ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υφεση και το 2016 | Τι επιφυλάσσει για ασφαλιστικές – ασφαλισμένους

Οι πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις και οι κεφαλαιακοί έλεγχοι είναι τα κυριότερα σημεία που σημάδεψαν την ασφαλιστική αγορά το 2015, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην ασφαλιστική αγορά και τους ασφαλισμένους.

Με την έλευση του νέου έτους, παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα θα συνεχιστεί σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι ασφαλιστικές καλούνται από τον Ευρωπαίο επόπτη και την εγχώρια εποπτεία να προσαρμοστούν στην νέα Οδηγία Solvency II.

Η επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων προκάλεσαν σειρά προβλημάτων στην ασφαλιστική αγορά και τους ασφαλισμένους. Το ισχυρότερο πλήγμα δέχτηκε ο κλάδος ζωής και συγκεκριμένα τα προϊόντα ζωής συνδεδεμένα με επενδύσεις, (UL) τα οποία γνώρισαν τεράστια ανάπτυξη το τελευταίο διάστημα, λόγω των χαρακτηριστικών τους. Εκτόξευσαν τις  πωλήσεις του κλάδου ζωής σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΕΕ διασφαλίζοντας αυξημένες προοπτικές ανάπτυξης για το μέλλον.

Ο κλάδος των UL μετά την επιβολή των capital controls σχεδόν σταμάτησε να λειτουργεί και οι ασφαλιστικές εξαναγκάστηκαν να αλλάξουν την επενδυτική στρατηγική τους, καθώς η μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό ήταν αδύνατη. Η ζημιά που προκλήθηκε ήταν τεράστια και για τις ασφαλιστικές και τους επενδυτές.

Επιπτώσεις υπήρξαν και με τις καταβολές των ασφαλίστρων για την εξόφληση των συμβολαίων αλλά και στις αποζημιώσεις που όφειλαν να καταβάλλουν οι ασφαλιστικές. Επίσης, ο ρυθμός των ανανεώσεων επιβραδύνθηκε, η παραγωγή των ασφαλίστρων μειώθηκε.

Σοβαρά και τα προβλήματα με τις αντασφάλειες, όπου οι μεσίτες αντασφαλίσεων δεν μπορούσαν να πληρώσουν τους αντασφαλιστές με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ομαλή λειτουργία πολλών επιχειρηματικών κλάδων, όπου το τελικό αντίκτυπο θα τον βίωνε ο πολίτης.

Η επιβολή των μέτρων αυτών για την διάσωση της χώρας η οποία από το 2010 δεν μπορεί να ξεφύγει από την δίνη της κρίσης, προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στην ρευστότητα των ασφαλιστικών, στην αντιστοίχιση του Ενεργητικού – Παθητικού (ALM Matching), στην τιμολόγηση των προϊόντων λόγω αλλαγής φορολογικού καθεστώτος, στις αποζημιώσεις των πελατών, στην αύξηση του ρυθμού των ανείσπρακτων συμβολαίων.

Τα πεπραγμένα του κλάδου από τότε μέχρι σήμερα

Παρά το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον, ο κλάδος των ασφαλειών ίσως ήταν ο μοναδικός που κατάφερε να απορροφήσει τους κραδασμούς, να προσαρμοστεί στις αντίξοες συνθήκες και να αποδείξει μέχρι σήμερα ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Για παράδειγμα οι ασφαλιστικές απορρόφησαν τις ζημιές από το PSI, κατέβαλλαν το 2014, τρία εκατομμύρια αποζημιώσεις, απορρόφησαν οι περισσότερες τις αυξήσεις του συντελεστή του ΦΠΑ, προσάρμοσαν τα προϊόντα τους στις ανάγκες των πελατών, κ.α. Είχαν και εφάρμοσαν εναλλακτικά σχέδια για την αντιμετώπιση εκτάκτων σοβαρών συμβάντων.

Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τους ασφαλισμένους;

Οι ασφαλιστικές που ανήκουν στα κράτη μέλη της ΕΕ υποχρεούται να υιοθετήσουν την Οδηγία Solvency II τη 1 Ιανουαρίου 2016. H Solvency II επιβάλλει δομικές αλλαγές. Διασφαλίζει την αντοχή των ασφαλιστικώνεταιρειών σε περιόδους  οικονομικής κρίσης, σε αντίξοες συνθήκες, σε περιόδους μεταβλητότητας των κεφαλαιαγορών.

Πρόκειται για ένα ενιαίο σύστημα υπολογισμού κεφαλαιακών απαιτήσεων το οποίο υιοθετεί μοντέλα διαχείρισης κινδύνων, διαφάνειας και εταιρικής υπευθυνότητας των οποίων η εφαρμογή προστατεύει πρώτα απ΄ όλα του ασφαλισμένους σε ό,τι αφορά την διαφάνεια διαχείρισης λογαριασμών, την καταβολή αποζημιώσεων, συντάξεων, έναντι κάθε γεγονότος.

Αν και ο κλάδος στην Ελλάδα καλείται να προσαρμοστεί σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία, οι εταιρείες που θα μείνουν στην αγορά με όποια μορφή συνεργασιών και όποιο σχήμα θα αποτελέσουν εγγύηση για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου και την διασφάλιση των πελατών με υπευθυνότητα.

Σημειώνεται, λόγω αδικαιολόγητων καθυστερήσεων της κυβέρνησης, η Κομισιόν κάλεσε πρόσφατα την Ελλάδα να κάνει νόμο του κράτους το Solvency II.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version