Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Υπέρ του Αρχιμανδρίτη Πατέρα Παύλου το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας (video)

Πλήρη ενημέρωση προς το σώμα του δημοτικού συμβουλίου έκανε η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα πριν από την έναρξη της χθεσινής συνεδριάσεως, σχετικά με το ταξίδι της στην Αθήνα, τη συνάντησή της με τον Αρχιεπίσκοπο πάσης Ελλάδος, αλλά και την πρόσφατη συνάντηση στο πλαίσιο της επισκέψεως του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Κατάλληλα προετοιμασμένη για τη συνάντησή της με τον κ. Τσίπρα δήλωσε η δήμαρχος. Συζήτησαν επί πεντάλεπτο και η κ. Τσανάκα παρέδωσε στον πρωθυπουργό το ίδιο υπόμνημα – αναπτυξιακή ατζέντα του δήμου που είχε παραδώσει και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και σε όσους κυβερνητικούς αξιωματούχους επισκέπτονται την Καβάλα.

Η δήμαρχος, ενόσω βρισκόταν στην Αθήνα, συνάντησε τους υπεύθυνους της διαχειρίσεως του στρατοπέδου Ασημακόπουλου. Διευκρίνισε το περιβόητο ποσοστό 5% επί των εσόδων από τις όποιες δραστηριότητες εκδηλώνονται εντός των εγκαταστάσεων που ζητούν. Η δήμαρχος ζήτησε επιτέλους να τελειώσει αυτή η υπόθεση με την υπογραφή μιας προγραμματικής συμβάσεως. Όπως διαπίστωσε η δήμαρχος, οι υπεύθυνοι ανησυχούν κι επιθυμούν να εκμεταλλευτούν άμεσα το στρατόπεδο, κυρίως επειδή εντός φιλοξενούνται πρόσφυγες.

Αναφορικά με το ζήτημα της διαδοχής του Μακαριστού Προκοπίου από τον πατέρα Παύλο, ο πρόεδρος του σώματος Γιώργος Γραμμένος ενημέρωσε πως έφτασε στο προεδρείο επιστολή της συντονιστικής επιτροπής υπέρ της συγκεκριμένης υποψηφιότητας συνοδευόμενη από εννέα χιλιάδες υπογραφές πολιτών, η οποία στάλθηκε και στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Σαφώς και το δημοτικό συμβούλιο δεν εκλέγει Μητροπολίτη, ωστόσο οφείλει να ασχοληθεί με το θέμα από τη στιγμή που υπάρχει βούληση κι επιθυμία της τοπικής κοινωνίας.

Η δήμαρχος επιδίωξε να συναντήσει τον Αρχιεπίσκοπο πριν από την ημέρα συζητήσεως του θέματος από το σώμα, ώστε να έχει την ευκαιρία να εξηγήσει το λόγο εμπλοκής του δήμου Καβάλας. Ζήτησε την άδεια του Αρχιεπισκόπου προκειμένου το σώμα να εκδώσει ψήφισμα υπέρ της διαδοχής του πατέρα Παύλου, κάτι το οποίο ο επικεφαλής της ελληνικής εκκλησίας παρότρυνε την κ. Τσανάκα να πράξει. Το κείμενο που συντάχθηκε από τους νομικούς του δήμου, στάλθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας και στους επικεφαλείς των παρατάξεων αναγνώσθηκε στο σώμα. Ήταν μια σημαντική στιγμή αφού ουδέποτε στο παρελθόν είχε δοθεί η δυνατότητα να εκφράσει το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας την άποψή του για ένα τόσο σημαντικό εκκλησιαστικό ζήτημα.

Ο Κωστής Σιμιτσής που έλαβε το λόγο, αναφέρθηκε σε μια εξαιρετική περίπτωση, μίλησε για τον αξιολογότατο Αρχιμανδρίτη πατέρα Παύλο που εκφώνησε τον επικήδειο του Μακαριστού Μητροπολίτου Προκοπίου, επεσήμανε τα διοικητικά προσόντα του πατέρα Παύλου με τον οποίο κατά τη θητεία του συνεργάστηκε αγαστά, αποφάνθηκε ότι το σώμα μπορεί να έχει διακριτικό λόγο επί του συγκεκριμένου θέματος, πρότεινε δε η πρόταση του σώματος να είναι τόσο προσεκτική και διακριτική ώστε να μην υπάρχει οποιαδήποτε υποψία υποδείξεως του διαδόχου της χηρεύουσας θέσης. Επίσης, πρότεινε το κείμενο να διαμορφωθεί ως επιστολή της δημάρχου την οποία θα συνυπογράψουν οι επικεφαλείς και θα αποσταλεί στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Ο Άρης Βέρρος έλαβε το λόγο επί της διαδικασίας και μίλησε για ένα σημαντικότατο αλλά λεπτό ζήτημα, ωστόσο διάβασε το δελτίο τύπου της παρατάξεως με το οποίο η ομάδα αποφεύγει να πάρει επίσημη θέση και προτιμά να απέχει από τη διαδικασία έκδοσης ψηφίσματος στήριξης αποχωρώντας από τη συζήτηση. Ο κ. Βέρρος ζήτησε από το προεδρείο να μην εισαχθεί το θέμα, σεβόμενο τις διακριτές γραμμές μεταξύ εκκλησιαστικής και πολιτικής εξουσίας. Σε διαφορετική περίπτωση διευκρίνισε ότι η Συμπαράταξη Πολιτών θα αποχωρούσε. Ο κ. Γραμμένος απάντησε ότι η παράταξη αναλαμβάνει την ευθύνη μη έγκρισης του ψηφίσματος και της αποχώρησής της.

Ο Μάκης Παπαδόπουλος παραδέχθηκε ότι η τοποθέτηση ενός νέου Μητροπολίτη είναι αποκλειστική ευθύνη της Ιεράς Συνόδου. Από τη στιγμή όμως που υπάρχει ένας τοπικός ιεράρχης που συγκεντρώνει την εμπιστοσύνη της τοπικής κοινωνίας, καλό είναι το δημοτικό συμβούλιο να διαθέτει άποψη και να την εκφράζει. Ο κ. Παπαδόπουλος κατηγόρησε τη δήμαρχο για παρασκηνιακές ενέργειες, εστιαζόμενος στη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο χωρίς να έχει οποιαδήποτε εξουσιοδότηση, κάτι που χαρακτήρισε θεσμικά απαράδεκτο. Ο κ. Παπαδόπουλος πάντως δήλωσε θετικός ως προς τη διαδικασία έγκρισης του ψηφίσματος.

Ο Βαγγέλης Παππάς ξεκαθάρισε ότι δε διατηρεί στενές σχέσεις με την εκκλησία έστω κι αν είναι θρησκευόμενος, σημείωσε ότι τα πράγματα μάλλον είναι διαφορετικά αποφασισμένα από τους υπευθύνους της Αθήνας, ζήτησε δε το ψήφισμα να έχει τη μορφή επιστολής όπου θα αναφέρονται όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση της δημάρχου και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. «Πολύ φοβάμαι ότι θα τα φάμε τα δαμάσκηνά μας», υπογράμμισε με νόημα ο κ. Παππάς εννοώντας ότι μάλλον η υποψηφιότητα του πατέρα Παύλου, αν και συγκεντρώνει τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας, ωστόσο δε θα έχει τύχη από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Τους ενδοιασμούς τους σχετικά με την εμπλοκή του δημοτικού συμβουλίου στη διαδικασία διαδοχής του Μακαριστού, εξέφρασαν τόσο ο Νίκος Μαυρίδης όσο και ο Νίκος Ξανθόπουλος, που αν και αποδέχθηκαν την ποιότητα και τα εχέγγυα του πατέρα Παύλου ωστόσο εξέφρασαν φόβους ότι αυτή ακριβώς η εμπλοκή ψαλίδισε τις ελπίδες του διαδόχου εν τη γενέσει της υποψηφιότητας.

ανέγνωσε το κείμενο που είχε ετοιμασθεί. Επ’ αυτού διατυπώθηκαν παρατηρήσεις αναφορικά με τις επιμέρους λεπτομέρειες και κυρίως αναφορικά με το εάν θα είναι ψήφισμα ή επιστολή, που θα κοινοποιηθεί εκτός από την Ιερά Σύνοδο και στις υπόλοιπες Μητροπόλεις όπως επίσης και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

 

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα | Η περιφορά του Επιταφίου στα κοιμητήρια της πόλης απο ψηλά

Στον χώρο των Δημοτικών Κοιμητηρίων της Καβάλας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής 14 Απριλίου 2023 η πρώτη περιφορά Επιταφίου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Δημος Παγγαίου | Στολισμός του Επιταφίου σε Ακροπόταμο -Καριαννη

Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου Κάριαννη

Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Ακροπόταμος

Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου Αυλής

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Ποταμιά Θάσου | Ιερός Ναός ” Εισόδια της Θεοτόκου και Αγίου Χαραλάμπους “

Με κατάνυξη ,ο  στολισμός του Επιταφίου στον Ιερό Ναό ” Εισοδίων της Θεοτόκου και Αγίου Χαραλάμπους ” στην Ποταμιά της Θάσου.

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en