ΕΒΡΟΣ

“Φράκαραν” τα τελωνεία Κήπων και Καστανεών από τους Τούρκους μετανάστες

Ουρές χιλιομέτρων και αναμονή πολλών ωρών για είσοδο στην Ελλάδα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της εικόνας των τελωνείων των Καστανεών και των Κήπων στον Έβρο. Η κατάσταση αυτή οφείλεται στις ορδές των Τούρκων μεταναστών που έχουν ολοκληρώσει τις διακοπές στη χώρα τους και επιστρέφουν στις χώρες όπου ζουν.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αναμονή μπορεί να ξεπεράσει και τις δέκα ώρες τις τελευταίες ημέρες ενώ ο μέσος όρος αναμονής δεν πέφτει κάτω από τις επτά ώρες είτε στο ένα, είτε στο άλλο τελωνείο.

Η κατάσταση αυτή -δηλαδή της κοσμοσυρροής στα τελωνεία- είναι συνήθης για τα τελωνεία του Έβρου καθώς μέσω αυτού οι Τούρκοι μετανάστες εισέρχονται στην Ελλάδα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους για διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Πολωνία και άλλες.

Φέτος όμως, η αναμονή είναι μεγαλύτερη καθώς είναι αυστηρότεροι οι έλεγχοι στους οποίους υποβάλλονται οι ταξιδιώτες, λόγω του νέου ρυθμιστικού πλαισίου που έχει επιβληθεί και στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Να θυμίσουμε ότι από την εφαρμογή του νόμου, τον φετινό χειμώνα είχαν εκφραστεί προβληματισμοί σχετικά με τις καθυστερήσεις που αυτός θα προκαλούσε και τώρα απλά έρχεται η επιβεβαίωση.

Η ίδια εικόνα, εν τω μεταξύ -δηλαδή της μαζικής συγκέντρωσης Τούρκων μεταναστών- παρατηρείται και σε πολλά πάρκινγκ της Εγνατίας Οδού, ενώ βαθμηδόν όλος αυτός ο όγκος θα φτάσει στα λιμάνια της Πελοποννήσου και της Ηπείρου, από όπου αναχωρούν πλοία για Ιταλία.

Οι εργαζόμενοι στα τελωνεία του Έβρου, διαμηνύουν ότι δουλεύουν “στο κόκκινο” και τονίζουν ότι ο χρόνος δεν μπορεί να μειωθεί περισσότερο, δεδομένου ότι ο έλεγχος πλέον είναι ιδιαίτερα χρονοβόρος και σε συνδυασμό με το πλήθος των διερχομένων προκύπτει όλη αυτή η κατάσταση.

Βέβαια, αυτό είναι το τελευταίο κύμα μαζικής εξόδου Τούρκων προς την Ευρώπη, μόνο που δεν αναμένεται να “εκτονωθεί” σύντομα καθώς αμέσως μετά τους μετανάστες η σκυτάλη θα περάσει στους Τούρκους τουρίστες. Οι δεύτεροι αναμένεται προς το τέλος της εβδομάδας να μετακινηθούν μαζικά προς την Ελλάδα για ολιγοήμερες διακοπές καθώς αρχίζει η γιορτή του Κουρμπάν Μπαϊράμ.

Με άλλα λόγια η ροή στα τελωνεία του Έβρου θα έχει εξομαλυνθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου βάσει ανεπίσημων υπολογισμών. Εν τω μεταξύ, οι τελωνειακές αρχές όλου του Έβρου καλούν τους κατοίκους του νομού να μην επισκέπτονται αυτές τις ημέρες την Τουρκία εκτός αν υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα είναι αναγκασμένοι να υπομείνουν το μαρτύριο της αναμονής, ενώ υπάρχουν κι εκείνοι -ειδικά στο τελωνείο των Καστανεών- που επιλέγουν να αφήσουν το αυτοκίνητό τους στο παρκινγκ του ελληνικού τελωνείου, να εισέλθουν στη γείτονα πεζή, να μεταβούν με ταξί στην πόλη που θέλουν να παν και να επιστρέψουν κατά τον ίδιο τρόπο.

xronos.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version