Quantcast
Connect with us

ΔΡΑΜΑ

Φεστιβάλ Ταινιών Δράμας | H παρουσίαση νέων σκηνοθετών την Πέμπτη

Νέα πρόσωπα, νέες κινηματογραφικές ματιές.

Συνεχίστηκαν και σήμερα οι παρουσιάσεις των διαγωνιζόμενων σκηνοθετών στο Αίθριο του Φεστιβάλ, δίπλα στην λίμνη της Αγίας Βαρβάρας. Τους μικρομηκάδες σύστησαν στο κοινό οι κριτικοί κινηματογράφου Κωνσταντίνος Καϊμάκης και Κώστας Κωνσταντινίδης.

 

img_5835

Η παρουσίαση ξεκίνησε με τους ξένους προσκεκλημένους του φεστιβάλ:
• Στην μαυρόασπρη ταινία του «Πριν το μεσημεριανό», ο Mitry Semenov διηγείται μια αληθινή ιστορία από την εποχή των διώξεων των Εβραίων στην Ουγγαρία του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Πρόκειται για ένα 8λεπτο μονοπλάνο με εκατό κομπάρσους. Η ταινία πραγματοποιήθηκε με λεφτά από την κυβέρνηση, αν και ως γνωστόν η Ουγγαρία είχε συμμαχήσει με τους ναζί.

 

img_5791
• Ο Ivan Bakrac εξήγησε πως στην ταινία «Malesh» εμπνεύστηκε από την συντηρητική αντίληψη (διαδεδομένη στα Βαλκάνια) να προτιμώνται τα αγόρια που θεωρούνται συνεχιστές του ονόματος. Στο Μαυροβούνιο μάλιστα είναι τόσο έντονη αυτή η αντίληψη ώστε έχει σημειωθεί αύξηση των εκτρώσεων στις περιπτώσεις που το έμβρυο είναι γένους θηλυκού… Όπως αποκάλυψε ο σκηνοθέτης, ο «Κυνόδοντας» του Λάνθιμου τον επηρέασε.
img_5798
• Κόντρα στα στερεότυπα που έχουμε για τους Ασιάτες, ότι είναι ας πούμε ιδιαίτερα πράοι και ήρεμοι, η κινέζα Haolau Wang στην ταινία της «Σαγιονάρες»
μας παρουσιάζει δύο εκρηκτικούς ήρωες που τσακώνονται και κάνουν μερικά πολύ άσχημα πράγματα. «Η ηρωίδα μου σίγουρα δεν είναι ο τύπος της Κινέζας που χαμογελά χωρίς να δείχνει τα δόντια της!», προσέθεσε γελώντας.

 

unspecified

 

Στη συνέχεια στο πάνελ ανέβηκαν οι Έλληνες διαγωνιζόμενοι (που μας έδειξαν τις ταινίες τους την Τετάρτη):

• Η Δέσποινα Οικονομοπούλου εμπνεύστηκε την ταινία της «Aurora» από ένα περιστατικό που σημειώθηκε στην Λατινική Αμερική, όπου μετά από μια μεγάλη καταιγίδα ξεβράστηκαν τόνοι πλαστικού. «Ήταν μια τρομακτική εμπειρία που με έφερε αντιμέτωπη με μια φρικτή πραγματικότητα: ο πλανήτης μας πνίγεται στο πλαστικό. Και το πλαστικό έχει καταστροφικές συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η ταινία της, μια ταινία χορού, φιλοδοξεί να περάσει αυτό το μήνυμα με έναν ποιητικό και μεταφορικό τρόπο.
• Στο «Dove» του Κωνσταντίνου Χαλιάσα, μια 16χρονη Γεωργιανή καθαρίστρια αλλάζει την ζωή μιας μεγαλύτερης κοπέλας που βρίσκεται σε άθλια ψυχολογική κατάσταση. «Με ενδιέφερε πάντα το πώς η αγνότητα μπορεί να αλλάξει μια κατεστραμμένη ζωή».
• «Στα σκοτεινά στην Κρήτη» τιτλοφορείται το ντοκιμαντέρ της Βίκης Αρβελάκη. Η σκηνοθέτρια το εμπνεύστηκε από ένα βιωματικό εργαστήριο στην Κρήτη: «Πώς είναι να ζει κάποιος χωρίς να έχει το φως του;». Το συναίσθημα είναι πρωτόγνωρο, όπως είπε η ίδια. «Ξεκινήσαμε με αυτήν την ιδέα, αλλά στην πορεία ένας καθηγητής οφθαλμολογίας έδωσε μια άλλη νότα σε αυτό που θα ήταν απλώς ένα καταγραφικό ντοκιμαντέρ».
• Ο Δημήτρης Κατσιμίρης έκανε έρευνα για δύο μήνες στην Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών και με την βοήθεια του ηθοποιού πρωταγωνιστή του, απέδωσαν τόσο πειστικά την συμπεριφορά ενός παιδιού με εγκεφαλική παράλυση στην ταινία του «Γενέθλια», ώστε κατάφεραν να συγκινήσουν τους ειδικούς. Στο φιλμ του αντιπαραβάλλει τον κόσμο αυτών των παιδιών με τον κόσμο των ανθρώπων που αδιάφοροι για το δράμα των άλλων «απλώς θέλουν να περνούν καλά». Ο σκηνοθέτης έχει σπουδάσει κοινωνικός λειτουργός.
• Ο Δημήτρης Μανιώρος στο «Diversity» περνάει το μήνυμα του, εστιάζοντας σε …πόδια, πόδια ομοιόμορφα που απορρίπτουν το διαφορετικό. Όπως είπε, πρόκειται για την πρώτη του προσπάθεια και αυτό που επιθυμεί είναι οι ταινίες του να είναι κατανοητές ακόμα και σε ένα εξάχρονο παιδάκι. Ενθουσιασμένος με το φεστιβάλ δήλωσε πως νοιώθει πως κάνει εναλλακτικό τουρισμό. Στην Κρήτη είπε, «με βοηθούν όλοι. Θα μπορούσα να κάνω μια υπερπαραγωγή με χιλιάδες κομπάρσους», είπε γελώντας.
• Ο Αντώνης Γλαρός γύρισε το «A job interview» στο πλαίσιο των σπουδών του. Το γύρισμα έγινε σε μια καφετέρια και ο ίδιος προσέδωσε έναν νουάρ τόνο στην ταινία. Την εποχή εκείνη, όπως είπε, «περνούσα κι εγώ από συνεντεύξεις για εργασία στο εξωτερικό».
• Στο πλαίσιο των σπουδών της γύρισε και η Αναστασία Ρίζου την ταινία της «Η άλλη» με τη Νένα Μεντή στον ρόλο μιας ηλικιωμένης και μάλλον στρυφνής κυρίας που ζει στην Κυψέλη και η οποία μεταστρέφεται όταν γνωρίζει μια άστεγη.
• Αντιμέτωπος με την άνοια έρχεται ο ηλικιωμένος ήρωας της ταινίας του Μάνου Γερογιάννη «The story of Edward Healing». Το φιλμάκι γυρίστηκε στην Αγγλία και η ιδιαιτερότητα του είναι πως ο ήρωας επιχειρεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημά του με την ζωγραφική.
• Η «Κιναισθησία» είναι η πρώτη ταινία του Ισπανού Alfredo Pechuan o οποίος είναι τελειόφοιτος της δικής μας Σχολής Καλών Τεχνών. Ο ήρωάς του αφηγείται στην κάμερα την καθημερινή του ζωή, αποκαλύπτοντας έτσι έναν κόσμο σε κρίση.
• Ο Γιάννης Ζαφείρης αφηγείται μια ιστορία βιωματική στην ταινία του «Felicita». Ουσιαστικά καταγράφει το τέλος μιας σχέσης μέσα από την αμήχανη σύγκρουση δύο ανθρώπων που δεν είναι απαραιτήτως αυτοί που νομίζουμε στην αρχή…
• Την μορφή ενός πίνακα ήθελε να προσδώσει στην ταινία του «Lily» ο Πάρης Γρηγοράκης. Ηρωίδα του μια εντυπωσιακή ώριμη γυναίκα, που δείχνει μια ιδιαίτερη προτίμηση σε νεαρούς άντρες -ένα είδος γυναίκας αράχνης που βρίσκει νέα θύματα…
• Tέλος, ο Μιχάλης Φελάνης εξήγησε πως στο “Phantom Limb” ήθελε να μιλήσει για «τον έρωτα χωρίς λογική και χωρίς όρια».

dramini

Click to comment

Απάντηση

ΔΡΑΜΑ

Κασσελάκης από Δράμα: Στις ευρωεκλογές στείλτε μήνυμα στην κυβέρνηση

Στην πόλη της Δράμας βρέθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ενημέρωσης της Κουμουνδούρου ο κ. Κασσελάκης «έγινε δεκτός με χειροκροτήματα και επευφημίες, ενώ κατά την υποδοχή του δέχτηκε ως δώρο κι ένα λεύκωμα με φωτογραφίες της πόλης».

Ακολούθως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επισκέφτηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, όπου το Επαγγελματικό Λύκειο Δοξάτου, με την υποστήριξη του Μουσικού Σχολείου, παρουσίασαν τα αποτέλεσμα της εργασίας τους πάνω στο κρασί.

Κασσελάκης: «Στείλτε μήνυμα στις Ευρωεκλογές»
Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση ο Στέφανος Κασσελάκης περπάτησε στο κέντρο της πόλης και συνομίλησε με πολίτες κάθε ηλικίας. Αφού άκουσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή σε ό,τι αφορά τις υποδομές και τις συγκοινωνίες, τόνισε: «Η χώρα έχει κυβέρνηση τα τελευταία πέντε χρόνια. Εάν δεν έχει υπάρξει πρόοδος στις υποδομές, στείλτε της ένα μήνυμα. Τόσα χρήματα χάνονται σε σπατάλη του κράτους, είτε πρόκειται για ψηφιακά έργα, τα οποία ερευνά τώρα η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, είτε για την Πολιτική Προστασία, για ζημιές που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, είτε πρόκειται για σπατάλη ακόμα και στα νοσοκομεία, που πληρώνουν πιο πολλά τώρα σε εργολάβους αντί στους νοσηλευτές, στις καθαρίστριες, σε φύλαξη. Υπάρχει η χρηστή διοίκηση κι η υπάρχει και η σπατάλη. Ας κάνουν τα έργα εδώ, αν πραγματικά σέβονται τη Δράμα και όλη την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη».

Ο κ. Κασσελάκης δεσμεύτηκε για τον εξονυχιστικό έλεγχο της σπατάλης των κρατικών πόρων. Επιπλέον, συζητώντας με πολίτες που εξέφρασαν τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, υπογράμμισε ότι το φορολογικό πρόγραμμα του κόμματος έχει στο επίκεντρό του την ελάφρυνση των μικρών και των μεσαίων εισοδημάτων.

Continue Reading

ΔΟΞΑΤΟ

Συνάντηση του Δημάρχου Δοξάτου με τον Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. για στρατηγικά θέματα

Πραγματοποιήθηκε εποικοδομητική συνάντηση εργασίας μεταξύ του Δημάρχου Δήμου Δοξάτου, κ. Γιώργου Βογιατζή, και του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χριστόδουλου Τοψίδη. Παρών ήταν επίσης ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης, κ. Μιχάλης Μουρβετίδης, κ. Αργύρης Πατακακης Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής και ο Κωνσταντίνος Κόντος Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος σε θέματα Επαγγελματικής Κατάρτισης , Αντιδήμαρχοι και Εντεταλμένοι Συμβουλοι του Δήμου Δοξάτου καθώς και συνεργάτες του περιφερειάρχη.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα για την περιοχή όπως ο Αναδασμός του Δοξάτου, ο καθαρισμός των αποστραγγιστικών καναλιών, την εξειδίκευση του τεχνικού προγράμματος της περιφέρειας για τον Δήμο Δοξάτου καθώς και τα ζητήματα του ξεροχείμαρρου Δοξάτου.

Εξετάστηκαν θέματα πολιτιστικών δράσεων της περιοχής και θέματα αρμοδιότητας της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.

Τέλος τονίστηκε η σημασία του κάθετου άξονα ως εργαλείο ανάπτυξης του Δήμου.

Η συνάντηση αυτή σηματοδοτεί την αρχή μιας στενότερης και πιο οργανωμένης συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Δοξάτου και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με κοινό στόχο την πρόοδο και την ανάπτυξη της περιοχής.

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Η Δράμα τιμά την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου – Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Με την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, θα πραγματοποιηθούν στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας/Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την Κυριακή 19 Μαΐου 2024, οι παρακάτω εκδηλώσεις: 

-Γενικός σημαιοστολισμός των Δημοσίων, Περιφερειακών και Δημοτικών καταστημάτων, των ΝΠΔΔ, των Τραπεζών, των ΝΠΙΔ σε όλη την επικράτεια της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας από την ογδόη πρωινή ώρα μέχρι τη δύση του ηλίου της 14ης Μαΐου 2024.

-Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του Δημοσίου, των ΟΤΑ, καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών, από τη δύση του ηλίου της 14ης Μαΐου 2024 μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.

Κυριακή 19 Μαΐου 2024

09:00 π.μ.: Αρχιερατική Θεία Λειτουργία-Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Δράμας. Ομιλία από τον κ. Ευστάθιο Παπαδόπουλο.

11:00 π.μ.: Προσέλευση στο μνημείο της

Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στον 

Δημοτικό Κήπο Δράμας 

(επί της οδού Πατριάρχου Διονυσίου)

  • Επιμνημόσυνη Δέηση
  • Απόδοση Θρήνου-Τραγούδι
  • Απαγγελία ποιήματος από τον ποιητή και στιχουργό Συμεών Αθανασιάδη 
  • Κατάθεση στεφάνων 
  • Εθνικός Ύμνος
  • Λήξη τελετής

Παράλληλες εκδηλώσεις :

Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 – Πλατεία Ελευθερίας Δράμας 

20:00 : Ομιλία από την Βούλα Πατουλίδου-Χρυσή Ολυμπιονίκης, με θέμα «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου-Κατάθεση Ψυχής μας», με συμμετοχή της χορωδίας των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Δράμας.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, θα ακολουθήσει πορεία προς το Μνημείο Ποντιακού Ελληνισμού στον Δημοτικό Κήπο Δράμας. 

Σάββατο 18 Μαΐου 2024 – Α΄ Νεκροταφείο Δράμας 

10:30 π.μ.:  Τρισάγιο στον τάφο του Στυλιανού Κοσμίδη (Ιστύλ Αγά) ! με ομολητή τον κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο.

Απόδοση χορού Σέρρα προς τιμήν του Στυλιανού Κοσμίδη. 

Τα σχετικά με το μνημόσυνο και την επιμνημόσυνη δέηση παρακαλείται να ρυθμίσει η Ιερά Μητρόπολη Δράμας.

Τα σχετικά με τον σημαιοστολισμό και τη φωταγώγηση ο Δήμος Δράμας.

Τα σχετικά με τη στρατιωτική παράταξη η Ανώτερη Διοίκηση Φρουράς Δράμας.

Τα σχετικά με την τήρηση της τάξης η Αστυνομική Διεύθυνση Δράμας.

Τελετάρχη ορίζουμε τον κ. Θωμά Πετρίδη, υπάλληλο Δήμου Δράμας. 

Παρακαλούνται οι εκπρόσωποι των φορέων που θα καταθέσουν στεφάνι να επικοινωνήσουν με το Δήμο Δράμας στο τηλέφωνο 2521350733 έως και την Πέμπτη 16/05/2024 και ώρα 15:00

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας

Μιχαήλ Μουρβετίδης  

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en