Quantcast
Connect with us

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Χρέος και προσφυγικό στην ατζέντα Τσίπρα

Με δύο καυτά ζητήματα στις βαλίτσες του ταξιδεύει για τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μία ημέρα πριν την ψήφιση του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων.

Μπορεί η Σύνοδος Κορυφής να μην έχει στην ατζέντα της τα ζητήματα οικονομικής πολιτικής για το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας,  ωστόσο είναι δεδομένο ότι το θέμα θα τεθεί έστω και στο περιθώριο της συνάντησης των ηγετών. Έτσι, από τη μία ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να διαβεβαιώσει τους ευρωπαίους ηγέτες για την έγκαιρη και χωρίς καθυστερήσεις υλοποίηση των συμπεφωνηθέντων, που απορρέουν από τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου από την πλευρά της Ελλάδας, προβάλλοντας ως αιχμή του δόρατος την ανάγκη για άμεση υλοποίηση των δύο δεσμεύσεων των εταίρων, δηλαδή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της γενναίας αναδιάρθρωσης του χρέους αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει στο περιθώριο της Συνόδου ο Έλληνας πρωθυπουργός με την Άνγκελα Μέρκελ, θα βρεθούν και τα πρόσθετα μέτρα, τα οποία τον τελευταίο καιρό διαρρέονται σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση από κύκλους του Βερολίνου, με τον κ. Τσίπρα να ζητά από τη γερμανίδα Καγκελάριο να μην ναρκοθετείται η ελληνική προσπάθεια, εφόσον αποτελεί ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης η τήρηση της συμφωνίας.

Το δεύτερο «καυτό» ζήτημα δεν είναι άλλο από το προσφυγικό, που αποτελεί και το κυρίως μενού της Συνόδου Κορυφής. Η επιχειρησιακή διαχείριση του προσφυγικού, ο συντονισμός των συναρμόδιων υπουργείων, αλλά και οι θέσεις της χώρας στη Σύνοδο Κορυφής, έχουν εξεταστεί στις διυπουργικές συσκέψεις, των τελευταίων ημερών.

Στη σύσκεψη της Τρίτης υπό τον πρωθυπουργό, πέραν της αποτίμησης των έως τώρα δράσεων της κυβέρνησης επί του θέματος, προγραμματίστηκε η ολοκλήρωση των έργων και υποδομών των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων και συζητήθηκαν πτυχές του συντονισμού της διαχείρισης των προσφυγικών ρευμάτων καθώς και ο ορισμός συντονιστών στα νησιά πρώτης υποδοχής. Επιπλέον, συζητήθηκε η θέση της κυβέρνησης στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής σχετικά με τα ζητήματα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών.

Όπως προέκυπτε και από αυτή την διυπουργική σύσκεψη, η κυβέρνηση προσέρχεται στη σημερινή Σύνοδο στις Βρυξέλλες με ατζέντα που αφορά τόσο στα θέματα της υλοποίησης των υποχρεώσεων της ελληνικής πλευράς απέναντι στην Ευρώπη, με τα hot spots στα πέντε ελληνικά νησιά, δηλαδή τα κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης, όσο και για τα ζητήματα που θέτει η ελληνική πλευρά στην Ευρώπη.

Αυτά αφορούν, μεταξύ άλλων, την επανεγκατάσταση (resetllement) των προσφύγων σε χώρες της Ευρώπης και τη μετεγκατάσταση (relocation) των προσφύγων σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το απόγευμα της Τετάρτης με την Άνγκελα Μέρκελ να «καθαρίσει» το τοπίο, ενόψει τόσο της Συνόδου, όσο και του ταξιδιού της γερμανίδας Καγκελαρίου στην Άγκυρα, θέτοντας τρεις βασικούς άξονες της ελληνικής πλευράς:

Για την Ελλάδα, η διαδικασία ταυτοποίησης και επανεγκατάστασης θα πρέπει να γίνεται απευθείας από τα παράλια της Τουρκίας, όπου φτάνουν οι πρόσφυγες, προσπαθώντας εν συνεχεία να περάσουν το Αιγαίο προς τα ελληνικά νησιά. Έτσι, αναφέρουν από το Μέγαρο Μαξίμου θα σταματήσει να αποτελεί το Ανατολικό Αιγαίο υγρό τάφο μεταναστών κι προσφύγων.

Το δεύτερο θέμα ου έθεσε προς τη γερμανίδα Καγκελάριο ο Αλέξης Τσίπρας είναι η αναγνώριση ως προσφύγων και των Αφγανών, οι οποίοι αποτελούν μεγάλη μερίδα των ανθρώπων που φτάνουν στις ευρωπαϊκές ακτές και προέρχονται επίσης από εμπόλεμες ζώνες.

Επιπλέον, στις θέσεις της ελληνικής ατζέντας συμπεριλαμβάνονται και αντισταθμιστικές ενέργειες (τεχνική και οικονομική υποστήριξη) που θα πρέπει να αναληφθούν εκ μέρους της Ευρώπης, ώστε να είναι υποστηρικτική, για τα νησιά που αποτελούν τις κύριες πύλες εισόδου προσφύγων. Ακόμα, αφορούν και στην αύξηση των εκταμιεύσεων από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Πέραν τούτων ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας θα παραθέσει ενώπιον των ευρωπαίων ηγετών τα επιχειρήματα με τα οποία θα επιχειρήσει να αποδομήσει την προσπάθεια της Καγκελαρίας της Γερμανίας να καταστήσει το πρόβλημα του προσφυγικού ως ένα αμιγώς… ελληνοτουρκικό ζήτημα, εξηγώντας για ποιους λόγους το θέμα των κοινών περιπολιών στο ανατολικό Αιγαίο από Ελλάδα και Τουρκία αφενός δεν αποτελεί λύση αφετέρου δεν τίθεται καν επί τάπητος από την ελληνική πλευρά. Υπενθυμίζεται και το… διπλωματικό επεισόδιο με τη σκληρή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Καγκελαρίας για την ανάγκη ύπαρξης «συντεταγμένης» κατάστασης στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

Στην ελληνική αντιπροσωπεία γνωρίζουν ότι το έδαφος στη Σύνοδο Κορυφής δεν θα είναι στρωμένο με… ροδοπέταλα, καθώς χώρες της Κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης θα επιχειρήσουν να ρίξουν όλο το βάρος του προσφυγικού στην Ελλάδα. Για αυτό ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιχειρήσει έχοντας αποκλείσει το θέμα των κοινών περιπολιών, να υπογραμμίσει εμφατικά τη διεθνή και πανευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και την υποχρέωση της Ευρώπης να σταθεί αλληλέγγυα στην αναλογική απορρόφησή τους.

 

sofokleousin.gr

Click to comment

Απάντηση

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Διώρυγα του Σουέζ: Το νέο μέτωπο του πολέμου, που αλλάζει τον χάρτη του εμπορίου

Όταν οι Χούθι επιτέθηκαν στο εμπορικό σκάφος Galaxy Leader που συνδέεται με το Ισραήλ στις 19 Νοεμβρίου, ήταν σαφές ότι η ναυτιλία είχε εισέλθει σε μια νέα και επικίνδυνη φάση. Δεν κατέλαβαν απλώς ένα μεγάλο δεξαμενόπλοιο που έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά κατέγραψαν σε βίντεο την επίθεσή τους, προσελκύοντας παγόσμια προσοχή. Έκτοτε, οι επιθέσεις έχουν επιταχυνθεί με τόσο εκπληκτικό ρυθμό που οι μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες του κόσμου δήλωσαν ότι δεν θα διασχίζουν πλέον την Ερυθρά Θάλασσα.

Αυτό σημαίνει δραστική μείωση της κυκλοφορίας μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, ισχυρό πλήγμα στην οικονομία της Αιγύπτου, αλλά και σοβαρότατες επιπλοκές στη διεθνή ναυτιλία και το παγκόσμιο εμπόριο. Είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα από την εποχή των lockdown της πανδημίας και θα μπορούσε να καταστρέψει τις γιορτές των Χριστουγέννων, τις οποίες περιμένουν οι έμποροι ανά τον κόσμο για να δουν την κατανάλωση και τον τζίρο τους να απογειώνεται.

Continue Reading

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Διπλωματικές πηγές: Γιατί η Ελλάδα επέλεξε την αποχή στο ψήφισμα του ΟΗΕ για τη Γάζα -Αντιδρούν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

Την στάση της Ελλάδας στη ψηφοφορία για την έγκριση σχεδίου ψηφίσματος αραβικών χωρών στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εξηγούν διπλωματικές πηγές.

«Η Ελλάδα παραμένει συνεπής στην εξωτερική πολιτική αρχών. Από την πρώτη στιγμή της κρίσης στη Μέση Ανατολή τήρησε ισόρροπη στάση, σεβόμενη τις αρχές και αξίες του διεθνούς δικαίου, ως δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύοντας την υποχρέωση προστασίας των αμάχων και της δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρομών. Με το σκεπτικό αυτό απείχε από την ψηφοφορία για την έγκριση σχετικού σχεδίου ψηφίσματος αραβικών χωρών στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Σχετικά με την ψηφοφορία στον ΟΗΕ επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Η αποχή στο πλαίσιο του ΟΗΕ δεν ισοδυναμεί σε καμία περίπτωση με καταψήφιση. Αντιθέτως, είναι δημιουργική, υπό την έννοια ότι η χώρα δεν προσμετράται στους παρόντες και άρα διευκολύνεται η επίτευξη ειδικής πλειοψηφίας των δύο τρίτων.

Η Ελλάδα συντάχθηκε με την πλειονότητα των χωρών της

Ευρωπαϊκής Ένωσης: 15 χώρες απείχαν έναντι 8 που υπερψήφισαν και 4 που καταψήφισαν.

Η Ελλάδα υπήρξε δημιουργική προτείνοντας στο στάδιο των εσωτερικών διαδικασιών ορισμένες σημειακές παρεμβάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν διευκολύνει την ευρύτερη πλειοψηφία.

Η Ελλάδα υπερψήφισε τροπολογία του Καναδά για τη ρητή καταδίκη της τρομοκρατικής δράσης εκ μέρους της της Χαμάς, με την υιοθέτηση της οποίας θα ήταν δυνατόν να περάσει το ψήφισμα από όλες τις χώρες. Τελικά αν και πλειοψήφισε δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων (88 υπέρ 55 κατά).

Σημειώνεται ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε την Παρασκευή ψήφισμα να κηρυχθεί αμέσως «ανθρωπιστική εκεχειρία» στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο Ισραήλ και ΗΠΑ την καταψήφισαν επειδή στο κείμενο δεν αναφέρεται η Χαμάς. Υπήρχαν επίσης 45 αποχές, ανάμεσά τους και η Ελλάδα και η Κύπρος.

Η αποχή προκάλεσε αντιδράσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Κασσελάκη, όσο και του ΠΑΣΟΚ και του κ. Ανδρουλάκη.

Continue Reading

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Ερντογάν: «Η Γάζα ήταν ότι και οι Σαράντα Εκκλησιές για τη Θεσσαλονίκη!»

«Η Γάζα ήταν ό,τι και οι Σαράντα Εκκλησιές για τη Θεσσαλονίκη»

Την έντονη αντίδραση του Ισραήλ προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη μεγάλη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη υπέρ των Παλαιστινίων.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ελί Κοέν, έδωσε άμεση εντολή στους διπλωματικούς εκπροσώπους της χώρας, να αποχωρήσουν αμέσως από την Τουρκία, προκειμένου να «επανεξεταστούν οι σχέσεις».

«Με φόντο τις σκληρές δηλώσεις από την Τουρκία, αποφάσισα να επιστρέψω τους εκπροσώπους διπλωμάτες από την Τουρκία για την επανεκτίμηση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας», ανέφερε σε ανάρτησή του στο X o Έλι Κοέν.

Υπενθυμίζεται πως μεταξύ άλλων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε:

Εεεε Ισραήλ εσύ πως έφτασες στο σημειο αυτό. Είσαι ένας εισβολέας και κατακτητής. Εσύ είσαι μια οργάνωση.

Εεεε Δύση! Απευθύνομαι σε σας. Μήπως εσείς θέλετε να έρθει και πάλι ένας αγώνας Σταυροφορίας με την ημισέληνο; Aν έχετε τέτοιο σκοπό, να ξέρετε πως αυτός ο λαός δεν πέθανε. Αυτός ο λαός είναι όρθιος. Και να ξέρετε ό,τι είμαστε στη Λιβύη, ό,τι είμαστε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αυτό είμαστε και στη Μέση Ανατολή!

Με την αρχή μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα. Εδω είναι ο στρατός! Εδώ ο στρατηγός! Εδώ είναι ο στρατός, εδώ είναι ο στρατηγός

Κι έτσι θα συνεχίσουμε να συνεχίζουμε την πορεία μας στη δική μας γραμμή.

Επαναλαμβάνω πως η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση».

Παράλληλα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε στην απώλεια των οθωμανικών εδαφών εξισώνοντας πόλεις της Ελλάδας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Συρίας, του Ιράκ και της Παλαιστίνης με τουρκικές πόλεις που ισχυρίστηκε ότι είχαν αφαιρεθεί «βίαια» από την Τουρκία.

«Πριν από έναν αιώνα, γι’ αυτό το έθνος και αυτή τη χώρα η Γάζα ήταν αυτό που είναι τα Αδανα. Ακριβώς όπως η Αδριανούπολη είναι για τα Σκόπια, οι Σαράντα Εκκλησιές για τη Θεσσαλονίκη, η Μαρντίν για τη Μοσούλη και το Γκαζιαντέπ για το Χαλέπι, η Γάζα ήταν αναπόσπαστο μέρος της επικράτειας της πατρίδας».

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en