβολο 20.000 ευρώ.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en