Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Τρεις κινήσεις θα ξεκλειδώσουν τις δόσεις 10 + 2 δισ. ευρώ

Νέος οδικός χάρτης για την κυβέρνηση – Τι ζητούν οι Ευρωπαίοι

Η Ελλάδα απέτυχε να εξασφαλίσει την υποδόση 2 δισ. ευρώ στο χθεσινό Eurogroup, το οποίο ολοκληρώθηκε χωρίς κανέναν αποτέλεσμα, αλλά με νέο οδικό χάρτη. Το άκαρπο Eurogroup ήταν αναμενόμενο, καθώς τα ανοιχτά μέτωπα προκάλεσαν εμπλοκή μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών. Οι τρέχουσες ημέρες και μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της πρώτης αξιολόγησης είναι αυξημένου κινδύνου για την Ελλάδα και  η διασύνδεση των ανοιχτών μετώπων μπορεί να οδηγήσει σε ντόμινο αρνητικών ή και θετικών εξελίξεων. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές φαίνεται ότι επιτυγχάνεται συναίνεση επί της απεμπλοκής των τραπεζών από τη διαδικασία αξιολόγησης και δίδεται το πράσινο φως στους επικεφαλής των κλιμακίων της τρόικας να διαπραγματευθούν την τροποποίηση των προαπαιτουμένων της πρώτης αξιολόγησης και της δεύτερης. Συνεπώς η όποια συμφωνία θα επιτευχθεί επί ελληνικού εδάφους μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των επικεφαλής των κλιμακίων της τρόικας που φθάνουν την Τρίτη στην Αθήνα.

Μετά το χθεσινό Eurogroup, από το οποίο η κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη για την κατάληξή του, το κυβερνητικό επιτελείο έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου, προκειμένου το αργότερο έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας να έχουν κλείσει οι εκκρεμότητες των προαπαιτούμενων για τη δόση των 2 δισ. ευρώ, ώστε να επικυρωθεί η εκταμίευσή τους μετά από συνεδρίαση του EuroWorking Group και του ESM. Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ προσδιόρισε μάλιστα την ίδια ημερομηνία ως καταληκτική και για την εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες, ποσά τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί και είναι διαθέσιμα όταν χρειαστούν και όσα χρειαστούν, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τι ζητούν οι Ευρωπαίοι

Η εκταμίευση των χρημάτων συνδέεται με την υλοποίησηπροαπαιτούμενων σχετικά με την τραπεζική διακυβέρνηση, ενώ απαντώντας σε ερώτηση, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι «υπάρχει κάποια καθυστέρηση στα προαπαιτούμενα αλλά για να είμαστε δίκαιοι η ανακεφαλαιοποίηση πηγαίνει γρηγορότερα απ’ όσο και οι ίδιοι περιμέναμε και τώρα πρέπει να επιταχύνουμε».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμεύτηκε ότι τα ανοικτά θέματα, όπως οι πλειστηριασμοί, θα ολοκληρωθούν ως τα τέλη της εβδομάδας, είπε ο επικεφαλής του Eurogroup. Τα 10 δισ. είναι έτοιμα σε λογαριασμό αλλά η χρήση τους προϋποθέτει την λύση του θέματος της τραπεζικής διακυβέρνησης και των πλειστηριασμών, σημείωσε.

Από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί, σημείωσε ότι γίνεται εντατική δουλειά νύχτα μέρα – όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογράμμισε ότι έχουν γίνει ήδη πολλά από την ελληνική πλευρά για την κάλυψη ορόσημων και προαπαιτούμενων (ποσοστό 80% – 90%) αλλά, απομένουν κάποια ακόμα σημαντικά ζητήματα να επιλυθούν όπως αυτό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινκ σημείωσε ότι είμαστε στην αρχή του προγράμματος. Από τα 86 δισ. ευρώ έχουν εκταμιευτεί τα 13 δισ. ευρώ. Υπάρχει καλή πρόοδος στην εφαρμογή αλλά και εκκρεμότητες για να εκταμιευτούν τα νέα ποσά, σημείωσε.

Για την ανακεφαλαιοποίηση τα αποτελέσματα του stress test είναι λιγότερο αρνητικά απ’ όσο αναμένονταν. Έτσι το πρόγραμμα του ESM είναι πέραν από αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες, τόνισε ο επικεφαλής του Ταμείου.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, οι πλειστηριασμοί, τα κόκκινα δάνεια και οι μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα, θα ξεκλειδώσουν τη δόση των 2 δισ. ευρώ που συνδέεται με το πρώτο πακέτο προαπαιτουμένων, αλλά και την εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η Αθήνα για να λάβει τα 10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες και τα 2 δισ. ευρώ της υποδόσης πρέπει:

1. Να κλείσει το πρώτο πακέτο των προαπαιτουμένων μέτρων και να συμφωνηθεί το καθεστώς βάσει του οποίου θα γίνονται οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας Ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι σκοπός αυτής της μεταρρύθμισης είναι «να βρούμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ της προστασίας των αδύναμων αλλά και να μην προστατεύονται πλέον οι “μπαταχτσηδες”».

2. Να ολοκληρώσει το νέο πλαίσιο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων.

3. Να προχωρήσει στις αλλαγές στη διακυβέρνηση των τραπεζών και του ΤΧΣ.

sofokleousin.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης συνόδευσαν στον Δ. Νέστου Υποψήφιοι Ευρωβουλετές

Τελική ευθεία για την Κυριακή των Ευρωεκλογών με τους υποψηφίους Ευρωβουλευτές να περιοδεύουν στην επικράτεια αποκτώντας εικόνα για τα θέματα κάθε τόπου.

Στο πλευρό του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρη Αυγενάκη, βρέθηκαν το πρωί της Δευτέρας 13 Μαϊου στην Χρυσούπολη και υποψήφιοι Ευρωβουλευτές με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να συζητήσουν με τους αγρότες και τους αρμόδιους φορείς που παρευρέθησαν, για τα θέματα του πρωτογενούς τομέα.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Θέματα λειψυδρίας απασχολούν τους αγρότες στην Π.Ε Καβάλας

Δεν είναι μόνο οι χαλαζοπτώσεις και οι καταστροφές που έχουν υποστεί οι αγροτικές καλλιέργειες στον Νομό Καβάλας, αλλά οι αγρότες καλούνται συνεχώς να αντιμετωπίζουν ζημιοφόρα προβήματα.

Είτε στον Δήμο Παγγαίου με το φράγμα του Μαρμαρά, είτε στον Δήμο Νέστου με την χαμηλή στάθμη του ποταμού, οι αγρότες αναμένεται να αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα με το πότισμα των καλλιεργειών τους.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Eurovision 2024: Μη χάσετε τον Μεγάλο Τελικό με την Ελλάδα και τη Μαρίνα Σάττι

Τον Μεγάλο Τελικό της 68ης Eurovision θα παρακολουθήσετε, σε απευθείας σύνδεση με τη σκηνή του Malmö Arena, από την ΕΡΤ1 και το Δεύτερο Πρόγραμμα με ελληνικό σχολιασμό καθώς και από το Eurovision Channel, στο ERTFLIX, στην πρωτότυπη μετάδοση, το Σάββατο 11 Μαΐου 2024, στις 22:00.

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Μετά την επιτυχημένη εμφάνισή της στον Β’ Ημιτελικό, η Μαρίνα Σάττι κέρδισε για την Ελλάδα το πολυπόθητο εισιτήριο για τον Τελικό με το τραγούδι «ZARI».

Τη μουσική του τραγουδιού «ZARI» συνέθεσαν οι Μαρίνα Σάττι, OGE, Kay Be, Nick Kodonas, Jay Stolar, Gino The Ghost και Jordan Palmer, ενώ τους στίχους υπογράφουν οι VLOSPA, OGE, Μαρίνα Σάττι και Solmeister. Creative director της εμφάνισης της Μαρίνας Σάττι στη σκηνή της Eurovision είναι ο Φωκάς Ευαγγελινός, τη χορογραφία και το movement direction έχει αναλάβει ο Mecnun Giasar (Majnoon), ενώ το art direction οι NMR.

Τον Μεγάλο Τελικό της Eurovision θα σχολιάσουν οι Θανάσης Αλευράς και Ζερόμ Καλούτα.

Το 12άρι της ελληνικής κριτικής επιτροπής, στον Μεγάλο Τελικό της Eurovision θα ανακοινώσει η Έλενα Παπαρίζου, η μοναδική που κατέκτησε την πρώτη θέση για την Ελλάδα στη Eurovision του 2005, με το τραγούδι «My number one».

Στον Τελικό θα συμμετάσχουν οι 20 χώρες που προκρίθηκαν από τους δύο Ημιτελικούς, οι Big Five (Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία) και η διοργανώτρια χώρα, Σουηδία.

Η σειρά εμφάνισης των χωρών στον Τελικό έχει ως εξής: Σουηδία, Ουκρανία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Ισραήλ, Λιθουανία, Ισπανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Λετονία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Ιταλία, Σερβία, Φινλανδία, Πορτογαλία, Αρμενία, Κύπρος, Ελβετία, Σλοβενία, Κροατία, Γεωργία, Γαλλία, Αυστρία

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
white night text
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en