Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για στρατολογία και ΕΑΣ

Διαξιφισμοί για τροπολογία του Μ. Χρυσοχοΐδη για τα δημόσια έργα

Υπερψηφίστηκε στο Β’ Θερινό Τμήμα της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που χειρίζεται μια πληθώρα θεμάτων – διαχείριση των φάρων, ζητήματα στρατολογίας, εθελουσία έξοδος των εργαζομένων στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα κ.ά.

Το νομοσχέδιο στηρίχθηκε από την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι δια του εισηγητή του Β. Χατζηλάμπρου είχε δηλώσει πως θα καταψηφίσει το σύνολο των άρθρων, κατέληξε να ψηφίσει αρκετά από αυτά.

Μαζί με το νομοσχέδιο, υπερψηφίστηκε και σειρά από τροπολογίες, υπουργικές και βουλευτικές. Ως πλέον επίμαχη, αναδείχθηκε στη συζήτηση, τροπολογία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, η οποία καταργεί τον υφιστάμενο διαχωρισμό ανάμεσα στις εργοληπτικές και μελετητικές εταιρείες (σ.σ. μεγάλες και μικρές εταιρείες) που αφορούσε τα δημόσια έργα που είναι σε θέση να αναλάβουν.

Παρουσιάζοντας την τροπολογία, ο υπουργός Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, διευκρίνισε πως «η χώρα μας έχει δεχθεί εδώ και έξι μήνες περίπου, μία πολύ συγκεκριμένη προειδοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία μας ζητά να συμμορφωθούμε με τις αρχές του Ευρωπαϊκού Δικαίου (ελευθερία, ίση μεταχείριση, εφαρμογή του Δικαίου του Ανταγωνισμού) – και πιο συγκεκριμένα, να πάψουμε να διαχωρίζουμε τις επιχειρήσεις σε εργοληπτικές και μελετητικές βάζοντας κατώτατα όρια στην ανάθεση των δημοσίων έργων και των μελετών. Αυτό είναι μία αναγκαστική προσαρμογή που πρέπει να κάνουμε στο Δίκαιο μας.

«Κατόπιν αυτού, κατέθεσα την τροπολογία χθες προκειμένου να καταργήσουμε τα κατώτατα όρια. Σήμερα, όμως, φέρνω μία πλήρη αναδιατύπωση, καταργώντας πλήρως και τα ανώτατα και τα κατώτατα όρια και για τις μελέτες και για τα δημόσια έργα» συμπλήρωσε ο κος Χρυσοχοΐδης.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιτάχθηκαν στην τροπολογία, όπως επίσης και στην επιλογή του υπουργού, να φέρει τη σχετική ρύθμιση στο θερινό Τμήμα, χωρίς να περάσει από την βάσανο της αρμόδιας Επιτροπής.

– «Το πρόβλημα ήταν κατεπείγον» απάντησε ο Μ. Χρυσοχοΐδης σε σχετική παρατήρηση του Π. Κουρουπλή (ΣΥΡΙΖΑ). “Ούτε εσείς θέλετε η χώρα να υποστεί αυτή τη στιγμή ζημίες χωρίς λόγο, από τη στιγμή που έρχεται ολοκληρωμένη ρύθμιση”.

Καυστικό υπήρξε το σχόλιο του ειδικού αγορητή της ΔΗΜΑΡ, Ν. Τσούκαλη: «Η αρχική πρόταση του κου υπουργού, ήταν σαν έναν αγώνα άρσης βαρών, που δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον της κατηγορίας βαρέων βαρών, να συμμετάσχει σε αγώνα της κατηγορίας “φτερού”. Η τωρινή διατύπωση, δίνει την δυνατότητα και σ’ αυτόν που είναι στην κατηγορία φτερού, να συμμετάσχει και στη βαρέων βαρών (…) Αν αυτή η τροπολογία περάσει, τότε μιλάμε για την καταστροφή των μικρών εργοληπτών και μάλιστα, σε μια περίοδο που σε κάθε Περιφέρεια εμφανίζεται ένα έργο».

«Το ζήτημα είναι να μπορέσουμε να δώσουμε στη μικρή και μεσαία εργοληπτική επιχείρηση, τη δυνατότητα να κάνει και κάτι παραπάνω μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπονται σήμερα στο νόμο» ανέφερε από πλευράς του ο Μ. Χρυσοχοΐδης. “Να μπορεί ας πούμε, ο μικρός, να κάνει ένα μεγαλύτερο των δυνατοτήτων του έργο, επικαλούμενος κάποια προσόντα – να μπορούμε να βάλουμε πολλούς μικρούς εργολάβους να κάνουν κάτι καλύτερο” συμπλήρωσε.

Η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώφη Γενημματά, έκανε δεκτές, πέντε βουλευτικές τροπολογίες: Μία του Γιάννη Κεφαλογιάννη (ΝΔ) που αφορά και πάλι τη συμμετοχή των εργαζομένων των ΕΑΣ στο πρόγραμμα της εθελούσιας εξόδου, τροπολογία του ίδιου βουλευτή και του Δ. Σαλτούρου (ΠΑΣΟΚ) για αναστολή ποινικής δίωξης της διοίκησης των ΕΑΣ για συγκεκριμένες φορολογικές και ασφαλιστικές εκκρεμότητες της εταιρείας, τροπολογία Κώστα Τριαντάφυλλου (ΠΑΣΟΚ) για τη διατήρηση συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων που εξέρχονται εθελουσίως από τα ΕΑΣ, τροπολογία του Π. Ρήγα (ΠΑΣΟΚ) για την καταβολή δεδουλευμένων σε εργαζομένους στα ναυπηγεία του Νεωρίου της Σύρου, μία της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ, Μ. Γιαννακάκη για διετή παράταση της αναβολής στράτευσης για φοιτητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (διάσπαση προσοχής, υπερκινητικότητα, δυσαναγνωσία κ.ά.),
1602/23 Σαλτούρου και Κεφαλογιάννη για αναστολή ποινικής δίωξης της διοίκησης των ΕΑΣ για φορολογικές και ασφαλιστικές εκκρεμότητες της εταιρείας και έχει χρονικό περιορισμό που λήγει με τη διάσπαση της εταιρείας.

Πέραν των βουλευτικών τροπολογιών και της τροπολογίας του υπουργείου Υποδομών, κατατέθηκαν και υπερψηφίστηκαν άλλες επτά υπουργικές τροπολογίες που προβλέπουν:

* Αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ.

* Παράταση μέχρι την 31η Αυγούστου, της ισχύος της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που διέθεταν άδεια πέρυσι την ίδια ημερομηνία και υπέβαλαν σχετική αίτηση έως και την 15η τρέχοντος.

*Επιχορήγηση από το Δημόσιο, των θυγατρικών των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, προκειμένου να καταβληθούν δεδουλευμένα των εργαζομένων, ενόψει της θέσης τους σε ειδική εκκαθάριση.

*Επανακαθορισμό των όρων και προϋποθέσεων για τη χορήγηση καταστάσεων επιβίβασης στα στελέχη και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

*Μετάθεση για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, της εγγραφής των επιτυχόντων ιδιωτών στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της ΕΛΑΣ.

*Θεσμοθέτηση εκ νέου της δυνατότητας πρόσληψης υπαλλήλων του κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών.

*Χορήγηση στους δύτες του υπουργείου Πολιτισμού, ειδικής πρόσθετης αμοιβής για κάθε μέρα κατάδυσης (με συνολικό κόστος 102.000 ευρώ ετησίως

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλη Βρετανία: Ο Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές στις 4 Ιουλίου

Πρόωρες εκλογές στις 4 Ιούλιου στη Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ σε ένα μήνυμα με πολλές συγκινησιακές αναφορές, όπως ότι «δεν θα αφήσει ποτέ τον λαό της Βρετανίας να περάσει ανυπεράσπιστος τις σκοτεινότερες μέρες της ιστορίας του».

Ο Ρίσι Σούνακ έκανε αναφορές στην Οικονομία και τον πόλεμο στην Ουκρανία με άμεση σύνδεση στην οικονομία της Βρετανίας. Ο Σούνακ έκανε λόγο για δύο σημαντικά ορόσημα. «Η οικονομία μας αναπτύσσεται ταχύτερα από άλλες χώρες», είπε χαρακτηριστικά λέγοντας πως το πλάνο που εισηγήθηκε και εφάρμοσε λειτουργεί. «Το ερώτημα είναι πλέον, πώς και ποιον εμπιστεύεστε να συνεχίσει» είπε προκηρύσσοντας εκλογές στις 4 Ιουλίου στη Βρετανία, λέγοντας πως ζήτησε από τον Βασιλιά Κάρολο τη διάλυση του Κοινοβουλίου.

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Επίσκεψη του Βουλευτή Καβάλας Νίκου Παναγιωτόπουλου στον Δήμαρχο Θάσου

Σήμερα, Τετάρτη 22 Μαΐου 2024, επισκέφθηκε τη Νήσο Θάσο και τον Δήμαρχο Θάσου κ. Ελευθέριο Κυριακίδη, ο Βουλευτής Καβάλας και πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της ΔΕΕΠ ΝΔ Καβάλας κ. Μπάμπη Δράκο.

Στην συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Δημάρχου Θάσου, συμμετείχαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών κ. Ιωάννης Γεωργίου, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Σταύρος Τσολάκης, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας κ. Ευστράτιος Πυρήνας, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Ιωάννης Μαρκιανός και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θάσου κ. Δημήτριος Μανίτσας.

Ο Δήμαρχος Θάσου ενημέρωσε αναλυτικά τον κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο τόσο για τα ζητήματα που απασχολούν το Δήμο Θάσου όσο και το Νησί Θάσου, ενώ ζητήθηκε η παρέμβαση και συνδρομή του για την επίλυση τους.

Επίσης, ο Δήμαρχος Θάσου υπογράμμισε την άριστη και αγαστή πολυετή συνεργασία με τον κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, τόσο από την θέση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας όσο και από την θέση του Βουλευτή Καβάλας και τον ευχαρίστησε θερμά για το συνεχές ενδιαφέρον του για την Θάσο και τις συνεχείς παρεμβάσεις του προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών της.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Μάκης Παπαδόπουλος: «Ο Δήμαρχος Καβάλας ομολόγησε πως “πιάστηκε κορόιδο” και έχασε την Καλαμίτσα!»

Σε τηλεοπτικές του δηλώσεις, την Πέμπτη 16 Μαΐου, ο Δήμαρχος Καβάλας ομολόγησε δημόσια ότι “πιάστηκε κορόιδο” από την ΕΤΑΔ στο θέμα της παραχώρησης της Καλαμίτσας και είναι πλέον δύσκολο να καταλήξει ο Δήμος Καβάλας σε μία συμφέρουσα συμφωνία για την αξιοποίηση της ακτής.

Οι ευθύνες του Δημάρχου Καβάλας για αυτήν την εξέλιξη είναι τεράστιες.

Κατά την προηγούμενη θητεία του, με προσωπικές του αποφάσεις και αγνοώντας τα όργανα του Δήμου και το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος Καβάλας αρχικά, το έτος 2020, συνομολόγησε δικαστικά ότι η ακτή ανήκει στην ΕΤΑΔ, ενώ μέχρι τότε η Καλαμίτσα ήταν εγγεγραμμένη στο Κτηματολόγιο ως ιδιοκτησία του Δήμου Καβάλας και αργότερα, το έτος 2023 δεν προχώρησε σε έφεση, για να σταματήσει το αρχικό λάθος, που έκανε το 2020.

Υπενθυμίζουμε πως το 2013, όταν ο σημερινός Δήμαρχος ήταν Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, έβαλε πολεοδομικό πρόστιμο €900.000 στην ΕΤΑΔ, το οποίο, μάλιστα, δεν γνωρίζουμε τι απέγινε και αν το έχει εισπράξει τελικά ο Δήμος ή το χαρίσαμε…

Αυτή όμως η υποχωρητικότητα και η οικειοθελής παραίτηση του Δημάρχου για λογαριασμό του Δήμου από τα δικαιώματά του στην Καλαμίτσα, έγιναν άραγε με μόνο στόχο να επιτύχει τελικά συμφωνία με την ΕΤΑΔ, με οποιοδήποτε κόστος και οποιουσδήποτε όρους; Αυτό που φαίνεται είναι ότι ο Δήμαρχος ήθελε “να αποδείξει” πρώτα στον εαυτό του και μετά στους Δημότες ότι κατάφερε να φέρει συμφωνία για την Καλαμίτσα.

Βέβαια, οι προτάσεις συμφωνίας με την ΕΤΑΔ που έφερε στη συνέχεια ο Δήμαρχος Καβάλας για τη χρήση της ακτής και των εγκαταστάσεων της Καλαμίτσας, ήταν όλες ξεκάθαρα ασύμφορες για τους δημότες:

– η πρώτη πρόταση ήταν να πληρώνουμε ετήσιο ενοίκιο €25.000 για τα πρώτα 3 χρόνια και €50.000 για τα επόμενα. Όλες οι δαπάνες αποκατάστασης-συντήρησης-λειτουργίας να βαρύνουν τον Δήμο και τα έσοδα να μοιράζονται 50% – 50% με την ΕΤΑΔ. Η διάρκεια της παραχώρησης θα ήταν 20 χρόνια με δικαίωμα επέκτασης + άλλα 10 χρόνια.

– η επόμενη πρόταση ήταν να πληρώνουμε ετήσιο ενοίκιο €70.000.

– η επόμενη να πληρώνουμε €120.000 (για όλη την έκταση).

– η επόμενη να πληρώνουμε €90.000 ετησίως και πάλι για παραχώρηση 20+10 ετών.

Και μετά από όλα αυτά, έρχεται τώρα ο Δήμαρχος Καβάλας και ομολογεί ότι μας ζητάνε να πληρώνουμε ετήσιο ενοίκιο €90.000, αλλά για παραχώρηση διάρκειας μόνο 5 χρόνων! Και μετά;;;

Προφανώς, διαπιστώνει πλέον ο Δήμαρχος το ΠΛΗΡΕΣ ΑΔΙΕΞΟΔΟ, στο οποίο παρέσυρε τον Δήμο, αποκλειστικά με προσωπικές του μονομερείς ενέργειες και δική του ευθύνη.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια, εμείς επιμέναμε συνεχώς ότι ο Δήμος Καβάλας μπορούσε να διεκδικήσει δικαστικά την ιδιοκτησία της Καλαμίτσας, διότι είχαμε τα νομικά όπλα να το υποστηρίξουμε και θα έπρεπε ο Δήμαρχος να το έχει ήδη κάνει.

Δυστυχώς όμως, για ακόμη μία φορά, ο Δήμαρχος Καβάλας λειτούργησε με προσωπικά κριτήρια και τώρα μας έχει εγκλωβίσει όλους, Δήμο και δημότες, σε αυτό το ΑΔΙΕΞΟΔΟ.

Δήμαρχε Καβάλας, σε καλούμε να επιλύσεις ΑΜΕΣΑ την εμπλοκή με την ΕΤΑΔ γύρω από την υπόθεση ΚΑΛΑΜΙΤΣΑ και να φέρεις την οριστική, συμφέρουσα λύση για τους Καβαλιώτες και τους επισκέπτες μας!

ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ ΑΥΤΗ Η ΕΙΚΟΝΑ ΠΑΡΑΚΜΗΣ ΣΤΗΝ ΑΚΤΗ ΚΑΛΑΜΙΤΣΑΣ!

Μάκης Παπαδόπουλος
Δημοτικός Σύμβουλος
Επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης
Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en