Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ | Ο κόσμος θέλει ειρήνη, όχι θάνατο!

image_print

“Ο κόσμος θέλει ειρήνη, όχι θάνατο!” ήταν το μήνυμα που έστειλε στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μετά τις νέες κυρώσεις που επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη Βόρεια Κορέα, νωρίτερα σήμερα.

“Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε με 15 ψήφους (υπέρ) έναντι 0 κατά νέες κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας. Ο κόσμος θέλει ειρήνη, όχι θάνατο!”, έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Λίγες ώρες πριν εγκριθούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών οι νέες κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ, η Βόρεια Κορέα χαρακτήρισε “εγκληματικό έγγραφο” την έκθεση του Λευκού Οίκου για τη νέα στρατηγική των ΗΠΑ στην εθνική ασφάλεια τους,

Η έκθεση αυτή, που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Δευτέρα, συνιστά “ένα τυπικό προϊόν της αλαζονείας των γιάνκηδων, που επιδιώκουν την πλήρη υποταγή όλου του κόσμου στα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών” δήλωσε στο επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

“Είναι επίσης ένα εγκληματικό έγγραφο που αντικατοπτρίζει με σαφήνεια τη γκανγκστερική φύση του Τραμπ που αρέσκεται να σπέρνει προβλήματα“, πρόσθεσε.

Η νέα αμερικανική στρατηγική παρουσιάζει την Κίνα και τη Ρωσία ως δυνάμεις αντίπαλες της Ουάσινγκτον που προσπαθούν να αποδυναμώσουν τα αμερικανικά συμφέροντα στον κόσμο και “να υπονομεύσουν την ασφάλεια και την ευημερία” των ΗΠΑ. Πεκίνο και Μόσχα κατήγγειλαν επίσης τον “πολύ επιθετικό χαρακτήρια” αυτής της έκθεσης, όπως τον χαρακτήρισαν.

sofokleousin.gr

 
Click to comment

Απάντηση

ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Νέες απειλές Τραμπ κατά του Ιράν

image_print

Νέο αυστηρό μήνυμα προς το Ιράν έστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποιώντας ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να αναλάβει ξανά στρατιωτική δράση εάν η Τεχεράνη δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της και δεν υπάρξει συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους από το Οβάλ Γραφείο, λίγο πριν αναχωρήσει για την Τουρκία, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη αποσπάσει παραχωρήσεις από την ιρανική πλευρά, οι οποίες, όπως είπε, πρέπει πλέον να εφαρμοστούν.

Ο Τραμπ ξεκαθάρισε ότι βασικός στόχος της Ουάσινγκτον παραμένει να μην αποκτήσει το Ιράν πυρηνικό όπλο. Παράλληλα, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να αποκτήσουν τον έλεγχο του εμπλουτισμένου πυρηνικού υλικού, το οποίο χαρακτήρισε «πυρηνική σκόνη».

Ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε ότι δεν επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος στην Τεχεράνη, αν και άφησε αιχμές για τις αλλαγές που έχουν ήδη συντελεστεί στο εσωτερικό της ιρανικής ηγεσίας.

«Συμφωνία ή ολοκλήρωση της αποστολής»

Ο Τραμπ αναφέρθηκε και στον ναυτικό αποκλεισμό που είχαν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζοντας ότι για δύο μήνες δεν πέρασε κανένα πλοίο, πριν η Ουάσινγκτον χαλαρώσει τα μέτρα λόγω της πιθανότητας επίτευξης συμφωνίας.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι εάν δεν υπάρξει διπλωματική λύση, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να «τελειώσουν τη δουλειά», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η αμερικανική στρατιωτική ισχύς μπορεί να πλήξει κρίσιμες υποδομές του Ιράν, όπως γέφυρες, ενεργειακές εγκαταστάσεις και μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, μέσα σε ελάχιστο χρόνο.

Απάντηση από την Τεχεράνη

Στις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, ξεκαθαρίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για τελική συμφωνία δεν μπορούν να ξεκινήσουν όσο συνεχίζονται οι απειλές από την Ουάσινγκτον.

Ο Ιρανός υπουργός κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να τηρήσουν το μνημόνιο κατανόησης που έχουν υπογράψει, επικαλούμενος το άρθρο 13 της συμφωνίας και ζητώντας από την αμερικανική πλευρά να σεβαστεί την υπογραφή της.

Παράλληλα, τόνισε ότι ο ιρανικός λαός και οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας δεν επηρεάζονται από απειλές, την ώρα που στο Ιράν συνεχίζονται οι τελετές πένθους για τον ανώτατο ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

DNews Widget
Continue Reading

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΠΑΟΚ: Καταγγελίες του ΑΣ κατά της ΚΑΕ για αθέτηση συμφωνιών

ΠΑΟΚ - Ανακοίνωση του ΑΣ ΠΑΟΚ κατά της ΚΑΕ - 2026
image_print

ΠΑΟΚ: Καταγγελίες του ΑΣ κατά της ΚΑΕ για αθέτηση συμφωνιών

Σοβαρές καταγγελίες κατά της ΚΑΕ ΠΑΟΚ διατυπώνει ο ΑΣ ΠΑΟΚ μέσω επίσημης ανακοίνωσής του, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν τηρηθεί οι συμφωνίες που είχαν γίνει μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Ερασιτέχνης κάνει λόγο για οικονομικές εκκρεμότητες, απουσία σύμβασης για τη χρήση του PAOK Sports Arena και αθέτηση δεσμεύσεων που, όπως υποστηρίζει, έχουν δημιουργήσει ένταση στις σχέσεις των δύο φορέων.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΑΣ ΠΑΟΚ, όπου επρόκειτο να συζητηθεί η συνεργασία με την ΚΑΕ, ενώ ο Ερασιτέχνης υποστηρίζει ότι οι προσπάθειες εξεύρεσης λύσης μέσω διαδοχικών συναντήσεων δεν απέδωσαν αποτέλεσμα.

Ο ΑΣ ΠΑΟΚ κάνει λόγο για αθέτηση συμφωνιών

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ΑΣ ΠΑΟΚ, από τον Νοέμβριο του 2025, όταν η ΚΑΕ πέρασε στον έλεγχο του επιχειρηματία Τέλη Μυστακίδη, η ομάδα μπάσκετ χρησιμοποιεί το PAOK Sports Arena και το έμβλημα του συλλόγου χωρίς να έχει υπογραφεί σχετική σύμβαση και χωρίς να έχει καταβληθεί οικονομικό αντάλλαγμα.

Ο Ερασιτέχνης υποστηρίζει ότι, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις των εκπροσώπων της ΚΑΕ πως το θέμα θα διευθετηθεί, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ουσιαστική εξέλιξη, ενώ χαρακτηρίζει τη στάση της ΚΑΕ ως έλλειψη σεβασμού προς τον ιστορικό σύλλογο.

Παράλληλα, συγκρίνει τη συγκεκριμένη κατάσταση με τη συνεργασία που διατηρεί με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, επισημαίνοντας ότι για τη χρήση του γηπέδου της Τούμπας υπάρχουν υπογεγραμμένες συμβάσεις και οικονομικές υποχρεώσεις που, όπως αναφέρει, τηρούνται κανονικά.

Αναφορά σε οικονομικές υποχρεώσεις και δωρεές

Στην ανακοίνωσή του ο ΑΣ ΠΑΟΚ διευκρινίζει ότι η δωρεά ύψους 500.000 ευρώ που είχε πραγματοποιήσει ο Τέλης Μυστακίδης αφορούσε αποκλειστικά τις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του συλλόγου και δεν σχετίζεται, σύμφωνα με τον ίδιο, με τις υποχρεώσεις της ΚΑΕ.

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι δεν υλοποιήθηκε και άλλη οικονομική δέσμευση που αφορούσε την κάλυψη του συμβολαίου του Αμερικανού βολεϊμπολίστα Τζεφ Τζέντρικ, παρά τις σχετικές ανακοινώσεις που είχαν προηγηθεί.

Διαφωνίες για τη λειτουργία του PAOK Sports Arena

Ένα ακόμη σημείο τριβής αφορά, σύμφωνα με τον ΑΣ ΠΑΟΚ, τους όρους λειτουργίας του PAOK Sports Arena.

Ο Ερασιτέχνης αναφέρει ότι η ΚΑΕ ζητά διαφορετικό επιμερισμό λειτουργικών εξόδων, όπως λογαριασμούς νερού, συντήρηση εγκαταστάσεων, φύλαξη και επισκευές, ενώ παράλληλα ζητεί την παραχώρηση χρήσης του γηπέδου, χωρίς – όπως υποστηρίζει – να έχει προηγηθεί συμφωνία για τις οικονομικές υποχρεώσεις.

Στην ανακοίνωση διατυπώνονται επίσης ερωτήματα για τον χρόνο αποστολής σχετικής επιστολής από την πλευρά της ΚΑΕ, λίγο πριν από τις προθεσμίες που αφορούν τη συμμετοχή της ομάδας στο νέο πρωτάθλημα.

Έκκληση για ενότητα και σεβασμό

Ο ΑΣ ΠΑΟΚ καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι δεν ζητά προνομιακή μεταχείριση, αλλά τον σεβασμό των συμφωνιών και ισότιμη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι επιθυμία του είναι η διατήρηση της ενότητας στην οικογένεια του ΠΑΟΚ, εκφράζοντας την άποψη ότι ο σύλλογος πρέπει να λειτουργεί με κοινό γνώμονα το συμφέρον του οργανισμού.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη δημόσια απάντηση της ΚΑΕ ΠΑΟΚ στις συγκεκριμένες καταγγελίες του ΑΣ ΠΑΟΚ.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μειώσεις τιμών στα σούπερ μάρκετ από τον Σεπτέμβριο – Ποια βασικά προϊόντα μπαίνουν στη λίστα

Ράφια σούπερ μάρκετ με βασικά προϊόντα διατροφής και ετικέτες τιμών.
image_print

Από τον Σεπτέμβριο οι μειώσεις σε βασικά προϊόντα

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η συμφωνία κυβέρνησης, προμηθευτών και αλυσίδων σούπερ μάρκετ για τη μείωση των τιμών σε βασικά προϊόντα, με τις αλλαγές να αναμένεται να εφαρμοστούν από τον Σεπτέμβριο.

Η διαδικασία ξεκινά με τη συνεργασία του Υπουργείου Ανάπτυξης, των προμηθευτών, των αλυσίδων λιανεμπορίου και της αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής, προκειμένου να καθοριστούν οι κωδικοί προϊόντων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Στόχος τα προϊόντα που αγοράζουν καθημερινά τα νοικοκυριά

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο, η επιλογή δεν θα αφορά εξειδικευμένα ή πολυτελή προϊόντα, αλλά είδη με υψηλή κατανάλωση και μεγάλη διείσδυση στα ελληνικά νοικοκυριά.

Η διαδικασία επιλογής αναμένεται να διαρκέσει περίπου έξι εβδομάδες και θα βασιστεί σε στοιχεία πωλήσεων από εταιρείες ερευνών αγοράς, όπως οι Nielsen και Circana.

Ποιες κατηγορίες προϊόντων εξετάζονται

Οι εμπλεκόμενοι θα αξιολογήσουν περίπου 60 κατηγορίες προϊόντων, μεταξύ των οποίων:

  • τρόφιμα,
  • γαλακτοκομικά,
  • τυποποιημένο κρέας,
  • είδη προσωπικής φροντίδας,
  • προϊόντα καθαρισμού και φροντίδας του σπιτιού.

Για κάθε κατηγορία θα επιλεγούν τα προϊόντα με τις περισσότερες πωλήσεις, ώστε οι μειώσεις να αφορούν αγαθά που βρίσκονται σταθερά στο καλάθι των καταναλωτών.

Αν επιλεγούν τα 10 ή 15 δημοφιλέστερα προϊόντα ανά κατηγορία, η τελική λίστα μπορεί να περιλαμβάνει από 600 έως και 900 κωδικούς.

Ποια προϊόντα εξαιρούνται

Από τη συμφωνία εξαιρούνται τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς οι τιμές τους επηρεάζονται έντονα από εποχικούς και παραγωγικούς παράγοντες.

Αντίθετα, έχει ήδη διευκρινιστεί ότι στη λίστα θα περιλαμβάνεται το τυποποιημένο κρέας.

Πόσο αναμένεται να μειωθούν οι τιμές

Το ακριβές ποσοστό των μειώσεων δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις και αντίστοιχες πρωτοβουλίες των τελευταίων δύο ετών, οι μειώσεις αναμένεται να κινηθούν κατά μέσο όρο μεταξύ 5% και 15%, ανάλογα με την κατηγορία και το προϊόν.

Σε ισχύ «πάγωμα» αυξήσεων για το καλοκαίρι

Μέχρι να εφαρμοστούν οι νέες μειώσεις, βρίσκεται ήδη σε ισχύ συμφωνία για διατήρηση των σημερινών τιμών κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου.

Το άτυπο μορατόριουμ αφορά 1.898 βασικούς κωδικούς προϊόντων, στους οποίους οι τιμές θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα, παρά την αυξημένη ζήτηση της θερινής περιόδου.

Υψηλότερος ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα

Η πρωτοβουλία έρχεται σε μια περίοδο όπου ο πληθωρισμός στα τρόφιμα στην Ελλάδα παραμένει σημαντικά υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, από τον Οκτώβριο του 2025 έως και τον Μάιο του 2026, ο ετήσιος πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα κυμάνθηκε από 2,3% έως 5,3%, ενώ στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε μεταξύ 1,8% και 2,2%, αναδεικνύοντας τη συνεχιζόμενη πίεση στο κόστος διαβίωσης των ελληνικών νοικοκυριών.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en