Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ψάχνουν αμύθητους θησαυρούς και σπάνιες αρχαιότητες στη Θράκη | Στο κυνήγι του χαμένου θησαυρού

image_print
Πρόσφατα στην Κομοτηνή δόθηκε άδεια για διήμερη ανασκαφή στο πλαίσιο ερευνών… για ένα πηγάδι με λύρες! 
Αμύθητους θησαυρούς καλά κρυμμένους για χρόνια αναζητούν ολοένα και περισσότεροι σύγχρονοι “Ιντιάνα Τζόουνς” στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στη Θράκη. Τα τελευταία χρόνια όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων γύρω από τις άδειες που δίνονται για ανασκευές ανεύρεσης κρυμμένων θησαυρών, προκύπτει ότι ο αριθμός εκείνων που επιχειρούν να δοκιμάσουν την τύχη τους και να ακολουθήσουν “μύθους και ιστορίες” διαρκώς αυξάνεται.
Πρόσφατα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης ενέκρινε το αίτημα περί ανασκαφών στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων στην Κομοτηνή, όπου κάτοικος αναζητούσε ένα πηγάδι με λίρες. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη και ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή ωστόσο αποδείχθηκε πως ο θησαυρός ήταν… άνθρακας καθώς δεν κατέστη εφικτό να εντοπιστεί το πολυπόθητο πηγάδι και οι λίρες του.
Ψάχνουν τσουκάλια και πηγάδια κρυμμένα κάτω από δέντρα και μέσα σε αυλές σπιτιών 
Πριν από λίγες εβδομάδες η ίδια Αρχή έδωσε άδεια σε τέσσερις Ξανθιώτες να πραγματοποιήσουν έρευνες στις Φέρες του Έβρου, προχωρώντας σε ανασκαφές ενώ άδεια για αντίστοιχες ανασκαφές χορηγήθηκε και για την περιοχή Κιτρινόπετρα Λευκίμης Σουφλίου. Άδειες έχουν εκδοθεί και στον Δήμο Παγγαίου του Νομού Καβάλας, ενώ πρόσφατα και το δημοτικό συμβούλιο Κάτω Νευροκοπίου έδωσε το πράσινο φως για ανάλογες ανασκαφές στην περιοχή Τοπικής Κοινότητας Ποταμών (Οικισμός Δέλτα).
Μύθοι και θρύλοι! 
Πέραν αυτών που ακολουθούν τη νόμιμη οδό για τις ανασκαφές τους υπάρχουν και οι… παράνομοι, αυτοί δηλαδή που χωρίς να αιτούνται και να λαμβάνουν τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις αναζητούν λίρες, κρυμμένους θησαυρούς και θαμμένα τιμαλφή. Χαρακτηριστικό άλλωστε το γεγονός πως τα τελευταία δύο χρόνια οι ανιχνευτές μετάλλων καταγράφουν χιλιάδες πωλήσεις στη χώρα.
lires_thraki02
Το κίνητρο που πυροδοτεί ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις τις ανασκαφές δεν είναι άλλο από το προφανές, δηλαδή το κέρδος, ενώ το έναυσμα δίνουν συνήθως μύθοι και θρύλοι που διαιωνίζονται και οι οποίοι παρουσιάζουν στοιχεία, συνήθως ελλιπή, για περιοχής στις οποίες υπάρχουν κρυμμένοι θησαυροί.
Πρόκειται κυρίως για αμύθητα ευρήματα τα οποία χρονολογούνται στην εποχή της Τουρκοκρατίας,  στην Γερμανική κατοχή ή τον Εμφύλιο Πόλεμο, όταν οι πολίτες προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να κρύψουν τις περιουσίες τους ή αντικείμενα ιδιαίτερης αξίας που είχαν στην κατοχή τους. Στην περίπτωση της Θράκης οι περισσότερες αναφορές σχετίζονται με την πιθανή ύπαρξη πεντόλιρων και φλουριών από την Τουρκοκρατία αλλά και πηγαδιών με λίρες ή αρχαίων αντικειμένων ιδιαίτερης αξίας.
Οι νόμιμοι εκδίδουν άδειες ενώ οι παράνομοι ψάχνουν στα… κρυφά λίρες αλλά και αρχαία
Άδειες στη Θράκη και την Περιφέρεια
Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των αδειών για την ανεύρεση κρυμμένου θησαυρού από την Αποκεντρωμένη Μακεδονίας – Θράκης αυξάνονται. Στις 13 Οκτωβρίου χορηγήθηκε διήμερη άδεια σε κάτοικο της περιοχής των Αγίων Θεοδώρων Κομοτηνής για ανασκαφές, ενώ ορίστηκε όπως προβλέπεται σχετικώς, επιτροπή παρακολούθησης των εργασιών. Άλλωστε σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία σε περίπτωση που εντοπιστεί όντως αντικείμενο πολύτιμης αξίας ή άλλα τιμαλφή αυτά πρέπει να καταγραφούν από τις ελεγκτικές υπηρεσίες ενώ σε περίπτωση αρχαιοτήτων θα παραδοθούν στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.
lires_thraki01
Άδεια ανασκαφών χορηγήθηκε στις αρχές του έτους σε έξι άνδρες από την περιοχή της Καβάλας που αναζητούσαν κρυμμένο θησαυρό στην περιοχή Αεροδρομίου Αμυγδαλεώνα του Δήμου Καβάλας, ενώ τον Ιούλιο αντίστοιχη άδεια έλαβαν δύο κάτοικοι από το Βέλκιο του Δήμου Σαπών Κομοτηνής για ανασκαφές στην περιοχή δυτικά του οικισμού Αλκυώνας Προσκηνυτών Ν. Ροδόπης.
Κατά διαστήματα και κυρίως τα έτη 2012 και 2013 εκδόθηκαν πλήθος αδειών κυρίως για την περιοχή της Κομοτηνής, αλλά και του Έβρου ενώ ανασκαφές έγιναν και στην περιοχή του Δέλτα του Νέστου.
thrakitoday.com
DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Άνοιξε η νέα ρύθμιση της ΑΑΔΕ για παλαιές οφειλές έως και σε 72 δόσεις

image_print

Σε λειτουργία τέθηκε η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μέσω της οποίας φορολογούμενοι και επιχειρήσεις μπορούν να ρυθμίσουν παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο σε έως και 72 μηνιαίες δόσεις, δίνοντας μια σημαντική «ανάσα» σε όσους δυσκολεύονται να εξοφλήσουν τα χρέη τους.

Η νέα ρύθμιση αφορά οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, ενώ οι νεότερες οφειλές, από το 2024 και μετά, δεν μπορούν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και εξακολουθούν να ρυθμίζονται μέσω των πάγιων ρυθμίσεων.

Η αίτηση υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myAADE, με την προθεσμία να λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2026. Το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης ορίζεται στα 30 ευρώ, ενώ ο αριθμός των δόσεων μπορεί να φτάσει έως τις 72, ανάλογα με το ύψος της οφειλής και τους όρους της ρύθμισης.

Βασική προϋπόθεση για την ένταξη είναι οι συγκεκριμένες οφειλές να μην βρίσκονται ήδη σε ενεργή ρύθμιση. Παράλληλα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να παραμένουν συνεπείς στην καταβολή των δόσεων, καθώς η μη εμπρόθεσμη πληρωμή μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της ρύθμισης και στην επαναφορά των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.

Η ενεργοποίηση της νέας ρύθμισης αποτελεί μέρος των μέτρων για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, με στόχο να δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε χιλιάδες οφειλέτες να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο, διευκολύνοντας παράλληλα την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τις προϋποθέσεις και να υποβάλουν την αίτησή τους μέσω της ειδικής εφαρμογής της ΑΑΔΕ στο myAADE.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Αστικό ΚΤΕΛ Καβάλας: Παράπονα πολιτών για τις συχνές βλάβες στα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων

image_print

Έντονα παράπονα εκφράζουν το τελευταίο διάστημα κάτοικοι της Καβάλας για τις συχνές βλάβες που παρουσιάζουν τα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων του Αστικού ΚΤΕΛ, τα οποία είναι τοποθετημένα σε διάφορα σημεία της πόλης.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες πολιτών, αρκετές φορές τα μηχανήματα βρίσκονται εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προμηθευτούν εγκαίρως εισιτήριο για τις μετακινήσεις τους. Όπως αναφέρουν, το πρόβλημα δημιουργεί ταλαιπωρία, ιδιαίτερα σε όσους χρησιμοποιούν καθημερινά τα μέσα μαζικής μεταφοράς και δεν έχουν εναλλακτικό τρόπο αγοράς εισιτηρίου.

Οι πολίτες ζητούν να αποκατασταθούν άμεσα οι βλάβες και να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των μηχανημάτων, ώστε να αποφεύγονται παρόμοια προβλήματα στο μέλλον και να εξυπηρετείται απρόσκοπτα το επιβατικό κοινό.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σχολή Αστυφυλάκων Ξάνθης: Δεύτερη χρονιά χωρίς δόκιμους

image_print

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην Ξάνθη, καθώς η Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων παραμένει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά χωρίς νέους δόκιμους, γεγονός που εντείνει την ανησυχία για το μέλλον της λειτουργίας της.

Το ζήτημα έχει προκαλέσει την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της περιοχής, οι οποίοι έχουν επανειλημμένα ζητήσει από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε η Σχολή να επανέλθει σε πλήρη λειτουργία με την εισαγωγή νέων σπουδαστών.

Οι τοπικοί φορείς συνεχίζουν να ζητούν άμεσες πρωτοβουλίες, επισημαίνοντας ότι η Σχολή αποτελεί σημαντική εκπαιδευτική δομή για την Ξάνθη, με ουσιαστική συμβολή τόσο στην τοπική οικονομία όσο και στην παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας στην περιοχή.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en