ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φεστιβάλ “Γιάννη Α. Παπαϊωάννου” | Συναυλία Μουσικής Δωματίου για Βιολοντσέλο & Πιάνο

Απόψε, Δευτέρα 21 Ιουλίου, στις 9 μμ στον κλιματιζόμενο κινηματογράφο ΟΣΚΑΡ – στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ «Γιάννη Α. Παπαϊωάννου» 2014, με ελεύθερη είσοδο – θα απολαύσουμε μία Συναυλία Μουσικής Δωματίου για Βιολοντσέλο & Πιάνο με τους διακεκριμένους καλλιτέχνες Δημήτρη Μαγκριώτη (βιολοντσέλο) και Απόστολο Παληό (πιάνο). Το πρόγραμμα της βραδιάς, όπου δεσπόζουν οι δύο πανέμορφες Σονάτες του Johannes Brahms, θα ξεκινήσει με τρία από τα πιο μελωδικά τραγούδια του Γερμανού μουσουργού, σε μεταγραφή για τσέλο και πιάνο του Δημήτρη Μαγκριώτη.

O βιολοντσελίστας Δημήτρης Μαγκριώτης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και πήρε τα πρώτα μαθήματα βιολοντσέλου σε ηλικία 11 ετών από τον Μανώλη Καζαμπάκα στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Μετά την αποφοίτησή του από το Κ.Ω.Θ., συνέχισε τις σπουδές του στην Ανώτατη Σχολή Τεχνών (Hochschule der Künste) του τότε Δυτικού Βερολίνου, στην τάξη του Wolfgang Boettcher, απ’ όπου πήρε το Δίπλωμα βιολοντσέλου. Επίσης μελέτησε με τον Friedrich-Jürgen Sellheim και την Natalia Shakhovskaya.

Έχει εμφανισθεί επανειλημμένως σε ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου, και έχει συνεργασθεί με το Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής υπό τον Θόδωρο Αντωνίου. Η ιδιαίτερη ενασχόλησή του με τη σύγχρονη μουσική είχε ως αποτέλεσμα πολλές εκτελέσεις νέων έργων – ακόμη και ως «παγκόσμια πρώτη» – όπως επίσης και τη σύνθεση έργων αφιερωμένων στον ίδιο. Έχει συμπράξει με τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης καθώς με και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σόφιας. Επίσης έχει ηχογραφήσει για την Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση, καθώς και για τη Ραδιοφωνία του Βερολίνου.

Ως συνθέτης έχει στο ενεργητικό του μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Είναι μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και διδάσκει στο Ωδείο «Φίλιππος Νάκας». Είναι πτυχιούχος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Γεννημένος στην Καρδίτσα, o σολίστ πιάνου Απόστολος Παληός έχει χαρακτηριστεί ως «καταπληκτικός πιανίστας» (Cyprien Katsaris) και «ασυνήθιστα χαρισματικός, επικοινωνιακός και αφοσιωμένος μουσικός με σπουδαία φινέτσα, εκφραστικότητα και καλλιτεχνική οντότητα» (Yonty Solomon). Διπλωματούχος πιάνου του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας με καθηγητή τον Τώνη Σακελλάριο, σπούδασε στις Μουσικές Ακαδημίες Βερολίνου και Λειψίας με τους Georg Sava και Markus Tomas, όπου έλαβε σολιστικό δίπλωμα master με άριστα παμψηφεί και διάκριση. Μελέτησε με σημαντικές προσωπικότητες του καλλιτεχνικού στερεώματος, όπως οι Aldo Ciccolini, Murray Perahia, Cyprien Katsaris, Yonty Solomon, Roberto Szidon και Γιώργος Χατζηνίκος.

Υπήρξε υπότροφος των Ιδρυμάτων Ι. Κωστόπουλου, «Κόσμος εν Αρμονία», του Κρατιδίου της Σαξωνίας, του Ιδρύματος Friedrich Ebert και του Ι.Κ.Υ. Έχει κερδίσει πολυάριθμα βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου, μουσικής δωματίου και σύνθεσης στην Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία. Επίσης, έχει τιμηθεί με τον έπαινο της Ακαδημίας Αθηνών και με το Βραβείο Gina Bachauer του Ιδρύματος «Κόσμος εν Αρμονία». Από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής τού απονεμήθηκαν οι διακρίσεις του καλύτερου νέου καλλιτέχνη της χρονιάς και του καλύτερου δίσκου.

Ως σολίστ έχει εμφανιστεί σε σημαντικές συναυλίες και φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, Αυστρία, Ρωσία, Νορβηγία, Ρουμανία, Κύπρο, Τουρκία, Η.Π.Α), σε κάποιες από τις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου (Philharmonie Βερολίνου, Κοnzerthaus Bιέννης, Carnegie Hall Νέας Υόρκης).

Έχει ηχογραφήσει (μεταξύ άλλων) για την Naxos, έχει συμπράξει με σημαντικές ορχήστρες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Συμφωνική Ορχήστρα Βερολίνου, Orquesta Ciudad de Granada κ.ά) και πραγματοποίησε πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις έργων. Υπήρξε μέλος του πιανιστικού κουαρτέτου Aurora και του συγκροτήματος σύγχρονης μουσικής Ergon Ensemble, ενώ έχει διατελέσει λέκτορας πιάνου στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και καλλιτεχνικός διευθυντής του κύκλου συναυλιών Νέοι Κλασικοί. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του: www.apostolos-palios.com

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version