Quantcast
Connect with us

ΕΒΡΟΣ

Χ. Φλουδόπουλος | “Σκληρό πόκερ” και συμμαχίες για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

image_print

Την αυλαία για τον διαγωνισμό παραχώρησης του λιμανιού της Αλεξανδρούποληςανοίγει το ΤΑΙΠΕΔ τις προσεχείς εβδομάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχή θα γίνει με την πρόσληψη των συμβούλων, που τοποθετείται χρονικά εντός του πρώτου τριμήνου του 2018, ενώ θα ακολουθήσει η προκήρυξη του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του πρώτου από τα 10 περιφερειακά λιμάνια, που ελέγχονται από το ΤΑΙΠΕΔ. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι μέσα στις γιορτές έληξε η εκκρεμότητα με τη δεύτερη μεγάλη ιδιωτικοποίηση λιμανιού (ΟΛΘ) ανοίγει ο δρόμος για την επίσπευση των διαδικασιών γύρω από την αξιοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, που αποτελεί το επόμενο μεγάλο “λιμενικό στοίχημα” για το Ταμείο.

Το μοντέλο που προκρίνεται είναι αυτό της μακροχρόνιας παραχώρησης τμημάτων και λειτουργιών του λιμανιού και η αρχή θα γίνει με την  παραχώρηση του ανατολικού τμήματος του λιμένα και συγκεκριμένα της προβλήτας για τα φορτηγά μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και της χερσαίας έκτασης 400 στρεμμάτων στο ανατολικό τμήμα του λιμανιού.

Η επιλογή του ΤΑΙΠΕΔ μόνο τυχαία δεν είναι με δεδομένο ότι στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης και με άξονα το λιμάνι αναπτύσσεται έντονη δραστηριότητα γύρω από τους τομείς της ενέργειας, των σιδηροδρομικών μεταφορών και των logistics. Ειδικά στα ενεργειακά, έχουν καλλιεργηθεί προσδοκίες για τη δημιουργία στην Αλεξανδρούπολη ενεργειακού κόμβου – πύλης για την περιοχή των Βαλκανίων και της Νότιας Ευρώπης. Οι εξελίξεις αυτές είναι λογικό να έχουν πυροδοτήσει διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον. Πιο συγκεκριμένα, ενόψει και της ιδιωτικοποίησης, πληροφορίες θέλουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις επενδυτές από τις ΗΠΑ, την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Ρωσία, αλλά και ευρωπαϊκές εταιρείες, χωρίς να αποκλείεται και η συμμετοχή Ελλήνων παικτών. Να σημειωθεί ότι ήδη στην Αλεξανδρούπολη έχουν αναπτύξει δραστηριότητες η γερμανική εταιρεία logistics Kuehne + Nagel και η Cosco Shipping Agency που έχουν εκμισθώσει αποθηκευτικές εγκαταστάσεις, ενώ εκτάσεις πέριξ του λιμανιού στην ευρύτερη περιοχή έχουν αγοραστεί από τον όμιλο Κοπελούζου, ο οποίος, ωστόσο, συμμετέχει σε ένα άλλο έργο αυτό της κατασκευής πλωτού σταθμού διακίνησης υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG.

Σχέδιο παραχώρησης

Παρά τις προοπτικές και τη δυναμική του λιμανιού, πάντως, είναι σαφές ότι απαιτούνται επενδύσεις και ισχυροί συνεταιρισμοί προκειμένου να προχωρήσουν τα σχέδια για περαιτέρω ανάπτυξη της διακίνησης εμπορευμάτων και συνδυασμένων μεταφορών από τον ΟΛΑ (Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης). Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το λιμάνι συνδέεται με το δίκτυο του ΟΣΕ, μέχρι σήμερα εξυπηρετεί μόνο συμβατικά φορτία αφού στερείται υποδομών φορτοεκφόρτωσης και διαχείρισης containers. Με τις κατάλληλες επενδύσεις, επίσης, εκτιμάται ότι υπάρχουν προοπτικές για την ανάπτυξη μεταφορών χύδην φορτίου αλλά και για την ανάπτυξη logistics center. Τα έργα αυτά και οι νέες υπηρεσίες αναμένεται να περιληφθούν στο σχέδιο παραχώρησης και να οριστικοποιηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ με τη βοήθεια και των συμβούλων που θα προσληφθούν.

Ενεργειακή πύλη

Σημαντικές συνέργειες δημιουργούνται για το λιμάνι και μέσα από το έργο του πλωτού σταθμού LNG στον οποίο, εκτός από την Gastrade του ομίλου Κοπελούζου, συμμετέχει επίσης η εταιρεία Gaslog (συμφερόντων του εφοπλιστή Παναγιώτη Λιβανού) με ανοιχτή τη συμμετοχή της βουλγαρικής εταιρείας ενεργειακών συμμετοχών BEH και της ΔΕΠΑ. Επίσης το ενδεχόμενο συμμετοχής στο LNG της Αλεξανδρούπολης συζητά η αμερικανική ενεργειακή Tellurian Energy, εταιρεία η οποία ενδιαφέρεται να ξεκινήσει να εμπορεύεται φυσικό αέριο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και στην κατεύθυνση αυτή ενδιαφέρεται να αποκτήσει βάση στην Αλεξανδρούπολη. Το ενδιαφέρον της Tellurian και ο πιθανή είσοδός της στο LNG της Αλεξανδρούπολης, εξηγεί σύμφωνα με πηγές της αγοράς και το αμερικανικό ενδιαφέρον για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που αποκάλυψε μιλώντας στο Capital.gr ο Αμερικανός πρέσβης G.Pyatt.  Στην αγορά, μάλιστα, εκτιμάται ότι οι εταιρείες που συμμετέχουν στο LNG Terminal είναι πιθανό να εμπλακούν με κάποιον τρόπο και στους διαγωνισμούς παραχώρησης, αν και επισήμως κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται.

energypress.gr

Click to comment

Απάντηση

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Έβρο: Νέο γήπεδο 8×8 ανακοινώθηκε για το Τυχερό

Ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Χρήστος Δερμεντζόπουλος κατά την επίσκεψή τους στο Τυχερό Έβρου.
image_print

Την κατασκευή νέου γηπέδου ποδοσφαίρου 8×8 στο Τυχερό Έβρου ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, κατά την επίσκεψή του στην περιοχή μαζί με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης και βουλευτή Έβρου Χρήστο Δερμεντζόπουλο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το έργο αποσκοπεί στη δημιουργία ενός σύγχρονου και ασφαλούς χώρου άθλησης για τα παιδιά και τους νέους της περιοχής, καλύπτοντας μια ανάγκη της τοπικής κοινωνίας.

Όπως αναφέρεται, η κατασκευή του γηπέδου προχωρά έπειτα από πρόταση του κ. Δερμεντζόπουλου προς τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού, η οποία παρουσιάστηκε κατά την προηγούμενη επίσκεψη του κ. Βρούτση στο Τυχερό και στη συνέχεια ωρίμασε, οδηγώντας στη σημερινή ανακοίνωση.

Στο πλαίσιο της περιοδείας τους στον Έβρο, ο κ. Βρούτσης και ο κ. Δερμεντζόπουλος επισκέφθηκαν επίσης αθλητικές εγκαταστάσεις στην Αλεξανδρούπολη, την Ορεστιάδα και το Διδυμότειχο, όπου ενημερώθηκαν για τις ανάγκες των υποδομών και συζήτησαν με εκπροσώπους αθλητικών σωματείων και της ΕΠΣ Έβρου.

Σε δήλωσή του, ο κ. Δερμεντζόπουλος χαρακτήρισε την ανακοίνωση για το νέο γήπεδο ιδιαίτερα σημαντική για το Τυχερό, ευχαρίστησε τον κ. Βρούτση για τη συνεργασία και υποστήριξε ότι το έργο θα συμβάλει στη βελτίωση των αθλητικών υποδομών και στη δημιουργία περισσότερων ευκαιριών για τη νέα γενιά του Έβρου.

Continue Reading

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Αλεξανδρούπολη: Απινιδωτές σε beach bars από τον ΕΟΤ έως τα Δίκελλα

Αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής σε beach bar της παραλιακής ζώνης Αλεξανδρούπολης
image_print

Σε beach bars της παραλιακής ζώνης μεταφέρονται και φέτος αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές, μετά την ολοκλήρωση της λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών για τη θερινή περίοδο.

Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην ενίσχυση της ασφάλειας κατοίκων και επισκεπτών στις πολυσύχναστες παραλίες, όπου τους καλοκαιρινούς μήνες καταγράφεται αυξημένη προσέλευση.

Από την πλαζ του ΕΟΤ έως την παραλία των Δικέλλων

Οι απινιδωτές έχουν τοποθετηθεί σε επιχειρήσεις κατά μήκος της παραλιακής διαδρομής, από τη δημοτική πλαζ του ΕΟΤ έως και την παραλία των Δικέλλων.

Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η ευκολότερη και ταχύτερη πρόσβαση σε κρίσιμο εξοπλισμό σε περίπτωση καρδιακού επεισοδίου ή άλλου επείγοντος περιστατικού.

Προσωρινή μεταφορά από δημοτικές εγκαταστάσεις

Ο εξοπλισμός μεταφέρεται προσωρινά από σχολεία, το Δημοτικό Ωδείο και άλλες δημοτικές εκπαιδευτικές δομές, οι οποίες παραμένουν κλειστές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, οι απινιδωτές θα επιστρέψουν στις μόνιμες θέσεις τους, ώστε να συνεχίσουν να καλύπτουν τις ανάγκες των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων.

Ενίσχυση της ετοιμότητας στις παραλίες

Η παρουσία απινιδωτών σε σημεία με μεγάλη συγκέντρωση κόσμου ενισχύει σημαντικά την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.

Η άμεση χρήση ενός αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή, σε συνδυασμό με την έγκαιρη ειδοποίηση του ΕΚΑΒ, μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στις πρωτοβουλίες πρόληψης και ασφάλειας κατά τη θερινή περίοδο, με βασική προτεραιότητα την προστασία κατοίκων και επισκεπτών.

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

ΑΜΘ: 22 συλλήψεις σε μία εβδομάδα για υποθέσεις ναρκωτικών

Αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ. με κατασχεμένες ποσότητες ναρκωτικών στο πλαίσιο επιχειρήσεων σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
image_print

Συνολικά 22 άτομα συνελήφθησαν σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων της Ελληνικής Αστυνομίας για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν το διάστημα 7 έως 14 Ιουλίου 2026 από αστυνομικούς των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας. Πρόκειται για 17 Έλληνες και 5 αλλοδαπούς, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκαν 15 ξεχωριστές δικογραφίες για παραβάσεις της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Μεταξύ των σημαντικότερων υποθέσεων:

  • Στην Ξάνθη, δύο Έλληνες συνελήφθησαν αφού παρέλαβαν από εταιρεία ταχυμεταφορών δέμα που περιείχε 185,4 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, τα οποία κατασχέθηκαν.
  • Στην Κομοτηνή, ένας Έλληνας συνελήφθη κατά την παραλαβή δέματος με ποσότητες ακατέργαστης και κατεργασμένης κάνναβης, σύριγγες με έλαιο κάνναβης, συσκευές ατμίσματος και τσιγάρο κάνναβης. Από την έρευνα προέκυψε ότι το δέμα είχε αποσταλεί από άλλο ημεδαπό, ο οποίος περιλαμβάνεται στη σχετική δικογραφία.
  • Στην Αλεξανδρούπολη, αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών συνέλαβαν έναν Έλληνα και δύο αλλοδαπούς, οι οποίοι είχαν προμηθευτεί ποσότητα κάνναβης από τον πρώτο. Σε έρευνα που ακολούθησε στην οικία του, με τη συνδρομή του αστυνομικού σκύλου «Laika», εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 36 εμπορικές συσκευασίες κάνναβης, μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, δύο τρίφτες, χρηματικό ποσό και κινητό τηλέφωνο.
  • Στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών Ξάνθης, συνελήφθη αλλοδαπός, καθώς σε δέμα με παραλήπτη τον ίδιο βρέθηκαν 5,6 γραμμάρια συνθετικής κάνναβης.

Παράλληλα, σε ακόμη έντεκα υποθέσεις που καταγράφηκαν σε Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Κομοτηνή, Θάσο, Καβάλα και Δράμα, συνελήφθησαν επιπλέον άτομα μετά από αστυνομικούς ελέγχους, κατά τους οποίους κατασχέθηκαν μικροποσότητες κοκαΐνης και ακατέργαστης κάνναβης, 17 ναρκωτικά δισκία και τέσσερις θρυμματιστές.

Οι σχηματισθείσες δικογραφίες υποβλήθηκαν στους αρμόδιους εισαγγελείς, ενώ την προανάκριση ανέλαβαν οι αρμόδιες υπηρεσίες Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en