Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Τρίτη δόση εμβολίου για τους άνω των 50

Εντείνεται η προσπάθεια της οικοδόμησης ενός στέρεου τείχους ανοσίας απέναντι στον κορωνοϊό στη χώρα μας ενόψει των δύσκολων επόμενων μηνών, αφενός με τη χορήγηση της αναμνηστικής (τρίτης) δόσης σε όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 50 χρόνων και στις δύο μεγάλες κατηγορίες ασθενών, Α και Β, που είχαν προτεραιοποιηθεί και στον αρχικό εμβολιασμό τον περασμένο Μάρτιο, αφετέρου με την αποστολή Κινητών Μονάδων για τη θωράκιση με την πρώτη δόση των ηλικιωμένων και των ευάλωτων στις περιοχές της χώρας με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα. Από την Κυριακή 10 Οκτωβρίου όσοι ανήκουν σε αυτές τις πληθυσμιακές ομάδες και εφόσον έχουν συμπληρωθεί έξι μήνες από τη δεύτερη δόση εμβολιασμού τους, μπορούν να προγραμματίζουν μέσω της ειδικής πλατφόρμας και την αναμνηστική δόση έναντι του κορωνοϊού.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού είχε εισηγηθεί πριν από έναν μήνα τη χορήγηση της τρίτης δόσης κατά προτεραιότητα για περίπου 285.000 ασθενείς, ανοσοκατασταλμένους – σύμφωνα με τις μελέτες καταγράφεται σημαντική μείωση στα επίπεδα αντισωμάτων τους έναντι του κορωνοϊού έξι μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους. Η πλατφόρμα των ραντεβού άνοιξε για μεταμοσχευμένους συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων και όσους βρίσκονται σε λίστα αναμονής, για όσους έχουν νεφρική ανεπάρκεια, για καρκινοπαθείς που βρίσκονται υπό αγωγή, για ασθενείς με ανοσοανεπάρκεια κα, από τις 14 Σεπτεμβρίου. Μέχρι και χθες είχαν εμβολιαστεί περισσότερα από 90.000 άτομα.

Πλέον την ίδια διαδικασία θα έχουν τη δυνατότητα να ακολουθούν σταδιακά περίπου 5 εκατομμύρια άτομα ηλικίας άνω των 50 χρόνων καθώς και ασθενείς με νοσήματα αυξημένου κινδύνου όπως τα έχει προσδιορίσει εξαρχής η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται όλοι όσοι πάσχουν από χρόνια καρδιαγγειακή νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, νοσογόνο παχυσαρκία, χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, χρόνια νεφρική ή ηπατική νόσο, χρόνια νευρολογικά νοσήματα, αιμοσφαιρινοπάθειες, σοβαρή ψυχική νόσο, σοβαρή αναπηρία, όσοι φροντίζουν άτομα με αναπηρία κα. Η συμπλήρωση εξαμήνου από τη δεύτερη δόση εμβολίου (pfizer, moderna, astrazeneca) θα τους δίνει το «ελευθέρας» για να προγραμματίσουν το ραντεβού για την αναμνηστική δόση.

Όπως ανέφερε κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για την επιδημία ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), υπεύθυνος για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της «Ελευθερίας», κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, υπολογίζεται πως σε πρώτη φάση θα μπορούν να προγραμματίσουν το ραντεβού τους γύρω στα 100.000 άτομα που πληρούν τις προϋποθέσεις, ηλικιακές, ιατρικού ιστορικού, συμπλήρωσης εξαμήνου από τη δεύτερη δόση. Επίσης, διευκρίνισε πως η λίστα θα ανανεώνεται σε εβδομαδιαία βάση με όσους δικαιούχους κλείνουν τους 6 μήνες από τη δεύτερη δόση.

Μάλιστα, ο κ. Θεμιστοκλέους άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χορηγηθεί η αναμνηστική δόση και σε άλλες ομάδες πληθυσμού μέσα στο επόμενο δίμηνο, δηλαδή να γίνει η σχετική σύσταση και στα άτομα ηλικίας κάτω των 50 χρόνων, υπό την προϋπόθεση ότι έχει παρέλθει το εξάμηνο από τον πλήρη εμβολιασμό τους. «Είναι αρκετά πιθανό, η Επιτροπή βλέπει τα δεδομένα και ανοίγει τις συστάσεις ανάλογα με τα δεδομένα που υπάρχουν. Είναι αρκετά πιθανό στην πορεία και εδώ είμαστε να σας το ανακοινώσουμε» είπε ο γενικός γραμματέας ΠΦΥ.

Επιχείρηση «Ελευθερία» με κινητές μονάδες στη βόρεια Ελλάδα για την πρώτη δόση

Η αγωνία επιστημόνων και κυβέρνησης για την ισχνή εμβολιαστική κάλυψη σε αρκετές περιοχές της χώρας είναι έκδηλη, καθώς συνδέεται ευθέως με αυξημένες μολύνσεις και νοσηλείες που αφορούν κατά κύριο λόγο ευπαθή και ηλικιωμένα άτομα.

Έως και 12 φορές περισσότερες πιθανότητες θανάτου έχουν οι ανεμβολίαστοι ηλικίας 60 χρόνων και άνω συγκριτικά με τους εμβολιασμένους της ίδιας ηλικιακής ομάδας εάν προσβληθούν από τον κορωνοϊό, επεσήμανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις ηλικιακές ομάδες κινδύνου που, ενώ βρέθηκαν ψηλά στην προτεραιοποίηση της εμβολιαστικής εκστρατείας, δεν επέλεξαν την προστασία τους από τον φονικό ιό.

Ένας στους τέσσερις ηλικιωμένους άνω των 80 ετών παραμένει ανεμβολίαστος, υπογράμμισε η ειδικός, παρά το ότι είναι γνωστό πως ο κίνδυνος θανάτου σε περίπτωση λοίμωξης είναι 20πλάσιος συγκριτικά με το νεότερο πληθυσμό. Αντίθετα, χώρες που λύγισαν από την πανδημία όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, καταγράφουν πλέον εντυπωσιακά ποσοστά για την κάλυψη της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, που αγγίζουν το 100%, ενώ στη γειτονική Ιταλία είναι εμβολιασμένο το 97% των ατόμων ηλικίας άνω των 80 χρόνων.

Η Βόρεια Ελλάδα, πυρήνας της πανδημίας στην επικράτεια, θα αποτελέσει τον πρώτο σταθμό της εκστρατείας με Κινητές Μονάδες από υγειονομικούς σχηματισμούς των Υγειονομικών Περιφερειών και από το Χαμόγελο του Παιδιού.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 17 Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) στη Μακεδονία και τη Θράκη, οι 11 βρίσκονται στο «κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη. Πρόκειται για τις ΠΕ Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Σερρών, Χαλκιδικής, Πιερίας, Πέλλας, Κιλκίς, Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης και Καστοριάς όπου, με εξαίρεση την τελευταία, η εμβολιαστική κάλυψη δεν ξεπερνά ή βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα από το 51%.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο που ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, στις 12 Οκτωβρίου οι Κινητές Μονάδες εμβολιασμών θα βρεθούν σε Πιερία (εμβολιαστική κάλυψη 42,36%), Κιλκίς (41,71%) και Ξάνθη (46,97%), στις 13 σε Πέλλα (46,73%) και Δράμα (43,32%) και στις 14 του μήνα σε Φλώρινα (47,56%) και Σέρρες (46,45%).

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Ελληνοτουρκικά: Σύννεφα στο ραντεβού της Αγκυρας

Αγκυρα αντιμετωπίζει τα ελληνοτουρκικά αντικατοπτρίζουν οι δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγα 24ωρα πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην τουρκική πρωτεύουσα (13 Μαΐου).

Αν και ο κ. Ερντογάν έκανε άνοιγμα προς την Αθήνα σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν προβλήματα που δεν μπορεί να λυθούν, λίγο νωρίτερα είχε ανακοινώσει τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, με ένα μοντέλο παρόμοιο με εκείνο της Αγίας Σοφίας (δηλαδή με περιορισμένο αριθμό επισκεπτών).

Επί τούτου, πάντως, η ελληνική πλευρά υπενθύμισε τον οικουμενικό χαρακτήρα της Μονής της Χώρας, σημειώνοντας ότι η απόφαση των τουρκικών αρχών «αλλοιώνει και προσβάλλει τον χαρακτήρα της ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO», που ανήκει στην ανθρωπότητα.

«Εμείς προσπαθούμε να αυξήσουμε τους φίλους μας. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε με τις χώρες της περιοχής μας. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει πόρτα που δεν μπορεί να ανοίξει ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις. Αρκεί να υπάρξει προσέγγιση με καλή πρόθεση και να δοθεί ευκαιρία στη διπλωματία.

Η συνέχεια σίγουρα θα έρθει με λίγη προσπάθεια και λίγη θυσία», είπε χαρακτηριστικά στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο κ. Ερντογάν, αναφερόμενος στις επισκέψεις του εμίρη του Κουβέιτ, αλλά και του κ. Μητσοτάκη. Μάλιστα, με αφορμή αυτές τις επισκέψεις σημείωσε: «Σαν τον δικέφαλο αετό των Σελτζούκων θα αναζητήσουμε τον τρόπο να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας και με την Ανατολή και με τη Δύση στη βάση των κοινών συμφερόντων μας».

Οι προετοιμασίες για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αγκυρα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και η συνάντηση των δύο ηγετών, που θα ξεκινήσει το μεσημέρι της ερχόμενης Δευτέρας, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε θετικό κλίμα. Στην τουρκική πλευρά θεωρούν πως έχει δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και τώρα επιθυμούν την υπογραφή νέων συμφωνιών, όπως πολιτικής προστασίας και επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας και ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να έχουν κι άλλες συναντήσεις το καλοκαίρι στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπως και τον Σεπτέμβριο στον ΟΗΕ, γεγονός που θεωρείται πως θα βοηθήσει στη συνεργασία των δύο χωρών.

Ως προς τη Μονή της Χώρας, Τούρκοι αναλυτές τονίζουν πως το επόμενο διάστημα θα υπάρχουν πράξεις και δηλώσεις που θα έχουν στόχο τη συσπείρωση των ισλαμιστών, καθώς η μεγάλη άνοδος του ακραίου ισλαμικού κόμματος Νέα Ευημερία, το οποίο στις δημοτικές εκλογές του περασμένου Μαρτίου έλαβε το 6% των ψήφων, προκαλεί προβληματισμό στο κυβερνητικό επιτελείο. Αυτός ίσως είναι και ο λόγος που ο κ. Ερντογάν μίλησε για «στρατηγική τύφλωση» της Ευρώπης.

Στην ομιλία του δήλωσε ότι «η Τουρκία είναι πρόθυμη να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της, εφόσον τηρούνται οι αρχές του δικαίου και τα συμφωνηθέντα. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, η Ε.Ε. πρέπει πρώτα να απαλλαγεί από τη στρατηγική της τύφλωση και να σταματήσει να αποκλείει την Τουρκία.

Η Τουρκία είναι η μόνη διέξοδος από τη διελκυστίνδα στην οποία έχει εγκλωβιστεί η Ευρώπη εξαιτίας του ανταγωνισμού των δυνάμεων στην Ανατολή και τη Δύση της Ευρώπης. Οσο πιο γρήγορα οι Ευρωπαίοι ηγέτες δουν και αποδεχθούν αυτή την πραγματικότητα, τόσο καλύτερα θα είναι γι’ αυτούς».

kathimerini.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Λαμία: Αυτοκίνητο παρέσυρε 7χρονο κορίτσι

Στα Επείγοντα του νοσοκομείου Λαμίας διακομίστηκε ένα κοριτσάκι 7 ετών, το οποίο παρασύρθηκε από αυτοκίνητο το βράδυ της Τρίτης του Πάσχα.

Το περιστατικό σημειώθηκε έγινε λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ στη συνοικία της Νέας Μαγνησίας Λαμίας, όταν μια παρέα μικρών παιδιών διέσχιζε το δρόμο για να πάει στο 5ο δημοτικό σχολείο, όπου συνήθως πηγαίνουν για να παίξουν τα παιδιά της γειτονιάς.

Την ώρα που τα παιδιά διέσχιζαν το δρόμο ένα αυτοκίνητο παρέσυρε το 7χρονο κορίτσι. Στο σημείο προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση καθώς όλη η γειτονιά έτρεξε να την βοηθήσει, ενώ στο σημείο έσπευσε και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, που παρέλαβε την άτυχη 7χρονη για να την μεταφέρει στο ΓΝ Λαμίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του LamiaReport, το κοριτσάκι πέρα από το σοκ δεν έχει κάποιο σοβαρό τραυματισμό, ωστόσο θα γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις για να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο.

newsbomb.gr

Continue Reading

ΕΒΡΟΣ

Η Σαμοθράκη θα προβληθεί στις αγορές της Ρουμανίας

Συνάντηση με τον Έλληνα επίτιμο πρόξενο στην Κωνστάντζα κ. Θεόδωρο Σκανδαλίδη είχε ο δήμαρχος Σαμοθράκης κ. Αθανάσιος Βίτσας.

Ο δήμαρχος Σαμοθράκης επισημαίνει:

” Με χαρά υποδέχθηκα στο γραφείο και γνώρισα τον Έλληνα επίτιμο πρόξενο στην Κωνστάντζα κ. Θεόδωρο Σκανδαλίδη.

Διπλή η χαρά και η τιμή που πρόκειται για συντοπίτη.

Με τον κ. Σκανδαλίδη συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε και να προβάλλουμε τη Σαμοθράκη στην αγορά της Κωνστάντζας και γενικότερα της Ρουμανίας.”

focustonevro.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en