Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Τριγμοί στην κυβέρνηση και αδιέξοδο το σενάριο Πολύδωρα στο ΕΣΡ

image_print

Μέσα σε δυναμιτισμένο κλίμα από την επομένη της ανακοίνωσης του ονόματος του Βύρωνα Πολύδωρα για την Προεδρία του ΕΣΡ η κυβέρνηση εντείνει τις πιέσεις προς την αντιπολίτευση για να δοθεί τέλος στο αδιέξοδο των τηλεοπτικών αδειών. Ο κύβος για τις επόμενες κινήσεις από το Μέγαρο Μαξίμου δόθηκε με την ανακοίνωση την οποία εξέδωσε αργά το βράδυ της Κυριακής το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ και με την οποία καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει τάχιστα στην αναγκαία «νομοθετική παρέμβαση η οποία θα καλύπτει το νομικό κενό μη αδειοδότησης και μη συγκρότησης του ΕΣΡ από τώρα μέχρι και τη διεξαγωγή του διαγωνισμού».

Όσον αφορά την επιλογή του Βύρωνα Πολύδωρα όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Πολιτικού Συμβουλίου: «Ο Βύρων Πολύδωρας προέρχεται από τη δεξιά παράταξη. Δεν είναι πολιτικός φίλος του ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτόν, ακριβώς, το λόγο η πρόταση για να αναλάβει την προεδρία του ΕΣΡ δεν είναι μια πρόταση παραταξιακής λογικής. Είναι μια πρόταση στο πλαίσιο της αναζήτησης συναινέσεων».

Παρά το γεγονός ότι το όνομα του πρώην γαλάζιου υπουργού έχει προκαλέσει εσωτερικούς τριγμούς στο κυβερνών κόμμα, το Μέγαρο Μαξίμου προχωρά σήμερα στις δύο προαναγγελθείσες κινήσεις στον απόηχο της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, με το καλάθι που κρατούν πάντως κυβερνητικά στελέχη να είναι μικρό, δεδομένης της νέας άρνησης της ηγεσίας της ΝΔ για συναινετική συγκρότηση του ΕΣΡ.

Το νέο αδιέξοδο που έχει ήδη προδιαγραφεί στο μέτωπο των τηλεοπτικών αδειών προβληματίζει έντονα το Μαξίμου, με τη Διάσκεψη των Προέδρων να αποτελεί εκτός συγκλονιστικού απροόπτου… διεκπεραίωση της νέας άρνησης της ΝΔ, καθώς αναζητείται λύση στο γόρδιο δεσμό που προέκυψε μετά την απόφαση για αντισυνταγματικότητα της διάταξης 2Α του νόμου Παππά.

Το κεντρικό μήνυμα που εκπέμπει το Μαξίμου δεν είναι άλλο από το «η Νέα Δημοκρατία δεν έχει πλέον δικαιολογίες να μην συναινέσει», όπως τόνισε και ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς την Κυριακή. «Τέλος τα ψέματα» σημειώνει κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος μιλώντας στο newsbeast, τονίζοντας πως εάν η ΝΔ εμμείνει στην άρνησή της επιβεβαιώνει τις κατηγορίες της κυβέρνησης για εξυπηρέτηση συμφερόντων και “ποντάρισμα” στις άδειες για να προκληθούν πρόωρες εκλογές.

Το επιχείρημα αυτό βασίζουν στην Ηρώδου Αττικού στο γεγονός ότι αφενός η κυβέρνηση αποσύρει σήμερα με νομοθετική ρύθμιση τη διάταξη 2Α που κρίθηκε αντισυνταγματική, επιστρέφοντας όλες τις αρμοδιότητες για τις άδειες και τον διαγωνισμό στο ΕΣΡ, αφετέρου στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός πρότεινε για την ηγεσία του ΕΣΡ ένα πρόσωπο από τα σπλάχνα της παράταξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η δικαιολογία των αρμοδιοτήτων δεν υπάρχει για τη ΝΔ. Ουδείς αντιλαμβάνεται ποιες προϋποθέσεις, ή μήπως δικαιολογίες, θέτει για ακόμα μία φορά.Η ΝΔ έχει την υποχρέωση να αποδείξει ότι έχει τη στοιχειώδη αίσθηση συνταγματικής ευθύνης και να συμβάλλει στη συγκρότηση ΕΣΡ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παππάς ενόψει των σημερινών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, μετά και τη Διάσκεψη των Προέδρων η κυβέρνηση αναμένεται εντός της εβδομάδας να προχωρήσει στην κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης για τις προσωρινές άδειες εκπομπής των καναλιών. «Ο τσάμπας πέθανε» επαναλαμβάνουν στο Μαξίμου, υπογραμμίζοντας πως όποιος πληροί της προϋποθέσεις του νόμου Παππά, που δεν κρίθηκαν αντισυνταγματικές, θα κληθεί να πληρώσει «ενοίκιο» μέχρι να συγκροτηθεί το αρμόδιο ΕΣΡ και να γίνει νέος διαγωνισμός, προκειμένου να μπορεί να εκπέμπει. Και αυτές περιλαμβάνουν εκτός του τιμήματος, το οποίο υπολογίζεται κοντά στα 7 εκατ. ευρώ, και ζητήματα που άπτονται των εργασιακών (μίνιμουμ 400 εργαζόμενοι), καθώς και κτηριακών υποδομών και προγράμματος.

Τι αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Πολιτικό Συμβούλιο

Η πορεία των εξελίξεων γύρω από το θέμα των τηλεοπτικών αδειών είναι εξόχως αποκαλυπτική για τις επιλογές που έκαναν στο παρελθόν οι πολιτικές δυνάμεις.

Οι διαρκείς παρατάσεις λειτουργίας χωρίς άδεια και χωρίς την καταβολή σχετικού τιμήματος, η μη διεξαγωγή διαγωνισμού ήταν πολιτικές επιλογές. Επιλογές διαιώνισης ενός καθεστώτος υποκλοπής του αέρα της χώρας και σκανδαλώδους εύνοιας όσων επιχειρηματικών συμφερόντων κατάφεραν να εκπέμπουν πανελλαδικά.

Αποδείχτηκε ότι το δημόσιο μπορεί να εισπράξει χρήματα, ότι μπορεί να διοργανώσει διαγωνισμό και ότι μπορεί να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο.

Αποδείχτηκε και έγινε παραδεκτό και από την ίδια την αντιπολίτευση ότι έπρεπε να έχει γίνει διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και να έχει εισπραχθεί το αντίτιμο της χρήσης δημόσιων συχνοτήτων εδώ και 27 χρόνια..

Συνεπώς οι πολιτικές ευθύνες όσων αδράνησαν, συναλλάχθηκαν πολιτικά και επέβαλλαν το καθεστώς της αεροπειρατείας στην Ελλάδα είναι απαράγραπτες.

Η αντιπολίτευση έχει χρησιμοποιήσει εδώ και καιρό το ζήτημα των αρμοδιοτήτων ως πρόσχημα για να μην συμπράττει στη συγκρότηση του ΕΣΡ όπως έχει συνταγματική υποχρέωση.

Ενώπιον αυτής της άρνησης και των επαναλαμβανόμενων αποφάσεων του ΣτΕ οι οποίες υπογραμμίζουν ότι η λειτουργία τηλεοπτικών σταθμών χωρίς άδεια είναι αντισυνταγματική, η κυβέρνηση μετέφερε, με το άρθρο 2Α του ν.4339/15 τις αρμοδιότητες για τη διεξαγωγή του 1ου και μόνο διαγωνισμού στη γενική γραμματεία ενημέρωσης.

Υπό το φώς των εξελίξεων σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ, οι αρμοδιότητες για τη διεξαγωγή νέου διαγωνισμού θα περάσουν με νέα νομοθετική πρωτοβουλία εξ ολοκλήρου στο ΕΣΡ.

Συνεπώς δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για την αντιπολίτευση.

Η συνέχιση της άρνησης για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, το μόνο που θα καταδεικνύει είναι την επιδίωξη για τη συνέχιση της ασυδοσίας.

Ο Βύρων Πολύδωρας προέρχεται από τη δεξιά παράταξη. Δεν είναι πολιτικός φίλος του ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτόν, ακριβώς, το λόγο η πρόταση για να αναλάβει την προεδρία του ΕΣΡ δεν είναι μια πρόταση παραταξιακής λογικής. Είναι μια πρόταση στο πλαίσιο της αναζήτησης συναινέσεων.

Η ΝΔ έχει την ευκαιρία αλλά και τη συνταγματική υποχρέωση να προσέλθει στη διάσκεψη των προέδρων της βουλής και να συμβάλλει στη συγκρότηση του ΕΣΡ, αφού, επαναλαμβάνουμε η αντιπαράθεση για τις αρμοδιότητες δεν έχει πλέον καμία βάση.

Σε κάθε περίπτωση, είναι αναγκαία μία νομοθετική παρέμβαση η οποία θα καλύπτει το νομικό κενό μη αδειοδότησης και μη συγκρότησης του ΕΣΡ από τώρα μέχρι και τη διεξαγωγή του διαγωνισμού,

Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει τάχιστα σε αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Πως βλέπουν οι πολίτες την δημιουργία νέων κομμάτων;

image_print

Η συζήτηση γύρω από τη δημιουργία νέων πολιτικών κομμάτων παραμένει έντονη, με τις απόψεις των πολιτών να ποικίλλουν.

Για αρκετούς, η εμφάνιση νέων πολιτικών σχηματισμών αποτελεί μια ευκαιρία ανανέωσης του πολιτικού σκηνικού και έκφρασης διαφορετικών προτάσεων, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου αρκετοί δηλώνουν απογοητευμένοι από τα υπάρχοντα κόμματα.

Άλλοι, ωστόσο, εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί, εκφράζοντας την άποψη ότι η δημιουργία νέων κομμάτων από μόνη της δεν αρκεί για να επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές. Όπως υποστηρίζουν, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η αξιοπιστία των προσώπων, η σαφήνεια των προγραμμάτων και η δυνατότητα υλοποίησης των δεσμεύσεων που αναλαμβάνονται.

Δεν λείπουν και εκείνοι που θεωρούν ότι η πολυδιάσπαση του πολιτικού σκηνικού μπορεί να δυσκολέψει τη διαμόρφωση σταθερών κυβερνήσεων και να δημιουργήσει μεγαλύτερη αβεβαιότητα. Από την άλλη πλευρά, αρκετοί πολίτες εκτιμούν ότι ο πολιτικός ανταγωνισμός μπορεί να λειτουργήσει θετικά, ωθώντας όλα τα κόμματα να παρουσιάσουν πιο ουσιαστικές προτάσεις και να βρίσκονται πιο κοντά στις ανάγκες της κοινωνίας.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η δημόσια συζήτηση γύρω από την ίδρυση νέων πολιτικών σχηματισμών συνεχίζεται, με τους πολίτες να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να αξιολογούν τις νέες πρωτοβουλίες με βάση τις θέσεις, τις προτάσεις και την αξιοπιστία τους.

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ρένα Δούρου: Νέα πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

image_print

Η Ρένα Δούρου αναλαμβάνει την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη σχετική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, έχοντας μείνει η μοναδική υποψήφια για τη θέση.

Η εκλογή της πραγματοποιήθηκε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για το κόμμα, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία ανασύνταξης και αναζήτησης της επόμενης πολιτικής του πορείας.

Μετά την ανάδειξή της στην προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ακολούθησε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με βασικό αντικείμενο τις πολιτικές εξελίξεις, την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος και τον σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων ενόψει της προεκλογικής περιόδου.

Κατά τη συνεδρίαση αναμένεται να τεθούν επί τάπητος οι προτεραιότητες της επόμενης ημέρας, καθώς και οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το κόμμα το προσεχές διάστημα, με στόχο την ενίσχυση της πολιτικής του παρουσίας και τη διαμόρφωση της εκλογικής του στρατηγικής.

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Γιατί αποπέμφθηκε ο Φεντόροφ

image_print

Σοβαρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Ουκρανία η απόφαση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να απομακρύνει τον Μιχαΐλο Φεντόροφ από τη θέση του υπουργού Άμυνας, παρά το γεγονός ότι θεωρείται ένας από τους βασικούς αρχιτέκτονες των μεταρρυθμίσεων που ενίσχυσαν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μέσα στο 2026.

Η απόφαση προκάλεσε διήμερες διαδηλώσεις στο Κίεβο, με τη συμμετοχή στρατιωτών, βετεράνων και πολιτών, οι οποίοι υποστήριξαν ότι η απομάκρυνση του 35χρονου υπουργού μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πολεμική προσπάθεια της χώρας. Παρά την πρόταση του Ζελένσκι να αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο, ο Φεντόροφ απάντησε ότι μοναδικός του στόχος ήταν η νίκη της Ουκρανίας στον πόλεμο.

Ο άνθρωπος πίσω από την τεχνολογική αναβάθμιση

Ο Φεντόροφ ξεκίνησε την πολιτική του πορεία ως υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού, δημιουργώντας την πλατφόρμα Diia και προωθώντας την ψηφιοποίηση του ουκρανικού κράτους. Μετά τη ρωσική εισβολή ανέλαβε την πρωτοβουλία Army of Drones, η οποία επιτάχυνε τη μαζική παραγωγή και αξιοποίηση μη επανδρωμένων συστημάτων στο πεδίο της μάχης. Όταν μετακινήθηκε στο υπουργείο Άμυνας τον Ιανουάριο του 2026, μετέφερε την ίδια φιλοσοφία αξιοποίησης της τεχνολογίας και των δεδομένων στη στρατιωτική διοίκηση.

Starlink, drones και η πίεση στη Ρωσία

Κατά τη θητεία του, προώθησε τη διακοπή της μη εξουσιοδοτημένης χρήσης του Starlink από τις ρωσικές δυνάμεις στις κατεχόμενες περιοχές, ενώ σχεδίασε την επιχείρηση Logistics Lockdown, η οποία στόχευε στην καταστροφή των ρωσικών γραμμών ανεφοδιασμού με τη χρήση drones μέσου βεληνεκούς.

Η στρατηγική αυτή ενίσχυσε τις ουκρανικές επιθέσεις σε αποθήκες, κέντρα διοίκησης και ενεργειακές υποδομές, ενώ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αποδυνάμωση της ρωσικής εφοδιαστικής αλυσίδας, ιδιαίτερα προς την Κριμαία.

Μεταρρυθμίσεις στον στρατό

Ο πρώην υπουργός προώθησε επίσης σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιστράτευσης, νέες συμβάσεις συγκεκριμένης διάρκειας για τους στρατιώτες, αυξήσεις στις αποδοχές του πεζικού, μέτρα αντιμετώπισης των λιποταξιών και εκσυγχρονισμό της αεράμυνας μέσω νέων τεχνολογιών και αξιολόγησης των επιχειρήσεων μετά από κάθε ρωσική επίθεση.

Παράλληλα, είχε επισημάνει δημόσια ότι η επιτυχία της επιστράτευσης προϋποθέτει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο και ουσιαστικές αλλαγές στη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η σύγκρουση με τον Σίρσκι

Σύμφωνα με ουκρανικά μέσα, βασική αιτία της αποπομπής του ήταν η παρατεταμένη σύγκρουσή του με τον αρχηγό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Ολεξάντρ Σίρσκι. Οι δύο άνδρες εκπροσωπούσαν διαφορετικές αντιλήψεις για τη διοίκηση του στρατού, με τον Φεντόροφ να πιέζει για μεγαλύτερη ευελιξία, ψηφιοποίηση και ταχύτερες μεταρρυθμίσεις.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι είχε εισηγηθεί στον Ζελένσκι την αντικατάσταση του Σίρσκι, υποστηρίζοντας πως πολλές πρωτοβουλίες του υπουργείου μπλοκάρονταν και ότι ο αρχιστράτηγος δεν είχε προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του σύγχρονου πολέμου.

Αντιδράσεις στις τάξεις του στρατού

Η απομάκρυνση του Φεντόροφ προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια σε στρατιωτικούς και βετεράνους, οι οποίοι θεωρούν ότι οι μεταρρυθμίσεις του είχαν ήδη αρχίσει να αποδίδουν. Αρκετοί υποστήριξαν ότι η αντικατάσταση θα έπρεπε να αφορά τον αρχιστράτηγο Σίρσκι και όχι τον υπουργό Άμυνας, εκφράζοντας φόβους ότι η αλλαγή ηγεσίας θα επιβραδύνει τον εκσυγχρονισμό του ουκρανικού στρατού.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en