Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Τσίπρας | Εκλογές το 2019 – πολιτικός σουρεαλισμός στη ΝΔ

image_print

Για πολιτικό σουρεαλισμό κατηγόρησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας την αξιωματική αντιπολίτευση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη απαντώντας στην επίθεση που εξαπόλυσε.

Κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ταύτιση θέσεων με τις χειρότερες απαιτήσεις των δανειστών σημειώνοντας πως ο πρόεδρος της ΝΔ αυτοβαυκαλίζεται ως μεταρρυθμιστής, καθώς δεν τολμά να προτείνει κάποια ουσιαστική μεταρρύθμιση. Σε επίπεδο εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης, ο κ. Τσίπρας διεμήνυσε πως εκλογές θα γίνουν το 2019 σε απάντηση των όσων επικαλούνται και αναφέρουν ο πρόεδρος και οι βουλευτές της ΝΔ. Σε συνέχεια αυτού μάλιστα, επιχείρησε ν’ αναδείξει τις διαφορετικές φωνές στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς την ώρα που η ΝΔ καλούσε σε άμεση αποπομπή της κυβέρνησης, τώρα μιλά για εκλογές το 2017, ευελπιστώντας πως θα ενεργοποιηθεί ο “κόφτης” δαπανών. “Κάποιοι μίλησαν για θράσος Σαμαρά που αφού λεηλάτησε τη χώρα δίνει γραμμή. Κάποιοι για δειλία Μητσοτάκη. Συμβαίνουν και τα δύο”, είπε χαρακτηριστικά.

Κατά την ομιλία του:

«Θέλετε σκληρές μεταρρυθμίσεις αλλά δεν θέλετε διευθέτηση του χρέους. Είστε με το ΔΝΤ στις σκληρές μεταρρυθμίσεις και με τον κ. Σόιμπλε στο ζήτημα του χρέους», τόνισε ο Πρωθυπουργός και έκανε λόγο για στρατηγικό αδιέξοδο της αντιπολίτευσης, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο.

Παραθέτοντας τα βασικά σημεία του πολυνομοσχεδίου, βάσει και της περσινής συμφωνίας, ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε ν’ αντικρούσει τις κατηγορίες για φοροεπιδρομή, εκχώρηση εξουσιών και εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, σημεία που έχει ήδη ψηφίσει η αξιωματική αντιπολίτευση. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε για το Υπερταμείο, τα πλεονάσματα, την υπόθεση του χρέους, τα ειδικά μισθολόγια στηρίζοντας τις ευάλωτες ομάδες. Κάνοντας λόγο για μια επόμενη μέρα που θα έχει έμφαση στις πολιτικές ανάπτυξης. 

Αναφερόμενος στο ΕΚΑΣ, είπε ότι «είναι μεγάλη αδικία να ζητήσουμε να μας φέρουν αναδρομικά πίσω το ΕΚΑΣ. Δεν θα το κάνουμε». 

Ο Πρωθυπουργός καταλόγισε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι αφιέρωσε το μισό της ομιλίας του σε ύβρεις, ενώ σχολίασε την αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος έκανε λόγο για μία «νέα συμφωνία» με στόχο να επιτευχθεί ανάπτυξη 4% και να συμφωνηθεί πλεόνασμα 2%. «Οι κυβερνήσεις σας κατάφεραν το αντίθετο», είπε ο κ. Τσίπρας και διερωτήθηκε: Πού ήσασταν τόσο καιρό και δεν μας λέγατε ότι η λύση είναι χαμηλότερα πλεονάσματα και υψηλότερη ανάπτυξη;».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η κυβέρνηση πέτυχε να ακυρώσει πολλές από τις σκληρές δεσμεύσεις που είχε αναλάβει ο Αντώνης Σαμαράς στην πέμπτη αξιολόγηση: τις ομαδικές απολύσεις, την εξαφάνιση των επικουρικών με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Όπως είπε ο πρωθυπουργός με τα μικρότερα πλεονάσματα έμειναν στην ελληνική οικονομία 20 δισ. ευρώ. Το 2015 το προηγούμενο πρόγραμμα προέβλεπε 3%, για το 2016 και το 2017 συνολικά 4,5% κάθε μια από τις δυο χρονιές και για το 2018 για στόχο 4,2%

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο νομοθέτημα του ασφαλιστικού και το ότι επετεύχθη να κρατηθεί η «κόκκινη γραμμή» για τη διάσωση των κυρίων συντάξεων. Διατηρήσαμε συνολικά τις συντάξεις για το 92% των ασφαλισμένων, ενώ στο φορολογικό εξασφαλίστηκε αναλογικότητα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα μέτρα 1% του ΑΕΠ που συζητάμε σήμερα δεν είναι εύκολα μέτρα. Είναι πρώτη φορά όμως που είναι ορατή επιλογή οι θυσίες να είναι οι τελευταίες, είπε και προσέθεσε ότι έγινε προσπάθεια να επιμεριστεί το κόστος και να μην περάσουν ακόμα σκληρότερα μέτρα, όπως η αύξηση του ΦΠΑ στο νερό και το ρεύμα από το 13% στο 23%.

Υπήρξε απαίτηση για άρση προστασίας της α’ κατοικίας για τα κόκκινα δάνεια την οποία αποκρούσαμε, ενώ δημιουργήσαμε ένα από τα αυστηρότερα πλαίσια στην Ευρώπη για να προστατευτεί η μεσαία τάξη. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό έγινε προσπάθεια ανακατανομής των βαρών και στον ΕΝΦΙΑ όπου το 92% θα κληθεί να πληρώσει το ίδιο ή λιγότερο.

Για το Υπέρταμείο, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για συνειδητή παραπληροφόρηση παραθέτοντας τα βασικά σημεία: 

-Το Ταμείο έχει έδρα στην Ελλάδα και υπάγεται στο ελληνικό δίκαιο, κόντρα σε όσα ήθελαν οι δανειστές.

-Τον έλεγχο του Ταμείου έχει η κυβέρνηση και υπάρχει έλεγχος από τη Βουλή.

-Αξιοποίηση δεν σημαίνει πώληση. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να αξιοποιηθούν τμήματα της δημόσιας περιουσίας.

-Το χρέος που θα πληρώνεται αφορά τις νέες υποχρεώσεις και όχι το συσσωρευμένο.

-Δεν θα γίνουν απολύσεις στις ΔΕΚΟ

-Είναι συκοφαντία όσα λέγονται για πιθανή κατάσχεσης. Η μετοχή του Ταμείου είναι αμεταβίβαστη και ακατάσχετη.

Εκλογές το 2019

“Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του το 2017. Τι έγινε; Να μην φύγουμε ακόμα, αναρωτήθηκε. Η αριστερή παρένθεση ξεχείλωσε και θα ξεχειλώσει κι’ άλλο. Εκλογές θα γίνουν το 2019”, είπε ο πρωθυπουργός.

 

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ρένα Δούρου: Νέα πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

image_print

Η Ρένα Δούρου αναλαμβάνει την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη σχετική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, έχοντας μείνει η μοναδική υποψήφια για τη θέση.

Η εκλογή της πραγματοποιήθηκε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για το κόμμα, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία ανασύνταξης και αναζήτησης της επόμενης πολιτικής του πορείας.

Μετά την ανάδειξή της στην προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ακολούθησε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με βασικό αντικείμενο τις πολιτικές εξελίξεις, την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος και τον σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων ενόψει της προεκλογικής περιόδου.

Κατά τη συνεδρίαση αναμένεται να τεθούν επί τάπητος οι προτεραιότητες της επόμενης ημέρας, καθώς και οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το κόμμα το προσεχές διάστημα, με στόχο την ενίσχυση της πολιτικής του παρουσίας και τη διαμόρφωση της εκλογικής του στρατηγικής.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Γιατί αποπέμφθηκε ο Φεντόροφ

image_print

Σοβαρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Ουκρανία η απόφαση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να απομακρύνει τον Μιχαΐλο Φεντόροφ από τη θέση του υπουργού Άμυνας, παρά το γεγονός ότι θεωρείται ένας από τους βασικούς αρχιτέκτονες των μεταρρυθμίσεων που ενίσχυσαν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μέσα στο 2026.

Η απόφαση προκάλεσε διήμερες διαδηλώσεις στο Κίεβο, με τη συμμετοχή στρατιωτών, βετεράνων και πολιτών, οι οποίοι υποστήριξαν ότι η απομάκρυνση του 35χρονου υπουργού μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πολεμική προσπάθεια της χώρας. Παρά την πρόταση του Ζελένσκι να αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο, ο Φεντόροφ απάντησε ότι μοναδικός του στόχος ήταν η νίκη της Ουκρανίας στον πόλεμο.

Ο άνθρωπος πίσω από την τεχνολογική αναβάθμιση

Ο Φεντόροφ ξεκίνησε την πολιτική του πορεία ως υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού, δημιουργώντας την πλατφόρμα Diia και προωθώντας την ψηφιοποίηση του ουκρανικού κράτους. Μετά τη ρωσική εισβολή ανέλαβε την πρωτοβουλία Army of Drones, η οποία επιτάχυνε τη μαζική παραγωγή και αξιοποίηση μη επανδρωμένων συστημάτων στο πεδίο της μάχης. Όταν μετακινήθηκε στο υπουργείο Άμυνας τον Ιανουάριο του 2026, μετέφερε την ίδια φιλοσοφία αξιοποίησης της τεχνολογίας και των δεδομένων στη στρατιωτική διοίκηση.

Starlink, drones και η πίεση στη Ρωσία

Κατά τη θητεία του, προώθησε τη διακοπή της μη εξουσιοδοτημένης χρήσης του Starlink από τις ρωσικές δυνάμεις στις κατεχόμενες περιοχές, ενώ σχεδίασε την επιχείρηση Logistics Lockdown, η οποία στόχευε στην καταστροφή των ρωσικών γραμμών ανεφοδιασμού με τη χρήση drones μέσου βεληνεκούς.

Η στρατηγική αυτή ενίσχυσε τις ουκρανικές επιθέσεις σε αποθήκες, κέντρα διοίκησης και ενεργειακές υποδομές, ενώ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αποδυνάμωση της ρωσικής εφοδιαστικής αλυσίδας, ιδιαίτερα προς την Κριμαία.

Μεταρρυθμίσεις στον στρατό

Ο πρώην υπουργός προώθησε επίσης σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιστράτευσης, νέες συμβάσεις συγκεκριμένης διάρκειας για τους στρατιώτες, αυξήσεις στις αποδοχές του πεζικού, μέτρα αντιμετώπισης των λιποταξιών και εκσυγχρονισμό της αεράμυνας μέσω νέων τεχνολογιών και αξιολόγησης των επιχειρήσεων μετά από κάθε ρωσική επίθεση.

Παράλληλα, είχε επισημάνει δημόσια ότι η επιτυχία της επιστράτευσης προϋποθέτει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο και ουσιαστικές αλλαγές στη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η σύγκρουση με τον Σίρσκι

Σύμφωνα με ουκρανικά μέσα, βασική αιτία της αποπομπής του ήταν η παρατεταμένη σύγκρουσή του με τον αρχηγό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Ολεξάντρ Σίρσκι. Οι δύο άνδρες εκπροσωπούσαν διαφορετικές αντιλήψεις για τη διοίκηση του στρατού, με τον Φεντόροφ να πιέζει για μεγαλύτερη ευελιξία, ψηφιοποίηση και ταχύτερες μεταρρυθμίσεις.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι είχε εισηγηθεί στον Ζελένσκι την αντικατάσταση του Σίρσκι, υποστηρίζοντας πως πολλές πρωτοβουλίες του υπουργείου μπλοκάρονταν και ότι ο αρχιστράτηγος δεν είχε προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του σύγχρονου πολέμου.

Αντιδράσεις στις τάξεις του στρατού

Η απομάκρυνση του Φεντόροφ προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια σε στρατιωτικούς και βετεράνους, οι οποίοι θεωρούν ότι οι μεταρρυθμίσεις του είχαν ήδη αρχίσει να αποδίδουν. Αρκετοί υποστήριξαν ότι η αντικατάσταση θα έπρεπε να αφορά τον αρχιστράτηγο Σίρσκι και όχι τον υπουργό Άμυνας, εκφράζοντας φόβους ότι η αλλαγή ηγεσίας θα επιβραδύνει τον εκσυγχρονισμό του ουκρανικού στρατού.

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Κλιμακώνεται η σύγκρουση με τις ΗΠΑ

image_print

Η στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν συνεχίζει να κλιμακώνεται, με τις αεροπορικές επιχειρήσεις να εισέρχονται στην έβδομη συνεχόμενη νύχτα και το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας να στρέφεται πλέον στα Στενά του Ορμούζ, έναν από τους σημαντικότερους θαλάσσιους διαδρόμους μεταφοράς πετρελαίου παγκοσμίως.

Σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης, αμερικανικά πλήγματα έπληξαν στόχους στην επαρχία Ορμοζγκάν, στο νότιο Ιράν, προκαλώντας τον θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων οκτώ. Εκρήξεις αναφέρθηκαν επίσης στη Σιρίκ και στο στρατηγικής σημασίας νησί Κεσμ, κοντά στα Στενά του Ορμούζ.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) υποστηρίζει ότι οι επιχειρήσεις αποσκοπούν στην αποδυνάμωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων του Ιράν και στον περιορισμό της δυνατότητάς του να εξαπολύει επιθέσεις στην περιοχή.

Ιρανικά πλήγματα σε αμερικανικές βάσεις

Η Τεχεράνη απάντησε με ανακοινώσεις για επιθέσεις σε αμερικανικούς στρατιωτικούς στόχους σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Οι Φρουροί της Επανάστασης δήλωσαν ότι έπληξαν τη βάση Σέιχ Ίσα στο Μπαχρέιν, όπου, σύμφωνα με τους ίδιους, καταστράφηκαν υπόστεγα αεροσκαφών και εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται από την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία. Παράλληλα, ανέφεραν πλήγμα σε κέντρο δεδομένων πληροφοριών της Batelco και σε εγκαταστάσεις ανεφοδιασμού του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε ακόμη ότι πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο Κουβέιτ και την Ιορδανία, μεταξύ των οποίων οι Αλί Ας Σαλέμ, Αλ Ουντίρι και Αλ Αζράκ.

Οι αρχές του Κουβέιτ ανακοίνωσαν ότι δεύτερος σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και αφαλάτωσης δέχθηκε επίθεση, με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά και να τεθούν εκτός λειτουργίας ορισμένες μονάδες παραγωγής.

Το Ιράν υποστήριξε επίσης ότι κατέρριψε αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην περιοχή της Μπουσέρ, χωρίς ωστόσο να υπάρχει μέχρι στιγμής επιβεβαίωση από την Ουάσιγκτον.

Ένταση στα Στενά του Ορμούζ

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι εξελίξεις γύρω από τα Στενά του Ορμούζ, απ’ όπου διέρχεται μεγάλο μέρος των παγκόσμιων εξαγωγών πετρελαίου.

Οι Φρουροί της Επανάστασης ισχυρίστηκαν ότι δύο δεξαμενόπλοια εξερράγησαν όταν εισήλθαν σε ναρκοθετημένη θαλάσσια διαδρομή, αποδίδοντας το περιστατικό σε λανθασμένες οδηγίες αμερικανικών υπηρεσιών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν τους ισχυρισμούς, δηλώνοντας ότι δεν υπήρξε τέτοιο συμβάν ούτε εμπλοκή αμερικανικών δυνάμεων.

Παράλληλα, η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι ακινητοποίησε τέσσερα δεξαμενόπλοια τα οποία, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, επιχειρούσαν να διασχίσουν τα Στενά με την υποστήριξη των ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής δεν έχουν δημοσιοποιηθεί στοιχεία για την ταυτότητα των πλοίων ή των πληρωμάτων τους, ενώ δεν υπάρχει ανεξάρτητη επιβεβαίωση των σχετικών αναφορών.

Οι τελευταίες εξελίξεις ενισχύουν την ανησυχία της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας, καθώς κάθε νέα κλιμάκωση στην περιοχή αυξάνει τον κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα και τη μεταφορά ενεργειακών φορτίων μέσω των Στενών του Ορμούζ.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en