Quantcast
Connect with us

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Χάνετε τα μαλλιά σας; | Οι τροφές που χρειάζεστε για να δυναμώσουν!

Είναι στην κορυφή της κεφαλής αλλά για πολλούς αποτελεί την «Αχίλλειο πτέρνα». Η ανησυχία όλων είναι έκδηλη όταν παρατηρούν στο σιφόνι του μπάνιου, στο μαξιλάρι ή στη βούρτσα μερικές παραπάνω τρίχες & ειδικότερα εάν αυτή η απώλεια παρατηρείται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα και πέραν της φυσιολογικής περιόδου «ανανέωσης» του τριχωτού της κεφαλής.

Δεδομένα για τρίχες

2. dedomena gia trixes

  • Οι τρίχες αποτελούνται από 2 ξεχωριστές δομές: το θύλακα και το στέλεχος.
  • Ο θύλακας: τροφοδοτείται από αιμοφόρα αγγεία & θρέφει το ζωντανό κομμάτι της τρίχας.
  • Το στέλεχος: το ορατό τμήμα, αποτελείται από 3 στιβάδες μίας πρωτεΐνης που ονομάζεται κερατίνη.
  • Τα κύτταρα των μαλλιών αποτελούν μία από τις πιο γρήγορα «ανανεώσιμες» ομάδες κυττάρων.
  • Τα κύτταρα της τρίχας διαιρούνται κάθε 23 με 72 ώρες, & έτσι τα μαλλιά μεγαλώνουν κατά 0.3- 0.4mm ημερησίως.
  • Κάθε άνθρωπος χάνει φυσιολογικά 50- 100 τρίχες ημερησίως.
  • Εποχική τριχόπτωση: δεν πέφτουν μόνο τα φύλλα το φθινόπωρο, αλλά και τα μαλλιά.
  • Τους μήνες Οκτώβρη & Νοέμβρη ο κύκλος της τρίχας ολοκληρώνεται και τα μαλλιά ανανεώνονται.
  • Μία στις 4 γυναίκες θα εμφανίσει αδύναμα μαλλιά μία φορά στη ζωή της.
  • Ένας στους 2 άνδρες θα χάσει κάποια από τα μαλλιά του μέχρι την ηλικία των 50 ετών.
  • Η απώλεια μαλλιών μπορεί να οφείλεται σε: άγχος, ορμονικούς ή γενετικούς παράγοντες, σε ασθένεια ή  σε ελλειπή διατροφή.

Και μπορεί το DNA & η τριχόπτωση που κληρονομούμε από τους γονείς να μην αλλάζει, όμως από τη μεριά σας μπορείτε να θρέψετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα μαλλιά σας έτσι ώστε να προλάβετε τις ανεπιθύμητες απώλειες. Ο ρόλος της διατροφής στην υγεία των μαλλιών μελετάται εδώ και πολλά χρόνια & έχει παρατηρηθεί πως συγκεκριμένα συστατικά είναι απαραίτητα για λαμπερά, με έντονο χρώμα, δυνατά και πυκνά μαλλιά. Τα σημαντικότερα από αυτά τα συστατικά είναι: τα αμινοξέα, ο σίδηρος, η βιταμίνη C, η βιοτίνη, αλλά και οι άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός & το σελήνιο.

Οι τροφές που ακολουθούν προτείνεται να αποτελούν κομμάτι της εβδομαδιαίας σας διατροφής στην περίπτωση που παρατηρήσετε κάποια αλλαγή στην ποιότητα ή πυκνότητα των μαλλιών σας.

Όσπρια:

3. ospria

Οι φακές, τα φασόλια, και τα υπόλοιπα όσπρια αποτελούν εξαιρετική τροφή για τις τρίχες. Αυτό συμβαίνει διότι περιέχουν ένα συνδυασμό διαφορετικών συστατικών όπως είναι το φολικό οξύ, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και ο χαλκός. Το φολικό οξύ είναι απαραίτητο για την διαίρεση και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, και θυμηθείτε πως τα μαλλιά σας μεγαλώνουν κατά 0.5 περίπου χιλιοστό την ημέρα!
Tip: Τα όσπρια δεν είναι μόνο σούπα, μπορούν εύκολα να μπουν στη σαλάτα, αλλά και να αποτελέσουν τη βάση για μία πάστα την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τα σάντουιτς ή για dip λαχανικών.

Αυγά:

4. auga

Αποτελούν ένα από τα πλέον παρεξηγημένα τρόφιμα και αυτό συνέβη λόγω της περιεκτικότητας τους σε χοληστερίνη. Όμως σήμερα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως εάν ακολουθείτε μία υγιεινή διατροφή, ακόμα και σε περίπτωση αυξημένης  χοληστερίνης, μπορείτε να καταναλώνετε 3 περίπου αυγά την εβδομάδα. Σε ό,τι αφορά τα μαλλιά σας, ο κρόκος των αυγών είναι μία από τις καλύτερες πηγές βιοτίνης, της βιταμίνης δηλαδή που παίζει σημαντικότατο ρόλο στη δομή των μαλλιών.
Tip: Για να αποφύγετε επιπλέον λιπαρά κατά το μαγείρεμα των αυγών, προτιμείστε μία ομελέτα φούρνου ή ένα βραστό αντί για τηγανητό αυγό ή ομελέτα.

Ξηροί καρποί:

5. ksiroi karpoi

Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε χαλκό, ιχνοστοιχείο απαραίτητο για το χρωματισμό των μαλλιών. Το κουκουνάρι είναι ο ξηρός καρπός με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε χαλκό. Επιπλέον στα φουντούκια  βρίσκουμε μία ακόμη βιταμίνη που συμβάλλει στην υγεία των μαλλιών, τη βιταμίνη Ε, ενώ ένα μόνο βραζιλιάνικο φιστίκι αρκεί για να σας δώσει όλο το σελήνιο που χρειάζεστε μέσα στην ημέρα άρα και την απαραίτητη λάμψη στα μαλλιά σας.
Tip: Θυμηθείτε πως δεν πρέπει να το παρακάνετε με τους ξηρούς καρπούς, μία χούφτα ή 15 περίπου καρποί είναι μία μερίδα.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά:

6.prasina-laxanika

Περιέχουν μεγάλο αριθμό θρεπτικών συστατικών όπως είναι για παράδειγμα η βιταμίνη C και το φολικό οξύ. Επιπλέον τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά ποσότητα σιδήρου, η οποία όμως δεν απορροφάται ικανοποιητικά από τον οργανισμό γιατί δεσμεύεται από τις φυτικές ίνες ή συστατικά όπως τα οξαλικά οξέα.

Tip: Πράσινο λαχανικό δεν είναι μόνο το μαρούλι, αλλά και το σπανάκι, τα ραδίκια, τα σέσκουλα, το κατσαρό μαρούλι, η ρόκα κ.α. Ξεφύγετε από τη ρουτίνα και δοκιμάστε μία σαλάτα με πολλά διαφορετικά πράσινα λαχανικά. Θυμηθείτε πως για να απορροφήσετε καλύτερα το φυτικό σίδηρο πρέπει να προσθέσετε κάποια πηγή βιταμίνης C, όπως είναι για παράδειγμα το λεμόνι ή οι πιπεριές. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να καλύψετε τις ανάγκες σας σε σίδηρο, παρά μόνο για να συμπληρώσετε μικρό κομμάτι αυτών.

Χρωματιστές πιπεριές:

7.-pipperies

Κυρίως οι κόκκινες και κίτρινες πιπεριές είναι μία από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης C. Η βιταμίνη C, είναι μεταξύ άλλων απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου, αλλά και της κερατίνης της τρίχας. Η ελαστικότητα και η αντοχή των μαλλιών εξαρτώνται άμεσα από την επάρκεια της βιταμίνης αυτής.
Tip: Άλλες πηγές βιταμίνης C είναι το μπρόκολο, οι πατάτες, οι φράουλες και φυσικά τα εσπεριδοειδή.

Οστρακοειδή:

Τα οστρακοειδή είναι γνωστά για τις αφροδισιακές του ιδιότητες, οι οποίες αποδίδονται στον ψευδάργυρο. Το ίδιο όμως ιχνοστοιχείο είναι απαραίτητο και για γερά μαλλιά, καθώς ενεργοποιούν ένα μεγάλο αριθμό ενζύμων στο ανθρώπινο σώμα. Η έλλειψη ψευδαργύρου έχει συσχετιστεί και με το πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών. Άλλοι τροφές από τις οποίες μπορείτε να λάβετε τον ψευδάργυρο είναι τα πουλερικά και τα αυγά.
Tip: Τα οστρακοειδή τρώγονται καλύτερα όταν είναι ακόμα φρέσκα. Ωστόσο μπορείτε να τα διατηρήσετε για 2 με 3 ημέρες στο πιο κρύο σημείο του ψυγείου.

Κοτόπουλο ή κόκκινο κρέας:

8.kreas

Το κόκκινο ή άσπρο κρέας είναι πηγή πολλών και διαφορετικών συστατικών που θρέφουν την τρίχα. Για παράδειγμα περιέχουν τη μορφή του σιδήρου που απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό, ψευδάργυρο, βιταμίνες Β κ.α. Η έλλειψη του σιδήρου, αποτελεί την πιο συχνή ανεπάρκεια μικροθρεπτικού συστατικού ανά τον κόσμο & αφορά το 9 με 16% των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία. Ο ρόλος του μετάλλου αυτού στην υγεία του τριχωτού μέρους του κεφαλιού είναι πλέον αποδεδειγμένος, ενώ ένα από τα κλασικά συμπτώματα της αναιμίας είναι η τριχόπτωση.

Ίσως όμως το σημαντικότερο θρεπτικό συστατικό τους για τα μαλλιά είναι οι πρωτεΐνες. Όπως έχουμε ήδη δει αυτά δομούνται από την κερατίνη, πρωτεΐνη η οποία έχει σαν θεμέλιο λίθο το αμινοξύ κυστεΐνη. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πως η χορήγηση L- κυστεΐνης, μειώνει την τριχόπτωση & βοηθά στην αναγέννηση της τρίχας. Η αποτελεσματικότητα της L- κυστεΐνης είναι μεγαλύτερη όταν συνδυαστεί με βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Tip: H πλουσιότερη πηγή L- κυστεΐνης είναι το κόκκινο κρέας, ενώ ακολουθεί το κοτόπουλο και το ψάρι. Εάν μαγειρέψετε το κρέας σας σε υψηλές θερμοκρασίες τότε καταστρέφετε την κυστεΐνη που περιέχει. Γι αυτό ψήστε καλά, αλλά μη παραψήσετε τη μπριζόλα σας.

Δημητριακά:

9.-dimitriaka

Αποτελούν στην πραγματικότητα υπερτροφές για τα μαλλιά καθώς περιέχουν ποσότητες των περισσότερων από τα συστατικά που έχουμε αναφέρει μέχρι τώρα: βιταμίνες Β, χαλκό, ψευδάργυρο, σελήνιο και πρωτεΐνες.
Tip: Η πλειονότητα των θρεπτικών συστατικών των δημητριακών βρίσκονται αποθηκευμένα στο φλοιό και στο σπέρμα του σπόρου, τα τμήματα δηλαδή τα οποία απομακρύνονται κατά την επεξεργασία. Αυτό που τελικά μένει στο άσπρο ψωμί ή στα άσπρα μακαρόνια είναι το αμυλώδες και λιγότερο θρεπτικό ενδοσπέρμιο.

Για ενισχύσετε τη διατροφή σας και συνεπώς την υγεία των μαλλιών σας, σκεφτείτε σοβαρά να χρησιμοποιήστε κάποιο φυσικό συμπλήρωμα διατροφής το οποίο περιέχει τα παραπάνω συστατικά που θρέφουν την τρίχα, ή ακόμη καλύτερα συνδυασμό αυτών.

Click to comment

Απάντηση

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα τεράστια οφέλη από μια κουταλιά ελαιόλαδο κάθε πρωί | Ένα εμβόλιο ευεξίας

Κάποιοι το αποκαλούν «υγρό χρυσό». Το ελαιόλαδο αποτελεί από αρχαιοτάτων χρόνων βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής, καθώς δεν δίνει απλώς καλύτερη γεύση στα τρόφιμα, αλλά βοηθάει ενεργά στην καλύτερη λειτουργία του σώματος.

Πριν από μερικούς μήνες, η συντάκτρια της «Vogue», Veronica Cristino, άρχισε να πίνει μια κουταλιά της σούπας παρθένο ελαιόλαδο κάθε πρωί με άδειο στομάχι. «Ξέρω, ακούγεται λίγο έντονο, αλλά, αφού άκουσα όλα τα οφέλη του, το ενέταξα στο καθημερινό μου πρόγραμμα το πρωί» αναφέρει η ίδια. Μέσα σε λίγες μέρες, η καθημερινή κατανάλωση μιας κουταλιάς ελαιολάδου τής έγινε συνήθεια, που συνεχίστηκε χάρη σε όλες τις ευεργετικές επιδράσεις που είδε στον οργανισμό της.

Λίγα λόγια για το ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι ένα μονοακόρεστο λίπος, που αποτελείται από ελαϊκό οξύ, φυτοστερόλες, καροτενοειδή, τοκοφερόλες και πολυφαινόλες. Εξάγεται από την άλεση της σάρκας του καρπού της ελιάς και στη συνέχεια από το στράγγισμα του υγρού που βγαίνει. Το ελαιόλαδο:

  • καταπολεμά τον διαβήτη,
  • κάνει καλό στην καρδιά,
  • μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση,
  • διατηρεί τη χοληστερόλη υπό έλεγχο,
  • είναι αντιφλεγμονώδες,
  • ενισχύει τα οστά,
  • μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου,
  • συμβάλλει στην υγεία του εντέρου,
  • αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, καταπολεμώντας την κατάθλιψη.

Κανονικό ελαιόλαδο έναντι παρθένου ελαιόλαδου: Ποιο είναι καλύτερο;

Όταν πρόκειται να πάρετε την πιο ωφέλιμη κουταλιά, προτιμήστε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Οι συνήθεις παραλλαγές ελαιολάδου χρησιμοποιούν θερμότητα, για να αποσπάσουν όσο το δυνατόν περισσότερο χυμό από τον καρπό. Το παρθένο ελαιόλαδο, όμως, παραμένει ανεπεξέργαστο, γεγονός που το βοηθά στο να διατηρήσει όλα τα ευεργετικά του μόρια ανέπαφα.

Γιατί να πιείτε ελαιόλαδο με άδειο στομάχι το πρωί

Εκτός από τα οφέλη που δίνει η κατανάλωση ελαιολάδου μέσα στα γεύματα, η κατανάλωση μιας ή δύο κουταλιών της σούπας με άδειο στομάχι το πρωί έχει ιδιαίτερα οφέλη:

  • βοηθά στην πέψη,
  • βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου,
  • ρυθμίζει το εντερικό μικροβίωμα,
  • αποτελεί μια καθημερινή δόση αντιοξειδωτικών και πολυφαινολών.

«Ήθελα να δοκιμάσω αυτή τη συνήθεια ευεξίας, επειδή έχω πολλά πεπτικά προβλήματα, όπως συχνή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, που προκαλείται από το άγχος και τις όχι και τόσο καλές διατροφικές συνήθειες. Μέσα σε λίγες μέρες, ένιωσα πως το λάδι δημιουργούσε ένα προστατευτικό στρώμα στο στομάχι μου. Μέσα σε μερικές εβδομάδες, μετρούσα όλο και λιγότερα επεισόδια παλινδρόμησης και λιγότερες δυσκολίες στην πέψη», αναφέρει η ίδια.

Continue Reading

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΕΦΕΤ | Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές στο γιορτινό τραπέζι

Το γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς, περιλαμβάνει γεύματα για την πραγματοποίηση των οποίων δημιουργείται αύξηση της ζήτησης και της κατανάλωσης πολλών ειδών τροφίμων, όπως κρέατα, πουλερικά και παραδοσιακά γλυκίσματα. Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), με σχετική του ανακοίνωση ενημερώνει τους καταναλωτές σχετικά με τις «παγίδες» που πρέπει να αποφύγουν στις αγορές τροφίμων την περίοδο των γιορτών.

Αγορά και αποθήκευση τροφίμων κατά την εορταστική περίοδο

Κατά την προμήθεια τροφίμων από σημεία λιανικής πώλησης, συνιστώνται οι εξής πρακτικές:

Αγοράζουμε τρόφιμα από ελεγχόμενα σημεία της αγοράς και αποφεύγουμε τις αγορές τροφίμων από πλανόδιους πωλητές που δεν διαθέτουν τις σχετικές άδειες. Δίνουμε  επίσης, ιδιαίτερη προσοχή στους χειρισμούς των τροφίμων από το προσωπικό των σημείων πώλησης, στις συνθήκες καθαριότητος του προσωπικού, του εξοπλισμού και του χώρου.

Εξετάζουμε προσεκτικά την ένδειξη ημερομηνίας/κατανάλωσης στην ετικέτα, γνωρίζοντας ότι:

  • Η ένδειξη ανάλωση κατά προτίμηση πριν από (best before) αφορά την ποιότητα: το τρόφιμο μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια και μετά την ημερομηνία αυτής της ένδειξης, αλλά ενδεχομένως να μη διατηρεί την αρχική του ποιότητα.
  • Η ένδειξη ανάλωση έως (use by) αφορά την ασφάλεια: το τρόφιμο δεν πρέπει να καταναλωθεί μετά από αυτή την ημερομηνία, αφού ενδέχεται να μην είναι ασφαλές.
  • Τοποθετούμε σε διαφορετικές σακούλες τα τρόφιμα που αγοράζουμε ωμά και χρειάζονται μαγείρεμα (π.χ. κρέας, παρασκευάσματα κρέατος) από αυτά που είναι έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα (π.χ. σαλάτες) για να αποφύγουμε πιθανή διασταυρούμενη μικροβιακή επιμόλυνση.
  • Αγοράζουμε τελευταία τα προϊόντα τρόφιμα που χρειάζονται ψύξη ή κατάψυξη, ώστε να τα τοποθετήσουμε στο ψυγείο του σπιτιού μας το συντομότερο δυνατό.
  • Κατά την αποθήκευση στο ψυγείο τοποθετούμε τα ωμά τρόφιμα (π.χ. κρέας, ψάρι κ.λ.π.) στα κάτω ράφια και μέσα σε κατάλληλους θήκες για τρόφιμα, ενώ στα πάνω ράφια τοποθετούμε τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα (π.χ. σαλάτες).

Αυτό αποκλείει την πιθανότητα να διαφύγουν υγρά (λόγω απόψυξης) από τα ωμά στα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα. Ελέγχουμε με ένα θερμόμετρο, ότι η θερμοκρασία του ψυγείου μας δεν ξεπερνά τους 5 °C, είναι δηλαδή σε θερμοκρασία που κρατάει τα τρόφιμά μας ασφαλή μέχρι την ημερομηνία που αναγράφει η ετικέτα τους.

Χειρισμός τροφίμων για το γιορτινό τραπέζι

Πραγματοποιούμε πλήρη απόψυξη του κατεψυγμένου κρέατος πριν από το μαγείρεμα (π.χ. κατεψυγμένη γαλοπούλα, κατεψυγμένο κοτόπουλο), τοποθετώντας το στη συντήρηση του οικιακού ψυγείου, καλυμμένο με προστατευτική μεμβράνη συσκευασίας κατάλληλη για τρόφιμα και μέσα σε δοχείο κατάλληλο για τρόφιμα, το οποίο να κρατάει τα υγρά από την απόψυξη.

  • Για το χρόνο πλήρους απόψυξης, ανάλογα με το βάρος του προϊόντος, υπάρχουν προτεινόμενοι χρόνοι από τους προμηθευτές.
  • Τηρούμε τον χρόνο και τη θερμοκρασία ψησίματος της γαλοπούλας που προτείνεται στη συσκευασία, όταν πρόκειται για συσκευασμένες γαλοπούλες.
  • Σε διαφορετική περίπτωση, προσαρμόζουμε τους χρόνους μας ανάλογα με το μέγεθος και το βάρος του προϊόντος.
  • Προετοιμάζουμε το κρέας για μαγείρεμα ακολουθώντας τις ορθές πρακτικές για την υγιεινή τροφίμων ώστε να αποφύγουμε επιμολύνσεις μαγειρεμένου κρέατος με ωμά τρόφιμα.

Προμήθεια κρέατος βοοειδών, χοίρων, αιγοπροβάτων και πουλερικών

Στα σημεία πώλησης του κρέατος πρέπει να υπάρχουν πινακίδες για την καταγωγή-προέλευση του κρέατος, πληροφορία που πρέπει να αναγράφεται και στην αυτοκόλλητη ετικέτα που εκδίδεται από την ταμειακή μηχανή.

  • Οι συσκευασμένες νωπές ή κατεψυγμένες γαλοπούλες πρέπει να φέρουν τη σήμανση καταλληλότητας της χώρας προέλευσης και την ημερομηνία ανάλωσης (τοποθετημένη επάνω ή κάτω από τη συσκευασία ή το περιτύλιγμα, ώστε να είναι ευανάγνωστη).
  • Τα σφάγια των ζώων πρέπει να έχουν σήμα καταλληλότητας (σφραγίδα) που τοποθετείται από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες.
  • Οι νωπές εγχώριες μη συσκευασμένες γαλοπούλες πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένες (απεντερωμένες) και αποπτιλωμένες (δίχως πούπουλα).

Προμήθεια κρέατος θηραμάτων

  • Τα σφάγια άγριων ή εκτρεφόμενων θηραμάτων πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένα.
  • Τα θηράματα που διατίθενται ολόκληρα πρέπει να φέρουν σήμα καταλληλότητας (σφραγίδα), ενώ τα τυποποιημένα (εισαγόμενα ή εγχώρια) πρέπει να έχουν σήμα αναγνώρισης (οβάλ σφραγίδα με τα αρχικά της χώρας παραγωγής π.χ. για την Ελλάδα GR ή EL) και αναγραφή ημερομηνίας ανάλωσης.

Προμήθεια γαλακτοκομικών προϊόντων

  • Τα τυριά πρέπει να συντηρούνται σε ψυγείο ή σε ψυχόμενη προθήκη.
  • Τα συσκευασμένα τυριά πρέπει να φέρουν σήμανση αναγνώρισης (οβάλ σφραγίδα με τα αρχικά της χώρας παραγωγής, π.χ. GR ή EL για την Ελλάδα), καθώς και την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας πάνω στη συσκευασία.
  • Τα προϊόντα που περιέχουν φυτικά λιπαρά (αντί ζωικού λίπους) είναι μη γαλακτοκομικά προϊόντα και πρέπει να διατίθενται προς πώληση σε διακριτούς χώρους από αυτούς των γαλακτοκομικών.

Προμήθεια και συντήρηση αυγών

Όλα τα αυγά (συμπεριλαμβανομένων των χύμα αυγών που πωλούνται στις λαϊκές αγορές) πρέπει να έχουν στο κέλυφός τους ένδειξη με τον κωδικό παραγωγού με ευδιάκριτα γράμματα/αριθμούς (μέθοδος εκτροφής, χώρα προέλευσης, Περιφερειακή Ενότητα, ταυτοποίηση μονάδας).

Επιπλέον, στις συσκευασίες των τυποποιημένων αυγών (εκτός από τις ενδείξεις που υπάρχουν στο κέλυφος), πρέπει να αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του ωοσκοπικού κέντρου, η κατηγορία ποιότητας και βάρους καθώς και η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας.

Για την καλύτερη συντήρηση των αυγών είναι αναγκαίο να διατηρούνται σε σκιερό και δροσερό χώρο ενώ σε περίπτωση που φυλάσσονται στο ψυγείο, η αλυσίδα ψύξης πρέπει να διατηρείται μέχρι την κατανάλωσή τους.

Ακόμη, είναι καλό να θυμόμαστε πως:

  • Δεν πλένουμε τα αυγά.
  • Δεν επιλέγουμε αυγά με ακάθαρτο, ραγισμένο και γενικά μη φυσιολογικό κέλυφος.
  • Δεν καταναλώνουμε αυγά με κηλίδες αίματος, ή με θολό ή χρωματισμένο ασπράδι, ή με ασπράδι ανακατεμένο με τον κρόκο ή αυγά με δυσάρεστη οσμή.
  • Δεν καταναλώνουμε τα αυγά ωμά.

Αλλεργιογόνα – Προφυλάξεις

Αν κάποιος από εμάς ή κάποιος γνωστός μας υποφέρει από κάποια τροφική αλλεργία ή δυσανεξία, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τις απαραίτητες πληροφορίες για να κάνουμε ασφαλείς επιλογές στο γιορτινό τραπέζι.

Όταν τρώμε σε καταστήματα μαζικής εστίασης ή παραγγέλνουμε φαγητό για το σπίτι ή αγοράζουμε μη προσυσκευασμένα τρόφιμα από φούρνους, κρεοπωλεία, παντοπωλεία κ.α., οι πληροφορίες σχετικά με τις ουσίες/προϊόντα που προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες πρέπει να είναι διαθέσιμες στον τελικό καταναλωτή.

Αν κάποιος νιώσει αδιαθεσία ή παρουσιάσει αλλεργική αντίδραση μετά από κατανάλωση κάποιου τρόφιμου, θα πρέπει να αναζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια.

Δεν ξεχνάμε ότι στο γιορτινό τραπέζι 

  • Η διατροφή μας,πρέπει να διακρίνεται από ποικιλία και στο μέτρο.
  • Μπορούμε να επαναχρησιμοποιήσουμε τα περισσεύματα των τροφίμων μας με διαφορετικούς τρόπους.
  • Σκεπάζουμε τα περισσεύματα και τα βάζουμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη εντός δύο ωρών.

Continue Reading

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ακμή | Τα τρόφιμα που πυροδοτούν εξάρσεις

Υπάρχουν πολλοί μύθοι όσον αφορά τη διατροφή και την ακμή. Ίσως να έχετε διαβάσει ή και να έχετε διαπιστώσει ότι συγκεκριμένα τρόφιμα πυροδοτούν την έξαρση της ακμής. Η αλήθεια είναι ότι τα ερευνητικά δεδομένα δεν έχουν ακόμα διαλευκάνει το πως συνδέεται η διατροφή με την ακμή. Παρ’ όλα αυτά, οι υπάρχουσες μελέτες μας δίνουν μία εικόνα της κατάστασης, λέει η δερματολόγος με έδρα το Μανχάταν, Debra Jaliman, MD.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Υπάρχουν αρκετές μελέτες, οι οποίες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το γάλα συμμετέχει στην εμφάνιση ακμής. Πρόσφατη μετα-ανάλυση 14 μελετών παρατήρησης, εντόπισε ότι το γάλα τόσο στην πλήρη όσο και στην αποβουτυρωμένη εκδοχή του, αυξάνει τις πιθανότητες για ακμή. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε παρόμοια σχέση με το τυρί και το γιαούρτι.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι ο μηχανισμός που εμπλέκει το γάλα (όπως και τα προϊόντα που περιέχουν πρωτεΐνες ορού γάλακτος) στην παθοφυσιολογία της ακμής, περιλαμβάνει κυρίως μία ορμόνη που περιέχεται στο γάλα και ονομάζεται IGF-1 ή σωματομεδίνη. Η αύξηση της συγκέντρωσής της στον οργανισμό μας, τόσο λόγω απορρόφησης από το έντερο αλλά και λόγω ενεργοποίησης της ενδογενούς παραγωγής της από το ήπαρ, φαίνεται να συσχετίζεται με την εμφάνιση ακμής. Επιπλέον, η σωματομεδίνη διεγείρει την παραγωγή ανδρογόνων, που σχετίζονται με την παραγωγή σμήγματος και συνεπώς την ανάπτυξη ακμής. Επομένως, ίσως βοηθούσε ο περιορισμός του γάλακτος σε περιόδους έντονης ακμής, λέει η Jaliman.

Ζάχαρη

Είναι πιο πιθανό να έχετε ακμή εάν η διατροφή σας είναι γεμάτη τροφές και ποτά όπως σόδα, λευκό ψωμί, λευκό ρύζι και κέικ. Η ζάχαρη και οι υδατάνθρακες σε αυτά τα τρόφιμα τείνουν να εισέρχονται στο αίμα πολύ γρήγορα. Αυτό σημαίνει ότι έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, μια μέτρηση για το πώς τα τρόφιμα επηρεάζουν το σάκχαρο στο αίμα. Όταν το σώμα σας παράγει περισσότερη ινσουλίνη για να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα, επηρεάζει άλλες ορμόνες που μπορούν να ενισχύσουν την παραγωγή λιπαρότητας στο δέρμα. Τα λιπαρά δέρματα ευνοούν τη δημιουργία ακμής.

Πρόχειρο φαγητό

Αποτελούν τις τροφές που σχετίζονται πλέον με φλεγμονές στο σώμα όπως είναι η ακμή. Το έτοιμο φαγητό είναι πλούσιο σε «κακά» λιπαρά, τα λεγόμενα τρανς. Δυστυχώς θα πρέπει να περιορίσετε στο ελάχιστο ή και εντελώς τις τηγανιτές πατάτες, το έτοιμο φαγητό, τα τρόφιμα μαγειρεμένα σε κακής ποιότητας λάδι κ.α.

Σοκολάτα

Μερικές μικρές μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που τρώνε περισσότερη σοκολάτα είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν σπυράκια. Αλλά δεν είναι ξεκάθαρο γιατί. Το βασικό συστατικό, το κακάο, δεν φαίνεται να είναι ο λόγος. Σε μια μελέτη, οι άνθρωποι που έτρωγαν σοκολάτα με 10 φορές περισσότερο κακάο δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σπυράκια από εκείνους που έτρωγαν σοκολάτα με κανονική ποσότητα κακάο. Η μαύρη σοκολάτα, με λιγότερη ζάχαρη και γάλα, μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή εάν προσπαθείτε να ελέγξετε την ακμή σας.

Όσον αφορά την καλύτερη δίαιτα για την ακμή, δεν υπάρχει,  λέει η ειδικός, ωστόσο φαίνεται ότι αν ακολουθείτε μια διατροφή παρόμοια με αυτή της μεσογειακής, δηλαδή πλούσια σε πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ελαιόλαδο, ψάρια και θαλασσινά, μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών και χαμηλότερη πρόσληψη κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος και αλκοόλ, μπορεί να βοηθήσετε στη βελτίωση της υγείας του δέρματος σας.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en