Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το 60% του πληθυσμού πάσχει από την “Κούραση της πανδημίας”

Πώς θα αντιμετωπίσετε την κόπωση που έχει προκαλέσει ο Covid-19

Έχουν περάσει πάνω από εννέα μήνες από τότε που αρχίσαμε να ακούμε για τον Covid-19 και περίπου πέντε μήνες από το lockdown στην χώρα μας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί από εμάς άρχισαν να αισθάνονται αγχωμένοι και κουρασμένοι από την πανδημία και τους συνεχώς μεταβαλλόμενους περιορισμούς που, ενώ είναι απολύτως απαραίτητοι, κάνουν τη ζωή λιγότερο ευχάριστη.

Εάν αισθάνεστε έτσι, είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι δεν είστε μόνοι. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων παγκοσμίως βιώνει αυτή την κατάσταση, που ο ΠΟΥ της έδωσε το όνομα “pandemic fatigue”. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ατόμων που βιώνουν τη λεγόμενη “κούραση από την πανδημία” έχει φτάσει πάνω από το 60% σε ορισμένες περιπτώσεις.

Τι είναι το Pandemic Fatigue

Ο ΠΟΥ το ορίζει ως “έλλειψη κινήτρων για να ακολουθήσει κανείς τις προτεινόμενες συμπεριφορές για να προστατευτεί, που εμφανίζονται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου και επηρεάζονται από μια σειρά συναισθημάτων, εμπειριών και αντιλήψεων”. Ο οργανισμός αναφέρει ότι είναι μια “φυσική απάντηση” σε μια παρατεταμένη παγκόσμια κρίση υγείας, ειδικά σε αυτό το στάδιο. Εκδηλώνεται με την απροθυμία να ακολουθήσει κανείς κατευθυντήριες γραμμές και συστάσεις, είτε κοινωνικές αποστάσεις με φίλους, μειωμένη χρήση μάσκας ή προσπάθειας να παραμείνει ενήμερος για την πανδημία και, τέλος, με αντιλήψεις που θεωρούν τον Covid-19, ιό χαμηλότερου κινδύνου από ό,τι είναι πραγματικά.

Γιατί εμφανίστηκε τώρα

Όταν ο ιός χτύπησε για πρώτη φορά, εκμεταλλευτήκαμε την “ικανότητα προσαρμογής για βραχυπρόθεσμη επιβίωση σε έντονα αγχωτικές καταστάσεις”, αλλά καθώς η πανδημία συνεχίζεται βρίσκουμε άλλους τρόπους αντιμετώπισης με αποτέλεσμα να προκύπτει η κόπωση και η απάθεια. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να αισθανόμαστε απαθείς απέναντι στον ιό σε αυτό το στάδιο. Το πρώτο είναι ότι η αντιληπτή απειλή του ιού θα μπορούσε να έχει μειωθεί στο μυαλό μας καθώς συνηθίσαμε στην ύπαρξή του, παρά τα ιατρικά δεδομένα που δείχνουν το αντίθετο (π.χ. ότι ο κίνδυνος, σε ορισμένες χώρες, αυξάνεται). Εννέα μήνες μετά την κατάσταση, είναι πιο πιθανό να νιώσουμε τις οικονομικές, κοινωνικές και προσωπικές απώλειες που προκύπτουν ως αποτέλεσμα προληπτικών μέτρων, όπως lockdown και περιορισμοί.

Επίσης, καθώς οι περιορισμοί συνεχίζονται ή αλλάζουν με τρόπο που αισθανόμαστε ότι έχουμε λίγο τον έλεγχο, ενδέχεται να αισθανθούμε μια αυξημένη επιθυμία για ελευθερία και αυτοδιάθεση.

Γιατί είναι πρόβλημα

Ο ΠΟΥ δημοσίευσε μια μακρά έκθεση με στόχο τη μείωση αυτής της υποκινημένης ευαισθησίας, επειδή, αν και είμαστε όλοι κουρασμένοι από τον ιό, πρέπει να συνεχίσουμε να τον καταπολεμούμε. “[Η πανδημική κόπωση”] αποτελεί σοβαρή απειλή για τις προσπάθειες ελέγχου της εξάπλωσης του ιού “, λέει ο οργανισμός. “Μέχρι να είναι διαθέσιμο ένα εμβόλιο ή αποτελεσματικές θεραπείες, η δημόσια υποστήριξη και οι προστατευτικές συμπεριφορές παραμένουν κρίσιμες για τον περιορισμό του ιού. Τα οφέλη που κάθε έθνος επιτυγχάνει συλλογικά μέσω lockdown και άλλων μέτρων – μερικές φορές με υψηλό κοινωνικό και οικονομικό κόστος – πρέπει να διασφαλιστoύν”.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί

Ο Δρ Hans Henri Kluge, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, πιστεύει ότι υπάρχουν τρόποι για να αναζωογονηθούν οι προσπάθειες αντιμετώπισης και πρόληψης της περαιτέρω εξάπλωσης του ιού. Μιλώντας στο BBC, είπε ότι το κλειδί είναι η αίσθηση της κοινότητας και παραθέτει τις ακόλουθες μεθόδους:

  • Η κατανόηση των ανθρώπων και των δυσκολιών που βιώνουν, μέσω σφυγμομετρήσεων της κοινής γνώμης.
  • Η συμμετοχή των κοινοτήτων σε συζητήσεις και αποφάσεις ως μέρος της λύσης.
  • Να επιτραπεί στους ανθρώπους να ζήσουν τη ζωή τους, μειώνοντας τον κίνδυνο μέσα από καινοτόμους τρόπους για να καλυφθούν οι συνεχιζόμενες κοινωνικές ανάγκες – για παράδειγμα, παραδίδοντας γεύματα σε ευάλωτα άτομα ή οργανώνοντας εικονικές προειδοποιήσεις.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τράπεζες: Χωρίς συναλλαγές για πέντε ημέρες – Πότε ανοίγουν πάλι

Ρολά έχουν κατεβάσει από τη Μεγάλη Πέμπτη οι /tag/trapezes.

Την Τετάρτη του Πάσχα θα ανοίξουν πάλι οι τράπεζες λόγω των αργιών του Πάσχα. Oι πληρωμές οφειλών και τα εμβάσματα θα εκτελεστούν την Τετάρτη 8 Μαΐου που θεωρείται ως η επόμενη εργάσιμη.

Ζήτημα πλέον είναι πώς θα καταβληθούν οι μισθοδοσίες αλλά και κατά περίπτωση ακόμη και το «δώρο Πάσχα» για κάποιες επιχειρήσεις.

Οι μεταφορές θα εκτελεστούν κανονικά, αλλά με ημερομηνία αξίας την Τετάρτη 8 Μαΐου. Για την εκτέλεση των μισθοδοσιών θα πρέπει να καταχωρηθεί στο αρχείο μισθοδοσίας ως ημερομηνία εκτέλεσης η Τετάρτη 8 Μαΐου.

Οι μεταχρονολογημένες και μελλοντικές εντολές με ημερομηνία εκτέλεσης την Τρίτη 7 Μαΐου θα εκτελεστούν την Τετάρτη 8 Μαΐου. Επίσης, το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών θα παραμείνει κλειστό την Παρασκευή 3 Μαΐου, τη Δευτέρα 6 Μαΐου και την Τρίτη 7 Μαΐου.

Χωρίς σούπερ μάρκετ για τρεις ημέρες

Κλειστά θα μείνουν τα σούπερ μάρκετ, ανήμερα του Πάσχα στις 5 Μαΐου, την Δευτέρα 6 Μαΐου και την Τρίτη στις 7 Μαΐου λόγω της μεταφοράς της αργίας του Πάσχα.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάσχα: Τα τελευταία ψώνια για το πασχαλινό τραπέζι – Επί ποδός οι κρεοπώλες για τις παραγγελίες

Γεμάτη είναι σήμερα η Βαρβάκειος αγορά, αλλά και τα συνοικιακά κρεοπωλεία, από καταναλωτές που αγόρασαν τον παραδοσιακό οβελία.

Στη Βαρβάκειο αγορά, αλλά και τα συνοικιακά κρεοπωλεία σπεύδουν από το πρωί οι καταναλωτές προκειμένου να αγοράσουν τον παραδοσιακό οβελία. Το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού, είναι ακριβότερο συγκριτικά με πέρυσι, κατά 16,3% έως 19,3%, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Σήμερα οι κρεοπώλες έχουν μεγάλο φόρτο εργασίας, αφού δουλεύουν πυρετωδώς για να προλάβουν να ετοιμάσουν τον οβελία για τους πελάτες τους.

«Η πιο δύσκολη μέρα για εμάς είναι σήμερα, γιατί προετοιμάζουμε όλες τις παραγγελίες. Έχουμε 70 για αύριο», λένε οι κρεοπώλες στην κάμερα του Alpha.

Η κίνηση πάντως, αν και έχει «ζεσταθεί» αρκετά, παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα από την περσινή χρονιά.

«Είναι λίγο υποτονική η αγορά σε σχέση με πέρσι. Κι εμείς έχουμε βάλει λιγότερα αμνοερίφια σε σχέση με πέρσι, άρα από την εμπειρία μου το Μεγάλο Σάββατο δε θα υπάρχει στην αγορά αρνί και κατσίκι», λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρεοπωλών Αττικής, Σάββας Κεσίδης.

Όσοι κρεοπώλες διατήρησαν την περσινή τιμή, δηλώνουν ότι επέλεξαν να χάσουν από το κέρδος τους για να μην χάσουν από την πελατεία τους.

«Τα κόστη έχουν ανέβει πάρα πολύ. Επιλέγουμε να κρατήσουμε τις τιμές έτσι ώστε ο κόσμος που μας επιλεγεί καθημερινά να μείνει στην σχέση που έχουμε χτίσει χρόνια».

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλο Σάββατο: Γιατί η νηστεία δεν σταματάει με την Πρώτη Ανάσταση – Το λάθος που γίνεται

Μεγάλο Σάββατο: Όχι μόνο δεν λήγει το πρωί η νηστεία, αλλά δεν καταναλώνεται ούτε λάδι

Σύγχυση επικρατεί στους πιστούς σχετικά με το πέρας της νηστείας της Μεγάλης Εβδομάδος με συνέπεια κάποιοι να θεωρούν ότι αυτή λήγει με την λεγόμενη «Πρώτη Ανάσταση» το Μεγάλο Σάββατο το πρωί.

Ωστόσο κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά αντιθέτως ο Μεγάλο Σάββατο είναι το μόνο Σάββατο όλου του έτους κατά το οποίο τηρούμε αυστηρή άλαδη νηστεία, καθώς ο Χριστός, σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας βρίσκεται στον Άδη.

Η νηστεία δεν λήγει με το «Χριστός Ανέστη» της δωδεκάτης νυκτερινής, καθώς η Ανάσταση στη συνείδηση της Εκκλησίας συνδέεται με το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Η «Πρώτη Ανάσταση» είναι ο εσπερινός της εορτής της Ανάστασης, που τελείται στους ναούς το πρωί του Σαββάτου. Με απλά λόγια αποτελεί την έναρξη της εορτής και όχι την ολοκλήρωσή της.

Όσοι τηρούν την νηστεία θα πρέπει να καταναλώσουν τα δέοντα πανηγυρικά μετά την επίσημη Θεία Λειτουργία της εορτής, δηλαδή τα ξημερώματα της Κυριακής.

Η μοναδική έννοια «Πρώτης Ανάστασης» που υφίσταται στην Ορθόδοξη Θεολογία, είναι αυτή που προκύπτει από το εδάφιο 20:6 της Αποκάλυψης Ιωάννου: “Μακάριος και άγιος είναι εκείνος που θα πάρει μέρος στην ανάσταση την πρώτη”

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en