Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χορήγηση επιταγών αγοράς βιβλίων μέσω ΟΑΕΔ -Πώς να κάνετε αίτηση

image_print

Νωρίτερα θα υλοποιηθεί εφέτος το πρόγραμμα χορήγησης επιταγών αγοράς βιβλίων του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και αναμένεται να ξεκινήσει στις 24 Αυγούστου 2020.
Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή την πρόσφατη έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το εφετινό πρόγραμμα επιταγών, ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης, επισημαίνει ότι και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα ξεκινήσει νωρίτερα, με προγραμματισμένη ημερομηνία έναρξης στις 6 Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι, την πρώτη χρονιά, το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τις 15 Σεπτεμβρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019.
Σύμφωνα με τον κ. Πρωτοψάλτη, το πρόγραμμα επιταγών αγοράς βιβλίων είναι ένα σημαντικό εργαλείο κοινωνικής πολιτικής, που προάγει τη γνώση, αλλά και στηρίζει έναν κλάδο, ο οποίος έχει δοκιμαστεί αρκετά τα τελευταία χρόνια. «Το εφετινό πρόγραμμα θα ξεκινήσει νωρίτερα, ώστε οι δικαιούχοι να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τις επιταγές τους, πριν από την έναρξη του σχολικού έτους και ελπίζουμε να ενεργοποιηθούν όλες. Εμείς θα συνεχίσουμε να διερευνούμε τρόπους βελτίωσης και προώθησης του προγράμματος, για να μεγιστοποιήσουμε την αποτελεσματικότητα και τον αντίκτυπό του» σημειώνει ο διοικητής του ΟΑΕΔ.

Ο σκοπός του προγράμματος

Εφέτος θα είναι η δεύτερη χρονιά λειτουργίας του προγράμματος χορήγησης επιταγών αγοράς βιβλίων του ΟΑΕΔ, μέσω του οποίου επιδοτείται η αγορά βιβλίων κάθε είδους, με εξαίρεση τα σχολικά βιβλία.
Σκοπός του προγράμματος είναι η πνευματική ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού και των οικογενειών αυτού, καθώς και η στήριξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο του βιβλίου. Η επιταγή έχει τη μορφή ενός μοναδικού ηλεκτρονικού κωδικού αριθμού και αξία 20 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Με την επιταγή αυτή, οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι μπορούν να αγοράσουν όποιο βιβλίο επιλέξουν από τα βιβλιοπωλεία και τους εκδοτικούς οίκους του μητρώου παρόχων του ΟΑΕΔ με έκπτωση 10%. Έκπτωση δεν γίνεται μόνο στα ξενόγλωσσα βιβλία, ενώ βιβλία που είναι ήδη σε προσφορά, διατίθενται με την τιμή της προσφοράς. Εάν το κόστος των βιβλίων υπερβαίνει το ύψος της επιταγής ή των επιταγών, ο δικαιούχος καλύπτει τη διαφορά.

Ποιοι και πόσοι είναι οι δικαιούχοι

Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, το πρόγραμμα απευθύνεται σε εργαζόμενους και ανέργους οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) ή έλαβαν από τον ΟΑΕΔ τουλάχιστον 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον δύο μηνών ή συγκέντρωσαν τουλάχιστον 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδική παροχή προστασίας μητρότητας και επιδότηση ανεργίας), καθώς, επίσης και στους εγγεγραμμένους ανέργους με τουλάχιστον τέσσερις μήνες συνεχόμενης ανεργίας κατά την ημερομηνία λήξης της υποβολής των αιτήσεων. Ωφελούμενοι είναι οι σύζυγοι των δικαιούχων και τα παιδιά τους, ηλικίας άνω των 5 ετών. Συνολικά, εφέτος, στο πλαίσιο του προγράμματος, θα εκδοθούν επιταγές για 150.000 δικαιούχους και ωφελούμενους, με προϋπολογισμό 3.000.000 ευρώ.

 

Πώς υλοποιείται το πρόγραμμα

Οι αιτήσεις είναι αποκλειστικά ηλεκτρονικές. Δεν απαιτούνται δικαιολογητικά ούτε προσέλευση σε κάποια υπηρεσία. Σε ελάχιστες περιπτώσεις, όταν η αυτόματη αναζήτηση δικαιολογητικών από τον ΟΑΕΔ δεν είναι εφικτή, δίνεται η δυνατότητα επισύναψης των δικαιολογητικών στην ηλεκτρονική αίτηση. Όσον αφορά τη διαδικασία επιλογής των δικαιούχων, πρώτα μοριοδοτούνται, βάσει εισοδήματος και μετά κατατάσσονται κατά σειρά προτεραιότητας υποβολής της αίτησης. Προηγούνται, δηλαδή, οι δικαιούχοι που έχουν υποβάλει νωρίτερα την αίτηση συμμετοχής τους, όπως προκύπτει από την ημερομηνία και ώρα ηλεκτρονικής υποβολής αυτής. Αντίστοιχα, τα βιβλιοπωλεία και οι εκδοτικοί οίκοι οποιασδήποτε νομικής μορφής, που έχουν νόμιμη άδεια λειτουργίας και θέλουν να ενταχθούν στο μητρώο παρόχων του ΟΑΕΔ, θα πρέπει, επίσης, να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα, επισυνάπτοντας τα δικαιολογητικά τους στην αίτηση.
Στο περυσινό πρόγραμμα συμμετείχαν 311 βιβλιοπωλεία σε όλη τη χώρα.

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προστασία από τους πνιγμούς: Η πρόληψη σώζει ζωές

image_print

Με την έναρξη της θερινής περιόδου και την αυξημένη προσέλευση πολιτών στις παραλίες, οι αρμόδιες αρχές απευθύνουν έκκληση για αυξημένη προσοχή, καθώς οι πνιγμοί εξακολουθούν να αποτελούν μία από τις σημαντικότερες αιτίες απώλειας ανθρώπινων ζωών στο υδάτινο περιβάλλον.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η πρόληψη είναι το αποτελεσματικότερο μέσο προστασίας. Η επιλογή οργανωμένων παραλιών με ναυαγοσωστική κάλυψη, η συνεχής επίβλεψη των παιδιών, η αποφυγή κολύμβησης μετά την κατανάλωση αλκοόλ ή βαριού γεύματος, καθώς και η ενημέρωση για τις καιρικές συνθήκες μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο ατυχημάτων.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για τα μικρά παιδιά, τα οποία δεν πρέπει να μένουν ποτέ χωρίς επίβλεψη κοντά στο νερό, ακόμη και για λίγα δευτερόλεπτα. Παράλληλα, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με προβλήματα υγείας καλούνται να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν από το κολύμπι και να αποφεύγουν την είσοδο στη θάλασσα όταν επικρατούν δυσμενείς συνθήκες.

Οι διασώστες υπενθυμίζουν ότι σε περίπτωση κινδύνου δεν επιχειρούμε διάσωση χωρίς τα κατάλληλα μέσα και εκπαίδευση, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να βρεθεί σε κίνδυνο και ο διασώστης. Η άμεση ειδοποίηση του ναυαγοσώστη ή των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική.

Η ενημέρωση, η υπευθυνότητα και η τήρηση βασικών κανόνων ασφαλείας αποτελούν τα ισχυρότερα «όπλα» για την πρόληψη των πνιγμών. Το καλοκαίρι μπορεί να είναι ασφαλές για όλους, όταν η απόλαυση της θάλασσας συνοδεύεται από προσοχή και σεβασμό στους κανόνες ασφαλείας.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το βλέμμα στη ΔΕΘ – Προσδοκίες για μέτρα στήριξης νοικοκυριών και συνταξιούχων

image_print

Καθώς πλησιάζει η έναρξη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, εντείνεται η συζήτηση γύρω από το πακέτο μέτρων που αναμένεται να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με νοικοκυριά και συνταξιούχους να προσδοκούν ουσιαστικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση του εισοδήματός τους.

Στο επίκεντρο των σεναρίων βρίσκονται φορολογικές ελαφρύνσεις, παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενίσχυση των οικογενειών, αλλά και μέτρα που θα αφορούν τους συνταξιούχους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Παράλληλα, η κυβέρνηση εξετάζει τις δημοσιονομικές δυνατότητες της οικονομίας, ώστε οι εξαγγελίες της ΔΕΘ να συνδυάζουν τη στήριξη των πολιτών με τη διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να «κλειδώσουν» τις επόμενες εβδομάδες, ενώ η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θεωρείται για ακόμη μία χρονιά το βασικό βήμα για την παρουσίαση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα.

Μέχρι τότε, οι προσδοκίες παραμένουν υψηλές, καθώς χιλιάδες νοικοκυριά και συνταξιούχοι αναμένουν να ακούσουν μέτρα που θα προσφέρουν ουσιαστική ανακούφιση απέναντι στις αυξημένες οικονομικές πιέσεις της καθημερινότητας.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναστάτωση με το επίδομα των 150 ευρώ ανά παιδί – Δικαιούχοι δεν είδαν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους

image_print

Αναστάτωση έχει προκαλέσει η καταβολή του επιδόματος των 150 ευρώ ανά τέκνο, καθώς αρκετές οικογένειες που ανέμεναν την πληρωμή διαπίστωσαν ότι το ποσό δεν πιστώθηκε στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αρκετές περιπτώσεις το πρόβλημα οφείλεται σε λάθη ή ελλείψεις στα στοιχεία που είχαν δηλωθεί στις αιτήσεις, όπως λανθασμένος ή μη επικαιροποιημένος τραπεζικός λογαριασμός (IBAN), ασυμφωνίες στα προσωπικά στοιχεία ή άλλες εκκρεμότητες που δεν επέτρεψαν την ολοκλήρωση της πληρωμής.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες καλούν τους δικαιούχους που δεν έχουν λάβει το επίδομα να ελέγξουν τα στοιχεία της αίτησής τους και, εφόσον διαπιστώσουν κάποιο σφάλμα, να προχωρήσουν στις απαραίτητες διορθώσεις σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα των 150 ευρώ ανά παιδί καταβλήθηκε σε χιλιάδες οικογένειες στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης, ωστόσο οι περιπτώσεις με λανθασμένα στοιχεία έχουν ως αποτέλεσμα ορισμένοι δικαιούχοι να παραμένουν προσωρινά εκτός πληρωμής μέχρι να τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en