Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φόβοι ότι ο Ερντογάν κάνει πράξη τις απειλές του και ανοίγει τα σύνορα

image_print

Πράξη φαίνεται ότι κάνει σιγά – σιγά ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις διαρκείς απειλές του ότι θα γεμίσει την Ελλάδα και την Ευρώπη με πρόσφυγες και μετανάστες.

Η ρητορική του Τούρκου Προέδρου έχει κλιμακωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, ενώ μόλις πριν λίγες μέρες στις 25 Νοεμβρίου απειλούσε ότι θα ανοίξει τα σύνορα και θα γεμίσει την Ευρώπη με πρόσφυγες.

Στην πρόσφατη επίθεσή του στους Ευρωπαίους έλεγε: «Εσείς δεν συμπεριφερθήκατε ποτέ έντιμα στην ανθρωπότητα. Εσείς δεν μαζέψατε το μωρό Αϊλάν από την παραλία. Ούτε τον Ουμράν. Eμείς είμαστε αυτοί που τρέφουμε 3-3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες. Δεν τηρήσατε τους λόγους που δώσατε.

O Tούρκος πρόεδρος μετά από την εισαγωγή αυτή στην ομιλία του εξέφρασε την απειλή του προς την Ε.Ε. «Oταν στο Καπίκουλε (σύνορα Τουρκίας-Βουλγαρίας) πήγαν 50.000 πρόσφυγες βγάλατε κραυγές. Αρχίσατε να λέτε τι θα κάνουμε αν η Τουρκία ανοίξει τις πύλες των συνόρων της. Κοιτάξτε, αν προχωρήσετε ακόμα παραπάνω, να ξέρετε πως αυτές οι πύλες των συνόρων θα ανοίξουν. Eτσι από φθηνές απειλές δεν φοβάμαι ούτε εγώ ούτε αυτός ο λαός» δήλωσε ο Ερντογάν.

Λίγες ώρες νωρίτερα αναλόγου περιεχομένου ήταν και οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού: «Αν οι πρόσφυγες διασχίσουν τα σύνορά μας, θα πλημμυρίσουν και θα κατακλύσουν την Ευρώπη και η Τουρκία αποτρέπει αυτό να συμβεί».

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Αγκυρας, στην Τουρκία υπάρχουν τουλάχιστον 3 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες. Απ’ αυτούς περίπου οι 270.000 ζουν σε καταυλισμούς που έχουν στηθεί σε πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Οι φόβοι μετά τη νέα μαζική άφιξη Αφρικανών στη Λέσβο

Σήμερα το πρωί τεράστια ανησυχία προκάλεσε η άφιξη 200 προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο. Η κίνηση έγινε σήμερα τα χαράματα από τις 3.00 μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6.00 το πρωί, σε τέσσερα περιστατικά ανοικτά της Συκαμνιάς στα βόρεια, στα Τσόνια στα βορειοανατολικά του νησιού και στην περιοχή του αεροδρομίου της Μυτιλήνης.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε όμως η πληροφορία που δόθηκε στις αρχές από αφιχθέντες ότι σχεδόν όλοι από τους Αφρικανούς που επέβαιναν στις βάρκες και οι οποίοι αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των 200, διέμεναν σε κλειστούς καταυλισμούς στη βορειοδυτική Τουρκία, οι οποίοι τις τελευταίες μέρες «άνοιξαν» αφού εγκαταλείφθηκαν από τις τουρκικές αρχές.

Οι ίδιες οι πληροφορίες ανέφεραν ότι χιλιάδες είναι οι Αφρικανοί, κυρίως από χώρες της βόρειας και της κεντρικής Αφρικής, που έφτασαν στα παράλια της Τουρκίας και αναζητούν τρόπο να περάσουν στα νησιά.

Οι Τούρκοι άνοιξαν καταυλισμού και έφτιαξαν κυκλώματα μεταφοράς χωρίς εμπόδια από τις τουρκικές αρχές

Πληροφορίες λένε ότι Τούρκοι μεταφορείς με κέντρο δράσης τους την Κωνσταντινούπολη, έχουν δραστηριοποιηθεί το τελευταίο διάστημα στις ακτές ιδιαίτερα απέναντι από τη Λέσβο ανασυστήνοντας χωρίς καθόλου εμπόδια από τις τουρκικές αρχές κυκλώματα μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών στις ακτές των νησιών έναντι 300 έως 500 ευρώ το άτομο. Το κύκλωμα αυτό ενημερώνει τους Αφρικανούς μετανάστες ότι μπορούν να πάνε στην Ελλάδα απ’ όπου θα περάσουν εύκολα στην Ευρώπη. Το μόνο που θα πρέπει να κάνουν είναι «μόλις φτάσουν να ζητήσουν άσυλο. Όλα τα άλλα μετά θα είναι εύκολα».

Οι σημερινές αφίξεις των 200 μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο έρχονται μετά από ένα μεγάλο διάστημα πολύ μικρών ροών, μηδενικών μάλιστα σε Χίο και Σάμο.

Σύμφωνα με τη γενική Αστυνομική Διεύθυνση σήμερα στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρίσκονται καταγεγραμμένοι- εγκλωβισμένοι, έχοντας υποβάλει αίτημα ασύλου το οποίο δεν έχει εξεταστεί, 11.344 μετανάστες και πρόσφυγες. Συγκεκριμένα στη Λέσβο βρίσκονται 5.772, στη Χίο 3.515 και στη Σάμο 2.057. Άγνωστο όμως παραμένει το πόσοι ακόμα διαμένουν εκτός δομών που ο αριθμός τους ελέγχεται από την υπηρεσία πρώτης υποδοχής. Δηλαδή πόσοι έχουν λάβει τρίπτυχο προσωρινής διαμονής, διαμένουν δε στο νησί σε δομές μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και Οργανισμών αφού δεν έχουν πού να μείνουν αν μετακινηθούν στο εσωτερικό της Ελλάδας.

Η συνθήκη του Δουβλίνου και η επιστροφή μεταναστών στην Ελλάδα

Τον εφιάλτη της Συνθήκης του Δουβλίνου για τους πρόσφυγες, επανέφερε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία πρότεινε χθες τη σταδιακή επανέναρξη της επιστροφής στην Ελλάδα των προσφύγων που θα εντοπίζονται σε χώρες της Ε.Ε.

Η επιστροφή αφορά το διάστημα από τον επόμενο Μάρτιο καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε «Σύσταση σχετικά με τις Προϋποθέσεις για την επανέναρξη των μεταφορών αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα», η οποία διευκρινίζεται ότι δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, θα αφορά όσους εισήλθαν παράτυπα στην Ελλάδα μετά τις 15 Μαρτίου 2017, ενώ θα εξαιρούνται οι ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Σύμφωνα με την ίδια σύσταση οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να παρέχουν ατομικές διασφαλίσεις ώστε οι επιστροφές να καθίστανται δυνατές και επί αυτού θα υποβάλλει σχετική έκθεση προόδου μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2017.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Καβάλα: Αυτοκίνητο ανατράπηκε κοντά στη Σαρακήνα – Πέντε τραυματίες στο Νοσοκομείο

Αναποδογυρισμένο αυτοκίνητο μετά από τροχαίο κοντά στη Σαρακήνα Καβάλας.
image_print

Πέντε τραυματίες από ανατροπή αυτοκινήτου κοντά στη Σαρακήνα

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής (5/7) στην παλιά παραλιακή εθνική οδό του Δήμου Παγγαίου, λίγο μετά τους Αμμολόφους, στο ύψος της παραλίας Σαρακήνα, όταν επιβατικό αυτοκίνητο ανετράπη υπό συνθήκες που διερευνώνται.

Στο σημείο επικράτησε αναστάτωση, ενώ άμεσα κινητοποιήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για την παροχή πρώτων βοηθειών στους επιβαίνοντες.

Στο Νοσοκομείο Καβάλας οι τραυματίες

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, πέντε άτομα τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, κυρίως για προληπτικούς λόγους.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες που να κάνουν λόγο για σοβαρούς τραυματισμούς.

Μεγάλη κίνηση στον παραλιακό δρόμο

Το ατύχημα σημειώθηκε σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους οδικούς άξονες της περιοχής κατά τη θερινή περίοδο.

Η παλιά παραλιακή εθνική οδός συγκεντρώνει αυξημένη κυκλοφορία, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα, καθώς χιλιάδες λουόμενοι κατευθύνονται καθημερινά προς τις παραλίες του Δήμου Παγγαίου.

Σε εξέλιξη η προανάκριση

Τα ακριβή αίτια του τροχαίου διερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές.

Η κυκλοφορία στο σημείο διεξήχθη προσωρινά με δυσκολία μέχρι την απομάκρυνση του οχήματος και την αποκατάσταση της ομαλής ροής των οχημάτων.

Φωτογραφία Αρχείου

DNews Widget
Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Rolex Ελλάς: Τι δείχνει ο ισολογισμός για τις πωλήσεις του 2025

Βιτρίνα καταστήματος Rolex με πολυτελή ελβετικά ρολόγια.
image_print

Τι αποκαλύπτει ο ισολογισμός της Rolex Ελλάς

Η Rolex δεν δημοσιοποιεί στοιχεία για τον αριθμό των ρολογιών που διαθέτει σε κάθε αγορά και η ελληνική θυγατρική δεν αποτελεί εξαίρεση. Ωστόσο, τα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2025 δίνουν σημαντικές ενδείξεις για την πορεία της εταιρείας στην ελληνική αγορά.

Η Rolex Ελλάς ολοκλήρωσε τη χρήση με κύκλο εργασιών 97,67 εκατ. ευρώ, έναντι 100,4 εκατ. ευρώ το 2024, καταγράφοντας μείωση 2,7%. Για το 2026, η διοίκηση θέτει στόχο αύξησης πωλήσεων άνω του 6%, που θα μπορούσε να οδηγήσει τον τζίρο σε νέο ιστορικό υψηλό, ξεπερνώντας τα 103 εκατ. ευρώ.

Τα αποθέματα δείχνουν λιγότερα αλλά ακριβότερα ρολόγια

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του ισολογισμού αφορά τα αποθέματα.

Η αξία τους υποχώρησε στα 3,85 εκατ. ευρώ από 6 εκατ. ευρώ το 2024, σημειώνοντας πτώση περίπου 36%, τη στιγμή που ο κύκλος εργασιών μειώθηκε μόλις κατά 2,7%.

Η εικόνα αυτή αποτελεί ένδειξη ότι το 2025 διατέθηκαν λιγότερα ρολόγια, αλλά με υψηλότερη μέση αξία ανά πώληση, αποτέλεσμα που συνδέεται και με τη στρατηγική περιορισμένης διαθεσιμότητας που εφαρμόζει διεθνώς η Rolex.

Αλλαγές στο δίκτυο καταστημάτων

Το 2025 σηματοδότησε και σημαντικές αλλαγές στο δίκτυο λιανικής.

Τον Απρίλιο έκλεισε οριστικά το ιστορικό κατάστημα της πλατείας Κολοκοτρώνη, το πρώτο κατάστημα Rolex στην Ελλάδα, μετά από περίπου έξι δεκαετίες λειτουργίας, λόγω αλλαγής ιδιοκτησίας του ακινήτου.

Παράλληλα, το κατάστημα της Βαλαωρίτου στο Κολωνάκι παρέμεινε για αρκετούς μήνες κλειστό λόγω εργασιών ανακαίνισης και επέκτασης.

Περιορισμένη προσφορά σε παγκόσμιο επίπεδο

Η εικόνα της ελληνικής αγοράς ακολουθεί τη διεθνή στρατηγική του ελβετικού ομίλου.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλύσεις, η Rolex αύξησε τον παγκόσμιο κύκλο εργασιών της το 2025, ενώ παράλληλα περιόρισε την παραγωγή της για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, διατηρώντας τη στρατηγική της περιορισμένης προσφοράς.

Η διοίκηση της Rolex Ελλάς επισημαίνει ότι η συγκρατημένη διαθεσιμότητα προϊόντων επηρέασε και την εγχώρια αγορά.

Μειωμένα κέρδη, αυξημένες αγορές

Παρότι οι πωλήσεις υποχώρησαν ελαφρά, η εταιρεία αύξησε τις αγορές εμπορευμάτων από τη Rolex SA και τη Montres Tudor SA στα 74,9 εκατ. ευρώ, έναντι 72,9 εκατ. ευρώ το 2024.

Το μικτό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε στο 16,5%, από 19,7% την προηγούμενη χρήση, ενώ τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 4,7 εκατ. ευρώ από 7,7 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας πτώση περίπου 39%.

Η Tudor συνεχίζει ανοδικά

Σε αντίθεση με τη Rolex, η Tudor συνέχισε την ανοδική της πορεία στην ελληνική αγορά.

Οι πωλήσεις της αυξήθηκαν σχεδόν κατά 30% σε σχέση με το 2024, εξέλιξη που αποδίδεται στη διεύρυνση της γκάμας των μοντέλων και στην ενίσχυση του δικτύου διάθεσης.

Ισχυρή οικονομική θέση και αισιοδοξία για το 2026

Παρά τη μείωση της κερδοφορίας, η οικονομική θέση της εταιρείας παραμένει ιδιαίτερα ισχυρή.

Τα ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν στα 4 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία εξακολουθεί να λειτουργεί χωρίς τραπεζικό δανεισμό.

Για τη χρήση του 2025 προτείνεται η διανομή μερίσματος ύψους 6 εκατ. ευρώ, έναντι 7 εκατ. ευρώ που είχαν εγκριθεί την προηγούμενη χρονιά.

Η διοίκηση εμφανίζεται αισιόδοξη για το 2026, εκτιμώντας ότι η πλήρης επαναλειτουργία του ανακαινισμένου καταστήματος στο Κολωνάκι, η αυξημένη ζήτηση για Rolex και Tudor και η πορεία της τουριστικής αγοράς θα στηρίξουν την ανάπτυξη, με βασική προϋπόθεση τη διαθεσιμότητα προϊόντων από τη μητρική εταιρεία.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα εφαρμογή δείχνει σε πραγματικό χρόνο πού υπάρχει ελεύθερη θέση πάρκινγκ στην Αθήνα

Οδηγός χρησιμοποιεί εφαρμογή στο κινητό για να βρει ελεύθερη θέση πάρκινγκ στην Αθήνα.
image_print

Νέα εφαρμογή για πιο εύκολο πάρκινγκ στην Αθήνα

Τέλος στο ατελείωτο ψάξιμο για θέση στάθμευσης επιχειρεί να βάλει ο Δήμος Αθηναίων, μέσω της δωρεάν εφαρμογής Parkout.

Η εφαρμογή δείχνει σε πραγματικό χρόνο πού ελευθερώνεται θέση πάρκινγκ, βοηθώντας τους οδηγούς να εξοικονομούν χρόνο και να περιορίζουν την άσκοπη κυκλοφορία στους δρόμους της πόλης.

Πώς λειτουργεί το Parkout

Το Parkout βασίζεται στη συνεργασία των ίδιων των οδηγών.

Όταν ένας οδηγός πρόκειται να φύγει από μία θέση στάθμευσης, το δηλώνει μέσα από την εφαρμογή. Έτσι, άλλοι οδηγοί που αναζητούν θέση στην περιοχή ενημερώνονται άμεσα ότι υπάρχει διαθέσιμο σημείο.

Η εφαρμογή λειτουργεί σε περιοχές όπου δεν υπάρχει ελεγχόμενη στάθμευση και δεν απαιτεί αισθητήρες ή πρόσθετες υποδομές.

Διαθέσιμο για Android και iOS

Το Parkout διατίθεται δωρεάν για συσκευές Android και iOS.

Οι χρήστες μπορούν να το κατεβάσουν στο κινητό τους και να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για θέσεις που ελευθερώνονται κοντά τους.

Στόχος η μείωση της άσκοπης κυκλοφορίας

Με το νέο εργαλείο, ο Δήμος Αθηναίων στοχεύει στη βελτίωση της καθημερινής μετακίνησης στην πόλη.

Η αναζήτηση πάρκινγκ αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες κυκλοφοριακής επιβάρυνσης, καθώς πολλοί οδηγοί κινούνται για αρκετή ώρα γύρω από οικοδομικά τετράγωνα μέχρι να βρουν θέση.

Η εφαρμογή φιλοδοξεί να μειώσει αυτόν τον χρόνο και να κάνει τη στάθμευση πιο εύκολη και άμεση.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en