Quantcast
Connect with us

ΔΡΑΜΑ

Χαρακίδης | Ομιλία στη Βουλή για το σχέδιο νόμου για την ανθρωπιστική κρίση

Ομιλία Κυριάκου Χαρακίδη κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το σχέδιο νόμου για την ανθρωπιστική κρίση – Πρόταση στην κυβέρνηση για υποχρεωτική θεσμοθέτηση δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης σε κάθε νομό

Ο βουλευτής του Ποταμιού, κ. Κυριάκος Χαρακίδης πραγματοποίησε την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015 την πρώτη του παρέμβαση στη Βουλή στο σχέδιο νόμου για την ανθρωπιστική κρίση. Μεταξύ άλλων στην ομιλία του τόνισε ότι τα 4 μόλις άρθρα που αφορούν την ανθρωπιστική κρίση δεν είναι επαρκώς κοστολογημένα σε αντίθεση με τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχουν οργανωμένες δομές στους Δήμους, ο βουλευτής αντέτεινε ότι το πρώτο δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης έχει γίνει στο Δήμο της Δράμας, στο οποίο συμμετέχουν 45 φορείς μαζί με την Εκκλησία με συγκεκριμένη διαδικασία και το οποίο έχουν ζητήσει και έχουν υιοθετήσει πολλοί δήμοι. Προς αυτό το σκοπό εισηγήθηκε στην κυβέρνηση να εντάξει στο νομοσχέδιο πρόβλεψη για υποχρεωτική θεσμοθέτηση τέτοιων δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης σε κάθε νομό.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

«Αγαπητοί συνάδελφοι, δεν θα ασχοληθώ καθόλου με το δεύτερο κεφάλαιο, απλά και μόνο θα πω την άποψή μου με δύο λέξεις, σε αντιδιαστολή με αυτό, το οποίο υποστήριξε ο Υπουργός Οικονομικών. Μπορεί κατά την άποψή του να είναι κομματικό κράτος, αλλά πώς θα το πιστέψει κάποιος, όταν την επιλογή των ατόμων την κάνει προσωπικά ο καθένας από τους Υπουργούς και χωρίς καμία διαδικασία; Πώς θα πιστέψει, δηλαδή, κάποιος, κύριε Υπουργέ, ότι δεν συνεχίζει το πελατειακό κράτος και δεν συνεχίζεται η γραφειοκρατία, όταν προσθέτουμε ένα ακόμη σκαλί, που είναι ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας;

Τίποτε άλλο δεν θέλω να πω προς αυτό. Αντίθετα, θα πω το θετικό της τοποθέτησής σας, όσον αφορά την υποστήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Δήμων και νομίζω ότι δεν το κάνατε επειδή «απλά είσθε ο Υπουργός των Εσωτερικών». Εγώ, είμαι πρώην Δήμαρχος Δράμας και ξέρω – και νομίζω ότι γι’ αυτό το κάνετε – τι σημαίνει «ξύλο στους Δήμους και στους Δημάρχους» και πριν και ίσως και τώρα και καλά κάνετε και υπερασπίζεστε αυτό το θεσμό, γιατί και η τοποθέτησή μου θα είναι περισσότερο αυτοδιοικητική.

Άκουσα, λοιπόν, από τους κυβερνώντες συναδέλφους, να λένε ότι το νομοσχέδιο που έφεραν προς ψήφιση στη Βουλή δε δίνει λύσεις σε ό,τι αφορά το σύνολο της ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά, τουλάχιστον, γίνεται μια αρχή και σιγά-σιγά θα ολοκληρωθούν τα μέτρα για την αντιμετώπισή της. Άκουσα, συγκεκριμένα, να λέει η κα Χαραλαμπίδου πως δε μπορεί με ένα νομοσχέδιο, να ανατραπεί η τραγωδία – έτσι την χαρακτήρισε κι έτσι είναι ίσως – που ζουν οι πολίτες σε ακραία φτώχεια. Ακούστηκε επίσης ότι ίσως δεν είναι αυτό, το οποίο θα θέλαμε, να κάνουμε. Ο καθένας αυθόρμητα και εγώ και οποιοσδήποτε αναρωτιέται και λέει: Εντάξει, δεν μπορούμε να ανατρέψουμε την τραγωδία; Μπορούμε, γι’ αυτό είμαστε εδώ. Γι’ αυτό είναι η Κυβέρνηση, γι’ αυτό είναι το Κοινοβούλιο, γιατί υπάρχει θέληση, νομίζω, και πρέπει να υπάρχει και η γενναιότητα.

Θέλω, λοιπόν, αυθόρμητα να ρωτήσω, όλα αυτά τα οποία λέγονταν προεκλογικά, όλα αυτά τα οποία λέγονται και μετεκλογικά ότι 25 Ιανουαρίου – 26 Ιανουαρίου έχει τελειώσει η περίοδος της λιτότητας και από εδώ και πέρα μπαίνουμε σε μια άλλη φάση, όλα αυτά είναι παρελθόν. Ρωτώ, δεν ήταν όλα αυτά, τα οποία λέγατε προεκλογικά επεξεργασμένα στοιχεία; Έτσι λέγατε και έτσι λέτε. Δεν ήταν καταγεγραμμένα; Δεν ήταν κοστολογημένα; Γιατί σήμερα βλέπουμε αυτό το νομοσχέδιο, να έρχεται με 4 άρθρα, που αφορούν την ανθρωπιστική κρίση, να υποβαθμίζονται μπροστά στα 27, που αφορούν άλλες διατάξεις;

Θέλω να πω, εάν αυτά εδώ, που λέγατε προεκλογικά ήταν έτσι και τα πιστεύατε, γιατί δεν τα συμπεριλάβατε όλα τώρα; Είναι το οικονομικό κόστος; Είδα, πολύ εύκολα ο Υπουργός Οικονομικών να αναλύει από πού πήρε τα χρήματα και, μάλιστα, περικόπτοντας δαπάνες και θα συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση και καλά θα κάνει. Όχι – πιστεύω – από τους Δήμους, γιατί τον υπερασπιστήκατε και εσείς. Αν όχι, τότε οφείλετε, να ζητήσετε, τουλάχιστον μία συγγνώμη απ’ όλους αυτούς, όχι που σας ψήφισαν, που σας πίστεψαν και το ξέρετε ότι είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που σας ψήφισαν και το λέτε συνέχεια κι έτσι πρέπει.

Άκουσα, επίσης, να λέγεται ότι δεν υπάρχουν οργανωμένες δομές στους Δήμους και θέλω να ρωτήσω, σήμερα ποιος υλοποιεί τις διαδικασίες και ποιος έχει την ευθύνη για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, αφού δεν έχουν οι Δήμοι δομές; Ποιος έχει σε ολόκληρη την περιφερειακή ενότητα την ευθύνη και αρμοδιότητα για τα προνοιακά επιδόματα, για τα δημοτικά ιατρεία, για την προληπτική ιατρική, για τους εμβολιασμούς, τους κοινωνικούς λειτουργούς, και βλέπουμε όλο τον κόσμο σε όλο το Νομό από τον κεντρικό υποτίθεται μητροπολιτικό Δήμο;

Πρέπει να πω, κυρία Υπουργέ, ότι έχουν γίνει πιλοτικά δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης από τους Δήμους. Το πρώτο δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης έχει γίνει στο Δήμο της Δράμας, στο οποίο συμμετέχουν 45 φορείς μαζί με την Εκκλησία και είναι ό,τι πιο σημαντικό, υπάρχει χάρτα συγκεκριμένη καταγραφής με συγκεκριμένη διαδικασία. Μας το έχουν ζητήσει πολλοί δήμοι, το έχουν πάρει και το έχουν υιοθετήσει και νομίζω ότι θα πρέπει μέσα στο νομοσχέδιο αυτό ή σε τροπολογία επόμενων, να το διερευνήσετε και να το εντάξετε, ούτως ώστε υποχρεωτικά να θεσμοθετηθούν τέτοια δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης σε κάθε νομό και θα σας πω το γιατί και θα δείτε πόσο εύκολα θα πειστείτε. Γιατί το συντονιστικό όργανο αυτών των 45 φορέων όταν συνεδριάζει, κάθονται και λένε ο κάθε φορέας τι θα κάνει.

Ξέρετε τι βλέπαμε; Ο Δήμος έχει κοινωνικό παντοπωλείο και δίνει τα κουπόνια, για να παίρνουν τα τρόφιμα. Η Μητρόπολη πηγαίνει, κάποιος ζητάει, ο «Χ» κοινωνικός φορέας το ίδιο, ο «Ψ» το ίδιο και πάει λέγοντας, αφήνουμε τους πολίτες, το τι δίνουν, γιατί θέλουν να το κάνουν. Αυτό γίνεται συντονισμένα, πλέον. Δεν δίνουν όλοι τα ίδια πράγματα και υπάρχει και υπερκάλυψη. Δεν μπορεί να πηγαίνει ο πολίτης σε πέντε φορείς, για να γυρίζει, για να μαζεύει και κάποιος άλλος να μην παίρνει τίποτε.

Πρέπει, λοιπόν, αυτό να γίνει οπωσδήποτε και θα δείτε ότι και μόνες τους οι κοινωνίες θα το διαχειριστούν πάρα πολύ καλά. Εμπιστευτείτε τις κοινωνίες, εμπιστευθείτε τους Δήμους και θα δείτε ότι θα βγείτε εσείς κερδισμένοι. Θέλω να πω ότι τα κουπόνια σίτισης δεν είναι μια καινοτομία και νομίζω ότι το αποδέχεστε, γιατί κουπόνια σίτισης δίναμε κι εμείς και τα δίναμε με διατακτική.

Θέλω να σας πω ένα πράγμα μόνο, για να το ξέρετε, γιατί παντού βρίσκουμε πάντα έναν «τοίχο», ένα εμπόδιο σ’ όλα αυτά, τα οποία συμβαίνουν στη χώρα μας και γι’ αυτό λέει ο κόσμος για τη γραφειοκρατία και πρέπει να το ξεπεράσουμε. Θα δώσουμε κουπόνια σίτισης. Θα πηγαίνουν να παίρνουν από το σουπερμάρκετ. Δεν θα το κάνατε; Καλύτερα. Πάντως, εάν φθάσετε στο σημείο εκείνο, να έχετε υπόψη σας ότι κρέας δεν μπορούν να πάρουν και το κρέας για να το πάρουν πρέπει να το κάνετε εξειδικευμένα. Το έχει κάνει ο Δήμος Δράμας και το έχει κάνει και πετυχημένα. Εάν χρειαστεί, μπορούμε, να κάνουμε και μια κουβέντα αργότερα, για να μπορέσουμε να σας βοηθήσουμε.

Θέλω, λοιπόν, να επισημάνω, επίσης, ότι συμπεριλαμβάνετε μέσα τη βοήθεια όσον αφορά το ρεύμα, για να μην κοπεί για τις οικογένειες. Δεν συμπεριλαμβάνετε το νερό. Χωρίς νερό δε ζει, χωρίς ρεύμα ζει. Δείτε τώρα, ο Δήμος Δράμας κάνει μια πολιτική συγκεκριμένη για το νερό κι αυτόν που είναι σε ακραία φτώχεια, επειδή δεν μπορεί, να τον μηδενίσει, του κατέβαζε κατά 90% την οφειλή του και δεν του κόβει το νερό. Κάποιος άλλος Δήμος κάνει το αντίθετο και πείτε μου εσείς, ο πολίτης στο διπλανό Δήμο, που του κόβει το νερό, τι θα πει; Τι πρέπει να γίνει;

Δεν πρέπει, να υπάρχει μέριμνα για το νερό, γιατί οι Δήμοι ξέρετε πού βρίσκονται. Περιέγραψε καλύτερα ο Υπουργός από εμένα μια κατάσταση, στην οποία σε πολλούς Δήμους δεν μπορούν, να πληρώσουν τα λειτουργικά τους κόστη, όχι να κάνουν και κοινωνική πολιτική.

Θέλω να πω ότι αυτό το νομοσχέδιο, που αφορά την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης, πολύ καλώς ήρθε πρώτο, θα έπρεπε, όμως, τα μέτρα, τα οποία λαμβάνονται, να είναι πολύ περισσότερα και συνδυαστικά. Θα μπορούσε, δηλαδή, και χωρίς μεγάλο κόστος συνδυαστικά με τους κοινωνικούς φορείς να έχουμε περισσότερο και μεγαλύτερο αποτέλεσμα.

Δεν πιστεύω ότι στη διαβούλευση που θα γίνει, στην ακρόαση των φορέων, δεν θα είναι η ΚΕΔΕ, δεν γίνεται να μην είναι. Αυτοί κάνουν κοινωνική πολιτική, είτε το θέλουμε είτε όχι. Ο Υπουργός είπε ότι μπορεί να μην το κάνουν όλοι οι δήμοι, αλλά κάποιοι δήμοι το κάνουν και το κάνουν παρά πολύ σωστά. Πρέπει να παραδεχθούμε όλοι, ότι για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από το φαινόμενο αυτό, της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης, δεν θα μπορέσουμε μόνο με αυτά τα μέτρα. Τα μέτρα, τα οποία πρέπει να πάρουμε και θα πρέπει να έρθουν πολύ γρήγορα εδώ, είναι να δημιουργηθούν δουλειές, για να μπορεί ο κόσμος να δουλεύει και να μην περιμένει να πάρει ούτε συσσίτιο, ούτε τίποτα άλλο.»

 

Click to comment

Απάντηση

ΔΡΑΜΑ

Κασσελάκης από Δράμα: Στις ευρωεκλογές στείλτε μήνυμα στην κυβέρνηση

Στην πόλη της Δράμας βρέθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ενημέρωσης της Κουμουνδούρου ο κ. Κασσελάκης «έγινε δεκτός με χειροκροτήματα και επευφημίες, ενώ κατά την υποδοχή του δέχτηκε ως δώρο κι ένα λεύκωμα με φωτογραφίες της πόλης».

Ακολούθως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επισκέφτηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, όπου το Επαγγελματικό Λύκειο Δοξάτου, με την υποστήριξη του Μουσικού Σχολείου, παρουσίασαν τα αποτέλεσμα της εργασίας τους πάνω στο κρασί.

Κασσελάκης: «Στείλτε μήνυμα στις Ευρωεκλογές»
Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση ο Στέφανος Κασσελάκης περπάτησε στο κέντρο της πόλης και συνομίλησε με πολίτες κάθε ηλικίας. Αφού άκουσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή σε ό,τι αφορά τις υποδομές και τις συγκοινωνίες, τόνισε: «Η χώρα έχει κυβέρνηση τα τελευταία πέντε χρόνια. Εάν δεν έχει υπάρξει πρόοδος στις υποδομές, στείλτε της ένα μήνυμα. Τόσα χρήματα χάνονται σε σπατάλη του κράτους, είτε πρόκειται για ψηφιακά έργα, τα οποία ερευνά τώρα η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, είτε για την Πολιτική Προστασία, για ζημιές που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, είτε πρόκειται για σπατάλη ακόμα και στα νοσοκομεία, που πληρώνουν πιο πολλά τώρα σε εργολάβους αντί στους νοσηλευτές, στις καθαρίστριες, σε φύλαξη. Υπάρχει η χρηστή διοίκηση κι η υπάρχει και η σπατάλη. Ας κάνουν τα έργα εδώ, αν πραγματικά σέβονται τη Δράμα και όλη την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη».

Ο κ. Κασσελάκης δεσμεύτηκε για τον εξονυχιστικό έλεγχο της σπατάλης των κρατικών πόρων. Επιπλέον, συζητώντας με πολίτες που εξέφρασαν τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, υπογράμμισε ότι το φορολογικό πρόγραμμα του κόμματος έχει στο επίκεντρό του την ελάφρυνση των μικρών και των μεσαίων εισοδημάτων.

Continue Reading

ΔΟΞΑΤΟ

Συνάντηση του Δημάρχου Δοξάτου με τον Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. για στρατηγικά θέματα

Πραγματοποιήθηκε εποικοδομητική συνάντηση εργασίας μεταξύ του Δημάρχου Δήμου Δοξάτου, κ. Γιώργου Βογιατζή, και του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χριστόδουλου Τοψίδη. Παρών ήταν επίσης ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης, κ. Μιχάλης Μουρβετίδης, κ. Αργύρης Πατακακης Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής και ο Κωνσταντίνος Κόντος Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος σε θέματα Επαγγελματικής Κατάρτισης , Αντιδήμαρχοι και Εντεταλμένοι Συμβουλοι του Δήμου Δοξάτου καθώς και συνεργάτες του περιφερειάρχη.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα για την περιοχή όπως ο Αναδασμός του Δοξάτου, ο καθαρισμός των αποστραγγιστικών καναλιών, την εξειδίκευση του τεχνικού προγράμματος της περιφέρειας για τον Δήμο Δοξάτου καθώς και τα ζητήματα του ξεροχείμαρρου Δοξάτου.

Εξετάστηκαν θέματα πολιτιστικών δράσεων της περιοχής και θέματα αρμοδιότητας της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.

Τέλος τονίστηκε η σημασία του κάθετου άξονα ως εργαλείο ανάπτυξης του Δήμου.

Η συνάντηση αυτή σηματοδοτεί την αρχή μιας στενότερης και πιο οργανωμένης συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Δοξάτου και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με κοινό στόχο την πρόοδο και την ανάπτυξη της περιοχής.

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Η Δράμα τιμά την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου – Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Με την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, θα πραγματοποιηθούν στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας/Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την Κυριακή 19 Μαΐου 2024, οι παρακάτω εκδηλώσεις: 

-Γενικός σημαιοστολισμός των Δημοσίων, Περιφερειακών και Δημοτικών καταστημάτων, των ΝΠΔΔ, των Τραπεζών, των ΝΠΙΔ σε όλη την επικράτεια της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας από την ογδόη πρωινή ώρα μέχρι τη δύση του ηλίου της 14ης Μαΐου 2024.

-Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του Δημοσίου, των ΟΤΑ, καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών, από τη δύση του ηλίου της 14ης Μαΐου 2024 μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.

Κυριακή 19 Μαΐου 2024

09:00 π.μ.: Αρχιερατική Θεία Λειτουργία-Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Δράμας. Ομιλία από τον κ. Ευστάθιο Παπαδόπουλο.

11:00 π.μ.: Προσέλευση στο μνημείο της

Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στον 

Δημοτικό Κήπο Δράμας 

(επί της οδού Πατριάρχου Διονυσίου)

  • Επιμνημόσυνη Δέηση
  • Απόδοση Θρήνου-Τραγούδι
  • Απαγγελία ποιήματος από τον ποιητή και στιχουργό Συμεών Αθανασιάδη 
  • Κατάθεση στεφάνων 
  • Εθνικός Ύμνος
  • Λήξη τελετής

Παράλληλες εκδηλώσεις :

Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 – Πλατεία Ελευθερίας Δράμας 

20:00 : Ομιλία από την Βούλα Πατουλίδου-Χρυσή Ολυμπιονίκης, με θέμα «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου-Κατάθεση Ψυχής μας», με συμμετοχή της χορωδίας των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Δράμας.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, θα ακολουθήσει πορεία προς το Μνημείο Ποντιακού Ελληνισμού στον Δημοτικό Κήπο Δράμας. 

Σάββατο 18 Μαΐου 2024 – Α΄ Νεκροταφείο Δράμας 

10:30 π.μ.:  Τρισάγιο στον τάφο του Στυλιανού Κοσμίδη (Ιστύλ Αγά) ! με ομολητή τον κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο.

Απόδοση χορού Σέρρα προς τιμήν του Στυλιανού Κοσμίδη. 

Τα σχετικά με το μνημόσυνο και την επιμνημόσυνη δέηση παρακαλείται να ρυθμίσει η Ιερά Μητρόπολη Δράμας.

Τα σχετικά με τον σημαιοστολισμό και τη φωταγώγηση ο Δήμος Δράμας.

Τα σχετικά με τη στρατιωτική παράταξη η Ανώτερη Διοίκηση Φρουράς Δράμας.

Τα σχετικά με την τήρηση της τάξης η Αστυνομική Διεύθυνση Δράμας.

Τελετάρχη ορίζουμε τον κ. Θωμά Πετρίδη, υπάλληλο Δήμου Δράμας. 

Παρακαλούνται οι εκπρόσωποι των φορέων που θα καταθέσουν στεφάνι να επικοινωνήσουν με το Δήμο Δράμας στο τηλέφωνο 2521350733 έως και την Πέμπτη 16/05/2024 και ώρα 15:00

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας

Μιχαήλ Μουρβετίδης  

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en