ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Τράπεζες | Η ώρα να τρέξει η κυβέρνηση

Τα επόμενα βήματα και τα επικίνδυνα σημεία για να κλείσει εγκαίρως και επιτυχώς η ανακεφαλαιοποίηση

Με κεντρική προτεραιότητα την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών κινείται από σήμερα το κυβερνητικό επιτελείο, ευελπιστώντας όμως να μην τεθεί -την τελευταία στιγμή- η επιτυχής αξιολόγηση ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των 10 δισ. Κυβέρνηση και τραπεζίτες φαίνεται να ευθυγραμμίζονται στην ανάγκη άμεσης υλοποίησης των παράλληλων δράσεων ώστε στις 25 Οκτωβρίου που θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress tests να μπορέσουν οι τράπεζες να αναγγείλουν τις αυξήσεις κεφαλαίου. 

Σε αυτή τη φάση όμως οι τραπεζίτες χρειάζονται από την κυβέρνηση να αποδείξει ότι διαθέτει πολιτική βούληση για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, η οποία αν και θεωρείται δεδομένο ότι θα καθυστερήσει, εν τούτοις πρέπει να φανεί ότι δεν θα αντιμετωπίσει ιδιαίτερο πρόβλημα.

Αυτό για τους τραπεζίτες είναι κομβικό σημείο καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ενεργοποίηση ξένων επενδυτών οι οποίοι αν και δείχνουν ενδιαφέρον, εν τούτοις δεν λαμβάνουν την κρίσιμη απόφαση, φοβούμενοι το πολιτικό ρίσκο και τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ.

Για να καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση του εγχειρήματος της ανακεφαλαιοποίησης εντός των προθεσμιών, δηλαδή εντός του έτους και παράλληλα να επανέλθουν ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια για να αποφευχθούν σενάρια ενεργοποίησης της διαδικασίας burden sharing  το κυβερνητικό επιτελείο πρέπει να:

– Ολοκλήρωση και ψήφιση του ανανεωμένου νόμου για τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μέσα στον οποίο θα περιλαμβάνεται και η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, οι όροι και οι υπουχρεώσεις των επενδυτών, ενώ θα προσδιορίζονται τεχνικά και οι τιμές διεξαγωγής των αμκ.

– Επιτάχυνση της διαδικασίας πρώτης αξιολόγησης εφαρμογής του προγράμματος και των συνδεδεμένων δράσεων ώστε να αποδείξει πολιτική βούληση τόσο προς τους θεσμούς και τους εταίρους όσο και προς τους επενδυτές.

– Στον ίδιο νόμο θα πρέπει να περιλαμβάνονται διατυπώσεις που θα εξειδικεύουν τη μνημονιακή συμφωνία για την ανακεφαλαιοποίηση από το ΤΧΣ και των μη συστημικών τραπεζών, ήτοι της Attica Bank και των συστημικών τραπεζών.

– Στον ίδιο νόμο θα περιγράφονται και οι εξασφαλίσεις που θα προσφερθούν στους επενδυτές ώστε να νιώσουν διασφαλισμένοι.

Τέλος οι τραπεζίτες πιέζουν κυβέρνηση, αντιπολίτευση και εταίρους να αποκαταστήσουν το περιβάλλον σταθερότητας που απαιτείται με δηλώσεις αλλά και κινήσεις τους, ώστε να σταλεί εγκαίρως το μήνυμα στους εν δυνάμει επενδυτές.

Αν ολοκληρωθούν οι ενέργειες αυτές τότε εκτιμάται ότι το εγχείρημα της ανακεφαλαιοποίησης θα είναι εφικτό να ολοκληρωθεί εγκαίρως και επιτυχώς, προσελκύοντας δηλαδή επαρκή ξένα κεφάλαια ώστε να μην επιβληθεί burden sharing και των ομολογιούχων. Σε αυτή τη φάση όμως και από τη στιγμή που το Δημόσιο θα συμμετάσχει έστω και με ένα ευρώ θα επιβληθεί η συμμετοχή στη διαδικασία των ομολογιούχων μειωμένης εξασφάλισης.

Όπερ σημαίνει ότι σε πρώτη φάση οι τίτλοι τους, όπως τα υβριδικά προϊόντα, θα μετατραπούν σε κοινές μετοχές και αν απαιτηθεί, λόγω μη κάλυψης των προβλεπομένων από τους ιδιώτες αναγκών, τότε θα υποστούν dillution.

 

sofokleousin.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version