Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Eurogroup «έσπασε» στα δύο τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ

Σε δύο δόσεις θα εκταμιευτούν τα 2,8 δισ. ευρώ, καθώς, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξερχόμενος της συνεδρίασης του Eurogroup, για τεχνικούς λόγους η Ελλάδα δεν έχει ακόμα προσκομίσει τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Πάντως ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του σημερινού Eurogroup και ανέφερε πως ενέκρινε την ολοκλήρωση και των 15 προαπαιτούμενων.

«Η εκταμίευση των 1,7 δισ. που αντιστοιχούν στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα γίνει στις 24 Οκτωβρίου», ανέφερε ο Ευ. Τσακαλώτος. Ο ίδιος εξήγησε πως επειδή η Ελλάδα δεν έχει κάποιες σημαντικές πληρωμές στο αμέσως επόμενο διάστημα, τα 1,1 δισ. που αντιστοιχούν στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων θα εκταμιευθούν επίσης τότε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup, η Ελλάδα υιοθέτησε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, τον τομέα ενέργειας καθώς και σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση των τραπεζών, την ανεξάρτητη υπηρεσία εσόδων και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Επιπλέον, η ανακοίνωση αναφέρει πως το Eurogroup χαιρετίζει την περαιτέρω πρόοδο στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων, προσθέτοντας πως ο διορισμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων του προέδρου και του διευθύνοντος Συμβούλου αποτελεί «προτεραιότητα», προκειμένου να καταστεί το ταμείο πλήρως λειτουργικό πριν από το τέλος του 2016, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.

«Για το σκοπό αυτό, χαιρετίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να διασφαλίσουν ότι η διαδικασία διορισμού θα είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για το Ταμείο έτσι ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης ανεξαρτησία και ο επαγγελματισμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και πως τα πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης θα είναι σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές», αναφέρει επίσης η ανακοίνωση.

«Η εφαρμογή των ορόσημων ανοίγει το δρόμο για το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM να εγκρίνει την εκταμίευση των 1,1 δισ. ευρώ από τη δεύτερη δόση για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους» υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα 1,7 δισ. που συνδέονται με την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, η ανακοίνωση αναφέρει πως «το Eurogroup αναγνωρίζει ότι σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί προς την κατεύθυνση της εκκαθάρισης των καθαρών ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο», σημειώνοντας ωστόσο, πως για την έγκριση της εκταμίευσής τους είναι αναγκαία και τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου τα οποία θα είναι διαθέσιμα αργότερα τον Οκτώβριο. «Η θετική αξιολόγηση από τους θεσμούς της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στην Ελλάδα, θα ανοίξει το δρόμο για την έγκριση από τον ESM της απελευθέρωσης των επιπλέον 1,7 δισ. ευρώ».

Καταλήγοντας η ανακοίνωση του Εurogroup αναφέρει πως τώρα η προσοχή στρέφεται στη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, καλώντας τις ελληνικές αρχές να την ολοκληρώσουν σε εύθετο χρόνο. Σημειώνει δε πως το Eurogroup χαιρέτισε την πρόθεση των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα, στα μέσα Οκτωβρίου γι’ αυτό το σκοπό.

Η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

Το σημερινό Eurogroup ενέκρινε την άμεση εκταμίευση του 1,1 δισ. ευρώ που πάει στο χρέος, αναγνωρίζοντας ότι υλοποιήθηκαν όλα τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης.

Το 1,7 δισ. ευρώ αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές με τα επίσημα στοιχεία του Ιουλίου – Αυγούστου να δείχνουν ότι έχουμε υπερκαλύψει το στόχο μας. Τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δεν ήταν δυνατόν να βγουν πριν από το τέλος Οκτωβρίου.

Το 1,7 δισ. ευρώ, λοιπόν, θα εκταμιευθεί στις 24 Οκτωβρίου, στην επόμενη, δηλαδή, συνάντηση του ESM, όπου και τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου θα επιβεβαιώσουν ότι κινούμαστε πολύ πάνω από το στόχο μας.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Υποτονική η κίνηση το Σαββάτο πρίν την Μ. Εβδομάδα στην λαϊκή αγορά της Καβάλας

Υποτονική ήταν ηκαταναλωτική κίνηση στην λαϊκή αγορά της Καβάλας, το Σάββατο πριν την μεγάλη εβδομάδα με τις προσδοκίες των επαγγελματίων που περίμεναν αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον να πέφτουν έξω, ωστόσο είναι αισιοδοξοι οτι η καταναλωτική κίνηση θα παρουσιάση άνοδο κατα την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ενω την ίδια ώρα υπάρχει έντονη ανησυχία για την διασύνδεση των μηχανιμάτων POS με τις ταμειακές μηχανές με την προθεσμία να εκπνέει για όλους τους επαγγελαμτίες την Μ. Τρίτη.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Πασχαλινό μπαζάρ απο τον Σύλλογο ΠΝΟΗ

Όπως κάθε έτσι και φέτος ο Σύλλογος ΠΝΟΗ, πραγματοποιήσε το Πασχαλινό του μπαζάρ, στο κέντρο της πόλης, με τους πολίτες της Καβάλας, να αγγαλιάζουν την προσπάθεια του συλλόγου.

Ενω αξίζει να σημειωθεί οτι ο Σύλλογους ΠΝΟΗ, βοηθάει παιδιά και ευαλωτές οικογένειες όλο τον χρόνο και ο καθένας μπορεί να στηρίξει την προσπάθεια του αυτή.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Επίδομα μητρότητας: Αναδρομικά τη Μεγάλη Τρίτη από 400€ έως 1.500€ σε 58.912 μητέρες

Αναδρομική αύξηση από 400€ έως 1.500€ θα πληρωθούν πάνω από 58.000 μητέρες τη Μεγάλη Τρίτη.

Τα χρήματα του επιδόματος μητρότητας στις μητέρες – δικαιούχους αναμένεται να πιστωθούν μέχρι το τέλος Απριλίου και θα αφορούν όσες γέννησαν από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023 και ύστερα.

Οι 58.912 γυναίκες που γέννησαν εντός του 2023 και έχουν λάβει ήδη το πλήρες ποσό του παλιού επιδόματος (2.000 ευρώ) ή θα τους καταβληθεί η δεύτερη δόση (1.000 ευρώ) τώρα τον Απρίλιο, θα λάβουν για τα αναδρομικά το συνολικό πόσο των 36.247.500 ευρώ.

Οι πληρωμές θα γίνουν από τον ΟΠΕΚΑ. Το επιπλέον ποσό που προκύπτει μετά την αύξηση του επιδόματος γέννησης, καταβάλλεται στις δικαιούχους χωρίς αυτές να υποβάλουν νέα αίτηση ή προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Το επίδομα γέννησης καταβάλλεται σε δύο δόσεις. Η 1η δόση χορηγείται τον επόμενο μήνα από τη γέννηση του παιδιού, εφόσον η αίτηση υποβληθεί και εγκριθεί μέσα στο μήνα της γέννησης του παιδιού και η 2η δόση ύστερα από πέντε μήνες από το μήνα της γέννηση του παιδιού.

Δικαιούχος του επιδόματος είναι κάθε μητέρα που διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχει ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 80.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη λίστα των αναδρομικών πληρωμών που θα πραγματοποιηθούν τη Μεγάλη Τρίτη, οι περισσότερες μητέρες θα λάβουν αύξηση της τάξεως των 400 ευρώ και 700 ευρώ στο επίδομα γέννησης καθώς απέκτησαν το πρώτο και δεύτερο παιδί το 2023, ενώ, αύξηση ύψους 1.000 ευρώ και 1.500 ευρώ θα λάβουν περίπου 9.100 μητέρες που απέκτησαν 3ο παιδί ή 4ο και περισσότερα αντίστοιχα.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en