ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Τσίπρας | Δεν υπάρχουν άλλες δεσμεύσεις μετά το 2018

“Η χθεσινή ήταν μια δύσκολη νύχτα για όλη την Ευρώπη από τα τρομοκρατικά χτυπήματα. Το αγαθό της ασφάλειας και της σταθερότητας είναι πολύτιμο και στην Ελλάδα το απολαμβάνουμε” δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας

“Εκφράζουμε την στήριξή μας στις οικογένειες των θυμάτων” τόνισε ο πρωθυπουργός από το Ηράκλειο της Κρήτης.

“Απαιτείται όμως ταυτόχρονα αναστοχασμός και πολιτική δράση. Το μέλλον αυτού του κόσμου μπορούν να το διασφαλίσουν η δημοκρατία και η ανεκτικότητα” πρόσθεσε.

“Σε αυτόν τον δρόμο προχωράμε και δουλεύουμε ως κυβέρνηση” υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι η κατάσταση που περνά η Ελλάδα είναι δύσκολη. “Οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου έχουν εγκλωβιστεί στην ύφεση, το κοινωνικό κράτος ισοπεδώθηκε, η ανεργία ανέβηκε στα ύψη. Αυτήν την κατάσταση παραλάβαμε το 2015” επισήμανε ο πρωθυπουργός.

“Η κυβέρνησή μας υλοποιεί μια πολιτική εξόδου από την κρίση. Η αντιπολίτευση μας κουνά το δάχτυλο, ενώ αυτή ευθύνεται για την χρεοκοπία της χώρας. Δώσαμε μάχες, ανοίξαμε ρωγμές, ανοίξαμε δρόμους και εξασφαλίσαμε μια συμφωνία που οδηγεί σε μια λύση” υπογράμμισε.

Όπως τόνισε, ορίζοντας αυτής της συμφωνίας είναι τα μέσα του 2018. “Δεν υπάρχουν άλλα μέτρα και δεσμεύσεις μετά το 2018” σημείωσε, λέγοντας ότι η κυριαρχία της χώρας θα αποκατασταθεί ακολουθώντας το χάρτη που έχουμε συμφωνήσει.

“Kινηθήκαμε με γνώμονα την υπεράσπιση των πολιτών και η οικονομία δούλεψε ικανοποιητικά διαψεύδοντας τους καταστροφολόγους. Το 2016 θα κλείσει με θετικό πρόσημο για την οικονομία” υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Καταφέραμε μέσα σε ενάμιση χρόνο να μειωθεί η ανεργία. Μόνο το 2016 είχαμε 220.000 νέες θέσεις εργασίας. Για πρώτη φορά μπορούμε να πούμε ότι το 2021 η αναγεννημένη Ελλάδα θα είναι μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Συνεχίζουμε την διαπραγμάτευση για το πρόγραμμα κρατώντας σταθερές θέσεις. Ενεργοποιήσαμε τον «δότη» και όχι τον κόφτη με στόχο να στηρίξουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους’ επισήμανε.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η 13η σύνταξη θα δοθεί κανονικά στις 22 Δεκεμβρίου, παρά τις διαφωνίες του Κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης ανησυχεί μήπως και με την 13η σύνταξη ανησυχήσουν οι δανειστές μας. Αυτή η ανησυχία εκφράστηκε εκ των υστέρων και μόνο όταν αντέδρασαν συγκεκριμένοι δανειστές μας, υπογράμμισε.

‘Μόλις οι πιο ακραίοι δανειστές μας φτερνίστηκαν ο Κ. Μητσοτάκης κρυολόγησε. Εμείς θα προχωρήσουμε το δύσκολο δρόμο και θα υπερασπιζόμαστε τους πιο αδύναμους” δήλωσε ο κ. Τσίπρας. “Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι η 13η σύνταξη βγήκε από τους κόπους του λαού. Καταφέραμε να έχουμε απόδοση από την πάταξη της φοροδιαφυγής” πρόσθεσε. 

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν η ευρωπαϊκή ακροδεξιά και ο λαϊκισμός να υπαγορεύουν την πολιτική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα.

Απαιτούμε και οι εταίροι να εφαρμόσουν τη συμφωνία όπως πράττει και η Ελλάδα” επισήμανε.

Όπως ανέφερε, η Ευρώπη είναι και οι προοδευτικές δυνάμεις που στήριξαν τις προσπάθειες της κυβέρνησής μας. Αναφέρομαι στις χώρες που συμμετείχαν στη Σύνοδο των χωρών του Νότου που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο. “Είναι τώρα η στιγμή να ανοίξουμε το δρόμο σε μια Ευρώπη της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης. Η απάντηση για την Ευρώπη δεν είναι η σκληρή δεξιά, αλλά η συμπόρευση και η προοδευτικότητα”.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει θετικά, έγκαιρα και “χωρίς νέα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος. Δεν φοβόμαστε την διαπραγματευτική διαδικασία. Το μήνυμα που στέλνω στους εταίρους είναι ελάτε να συνεννοηθούμε αλλά μην ζητάτε πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν” σημείωσε.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version