Quantcast
Connect with us

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Τσίπρας | Δεσμεύομαι ότι το επόμενο διάστημα θα επιδιώξω με πατριωτική ευθύνη μια αμοιβαία αποδεκτή λύση

Διαβάστε την σημερινή Δήλωση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, μετά τις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς…

“Συνάντησα σήμερα τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσω για τις εξελίξεις στο μέτωπο των εθνικών μας θεμάτων.

Θεωρώ δεδομένο ότι είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και δική μου προσωπικά – ειδικά στη φάση της μετάβασης στην μεταμνημονιακή εποχή – να κλείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα μέτωπα και να οικοδομήσουμε μια νέα δυναμική φυσιογνωμία, διαδραματίζοντας τον ηγετικό ρόλο που μας αναλογεί στα Βαλκάνια.

Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες με την γειτονική Αλβανία ενημέρωσα τους πολιτικούς αρχηγούς ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για την πλήρη ομαλοποίηση και αναβάθμιση των διμερών σχέσεων ανάμεσα στις χώρες μας.

Είμαστε επομένως έτοιμοι για μια στρατηγική συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας που θα επιλύει τις κρίσιμες διαφορές και θα οδηγεί στην προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής μας χώρας.

Στο ζήτημα αυτό φαίνεται εξάλλου ότι διαμορφώνεται μια ευρύτερη πολιτική συναίνεση, την οποία δεν μπορώ παρά να καλωσορίσω.

Σε ότι αφορά στο εξαιρετικά κρίσιμο και δύσκολο θέμα που αφορά τις διαφορές μας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ενημέρωσα διεξοδικά τους πολιτικούς αρχηγούς για τις τελευταίες εξελίξεις.

Εξήγησα ότι το 2018 έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για λύση, καθώς η νέα πολιτική ηγεσία της γείτονος υπό τον κο Ζάεφ επιδεικνύει βούληση να διαπραγματευτούμε και να βρούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση σε ένα πρόβλημα, το ονοματολογικό αλλά και τα παρακολουθήματα του, που υπονόμευσε τις σχέσεις των δύο χωρών τα τελευταία 25 χρόνια.

Ειδικότερα, τόνισα ότι η νέα πολιτική ηγεσία έχει ανασκευάσει και αποσύρει σε κάποιο βαθμό την αλυτρωτική ρητορεία των προηγούμενων κυβερνήσεων, γεγονός που εκ των πραγμάτων λειτουργεί καταλυτικά για την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων.

Χαρακτηριστική στο πλαίσιο αυτό ήταν και η κίνηση του κ. Ζαεφ να μετονομάσει τον διεθνή αερολιμένα της πόλης των Σκοπίων, αλλά και την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης Σκοπίων, από Οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου σε Οδό Φιλίας.

Αυτές οι συμβολικές κινήσεις δεν σημαίνουν βεβαίως ότι το πρόβλημα του αλυτρωτισμού έχει επιλυθεί, καθώς η πολιτική βούληση των γειτόνων μας πρέπει να πάρει και τη μορφή σαφών και συγκεκριμένων δεσμεύσεων στο πλαίσιο των συνομιλιών που διεξάγονται τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της διαμεσολάβησης του ΟΗΕ.

Θέλω λοιπόν να είμαι απολύτως ευθύς και ειλικρινής.

Η βούληση και η αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση του ζητήματος είναι δεδομένη.

Το τελευταίο διάστημα έχει συντελεστεί πρόοδος, απομένει ωστόσο πολύς δρόμος να καλυφθεί για να φτάσουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων.

Και όταν λέμε έναντι όλων, εννοούμε τόσο τη διεθνή ονομασία όσο όμως και την ονομασία στο εσωτερικό.

Το κρισιμότερο όμως σημείο που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι η επίλυση των διαφορών μας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας δεν αποτελεί υποχρέωσή μας έναντι τρίτων, αλλά έχει να κάνει με την εξυπηρέτηση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων εθνικών μας συμφερόντων και βεβαίως με τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.

Δεν αποτελεί δηλαδή ένα θέμα που προσφέρεται για εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση.

Διότι πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι η μη επίλυση του και η απώλεια της ευκαιρίας για λύση, θα αποβεί τελικά σε βάρος τόσο της Ελλάδας όσο και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα τελευταία 25 χρόνια η πλειονότητα των χωρών του ΟΗΕ, έχουν αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα με το Συνταγματικό της όνομα.

Ενώ και στην προσωρινή ονομασία που η Ελλάδα αναγνωρίζει από το 1995, περιλαμβάνεται ο όρος Μακεδονία, αλλά χωρίς κανένα προσδιορισμό που να αποτρέπει το ενδεχόμενο να εγερθούν στο μέλλον διεκδικήσεις έναντι του εδάφους ή της ιστορίας μας.

Είναι λοιπόν, το λιγότερο, υποκριτικό κάποιες πολιτικές δυνάμεις αλλά και συγκεκριμένα πρόσωπα  να εκμεταλλεύονται τις ευαισθησίες και την αγωνία του ελληνικού λαού για να υπηρετήσουν μια πλήρως αναποτελεσματική και αδιέξοδη στόχευση, η οποία σε τελευταία ανάλυση είναι αντίθετη προς τα εθνικά μας συμφέροντα.

Απαιτείται λοιπόν πατριωτική εγρήγορση για να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή λύση αλλά δεν είναι ώρα – όπως άλλωστε ποτέ δεν ήταν, και η Ελλάδα το έμαθε με το δύσκολο τρόπο – για εθνικιστικές εξάρσεις και κραυγές φανατισμού.

Χρειάζεται σωφροσύνη μετριοπάθεια, πνεύμα συνεννόησης και ρεαλισμός αν θέλουμε να υπηρετήσουμε το εθνικό συμφέρον και όχι να στήσουμε πολιτικές καριέρες, εκμεταλλευόμενοι το γνήσιο και αυθεντικό πατριωτικό αίσθημα των Ελλήνων.

Κατά τη διάρκεια λοιπόν των κατ ιδίαν συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς ανταλλάχτηκαν απόψεις και άκουσα με ιδιαίτερη προσοχή τις θέσεις, τις επιφυλάξεις και τους προβληματισμούς όλων.

Νομίζω ότι με τους περισσότερους είχαμε μια ειλικρινή και υπεύθυνη συζήτηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτικές συγκλίσεις και ευρύτερη συναίνεση, εφόσον καταλήξουμε σε συμφωνία.

Δεν μπορώ δυστυχώς να πω όμως το ίδιο και για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Θεωρώ ότι η στάση του είναι δείγμα της αναξιοπιστίας, αλλά και της αδυναμίας του να πει με σθένος την πολιτική του θέση.

Αμφιταλαντεύεται διαρκώς, αλλάζει θέσεις και απόψεις ανάλογα με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, αλλά και με τις πιέσεις που του ασκεί ένα ακραίο τμήμα του κόμματός του.

Από τη δική μου μεριά δεσμεύομαι ότι το επόμενο διάστημα θα επιδιώξω με πατριωτική ευθύνη μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Γιατί, αν ότι είναι αληθινό είναι και εθνικό, τότε αυτή είναι σήμερα η μοναδική εθνική επιλογή.

Σας ευχαριστώ”

 

 

 

 

 

 

Click to comment

Απάντηση

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Διώρυγα του Σουέζ: Το νέο μέτωπο του πολέμου, που αλλάζει τον χάρτη του εμπορίου

Όταν οι Χούθι επιτέθηκαν στο εμπορικό σκάφος Galaxy Leader που συνδέεται με το Ισραήλ στις 19 Νοεμβρίου, ήταν σαφές ότι η ναυτιλία είχε εισέλθει σε μια νέα και επικίνδυνη φάση. Δεν κατέλαβαν απλώς ένα μεγάλο δεξαμενόπλοιο που έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά κατέγραψαν σε βίντεο την επίθεσή τους, προσελκύοντας παγόσμια προσοχή. Έκτοτε, οι επιθέσεις έχουν επιταχυνθεί με τόσο εκπληκτικό ρυθμό που οι μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες του κόσμου δήλωσαν ότι δεν θα διασχίζουν πλέον την Ερυθρά Θάλασσα.

Αυτό σημαίνει δραστική μείωση της κυκλοφορίας μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, ισχυρό πλήγμα στην οικονομία της Αιγύπτου, αλλά και σοβαρότατες επιπλοκές στη διεθνή ναυτιλία και το παγκόσμιο εμπόριο. Είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα από την εποχή των lockdown της πανδημίας και θα μπορούσε να καταστρέψει τις γιορτές των Χριστουγέννων, τις οποίες περιμένουν οι έμποροι ανά τον κόσμο για να δουν την κατανάλωση και τον τζίρο τους να απογειώνεται.

Continue Reading

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Διπλωματικές πηγές: Γιατί η Ελλάδα επέλεξε την αποχή στο ψήφισμα του ΟΗΕ για τη Γάζα -Αντιδρούν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

Την στάση της Ελλάδας στη ψηφοφορία για την έγκριση σχεδίου ψηφίσματος αραβικών χωρών στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εξηγούν διπλωματικές πηγές.

«Η Ελλάδα παραμένει συνεπής στην εξωτερική πολιτική αρχών. Από την πρώτη στιγμή της κρίσης στη Μέση Ανατολή τήρησε ισόρροπη στάση, σεβόμενη τις αρχές και αξίες του διεθνούς δικαίου, ως δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύοντας την υποχρέωση προστασίας των αμάχων και της δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρομών. Με το σκεπτικό αυτό απείχε από την ψηφοφορία για την έγκριση σχετικού σχεδίου ψηφίσματος αραβικών χωρών στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Σχετικά με την ψηφοφορία στον ΟΗΕ επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Η αποχή στο πλαίσιο του ΟΗΕ δεν ισοδυναμεί σε καμία περίπτωση με καταψήφιση. Αντιθέτως, είναι δημιουργική, υπό την έννοια ότι η χώρα δεν προσμετράται στους παρόντες και άρα διευκολύνεται η επίτευξη ειδικής πλειοψηφίας των δύο τρίτων.

Η Ελλάδα συντάχθηκε με την πλειονότητα των χωρών της

Ευρωπαϊκής Ένωσης: 15 χώρες απείχαν έναντι 8 που υπερψήφισαν και 4 που καταψήφισαν.

Η Ελλάδα υπήρξε δημιουργική προτείνοντας στο στάδιο των εσωτερικών διαδικασιών ορισμένες σημειακές παρεμβάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν διευκολύνει την ευρύτερη πλειοψηφία.

Η Ελλάδα υπερψήφισε τροπολογία του Καναδά για τη ρητή καταδίκη της τρομοκρατικής δράσης εκ μέρους της της Χαμάς, με την υιοθέτηση της οποίας θα ήταν δυνατόν να περάσει το ψήφισμα από όλες τις χώρες. Τελικά αν και πλειοψήφισε δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων (88 υπέρ 55 κατά).

Σημειώνεται ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε την Παρασκευή ψήφισμα να κηρυχθεί αμέσως «ανθρωπιστική εκεχειρία» στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο Ισραήλ και ΗΠΑ την καταψήφισαν επειδή στο κείμενο δεν αναφέρεται η Χαμάς. Υπήρχαν επίσης 45 αποχές, ανάμεσά τους και η Ελλάδα και η Κύπρος.

Η αποχή προκάλεσε αντιδράσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Κασσελάκη, όσο και του ΠΑΣΟΚ και του κ. Ανδρουλάκη.

Continue Reading

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Ερντογάν: «Η Γάζα ήταν ότι και οι Σαράντα Εκκλησιές για τη Θεσσαλονίκη!»

«Η Γάζα ήταν ό,τι και οι Σαράντα Εκκλησιές για τη Θεσσαλονίκη»

Την έντονη αντίδραση του Ισραήλ προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη μεγάλη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη υπέρ των Παλαιστινίων.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ελί Κοέν, έδωσε άμεση εντολή στους διπλωματικούς εκπροσώπους της χώρας, να αποχωρήσουν αμέσως από την Τουρκία, προκειμένου να «επανεξεταστούν οι σχέσεις».

«Με φόντο τις σκληρές δηλώσεις από την Τουρκία, αποφάσισα να επιστρέψω τους εκπροσώπους διπλωμάτες από την Τουρκία για την επανεκτίμηση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας», ανέφερε σε ανάρτησή του στο X o Έλι Κοέν.

Υπενθυμίζεται πως μεταξύ άλλων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε:

Εεεε Ισραήλ εσύ πως έφτασες στο σημειο αυτό. Είσαι ένας εισβολέας και κατακτητής. Εσύ είσαι μια οργάνωση.

Εεεε Δύση! Απευθύνομαι σε σας. Μήπως εσείς θέλετε να έρθει και πάλι ένας αγώνας Σταυροφορίας με την ημισέληνο; Aν έχετε τέτοιο σκοπό, να ξέρετε πως αυτός ο λαός δεν πέθανε. Αυτός ο λαός είναι όρθιος. Και να ξέρετε ό,τι είμαστε στη Λιβύη, ό,τι είμαστε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αυτό είμαστε και στη Μέση Ανατολή!

Με την αρχή μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα. Εδω είναι ο στρατός! Εδώ ο στρατηγός! Εδώ είναι ο στρατός, εδώ είναι ο στρατηγός

Κι έτσι θα συνεχίσουμε να συνεχίζουμε την πορεία μας στη δική μας γραμμή.

Επαναλαμβάνω πως η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση».

Παράλληλα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε στην απώλεια των οθωμανικών εδαφών εξισώνοντας πόλεις της Ελλάδας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Συρίας, του Ιράκ και της Παλαιστίνης με τουρκικές πόλεις που ισχυρίστηκε ότι είχαν αφαιρεθεί «βίαια» από την Τουρκία.

«Πριν από έναν αιώνα, γι’ αυτό το έθνος και αυτή τη χώρα η Γάζα ήταν αυτό που είναι τα Αδανα. Ακριβώς όπως η Αδριανούπολη είναι για τα Σκόπια, οι Σαράντα Εκκλησιές για τη Θεσσαλονίκη, η Μαρντίν για τη Μοσούλη και το Γκαζιαντέπ για το Χαλέπι, η Γάζα ήταν αναπόσπαστο μέρος της επικράτειας της πατρίδας».

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
white night text
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en