Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Τ. Τζήκας | Δημιουργική έκρηξη τα τελευταία χρόνια στη ΔΕΘ

της Τζούλης Αποστολάτου

Κ. Τζήκα, μιλήστε μας για τον φετινό επετειακό χαρακτήρα της 80ής ΔΕΘ και τα όσα περιελάμβανε. Ποια στοιχεία θα λέγατε πως την έκαναν να ξεχωρίζει;

Η 80ή ΔΕΘ, μια επετειακή διοργάνωση για την οποία είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι, έκλεισε μέσα σε εννέα ημέρες 80 χρόνια πρωτοπορίας, καινοτομιών, εφευρέσεων, νέων ιδεών.  Ήταν μια εξαιρετική αφορμή για να εκπέμψουμε μηνύματα αισιοδοξίας και ελπίδας. Σε αυτό το επετειακό πλαίσιο, τα στοιχεία που την έκαναν να ξεχωρίζει ήταν πολλά και αφορούσαν στον αρμονικό συνδυασμό του εμπορικού, πολιτιστικού, ψυχαγωγικού και κοινωνικού χαρακτήρα της φετινής διοργάνωσης.

Με τις «Μαγεμένες» να αποτελούν την κορυφαία στιγμή, η «βεντάλια» της 80ής ΔΕΘ άνοιξε φέτος ακόμα περισσότερο, διατηρώντας όμως δυναμικό τον επιχειρηματικό-εμπορικό της χαρακτήρα, με τη συμμετοχή Επιμελητηρίων και επιχειρήσεων από όλη την Ελλάδα. Δεκατέσσερα θεματικά αφιερώματα σε όλες τις πτυχές της εγχώριας παραγωγής και επιχειρηματικότητας, από τον αγροδιατροφικό τομέα μέχρι τις νέες τεχνολογίες, την πληροφορική και την ενέργεια, μια σειρά προτάσεων ψυχαγωγίας, με γνωστούς  Έλληνες καλλιτέχνες, όπου ξεχώρισε το αφιέρωμα στα 90 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη, και θεατρικά και πολιτιστικά δρώμενα – όλα είχαν τη συμμετοχή τους στη φετινή επιτυχημένη διοργάνωση. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η έκθεση «Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων», που ξαναζωντάνεψε 40 περίπου εξαιρετικές μηχανές και επινοήσεις, από το «ρομπότ-υπηρέτρια» του Φίλωνος μέχρι τον «κινηματογράφο» του  Ήρωνος και τον αναλογικό υπολογιστή των Αντικυθήρων. Παράλληλα άνοιξε και πάλι τις πύλες του το Εργοστάσιο και Μουσείο Σοκολάτας. Θα ήθελα, επίσης, να αναφερθώ και στο κοινωνικό πρόσωπο της φετινής διοργάνωσης και την εθελοντική αιμοδοσία που διοργανώσαμε.

 

Η φετινή διοργάνωση, παρά την άσχημη οικονομική συγκυρία, την επιβολή των capital controls και την προεκλογική περίοδο που διανύουμε, κρίνεται άκρως επιτυχημένη. Πού θεωρείτε πως οφείλεται αυτή η επιτυχία;

Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Η δυναμική που αποκτήθηκε τα τελευταία τρία χρόνια, μετά τη συγχώνευση και την αναβάθμιση συνολικά των εκθέσεων της ΔΕΘ-HELEXPO, άνοιξε το δρόμο, βοηθώντας τη διοργάνωση να επιδείξει εξαιρετικές αντοχές, ακόμα και σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο. Τα τελευταία χρόνια είχαμε μια δημιουργική «έκρηξη» στη ΔΕΘ. Το περιεχόμενό της εμπλουτίστηκε, ο επιχειρηματικός της χαρακτήρας ενισχύθηκε, το διεθνές της προφίλ αναβαθμίστηκε, ενώ παράλληλα υπήρξε ένα δημιουργικό «πάντρεμα» πολιτισμού, ψυχαγωγίας και κοινωνικών δράσεων, πέραν του αμιγώς εκθεσιακού της ρόλου. Το βασικότερο όμως είναι πως κατάφερε να ξαναφέρει τον κόσμο στους χώρους της, να τον κάνει να την εμπιστευτεί και να την αναδείξει και πάλι σε σημείο αναφοράς για την ελληνική επιχειρηματικότητα.

Ο αριθμός των συμμετοχών από το εξωτερικό στη φετινή διοργάνωση επηρεάστηκε αρνητικά από την επιβολή των capital controls;

Αν και είναι αλήθεια ότι υπήρξαν δυσκολίες, τελικά η επιβολή των capital controls δεν στάθηκε ικανή να κόψει τη φόρα της  Έκθεσης. Άλλωστε, οι 80 διοργανώσεις που άφησαν το αποτύπωμά τους στην ιστορία της Θεσσαλονίκης, αλλά και της χώρας, είναι ζωντανό παράδειγμα μιας εκθεσιακής ιστορίας γεμάτης επιτυχίες κόντρα στις αντιξοότητες.

Οι συμμετοχές στην 80ή ΔΕΘ ήταν τελικά αυξημένες, ενώ οι χώροι που κάλυψε ήταν περισσότεροι από το 2014 και έφτασαν τα 26.624 τ.μ. έναντι 25.931 τ.μ. το 2014. Είχαμε, επίσης, 13 επίσημες διεθνείς συμμετοχές, ενώ ανοίξαμε όλα τα περίπτερα του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Η δυναμική που απέκτησε η ΔΕΘ τα τελευταία χρόνια συνέβαλε τα μέγιστα στο να μην υπάρξουν, εν μέσω capital controls, ακυρώσεις και έτσι η 80ή ΔΕΘ να επιτύχει σημαντικά μεγέθη. Το brand name της διοργάνωσης παραμένει ιδιαίτερα ισχυρό και αυτό φάνηκε.

Η 80ή ΔΕΘ κατέλαβε περισσότερο χώρο σε σχέση με πέρυσι και διέθετε έντονο πολιτισμικό χαρακτήρα. Μιλήστε μας σχετικά και ιδιαίτερα για το πολιτιστικό γεγονός «Μαγεμένες».

Μεγάλη στιγμή στην 80ή ΔΕΘ ήταν για μας η έλευση των αντιγράφων των «Μαγεμένων». Μια ευτυχής στιγμή για την επετειακή διοργάνωση, που δεν συνέβη βέβαια τυχαία, αλλά ήταν απόρροια συστηματικής προσπάθειας από τη ΔΕΘ-HELEXPO. Οι «Μαγεμένες» με τη μορφή αντιγράφων είναι εδώ, στη γενέθλια πόλη, 151 χρόνια μετά την αρπαγή τους, και γίνονται ένας συμβολικός κρίκος στην αλυσίδα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που έσπασε βίαια πριν από ενάμιση αιώνα. Από την πρώτη στιγμή της έκθεσής τους στη φετινή διοργάνωση έγιναν πόλος έλξης, δίνοντας την ευκαιρία στα νέα παιδιά, αλλά και στους μεγαλύτερους, να μάθουν πράγματα για το πολιτιστικό παρελθόν της Θεσσαλονίκης.  Ήταν μια προσφορά της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη και τον κόσμο της, που μας έχουν περιβάλει με την αγάπη και την εμπιστοσύνη τους τα τελευταία χρόνια. Για μας ήταν μεγάλη χαρά να βλέπουμε καθημερινά το περίπτερο 3 να σφύζει από κόσμο, που θαύμασε τα τέσσερα μνημειώδη αμφίπλευρα γλυπτά. Και αυτό βέβαια θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους. Μετά θα χαρίσουμε τα αντίγραφα των Μαγεμένων στην πόλη, για να εκτεθούν εκεί που θα αποφασίσουν οι αρμόδιοι επιστήμονες.

 

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το εκθεσιακό πρόγραμμα της ΔΕΘ-HELEXPO;

Το εκθεσιακό μας πρόγραμμα εμπλουτίζεται συνεχώς, σύμφωνα με τις ανάγκες των εκθετών και της αγοράς, αλλά και τις προοπτικές που διαπιστώνουμε σε διάφορους κλάδους της οικονομίας. Με το σκεπτικό αυτό διοργανώσαμε την 1η Frescon, μια έκθεση για τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, που προσέλκυσε μεγάλο ενδιαφέρον. Επίσης, στο πλαίσιο της συνεργασίας με τη Reed Exhibitions Messe Wien, δρομολογούμε εντός του 2016 τη διοργάνωση της Aqua Therm, μιας έκθεσης που θα συνδυασθεί με την Infacoma και την EnergyTech και θα ενισχύσει με το γνωστό διεθνώς εμπορικό της σήμα τις εκθεσιακές δράσεις της εταιρείας. Παράλληλα, το φθινόπωρο, από τις 29 Οκτωβρίου έως την 1η Νοεμβρίου, μία ακόμη καινούργια έκθεση θα ενταχθεί στο εκθεσιακό μας χαρτοφυλάκιο, σε έναν τομέα στον οποίο δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα, αυτόν του πολιτισμού. Πρόκειται για τη Thessaloniki International Contemporary Art Fair, που θα συγκεντρώσει στη Θεσσαλονίκη τις μεγάλες γκαλερί του εξωτερικού. Πέρα από τις εκθέσεις αυτές, διοργανώσαμε δύο θεματικά πάρκα, τον χριστουγεννιάτικο «Αστερόκοσμο» και το «Εργοστάσιο και Μουσείο Σοκολάτας», που μάλιστα θα συνεχίσει την πορεία του στην Αθήνα, αποδεικνύοντας πως μπορούμε να διοργανώσουμε και άλλα μεγάλα γεγονότα, πέραν των εκθεσιακών.  Εξετάζουμε διαρκώς τρόπους για να ενισχύσουμε το  χαρτοφυλάκιο και να πιάσουμε τον παλμό της αγοράς, ενώ ενισχύουμε παράλληλα την παρουσία μας και στην Αθήνα και τα Βαλκάνια.   

Πείτε μας πώς προχωρά η σταδιακή διεθνοποίηση της ΔΕΘ-HELEXPO, που έχει ξεκινήσει  η παρούσα διοίκησή της;

Η διεθνοποίηση του εκθεσιακού φορέα αποτελεί μονόδρομο για την ανάπτυξή του. Δεν είναι τυχαίο ότι από την πρώτη στιγμή ανάληψης της διοίκησης κινηθήκαμε προς αυτή την κατεύθυνση. Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, εντάσσονται και οι συνεργασίες με την αυστριακή Reed Exhibitions Messe Wien, που άνοιξε για μας ένα τεράστιο διεθνές εκθεσιακό δίκτυο, με την έκθεση της Καντόνας, που μας δίνει πρόσβαση στην τόσο σημαντική κινεζική αγορά, αλλά και με τον εκθεσιακό οργανισμό του Ζάγκρεμπ, στη «γειτονιά» μας, που παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας. Θα συνεχίσουμε να κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, ενισχύοντας τις διεθνείς συμμαχίες και επιδιώκοντας και νέες, ώστε να εδραιώσουμε τον διεθνή χαρακτήρα της ΔΕΘ-HELEXPO. Στρατηγικός μας στόχος είναι να γίνει η ΔΕΘ-HELEXPO ο σημαντικότερος εκθεσιακός παίκτης στη Ν.Α. Ευρώπη.

businessnews.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Άφθονο φαγητό και ποτό στο γλέντι για την Πρωτομαγιά στο Κοκκινόχωμα

Μετά από αρκετά χρόνια ξανά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κοκκινοχώματος, κάτοικοι αλλά και φίλοι του χωριού βρέθηκαν το πρωί της Τρίτης 7 Μαϊου στα Πλατάνια Κοκκινοχώματος Καβάλας να γιορτάσουν την Πρωτομαγιά.

Σούβλες, ψησταριές, άφθονο κρασί αλλά και καλή διάθεση πλαισίωσαν την σημερινή ημέρα.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Πιέσεις του Περιφερειάρχη για την ένταξη της Θάσου και της Σαμοθράκης στην βίζα express για τους Τούρκους

Η κινητικότητα που δημιούργησε το μέτρο της ειδικής επταήμερης τουριστικής βίζας εξπρές σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Ρόδο, όπου πρωτοεφαρμόστηκε, οδήγησε, σε τριπλασιασμό των αφίξεων Τούρκων επισκεπτών έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.   Οι Τούρκοι τουρίστες από τις 30 Απριλίου 2024, έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται με την ειδική βίζα επιπλέον το Καστελόριζο, τη Σύμη, την Κάλυμνο, τη Λέρο και τη Λήμνο.

Δυστυχώς στην συγκεκριμένη ανακοίνωση δεν υπήρχαν τα νησιά της Θάσου και της Σαμοθράκης. Σε δηλώσεις του στο ENA Channel ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρ. Τοψίδης τόνισε ότι ήδη ασκεί πιέσεις έτσι ώστε να αποκτήσουν και τα δύο αυτά νησιά την δυνατότητα να φιλοξενούν Τούρκους τουρίστες μόνο με την έκδοση βίζας express.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Το κάψιμο του Ιούδα στην Παναγία της Θάσου

Για μια ακόμη χρονιά πραγματοποιήθηκε το Έθιμο του Καψίματος του Ιούδα από το Σύλλογο, την Κυριακή του Πάσχα, με πλήθος κόσμου να παρευρίσκεται στο προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού της Παναγίας για να το παρακολουθήσει, μαζί με τη “λειτουργία της αγάπης”, τη μοναδική που πραγματοποιείται στο νησί της Θάσου, λόγω του εθίμου.

Όπως θέλει το έθιμο, προηγήθηκε η περιφορά του ομοιώματος του Ιούδα στο χωριό και στη συνέχεια οδηγήθηκε στην εκκλησία όπου και κάηκε με το άκουσμα του “Χριστός Ανέστη”.

Φυσικά υπήρχε και το κείμενο που συνοδεύει πάντα το έθιμο, με τον πύρινο λόγο του Ιούδα, ο οποίος καυτηρίασε τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en