BUSINESS-STORIES

Το power game για την Attica Bank

Παραμένει βασικός μέτοχος το ΤΣΜΕΔΕ, ισχυρό το ΤΧΣ. Ο ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος και τα σχέδια της κυβέρνησης

Ριζική και εκ βάθρων αναδιάρθρωση επιφυλάσσει η επόμενη μέρα για την Attica Bank η οποία, μετά την ανακεφαλαιοποίηση, θα κληθεί να παίξει ρόλο στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης, όντας η μόνη τράπεζα με ισχυρή συμμετοχή του Δημοσίου, τόσο άμεση όσο και έμμεση. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς η Attica Bank θα μετεξελιχθεί σε επενδυτική – αναπτυξιακή τράπεζα, λειτουργώντας ως κοιτίδα για την επώαση του σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης και τη χάραξη του παράλληλου δρόμου.

Τις προθέσεις της κυβέρνησης σε αυτό το επίπεδο ξεκαθάρισε και από το βήμα της Βουλής ο Γιάννης Δραγασάκης αναφερόμενης στην ανάγκη δημιουργίας ενός εναλλακτικού τραπεζικού συστήματος.

Αν και τα αποτελέσματα των κεφαλαιακών ασκήσεων κινήθηκαν στο άνω εύρος των εκτιμήσεων καθιστώντας δύσκολο για την τράπεζα να καλύψει με ιδιωτικά κεφάλαια το σύνολο του βασικού σεναρίου, εν τούτοις στην κυβέρνηση είχαν λάβει εκ των προτέρων όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη στήριξη της Attica Bank.

Η πρόβλεψη στο Μνημόνιο και στο νέο νόμο για τις ανακεφαλαιοποιήσεις που επιτρέπει τη διάσωση με κεφάλαια του ΤΧΣ “όλων των εποπτευομένων από την Τράπεζα της Ελλάδος ιδρυμάτων που δρουν εντός της χώρας”, ήταν η πρώτη ισχυρή ένδειξη της κυβερνητικής βούλησης να στηρίξει τόσο την Attica Bank όσο και τις συνεταιριστικές τράπεζες.

Η στήριξη όμως από κεφάλαια του ΤΧΣ έρχεται μαζί με νέα μοντέλα, πρότυπα και σκληρότερο θεσμικό και εποπτικό πλαίσιο.

Οι υψηλές κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν από τα stress tests που διεξήγαγε η Τράπεζα της Ελλάδος αναγκάζουν ΤΣΜΕΔΕ, κυβέρνηση και διοίκηση να λάβουν πλέον πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν σε εκ βάθρων αναδιάρθρωση του επιχειρησιακού μοντέλου της Attica Bank, υπό την πίεση του επόπτη και τη στενή εποπτεία του ΤΧΣ.

Οι ισορροπίες της επόμενης ημέρας

Η διαφοροποίηση των μετοχικών ισορροπιών μετά την ανακεφαλαιοποίηση είναι αναπόφευκτη καθώς ο βασικός μέτοχος, που σήμερα είναι το ΤΣΜΕΔΕ, θεωρείται βέβαιο ότι θα χάσει την απόλυτη πλειοψηφία καθώς το ΤΧΣ θα συμμετάσχει και στην κάλυψη του βασικού σεναρίου.

Η εισδοχή του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank θα έχει όμως και συνέπεια την αλλαγή και του διοικητικού συμβουλίου, ενώ τα νέα standards που θέτουν οι εποπτικές αρχές θα οδηγήσουν σε management shakeup (διοικητική αναδιάρθρωση), οδηγώντας εκτός τράπεζας στελέχη που δεν πλοιρούν τους όρους και τις τυπικές προδιαγραφές που τίθενται από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Από τα stress tests στην αμκ

Αν και βαρύς, ο λογαριασμός των stress tests ήταν εν πολλοίς αναμενόμενος καθώς η Attica Bank βρισκόταν ένα βήμα από τις συστημικές τράπεζες οι οποίες είχαν υλοποιήσει μια ακόμη ανακεφαλαιοποίηση.

Μετά την αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου και τη μετατροπή του ομολογιακού δανείου οι κεφαλαιακές ανάγκες της Attica Bank τόσο στο βασικό όσο και στο δυσμενές σενάριο περιορίζονται κατά 200 εκατ., ενώ με τις τροποποιήσεις που θα ζητήσει ο επόπτης και τις αλλαγές στη διοίκηση και την οργανωτική δομή της τράπεζας, η Τράπεζα της Ελλάδος μπορεί να δώσει ένα πρόσθετο bonus της τάξης των 80 εκατ.

Όπερ σημαίνει ότι η Attica Bank θα αναζητήσει κεφάλαια της τάξης των 600 εκατ. για την κάλυψη του βασικού σεναρίου και 820 εκατ. για το δυσμενές.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα το βασικό σενάριο θα καλυφθεί ως εξής:

300 εκατ. θα εισφέρει το ΤΣΜΕΔΕ

200 εκατ. θα επενδύσει το ΤΧΣ

100 εκατ. από ιδιώτες

Αυτό συνεπάγεται ότι το ΤΧΣ θα λάβει κοινές μετοχές της Attica Bank, όπως προβλέπει ο νόμος όταν συμμετάσχει στην κάλυψη του βασικού σεναρίου

Στο δυσμενές σενάριο το ΤΧΣ θα εισφέρει επιπλέον 220 εκατ. από τα οποία το 75% σε CoCo’s και το 25% σε μετοχές.

Ήτοι το ΤΧΣ θα λάβει κοινές μετοχές ύψους 242 εκατ. ευρώ, το ΤΣΜΕΔΕ κοινές μετοχές 300 εκατ. και οι ιδιώτες κοινές 100 εκατ.

Συνεπώς το ΤΣΜΕΔΕ θα παραμείνει ο βασικός μέτοχος της τράπεζας, χωρίς να διαθέτει όμως απόλυτη πλειοψηφία, αλλά σχετική.

Πρόβλημα για την Attica Bank είναι το πολύ χαμηλό PBV καθώς τα ίδια κεφάλαια που αναγνωρίστηκαν ήταν μόλις 50 εκατ. με συνέπεια οι παλαιοί μέτοχοι της Attica Bank να πλήττονται καίρια καθώς το Price/Book Value για την αμκ διαμορφώνεται στο 0,95, που συνεπάγεται απώλειες που υπερβαίνουν το 90% για τους υφιστάμενους επενδυτές.

Υπ αυτό το πρίσμα τα τελικά ποσοστά συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας μετά την αμκ διαμορφώνονται ως εξής:

ΤΣΜΕΔΕ 45%

ΤΧΣ 40%

free float 15%

Το μεγάλο στοίχημα για την Attica Bank δεν είναι όμως η κάλυψη της αμκ, για την οποία υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση και θεσμική στήριξη, αλλά η άμεση και εκ βάθρων λειτουργική και διοικητική αναδιάρθρωση η οποία θα της επιτρέψει να εκμεταλλευτεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να κατοχυρώσει το χώρο της στο τοπίο της επόμενης ημέρας.

sofokleousin.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version