ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΦΕΞ | “2-3 πράγματα που ξέρω για…,,«Λαογραφικό Μουσείο Διδυμοτείχου”

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018, [20.00] Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης «Λαογραφικό Μουσείο Διδυμοτείχου».

Παρουσίαση του μουσείου και των δράσεων του.

Στο κύκλο παρουσιάσεων «2-3 πράγματα που ξέρω για το λαϊκό πολιτισμό», oι υπεύθυνοι του μουσείου θα μας παρουσιάσουν το «Λαογραφικό Μουσείο Διδυμοτείχου» και τις δράσεις του. Στόχος να γνωρίσουμε τον πλούτο της Θράκης, όπως αυτός παρουσιάζεται μέσα από τα μουσεία του.

«Λαογραφικό Μουσείο Διδυμοτείχου»

Το μουσείο στεγάζεται σε οίκημα που κτίστηκε στην πρώτη δεκαετία του 20ού αιώνα (± 1905) και αποτελεί αξιόλογο δείγμα εκλεκτικισμού. Το κτήριο αποτελείται από ισόγειο που χρησιμοποιούνταν ως κατάστημα, υπόγειο ως αποθηκευτικός χώρος του καταστήματος, ενώ ο όροφος ως κατοικία της οικογένειας του ιδιοκτήτη. Στην σοφίτα γινόταν εκτροφή μεταξοσκώληκων.

Πριν από το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο είχε μισθωθεί σε κάποια βιοτεχνία πλεκτικής. Το 1935 – 36 το κτίριο λειτούργησε ως Αγροτική Τράπεζα στο ισόγειο και κατοικία του τότε Διευθυντή της Τράπεζας. Το κτίριο ανήκε στον Γεώργιο Χατζηρβασάνη (ο οποίος πέθανε το 1924) και μετά στους γιούς του Βασίλειο και Ευάγγελο Χατζηρβασάνη από τους κληρονόμους των οποίων αγοράσθηκε το 1975 από του Υπουργείο Πολιτισμού και παραχωρήθηκε στο Μορφωτικό Σύλλογο – Λαογραφικό Μουσείο Διδυμοτείχου.

Μετά τις απαραίτητες εργασίες στεγάνωσης και της στατικής φύσεως παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν από το Δήμο Διδυμοτείχου. Χωρίς να έχει προηγηθεί μουσειολογική μελέτη, πραγματοποιήθηκαν εργασίες στους εκθεσιακούς χώρους με κατασκευή βιτρινών και προθηκών που εξυπηρετούν μόνο μια «διακοσμητική» διαμόρφωση του χώρου και μια «διακοσμητική» έκθεση των μουσειακών αντικειμένων.

Οι συλλογές του Μουσείου άρχισαν να συγκροτούνται από το 1966. Σήμερα το σύνολο των αντικειμένων είναι σήμερα περίπου 2500.

Ενδιαφέρουσες συλλογές συγκροτούν τα υφασμάτινα αντικείμενα (τμήματα ενδυμασιών τόσο από το Διδυμότειχο όσο και από τη γύρω περιοχή, δηλαδή των Μάρηδων, των Σαρακατσάνων, των Γαλαζοβράκηδων, των Αρβανοφώνων από το Ζαλούφι, των Καβακλιωτών, των Ανατολικοθρακιωτών κ.ά. καθώς και διάφορα στρωσίδια) τα γεωργικά και κτηνοτροφικά εργαλεία και σκεύη, τα εργαλεία της υφαντικής και της μεταξουργίας, τα σκεύη του αγροτικού σπιτιού καθώς και ο εξοπλισμός των τοπικών παραδοσιακών εργαστηρίων, για παράδειγμα, των μπογιατζήδων (βαφέων υφασμάτων), των σησαμελαιοτριβείων, ενός ξυλουργείου, ενός σιδηρουργείου και ενός τυπογραφείου, αλλά και των εκκλησιαστικών ειδών καθώς και το αρχειακό υλικό στο οποίο περιλαμβάνονται έντυπα και έγγραφα του Ζαππείου Εκπαιδευτηρίου της Ανδριανούπολης.

Υπεύθυνος Φορέας: Μορφωτικός Σύλλογος Λαογραφικό Μουσείο Διδυμοτείχου

Κολοκοτρώνη 22 & Βατάτζη γωνία 68300, Διδυμότειχο

Τηλέφωνο: 2553022316

Ιστοσελίδα: http://laografikodidym.wordpress.com

ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΆΣΩ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΉΣΩ ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΜΗΝΑ

Εκδηλώσεις εργαστηρίων. www.facebook.com/FEXANTHI      Αναλυτικό πρόγραμμα της ΦΕΞ  www.fex.org.gr

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018  [20.00] Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

«Τα “μαρτιάτικα”: η λαογραφία της Άνοιξης» Με την Γαρυφαλλιά Γ. Θεοδωρίδου Υποψ. Διδάκτωρ Λαογραφίας ΔΠΘ

Το πρόγραμμα της ΦΕΞ υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη των:  • ΣΕΚΕ ΑΕ • ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΤΜΕΖΑ  • Σχολή χορού  ΜΑΡΙΑ ΛΑΜΠΡΟΥ •  Ταβέρνα «ΤΟ ΔΡΟΜΑΚΙ»  • ΚΤΗΜΑ ΒΟΥΡΒΟΥΚΕΛΗ  • BOUTIQUE HOTEL 1905 •  MEZEBAR  Bar & Gril  • ΣΚΑΡΠΕΛΟ συντήρηση έργων τέχνης   • βιβλιοπωλείο «ΠΥΡΓΕΛΗ» •  ΑΒΑΞ ΑΕ Βιοαέριο Ξάνθης •  

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης / πολιτιστικό δίκτυο Ξάνθης    

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ    Αντίκα 7, 67132 Ξάνθη  Τηλ.: 25410 25421 – 6937120986  

fexanthis@gmail.com fexorg@otenet.gr   www.fex.org.gr  https://www.facebook.com/FEXANTHI

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version