BUSINESS-STORIES

Τράπεζες χωρίς ρίσκο, τροχοπέδη για την ανάπτυξη

Μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που λύνουν δημιουργούν οι νέοι και διαρκώς αυστηρότεροι κανονισμοί που διέπουν το τραπεζικό σύστημα σε ολόκληρη την Ευρώπη, σύμφωνα με τον επικεφαλής της HSBC. Ο  Douglas Flint προειδοποιεί ότι με την ολοκλήρωση της εφαρμογής των νέων κανόνων το 2019 οι τράπεζες δεν θα θέλουν να αναλάβουν ούτε το παραμικρό ρίσκο.

Συνεπώς, ενώ η διαθέσιμη ρευστότητα θα ενισχύεται δεν θα μπορεί να διοχετευθεί στην πραγματική οικονομία και σίγουρα όχι σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες όπου το ρίσκο είναι αυξημένο. Όπερ σημαίνει ότι θα υπάρξει υπερσυσσώρευση κεφαλαίων και αντί για διάχυση της στο σύστημα ώστε να εδραιωθεί η αναπτυξιακή δυναμική τα κεφάλαια θα λιμνάσουν.

Παράλληλα θα υποχωρήσουν οι αποδώσεις ιδίων και επενδεδυμένων κεφαλαίων (ROI και ROE), ενώ είναι πολύ πιθανό να υποαποδώσουν και τα στοιχεία του ενεργητικού (ROA).

Η ανάδειξη του ρίσκου και η ποινικοποίηση των τραπεζικών αποφάσεων οδηγούν σε βίαιη αλλαγή κουλτούρας τις τράπεζες και το προσωπικό, καθώς τα στελέχη όλων των βαθμίδων αισθάνονται απειλούμενα.

Όπως επισημαίνουν οι τραπεζίτες η μετάβαση από το καθεστώς ατιμωρησίας και χαλαρότητας σε ένα περιβάλλον με δρακόντεια μέτρα και δυσβάσταχτα πρόστιμα προκαλεί σοκ στο σύστημα και έμφραγμα ακόμα και στις καθημερινές δραστηριότητες.

Οι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι εκτός των της βίαιης αλλαγής της κουλτούρας των τραπεζών οι νέοι κανονισμοί και η μεγάλη βεντάλια ελεγκτικών αρχών δημιουργούν δυσβάσταχτα κόστη για τους οργανισμούς και στην πραγματικότητα κόβουν την «όρεξη» για ανάληψη κινδύνου, περιορίζοντας κατ αυτό τον τρόπο τη ροή κεφαλαίων προς την πραγματική οικονομία.

Η στρατηγική κατεύθυνση για μείωση της όρεξης ανάληψης ρίσκου σε συνδυασμό με τα πρόστιμα και τους ασφυκτικούς κανόνες αναγκάζουν τα στελέχη να αποφύγουν τη λήψη αποφάσεων και να αναζητήσουν και να δημιουργήσουν νέες γραφειοκρατικές διαδικασίες προκειμένου να καλυφθούν.

Σε δεύτερη φάση είναι πολύ πιθανό οι τράπεζες να πνιγούν από την συσσώρευση κεφαλαίων που δεν θα βρίσκουν διέξοδο.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version