ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χωρίς ασφάλιση έμειναν 25.000 επαγγελματίες στη Θεσσαλονίκη

Κινδυνεύουν να καταλήξουν στη φυλακή ή, στην καλύτερη περίπτωση, να χάσουν την περιουσία τους: την ίδια στιγμή, παρότι χρεώνονται με υπέρογκα ποσά για την υγειονομική τους περίθαλψη, δεν έχουν κάλυψη, επειδή χρωστούν εισφορές, με αποτέλεσμα να πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους τον γιατρό και το νοσοκομείο!

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Το πρόβλημα αφορά 400.000 ασφαλισμένους με οφειλές προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), που μπορεί να φτάσουν τους 800.000 μέσα στο 2014, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ίδιων των επαγγελματιών. Μόνο στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) εκτιμάται ότι 20.000-25.000 μέλη του είναι ανασφάλιστα.
Μη διαθέτοντας ασφαλιστική ενημερότητα, δεν μπορούν να σφραγίσουν βιβλιάρια υγείας και έτσι, αν προκύψει κάποιο πρόβλημα υγείας, θα πρέπει να καλύψουν οι ίδιοι τα έξοδα. Κι όμως, παρότι δεν έχουν ασφάλιση, χρεώνονται με εισφορές υγειονομικής περίθαλψης: με αυτόν τον τρόπο έχουν προστεθεί 4 δισ. χρέους στους επαγγελματίες, σύμφωνα με γνωμοδότηση του συνταγματολόγου και πρώην υπουργού Εργασίας, κ. Αντώνη Μανιτάκη, στην οποία επισημαίνεται ρητά ότι πρόκειται για παράνομες χρεώσεις. Παράλληλα, τίθεται και ζήτημα αντισυνταγματικότητας ως προς την αναλογικότητα στα βάρη των εισφορών που καλούνται να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι, σε σχέση με τα έσοδα που έχουν (ή μάλλον, δεν έχουν…) οι επαγγελματίες.
Μάλιστα, με βάση τη γνωμοδότηση Μανιτάκη, τα μέλη του νεοσύστατου Συλλόγου Ανασφάλιστων και Ασφαλισμένων ΟΑΕΕ Θεσσαλονίκης πρόκειται να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και στον Άρειο Πάγο -αν χρειαστεί, δε, ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
«Δεν χρωστάμε, μας χρωστούν: αυτά τα 4 δισ. ευρώ τα χρεωθήκαμε χωρίς να έχουμε υγειονομική κάλυψη» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του συλλόγου, κ. Χάρης Ευθυμιάδης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΕΣ ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Μέχρι το ξέσπασμα της κρίσης, οι επαγγελματίες δυσκολεύονταν μεν να πληρώσουν τις εισφορές τους, «τουλάχιστον όμως είχαμε μεροκάματο» λένε. «Τώρα, οι εισπράξεις μας επαρκούν ίσα ίσα για τα λειτουργικά έξοδα, τη δυσβάσταχτη φορολογία και τις εισφορές των εργαζομένων…», προσθέτουν, υπενθυμίζοντας ότι κάθε τριετία κατατάσσονται υποχρεωτικά σε υψηλότερη κλίμακα εισφορών στον ΟΑΕΕ.
«Καλύπτουν το ΙΚΑ των εργαζόμενων και οι ίδιοι δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αντιμετωπίζοντας έτσι τον κίνδυνο των κατασχέσεων» σημειώνει ο α’ αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, κ. Γιώργος Ηλιάδης.
Η ρύθμιση που πρότεινε το Ταμείο κρίνεται ως μάλλον ανεφάρμοστη, αφού ο επαγγελματίας καλείται να πληρώνει την τρέχουσα δόση και μία δόση της ρύθμισης -δηλαδή, περί τα 1.000 ευρώ κάθε μήνα. Ωστόσο, αν οι επαγγελματίες αδυνατούσαν να πληρώσουν τις τρέχουσες εισφορές, είναι αυτονόητο ότι είναι ακόμη δυσκολότερο να πληρώνουν και τη ρύθμιση, την ώρα που ο τζίρος μειώνεται και η φορολογία αυξάνεται: «Με αυτήν τη μέθοδο, το Ταμείο δεν έχει εισπράξει τίποτα, ενώ, αν έβαζε μια χαμηλή εισφορά, της τάξης των 200 ευρώ τον μήνα, θα συγκέντρωνε από 400.000 ανασφάλιστους κοντά στο 1 δισ. ευρώ», υποστήριξαν οι εκπρόσωποι του συλλόγου.

ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΙΝΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ
Σημειωτέον ότι στην περίπτωση που ένας επαγγελματίας που εντάχθηκε στη ρύθμιση καθυστερήσει έστω και μία ημέρα, αυτομάτως χάνει τη δυνατότητα διακανονισμού, όλο το ποσό είναι άμεσα απαιτητό και τοκίζεται. Αν η οφειλή είναι πάνω από 5.000 ευρώ (δηλαδή, για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους), ο ασφαλισμένος αντιμετωπίζει τον κίνδυνο οι αρχές να προχωρήσουν σε δέσμευση χρημάτων από τραπεζικό του λογαριασμό ή ακόμη και σε κατάσχεση περιουσιακών του στοιχείων. Αν, δε, το χρέος ξεπερνά τις 20.000 ευρώ, ο οφειλέτης διώκεται ποινικά.
«Επί 24 χρόνια ήμουν συνεπής. Τα τελευταία τρία χρόνια βρέθηκα σε αδυναμία: το Ταμείο μου με χρέωσε με επιτόκιο 3%, σαν να είχα πάρει δάνειο, ενώ με έστειλε και στα ποινικά δικαστήρια, όπου μου επιβλήθηκε ποινή πέντε μηνών» σχολίασε ο κ. Παναγιώτης Καπούλας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου (που, πλέον, εκτός από το χρέος στο ασφαλιστικό ταμείο πρέπει να πληρώσει και για την ποινή των πέντε μηνών που του επέβαλε το δικαστήριο). «Ο ΟΑΕΕ είναι το μοναδικό ταμείο όπου ισχύει το μέτρο της ποινικής δίωξης για οφειλές άνω των 20.000 ευρώ -και είναι ντροπή…» πρόσθεσε.

ΤΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
Ο Σύλλογος Ασφαλισμένων και Ανασφάλιστων ΟΑΕΕ Θεσσαλονίκης διεκδικεί:
– Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
– Αποποινικοποίηση της μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.
– Διαγραφή των προσαυξήσεων στις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
– Διαγραφή ασφαλιστικών εισφορών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους όσοι έχουν οφειλές (και, ως εκ τούτου, δεν έχουν υγειονομική κάλυψη).

ΜΑΡΤΥΡΙΑ «Πληρώνουμε 6.000 ευρώ τον χρόνο για αυτασφάλιση…»
«Η γυναίκα μου είναι καρκινοπαθής. Ευτυχώς, κατάφερα και της έβγαλα βιβλιάριο της Πρόνοιας, επειδή δεν είχαν να καλύψω 60.000 ευρώ για τις θεραπείες της. Εγώ, που είμαι καρδιοπαθής και διαβητικός, πηγαίνω στο Κοινωνικό Ιατρείο…» λέει ο κ. Νίκος Σεφέρογλου. Ο κ. Σεφέρογλου ασχολούταν για χρόνια με το εμπόριο ενδυμάτων, το τελευταίο διάστημα ωστόσο βρέθηκε σε αδυναμία, με αποτέλεσμα η οφειλή του στον ΟΑΕΕ -μαζί με τους τόκους- να φτάσει τις 15.000 ευρώ και να μην έχει ασφαλιστική κάλυψη.
Στην ίδια θέση βρίσκονται και πολλοί ακόμη επαγγελματίες: από έναν από αυτούς, όταν χρειάστηκε να εισαχθεί επειγόντως στο ΑΧΕΠΑ για αφαίρεση χολής, «του ζήτησαν εισιτήριο 200 ευρώ. Στη συνέχεια, τον έστειλαν στο ‘Παπαγεωργίου’, όπου του ζήτησαν άλλα 250 ευρώ. Μετά από παρέμβαση του συλλόγου μας είπαν μπροστά στις κάμερες ότι το χρέος μεταφέρθηκε στον προϋπολογισμό του ΑΧΕΠΑ. Τελικά, είχε βεβαιωθεί στην εφορία…» περιγράφει ο πρόεδρος του συλλόγου, κ. Χάρης Ευθυμιάδης. «Πληρώνουμε 6.000 ευρώ τον χρόνο στο Ταμείο μας, για να κάνουμε αυτασφάλιση. Σε οποιαδήποτε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία αν πληρώναμε αυτό το ποσό θα είχαμε τις καλύτερες υπηρεσίες -χωρίς τόκο, αν χάναμε μία δόση, και χωρίς τον κίνδυνο κατάσχεσης και ποινικής δίωξης» υποστηρίζει ο κ. Παναγιώτης Καπούλας.

ΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕΣΩ FACEBOOK
Έχοντας κοινά προβλήματα, οι επαγγελματίες άρχισαν να συζητούν και να οργανώνονται μέσα από το facebook. Κάθε επαγγελματίες ήξερε άλλους δέκα, που είχαν το ίδιο πρόβλημα. Έτσι δημιουργήθηκε ο Σύλλογος Ασφαλισμένων Ανασφάλιστων ΟΑΕΕ Θεσσαλονίκης, ο οποίος από τον Ιανουάριο και μέχρι σήμερα έχει εγγράψει 600 μέλη.
Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα www.anasfalistoi.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version