ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαρδούβελης | Ακόμα κι εγώ διόρθωσα λάθη στον ΕΝΦΙΑ

Το μεγαλύτερο τμήμα της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει ήδη συντελεστεί, μένουν κυρίως τα διαρθρωτικά, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών

Στην παραδοχή ότι έγιναν πολλά λάθη με τον ΕΝΦΙΑ προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου “Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, οργανωτικά θέματα Υπουργείου Οικονομικών και άλλες διατάξεις”.

«Έχουμε αναγνωρίσει πολλά λάθη που έχουν γίνει και προσπαθούμε να τα διορθώσουμε. Ήδη, μάλιστα, προ ενός μηνός, επιλήφθηκα του θέματος και διόρθωσα πολλά λάθη τα οποία δεν έχετε δει καν και αφορούν περίπου 2 εκ. κόσμο. Χρειάζεται πολλή δουλειά, δεν είναι εύκολο, αλλά θα το κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα, ο κ.Χαρδούβελης διαβεβαίωσε ότι το μεγαλύτερο τμήμα της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει ήδη συντελεστεί και πως  το τμήμα του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής το οποίο απομένει προς υλοποίηση από τη χώρα περιλαμβάνει κυρίως διαρθρωτικές παρεμβάσεις. «Οι παρεμβάσεις αυτές δομούν τις σχέσεις κράτους και αγοράς  ή αποσκοπούν στη βελτίωση βασικών  λειτουργιών του κράτους μας», είπε και πρόσθεσε: «Μόνο αξιόμαχη κρατική μηχανή μπορεί να διαφυλάξει δημόσιο συμφέρον. Προϋπόθεση ευνημερίας είναι η καταπολέμηση ολιγοπωλιακών στρεβλώσεων σε λειτουργία αγορών»,σημείωσε.

Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη συναίνεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στο θέμα των μεταρρυθμίσεων. «Θεωρώ από αυτή την άποψη ότι ήρθε η στιγμή που και στην Ελλάδα πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα.  Να συμφωνήσουμε όλοι, Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση, στην ανάγκη των μεταρρυθμίσεων», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος σε συγκεκριμένες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, οι οποίες, όπως είπε, είναι ενδεικτικές προοδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης, στάθηκε στις προσλήψεις 400 εφοριακών πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, στην πρόβλεψη για τη χαρτογράφηση του αιγιαλού, στον εκσυγχρονισμό των δημοσίων συμβάσεων και στο «πόθεν έσχες».

Σχολιάζοντας τη εσωτερική συζήτηση που έχει αναπτυχθεί για τη χρεοκοπία της Αργεντινής, ο κ.Χαρδούβελης επεσήμανε ότι στην αντιπαράθεση με τους κερδοσκόπους, η Αργεντινή ήταν μόνη της και γι αυτόν το λόγο, όπως είπε, αντιμετωπίζει περιπέτειες ακόμη, πάνω από μια δεκαετία μετά την πρώτη χρεοκοπία της, και παραμένει αποκλεισμένη από τις αγορές. Η Ελλάδα, αντιθέτως, συναποφάσισε με τους Ευρωπαίους εταίρους της και είχε τη στήριξή τους, με αποτέλεσμα στην ελληνική κρίση, τα κερδοσκοπικά κεφάλαια να βρουν απέναντί τους ολόκληρη την Ευρωζώνη, πρόσθεσε.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version