ΔΡΑΜΑ

Υπόμνημα της Ο.Ε.Β.Ε. Ν. Δράμας προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο Πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε. Ν. Δράμας κ. Όθων Μουρμούρης παρέστη την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016 στη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με παραγωγικούς φορείς της Αν. Μακεδονίας και Θράκης στο Επιμελητήριο Έβρου.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ είχε μία εποικοδομητική συζήτηση με τους παραγωγικούς φορείς αναφορικά με θέματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε. Ν. Δράμας κ. Όθων Μουρμούρης επέδωσε υπόμνημα προς τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη με ζητήματα που αφορούν το Νομό Δράμας. 

Το Υπόμνημα που επέδωσε η Ο.Ε.Β.Ε. Ν. Δράμας στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη έχει ως εξής:

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Με την ευκαιρία της επίσκεψής σας στο Επιμελητήριο Έβρου και της συνάντησής σας με παραγωγικούς φορείς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα θέλαμε να σας επισημάνουμε κάποια ζητήματα που απασχολούν το Νομό Δράμας και τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και της δέουσας προσοχής.

  1. Οδικός Άξονας Δράμας- Αμφίπολης

Η κατασκευή του οδικού άξονα Δράμας – Αμφίπολης είναι ένα θέμα το οποίο εδώ και χρόνια απασχολεί το Νομό Δράμας και ακόμη δεν έχει δοθεί οριστική λύση. Ο Ν. Δράμας είναι ο μοναδικός νομός στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης που δεν είναι συνδεδεμένος με την Εγνατία οδό, γεγονός που τον καθιστά αποκομμένο και ανακόπτει την αναπτυξιακή του πορεία. Η Δράμα απέχει 15 χλμ. από τα σύνορα με την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, γεγονός που καθιστά απαραίτητη και τη συνδρομή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ώστε να δρομολογηθεί το συγκεκριμένο έργο. Ωστόσο, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν θεωρεί το έργο αναπτυξιακό και δεν είναι στις προτεραιότητές της να διεκδικήσει την κατασκευή αυτού του άξονα. Το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί από το αρμόδιο υπουργείο. Εσείς κύριε Πρόεδρε, προτίθεστε να δώσετε λύση σε αυτό το θέμα όταν στο μέλλον αναλάβετε τα ηνία αυτού του τόπου;

  1. Τελωνείο Εξοχής

Πάντοτε η ορθή διασυνοριακή συνεργασία συμβάλλει στην ανάπτυξη των χωρών. Θεωρούμε ότι το Τελωνείο Εξοχής πρέπει να στελεχωθεί με περισσότερο προσωπικό και να υπάρξουν καλύτερα και πιο εξελιγμένα μηχανήματα ελέγχου ώστε να παύσει η εισροή παράνομων εμπορευμάτων. Ο άνισος ανταγωνισμός που υπάρχει εξαιτίας και της μικρότερης φορολόγησης της Βουλγαρίας και του λιγότερου ΦΠΑ, αυξάνει τις περιπτώσεις λαθρεμπορίου και καθηλώνει την ανάπτυξη της ελληνικής τοπικής αγοράς.

  1. Θερμοκηπιακές μονάδες παραγωγής οπωροκηπευτικών

Ο Νομός Δράμας τα τελευταία έτη, διαθέτει τρεις μεγάλες Θερμοκηπιακές μονάδες παραγωγής οπωροκηπευτικών ειδών κι ευελπιστούμε να γίνουν περισσότερες. Τα πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός ότι η ΔΕΗ δεν διαθέτει την κατάλληλη υποδομή ώστε να δεχτεί μεγαλύτερη σύνδεση στο σύστημά της και να παράγει περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα για τις ανάγκες μια τέτοιας μονάδας.  Αυτό είναι ανασταλτικός παράγοντας ώστε να γίνουν στο μέλλον και κάποιες άλλες παρόμοιες επενδύσεις σε αυτό τον τομέα.

  1. Αδειοδότηση λατομείων

Ο Νομός Δράμας δραστηριοποιείται με επιτυχία στον τομέα της παραγωγής μαρμάρου και  εξάγει το 90% της παραγωγής του. Οι εταιρείες εξόρυξης και επεξεργασίας μαρμάρου του νομού Δράμας και γενικότερα της χώρας, αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το υφιστάμενο καθεστώς της αδειοδότησης των λατομείων αδρανών υλικών, το οποίο δυσκολεύει τη λειτουργία τους και βάζει «τρικλοποδιά» στην ανάπτυξη.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version