Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο στην Καβάλα;

Η χρήση του φυσικού αερίου συνοδεύεται από τα ίδια προβλήματα με την άντληση των κοιτασμάτων πετρελαίου. Ειδικά για το φαινόμενο του θερμοκηπίου πρέπει να τονιστεί ότι το φυσικό αέριο ενώ θεωρείται καθαρό καύσιμο δεν είναι αφού η συνεισφορά του στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανέρχεται σε 17%

Πρέπει όμως να τονιστεί πως το φυσικό αέριο συμβάλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και όταν λόγω ατυχημάτων διαρρέει από τους αγωγούς μεταφοράς επειδή αποτελείται κύρια από μεθάνιο, αέριο που επιβαρύνει την ατμόσφαιρα σε εικοσαπλάσιο βαθμό από το διοξείδιο του άνθρακα

Ως χώρα αλλά και ως Ευρώπη έχουμε δεσμευθεί μέχρι το 2020:

1) Να μειώσουμε τις εκπομπές αεριών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 20%,

2) Να αυξήσουμε  την ποσοστιαία χρήση των ΑΠΕ κατά 20% (Αυτό υπολογίζεται ότι θα δώσει 417.000 νέες θέσεις εργασίας σε   όλη την Ευρώπη) και επιπλέον

3) Να κάνουμε εξοικονόμηση ενέργειας κατά 20% (Αυτό υπολογίζεται να δώσει 400.000 νέες θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη)

50 Δήμαρχοι από όλοι την Ευρώπη έχουν υπογράψει δέσμευση να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου να πιάσουν αυτούς τους στόχους. Ο Δήμαρχος της Καβάλας είναι ένας από αυτούς τους 50 Δημάρχους

Όσον αφορά αυτή καθαυτή την λειτουργία εγκαταστάσεων αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αεριού αλλά και των σχετικών αποθηκών, τα προβλήματα είναι ποικίλα.

Για να έχουμε μια εικόνα όσον αφορά στα μεγέθη κατ αρχή  θα πρέπει να πούμε ότι τα υπερτανκερ με τα οποία θα γίνεται η μεταφορά του υγροποιημένου φυσικού αεριού έχουν διαστάσεις περίπου 350 μέτρα μήκος και ύψος 37μετρα.

Καταλαβαίνουμε άμεσα από τα μεγέθη ότι οι περιορισμοί στην ναυσιπλοΐα και την αλιεία θα είναι σημαντικότατοι για έναν τόσο μικρό κόλπο όπως αυτός της Καβάλας. Τα ιδία ισχύουν φυσικά και για χερσαίες εγκαταστάσεις αλλά και για πλωτές εγκαταστάσεις.

Δεν συζητούμε για τις επιπτώσεις στον τουρισμό. Ποιος θα ήθελε να κάνει τις διακοπές του με θεα ένα υπερτανκερ και με ότι αυτό συνοδεύει.

Οι  επιπτώσεις στην αλιεία θα είναι τεράστιες και έχουν ήδη αναλυθεί και από ειδικούς επιστήμονες. Περιορισμός των περιοχών αλιείας για λόγους ασφαλείας, υποβάθμιση του θαλλασιου περιβάλλοντος λόγω της ρύπανσης από τα διερχόμενα υπερτανκερ και τις θαλάσσιες εγκαταστάσεις, μείωση των αλιευμάτων λόγω χλωρίωσης του νερού που θα χρησιμοποιείται για την λειτουργία της αεριοποίησης και αύξηση της θερμοκρασίας στο θαλάσσιο περιβάλλον λόγω του θερμού απορριπτομενου νερού που θα χρησιμοποιείται  πάλι για την λειτουργία της αεριοποίησης.

Επιπλέον οι κίνδυνοι από τυχόν ατυχήματα είναι υπαρκτοί. Περίπου 1700ατυχηματα έχουν γίνει από το 1949 με πολλούς νεκρούς, ανάπηρους και υλικές ζημιές σε παρακείμενες περιοχές.

Μόλις τον Απρίλιο που 2014 έγινε μια μεγάλη έκρηξη σε περιοχή έξω από την Ουάσιγκτον με αποτέλεσμα να πεταχτούν μεταλλικά κομμάτια βάρους μέχρι και 120κιλων σε μια ακτίνα  500 μέτρων. Εκκενώθηκε η γύρω περιοχή σε ακτίνα 4 χιλιομέτρων και ο κόσμος επέστρεψε στα σπίτια του μετά από 4 ημέρες.

Και για να μην λένε ότι εμείς οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ είμαστε όλο αρνήσεις, σαν ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ πιστεύουμε ότι η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μπορεί  να παίξει στρατηγικό ρόλο  στα ενεργειακά θέματα, καθώς έχει ένα τεράστιο αιολικό δυναμικό, εκτεταμένα κοιτάσματα γεωθερμίας και η ηλιοφάνειας της είναι τέτοια που της επιτρέπει να είναι αφ ενός μεν αυτάρκης σε ενέργεια αλλά και να εξάγει.

Αν στην παραπάνω παραγόμενη  ποσότητα ενέργειας προστεθεί η δυνατότητα που υπάρχει να παράγουμε βιοαεριο (που θεωρείται ανανεώσιμη πηγή ενέργειας) από γεωργοκτηνοτροφικα απόβλητα αλλά και το 50% των απορριμμάτων μας που είναι οργανικά, τότε καταλαβαίνουμε ότι μπορούμε να γίνουμε αυταρκεις σε ενέργεια χωρίς να χρειαζόμαστε ξένους σωτηρες.

Επιπλέον η υλοποίηση των παραπάνω προτάσεων σε συνδυασμό με μέτρα για εξοικονόμηση ενεργείας,  θα οδηγήσει σε αύξηση της απασχόλησης, ενώ η εγκατάσταση σταθμών φυσικού αεριού θα μειώσει την απασχόληση σε τουρισμό, αλιεία και εμπόριο.

Τελευταία παρουσιαστήκαν και ορισμένοι όψιμοι σωτηρες οι οποίοι μας προτείνουν να μας δώσουν φτηνό καθαρό φυσικό αέριο για να κάμψουν τις αντιδράσεις μας.

Το φυσικό αέριο δεν είναι ούτε φτηνό ούτε καθαρό.

Για όλους τους παραπάνω λόγους λέμε:

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑΘΜΩΝ ΑΕΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΗΛΙΑΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

(κυρίως σε ατομικό επίπεδο )

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

(εκτός από προστατευμένες περιοχές)

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ

( Κομποστοποιηση )

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΖΩΗ.

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Αυξημένη η καταναλωτική κίνηση στα εμπορικά καταστήματα της Ξάνθης

Ικανοποιήση επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στα εμπορικά καταστήματα της Ξάνθης, με την καταναλωτική κίνηση να εμφανίζει άνοδο, καθώς στην περιοχή απο τις 22 Απριλίου φιλοξενούνται πανω απο 1400 μαθητές μουσικών σχολείων με τους συνοδούς τους και τους καθηγητές τους, στα πλαίσια της εκδήλωσης” Ξάνθη, πόλις Ονείρων”, με την εκδήλωση να ολοκληρώνεται το Σάββατο 27 Απριλίου.

Η αισιοδοξία ωστόσο, απο την πλευρά των επαγγελματιών συνεχίζεται και για τις επόμενες ημέρες καθώς αναμένεται οτι θα υπάρξει αυξημένη καταναώτική κίνηση και κατα την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, με τους καταναλωτές να κάνουν ψώνια και δώρα για τους αγαπημένους τους για το Πάσχα.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Οδεύει προς μακροχρόνια μίσθωση ή πώληση το Παλιό Νοσοκομείο της Καβάλας

Δυο είναι τα πιθανά σενάρια για την αξιοποίηση του παλιού Νοσοκομείου τα οποία προκρίνονται στη διοίκηση του Δήμου Καβάλας.

Όπως έκανε γνωστό στο ENA Channel ο Δήμαρχος Καβάλας τα δύο αυτά σενάρια είναι είτε η μίσθωσή τού κτιρίου για τα επόμενα 50 χρόνια είτε η πώλησή του.

Πάντως στην περίπτωση που θα αποφασιστεί η εκμίσθωση του κτιρίου αυτό θα γίνει μέσω διαγωνισμού πιθανότατα ακόμα και εντός του καλοκαιριού.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Πάσχα | Τελευταίο κουδούνι σήμερα στα σχολεία

Σήμερα, Παρασκευή 26 Απριλίου θα χτυπήσει για τελευταία φορά το κουδούνι στα σχολεία καθώς στη συνέχεια ξεκινούν οι διακοπές του Πάσχα για τους μαθητές,

Το Πάσχα πέφτει φέτος στις 5 Μαΐου ενώ η μεγάλη Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει τη Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου.

Έτσι λοιπόν οι μαθητές θα πάνε τελευταία μέρα σχολείο πριν τις διακοπές του Πάσχα σήμερα, Παρασκευή 26 Απριλίου, ενώ θα επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες την Δευτέρα 13 Μαΐου.

Φινάλε στις 14 Ιουνίου

Σχετικά με το καλοκαίρι, τα Δημοτικά σχολεία και τα Νηπιαγωγεία κλείνουν κανονικά στις 15 Ιουνίου για τις διακοπές. Αν η 15η Ιουνίου είναι αργία ή πέφτει Σάββατο ή Κυριακή, τότε τα μαθήματα τελειώνουν την προηγούμενη εργάσιμη ημέρα. Παραδείγματος χάρη φέτος 15 Ιουνίου πέφτει Σάββατο, όποτε τα σχολεία για το καλοκαίρι θα κλείσουν την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024.

Τι ισχύει για Γυμνάσια και Λύκεια

Το παραπάνω ισχύει μόνο για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, καθώς για τα γυμνάσια και τα λύκεια καθορίζονται από το Υπουργείο Παιδείας κάθε χρόνο το πότε κλείνουν διότι υπάρχουν και οι εξετάσεις αλλά και οι Πανελλήνιες 2024.

Όσον αφορά τα Λύκεια, την Παρασκευή 17 Μαΐου, ολοκληρώνονται τα μαθήματα ενώ για τα Γυμνάσια ολοκληρώνονται την Τετάρτη 29 Μαΐου.

Οι ενδοσχολικές εξετάσεις για την πρώτη και τη δευτέρα λυκείου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 14 Ιουνίου, αφού 15 Ιουνίου συμπίπτει Σάββατο. Οι απολυτήριες εξετάσεις της τρίτης λυκείου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Μαΐου.

newsbomb.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en