ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φ.Ε.Ξάνθη | Είμαι βιολί, είμαι όλοι τους και είμαι ένα…

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016  

ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΗ ΦΕΞ (Πλάτωνος 27)

[21.00] «Είμαι Βιολί, είμαι όλοι τους και είμαι ένα… »  

Μια παράσταση και συναυλία με την θεατρική ομάδα της ΦΕΞ «οδός ονείρων» στο κείμενο «Γεννήθηκα στα 1764»  του Δημήτρη Βλάχου και με τον Σπύρο Γκικόντη στο βιολί ερμηνεύοντας έργα των:

YSAYE :BALLADE  

BACH: CHACONNE

PAGANINI: CAPRICE 24

Σχετικά με το κείμενο «Γεννήθηκα στα 1764…»*   

Στον μαέστρο βιολονίστα Σπύρο Γκικόντη

Γεννήθηκα στα 1764… Λαυρέντιος Στοριόνι με εποίησεν… «Laurentius Storioni Cremonensis me fecit. 1764», έγραψε  περήφανος στο εσωτερικό με καλλιγραφική λατινική γραφή ο νεαρός τότε μάστορας.  Ο Λορέντζο Στοριόνι από την Κρεμόνα ήταν ο ποιητής μου, δηλαδή ο δημιουργός μου, ο θνητός πατέρας μου, ο θεός μου. Αυτός με έφτιαξε με τα χέρια του, μου έδωσε μορφή, από το μη είναι με έφερε στο είναι και με έριξε στην ανθρώπινη Ιστορία και στο ποτάμι του χρόνου. Λαυρέντιος Στοριόνι ο εκ Κρεμόνος με εποίησεν. Μια γενιά μετά τις αυθεντίες Στραντιβάρι και Γκουαρνέρι έφτιαξε τον δικό μύθο κι εγώ ήμουν η αρχή του. Εγώ τον έφτιαξα τον μύθο του!

Δημήτρης Βλάχος        

* Εμπνευσμένο αυτό το κείμενο από το μυθιστόρημα του Ζάουμε Καμπρέ, Confiteor, εκδ. Πόλις 2016 και αφιερωμένο στον φίλο Σπύρο Γκικόντη, επίκουρο καθηγητή βιολιού στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Ο Πασχάλης Ξανθόπουλος, Διευθυντής του Λαογραφικού Μουσείου της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης, υπήρξε ο καταλύτης για τη συγγραφή.

Ένα βιολί αφηγείται την Ιστορία, αυτή είναι η δική μου προσωπική ανάγνωση του μυθιστορήματος του Καταλανού Ζάουμε Καμπρέ που ακολουθώ σ’  αυτό το κείμενο, μέσα από μια χαϊντεγκεριανή φιλοσοφική προοπτική θεώρησης της πραγμότητας (Dingheit) ως τόπου συνάθροισης ανθρώπων και περισυλλογής νοήματος.

Το βιολί δεν είναι ουδέτερο και αδρανές αντικείμενο, αλλά ως πράγμα συνδέει, όπως θα έλεγε ο Χάιντεγκερ, «ανθρώπους, θεούς, γη και ουρανό» για μια στιγμή.

Το βιολί, όπως έδειξε και στο μυθιστόρημά του ο Καμπρέ, συνδέει ανθρώπινα και μη ανθρώπινα σε ετερογενή μείγματα.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον, επίσης, για τον στοχασμό των σχέσεων μεταξύ ανθρώπων και πραγμάτων το βιβλίο του αρχαιολόγου Ian Hodder, Συνύφανση / Μια αρχαιολογία των σχέσεων μεταξύ ανθρώπων και πραγμάτων, εκδ. του Εικοστού Πρώτου, Αθήνα, 2014.

Είσοδος 5€ οικονομική ενίσχυση του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης.

Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων άρχισαν οι κρατήσεις στο τηλ 25410 25421.

Οι εκδηλώσεις της ΦΕΞ τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού

Ο Σπύρος Γκικόντης έχει δώσει πολυάριθμες συναυλίες ως σολίστ και ως μέλος μουσικών συνόλων στην Ελλάδα, Κύπρο, Γερμανία, Πολωνία, Γαλλία, Αυστρία (Arnold Schoenberg Center), Αγγλία (Yorkshire Baroque Sloists) και Η.Π.Α., για τις οποίες έχει αποσπάσει επαινετικές κριτικές.

Έχει ηχογραφήσει για το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, καθώς επίσης και έναν αριθμό από δίσκους, με ρεπερτόριο μουσικής δωματίου που εκτείνεται από τη μπαρόκ εποχή ως τη σύγχρονη εποχή. Για τους δίσκους αυτούς έχει λάβει εγκωμιαστικές κριτικές από τον ελληνικό και διεθνή τύπο, όπως αυτή του περιοδικού The Strad.

Στο ρεπερτόριο του συμπεριλαμβάνονται πολλές πρώτες εκτελέσεις και πρώτες ηχογραφήσεις έργων Ελλήνων συνθετών (Μάντζαρου, Ρομποτή, Λιάλιου, Παπαϊωάννου, Δραγατάκη, Αντωνίου).

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος διαφόρων συνόλων όπως του Ιονίου Συνόλου Παλαιάς Μουσικής, του Ιονίου Συνόλου Μουσικής Δωματίου, του Τρίο Κορυφώ και του Κουϊντέτου Μι μπεμόλ Astor Piazzola.

Ως προσκεκλημένος καθηγητής, έχει δώσει σεμινάρια και συναυλίες στην Μουσική Ακαδημία Karol Lipinski της Πολωνίας καθώς και σε πανεπιστήμια όπως τα Bowling Green, Toledo, William and Mary, Virginia, και Boston των Η.Π.Α. Με το DUO οχτώ χορδές ήταν προσκεκλημένοι από το Πανεπιστήμιο του B.G.S.U των ΗΠΑ για δύο εμφανίσεις τον Απρίλιο του 2010.

Είναι Επίκουρος καθηγητής βιολιού στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου όπου προετοιμάζει και τη Συμφωνική Ορχήστρα, στην Θερινή Ακαδημία του Ιονίου Πανεπιστημίου, και τις Διεθνείς Μουσικές Ημέρες στο Brache της Γερμανίας.

Θεατρικό εργαστήρι της ΦΕΞ  «οδός ονείρων»  

Το Θεατρικό Εργαστήρι ιδρύθηκε το 1975. Οργάνωσε μαθήματα θεατρικής παιδείας και παρουσίασε παραστάσεις στην πόλη και τα χωριά του Ν. Ξάνθης.

Το 1995 με την επωνυμία “Οδός Ονείρων” ξεκίνησε ένα δεύτερο κύκλο θεατρικών δραστηριοτήτων. Στόχος η προσπάθεια των μελών του να γνωρίσουν από κοντά τον ονειρικό κόσμο του θεάτρου και να ελκύσουν και άλλους σ’ αυτόν.

Κάθε χρόνο η ομάδα οργανώνει θεατρικές παραστάσεις, όπου παρουσιάζονται έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων.  Επιπλέον, διοργανώνουν σεμινάρια, που αφορούν θέματα υποκριτικής, σκηνοθεσίας, ιστορίας θεάτρου, χρήσης μεθόδων υποκριτικής στην εκπαίδευση κλπ. και συμμετέχει σε  λογοτεχνικές βραδιές και παρουσιάσεις βιβλίων και συγγραφέων παρουσιάζοντας δραματοποιημένα αποσπάσματα των παρουσιαζομένων κειμένων.

All that Music Festival

«η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι»

Οκτώβριος – Νοέμβριος 2016 / 11η περίοδος

Ενημερωθείτε από το αναλυτικό πρόγραμμα και  στο fex.org.gr

Οργάνωση: Μουσική Βιβλιοθήκη Ξάνθης «Σόνια Θεοδωρίδου»

Συνδιοργάνωση: Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης / Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης – Περιφερική Ενότητα Ξάνθης

Με την υποστήριξη των:  Υπουργείο Πολιτισμού / Δήμος Ξάνθης / Δήμος Αβδήρων /

Τμήματα μουσικών σπουδών των πανεπιστημίων: Ιονίου, Φιλιππούπολης & Αδριανούπολης

Υποστηρικτές Φεστιβάλ: ΣΜΥΡΔΕΞ Α.Ε  –   ΣΕΚΕ Α.Ε

Πληροφορίες:  Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης  / το πολιτιστικό δίκτυο Ξάνθης

Αντίκα 7, 67132 Ξάνθη – παλιά πόλη. Τηλ.25410 25421  / www.fex.org.gr  fexanthis@gmail.com

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version