Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ψαλίδι 37% στις πρόωρες συντάξεις, μέχρι και 17 χρόνια επιπλέον δουλειά

Περισσότερα χρόνια δουλειάς για πλήρη σύνταξη και  δραστική περικοπή  της σύνταξης για όσους αποχωρούν πρόωρα, προβλέπει ο νέος νόμος για τα όρια ηλικίας, που τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.

Περίπου 80.000 ασφαλισμένοι που σκόπευαν να συνταξιοδοτηθούν την επόμενη χρονιά, «χάνουν το τρένο» και θα αναγκασθούν να μείνουν στις δουλειές τους ώσπου να συμπληρώσουν τα νέα όρια. Δεκάδες χιλιάδες άλλοι χάνουν τη δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης, ή μπορούν να φύγουν μόνον με σύνταξη μειωμένη έως και κατά 37%(!). Εξαιρετικά δυσμενέστεροι γίνονται οι όροι  συνταξιοδότησης για  μητέρες ανηλίκων, εργαζομένους με 35ετία και  δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι μέχρι τώρα μπορούσαν να αποχωρήσουν με τη συμπλήρωση  25ετίας.

Υπολογίζεται ότι με τις νέες ρυθμίσεις περίπου 350.000 ασφαλισμένοι θα δούν να ανατρέπονται οι σχεδιασμοί τους για τον χρόνο συνταξιοδότησης και θα αναγκασθούν να δουλέψουν πολλά  ακόμη – μέχρι και 17(!) χρόνια επιπλέον.

Οι νέες  διατάξεις θα ισχύσουν και για τους ασφαλισμένους στα ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ), καθώς και στα πρώην ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ-Τράπεζες) και το ταμείο των δημοσιογράφων (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ).

Τα  επόμενα χρόνια  και έως το 2022, ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι, βιοτέχνες,αυτοκινητιστές και εμποροϋπάλληλοι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ θα δουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησής τους να αυξάνονται έως και 7 έτη, οι μηχανικοί και γιατροί ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ έως και 9 έτη και οι υπόλοιποι -δικηγόροι, δημοσιογράφοι και ασφαλισμένοι στα πρώην ειδικά ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών – έως και 17(!) έτη.

Μεγάλοι χαμένοι, όπως περιγράφεται και στη γενική εγκύκλιο του ΙΚΑ και την αντίστοιχη του Δημοσίου, θα είναι επίσης μητέρες με ανήλικα παιδιά – που μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να συνταξιοδοτηθούν στα 50 – ασφαλισμένοι με 35ετία καθώς και ασφαλισμένοι που «κυνηγούσαν» το όριο ηλικίας για θεμελίωση μειωμένης σύνταξης

Οι περικοπές στις πρόωρες

Διευκρινίσεις και ενδεικτικά παραδείγματα για τα νέα όρια συνταξιοδότησης  των ασφαλισμένων στα ειδικά ταμεία ΔΕΚΟ, τραπεζών και ΕΤΑΠ ΜΜΕ δίνει το υπουργείο Εργασίας σε δύο εγκυκλίους του.

Τα παραδείγματα που έχει επιλέξει το ίδιο το υπουργείο, δείχνουν τη δραματική μείωση σύνταξης – έως 37% – που θα υποστούν όποιοι έχουν δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης και αποφασίσουν να το ασκήσουν. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα:  Αν ένας  εργαζόμενος σε ΔΕΚΟ  έχει το δικαίωμα και αποφασίσει να βγει  στη σύνταξη πέντε χρόνια πριν από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας, αντί 1.000 ευρώ το μήνα θα παίρνει μόλις 630.

Με τις νέες διατάξεις,  από 1.1.2022, τα όρια ηλικίας για όλους τους ασφαλισμένους θα είναι:

– Για πλήρη σύνταξη το 62ο έτος της ηλικίας, με 40 έτη ή 12.000 ημέρες ασφάλισης, ή το 67ο με 4.500 ημέρες ή 15 έτη ασφάλισης

– Για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος – όπου αυτή προβλέπεται – το 62ο έτος της ηλικίας με 4.500 ημέρες ή 15 έτη ασφάλισης.

Για όσους είχαν θεμελιώσει δικαίωμα μειωμένης σύνταξης και το ασκήσουν μετά την έναρξη ισχύος του νόμου, προβλέπεται ότι η σύνταξη μειώνεται κατά 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται  από το νέο όριο ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης.  Κατ’ ανώτατο όριο η μείωση αυτή μπορεί να φθάσει στο 30% (60 υπολειπόμενοι μήνες).

 Επί του ποσού που προκύπτει μετά από αυτή την περικοπή, όποιοι θεμελιώνουν δικαίωμα μειωμένης σύνταξης μετά την έναρξη ισχύος του νόμου θα υποστούν επιπλέον ψαλίδισμα 10%.

Παραδείγματα: 

i. Ασφαλισμένη που θεμελίωσε δικαίωμα μειωμένης σύνταξης το Μάρτιο 2015 και το ασκεί την 10.12.2015 (ήτοι μετά την έναρξη ισχύος του ν.4336/2015): Έστω ότι το εξαγόμενο ποσό σύνταξης είναι 1000 € και η ασφαλισμένη συνταξιοδοτείται 5 έτη νωρίτερα από το πλήρες όριο ηλικίας. Η σύνταξή της περιορίζεται κατά 60/200, ήτοι κατά 300 ευρώ και γίνεται 700,00 €. Σε αυτήν την περίπτωση δεν επιβάλλεται η πρόσθετη μείωση  10%.

ii. Ασφαλισμένη που θεμελιώνει δικαίωμα μειωμένης σύνταξης το Δεκέμβριο του 2015 (ήτοι μετά την έναρξη ισχύος του ν.4336/2015) και χρειάζεται άλλα δύο χρόνια (24 μήνες) για να πιάσει το νέο όριο ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης. Η σύνταξη των 1.000 ευρώ μειώνεται κατά 24/200, δηλαδή κατά 120 ευρώ και γίνεται 880 ευρώ. Επί αυτού του ποσού γίνεται πρόσθετη περικοπή 10% (88 ευρώ). Ετσι η συνταξιούχος θα πάρει τελικά 792 ευρώ.

Αυτή η πρόσθετη περικοπή θα διατηρηθεί ώσπου  η συνταξιούχος να φθάσει στο νέο όριο ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Η ώρα του οβελία σε όλη την Ελλάδα – Αρκετές σούβλες στην Καβάλα

«Φωτιά» παίρνουν σήμερα Κυριακή του Πάσχα οι σούβλες σε όλη την Ελλάδα!

Από άκρη σε άκρη οι Έλληνες τηρούν το έθιμο για το ψήσιμο του οβελία και ετοιμάζουν το πασχαλινό τραπέζι για να γιορτάσουν με τις οικογένειες και τους φίλους τους.

Το υπαίθριο σούβλισμα του αρνιού το Πάσχα είναι ένα από τα παλαιότερα ελληνικά έθιμα και μάλιστα έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι ο οβελίας είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής του πασχαλινού τραπεζιού αλλά και ολόκληρης της ημέρας.

Στην Καβάλα αρκετοί φαίνεται πως είναι εκείνοι οι πολίτες που λόγω και του πολύ καλού καιρού ξεκίνησαν να σουβλίζουν τον παραδοσιακό οβελία από νωρίς το πρωί της Κυριακής του Πάσχα!

Δείτε φωτογραφίες από οβελίες σε Καβάλα και Δράμα :

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Χριστός Ανέστη! – Με κατάνυξη η Ανάσταση στην Καβάλα

Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε και στην Καβάλα η ακολουθία της Αναστάσεως, με πλήθος πιστών να συρρέει στους ναούς για το «Χριστός Ανέστη».

Ο περισσότερος κόσμος συγκεντρώθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου χοροστάτησε της ακολουθίας του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος.

 

 

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ανάσταση με πυροτεχνήματα | Eικόνες από drone στην Καβάλα

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en