ΤΑΞΙΔΙ

Τρία ορεινά χωριά που κλέβουν τις εντυπώσεις

Τα ορεινά χωριά της Ελλάδας μαγεύουν με τις γραφικέ εικόνες και το πλούσιο φυσικό περιβάλλον ολόγυρά τους, με τις εικόνες τους να μοιάζουν σχεδόν ψεύτικες. Στην ορεινή Ναυπακτία, Αρκαδία και Καρδίτσα συναντά κανείς προορισμούς πραγματικό χάρμα οφθαλμών. Όπως και τα χωριά που ακολουθούν παρακάτω.

Άνω Χώρα, Ναύπακτος

Γνωστή και ως Μεγάλη Λομποτινά (η παλιότερη ονομασία του χωριού), η Άνω Χώρα συναντάται σε υψόμετρο 1.030 μέτρων, σε απόσταση 58 χλμ. από την πόλη της Ναυπάκτου.

Με θέα στις απέναντι βουνοκορφές, αποτελεί έναν πανέμορφο και γραφικό προορισμό για στιγμές απίστευτης γαλήνης και ηρεμίας. Παλιά πέτρινα κτίρια, πλακόστρωτα ή λίθινα δρομάκια και παραδοσιακά καφενεία στα όσα κεντρίζουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη.

Σημείο αναφοράς της Άνω Χώρας η κεντρική πλακόστρωτη πλατεία με τα αγέρωχα πλατάνια και τον μητροπολιτικό ναό της Αγίας Παρασκευής του 1918, όπου ξεχωρίζουν η εικόνα της Αγίας Παρασκευής και εκείνη της Παναγίας της Σκοπιώτισσας.

Ροεινό, Αρκαδία

Σε υψόμετρο 1200 μέτρων, σε απόσταση 4 χλμ. από τον κεντρικό δρόμο και 19 χλμ. από την Τρίπολη, το Ροεινό αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη της περιοχής. Ένα μικροσκοπικό, αλλά γραφικό χωριό, με μεγάλα πετρόχτιστα σπίτια που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα κλέβει τις εντυπώσεις, χωρίς να έχει να ζηλέψει σε τίποτα τους δημοφιλέστερους προορισμούς της ευρύτερης περιοχής.

Με πολλά τρεχούμενα νερά, περικυκλωμένο από πολύ πράσινο και ένα υπέροχο πυκνό ελατόδασος και με ονειρική θέα στο οροπέδιο της Δαδιάς αλλά και τον ορεινό όγκο του Μαινάλου, δικαίως μπορούμε να το αποκαλέσουμε και επίγειο παράδεισο.

Καρίτσα, Καρδίτσα

Στη νοτιοδυτική πλευρά της περίφημης λίμνης Πλαστήρα, η Καρίτσα είναι ένας ανόθευτος, ακόμη από τον τουρισμό, οικισμός που προσφέρει αυθεντικότητα και απλότητα στους επισκέπτες της. Το σαγηνευτικό τοπίο με την άγρια επιβλητικότητα των πέτρινων γιγάντων των Αγράφων που υψώνονται ακριβώς πάνω από το χωριό, χαρίζει μία ιδιαίτερη γοητεία στο χωριό.

Σε κοντινή απόσταση από το χωριό, σε μια απότομη πλαγιά του βουνού σε υψόμετρο 1.400 μέτρων συναντάται το περίφημο μοναστήρι της Παναγίας Πελεκητής λαξεμένο ακριβώς πάνω στο βράχο, ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία στην ευρύτερη περιοχή που χρονολογείται, πιθανότατα, πριν από το 1500. Το τοπίο είναι άκρως ανατριχιαστικό με την άγρια φύση και τη θέα στα απάτητα Άγραφα -το μάτι ξεχωρίζει και ένα μικρό κομμάτι της λίμνης- να σαγηνεύουν τους πάντες.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version