ΚΑΒΑΛΑ

Το 1ο Γενικό Λύκειο Καβάλας «Σχολείο Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»

Το 1ο ΓΕΛ Καβάλας συμμετείχε στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 17 Μαρτίου, στη Θεσσαλονίκη, στo πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος « Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Ομιλητές στην  ημερίδα ήταν ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος,  ο κ. Κώστας Χρυσόγονος, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,  η Δρ. Φωτεινή Ασδεράκη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Έδρα Jean Monnet, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς,  η Δρ. Σοφία Παπαδημητρίου, Προϊσταμένη Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων και η κ. Ελευθερία Μαρκοζάνη, Υπ. Διδάκτωρ του Τμήματος  Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, του Πανεπιστημίου Πειραιώς .

Το πρόγραμμα “Σχολικοί Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου” είναι ένα πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που υλοποιείται σε 6 χώρες ( Γερμανία, Γαλλία, Πολωνία, Ισπανία, Ολλανδία, Ιρλανδία) και από το σχολικό έτος 2015-2016 πιλοτικά σε Ελλάδα και Μάλτα. Το 1ο ΓΕΛ Καβάλας συμμετείχε στην πιλοτική φάση του προγράμματος υλοποιώντας δράσεις  σχετικά με  το προσφυγικό  και κατόπιν αξιολόγησης των δράσεων αυτών απέκτησε τον τίτλο «Σχολείο Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και μαθητές των τριών τάξεων του Λυκείου, δημιουργώντας ένα  δίκτυο  καθηγητών-«πρέσβεων του ΕΚ» (Senior Ambassadors) και αντιστοίχως ενός δικτύου μαθητών – «πρέσβεων του ΕΚ» (Junior Ambassadors). Στοχεύει να ενθαρρύνει τους νέους, μαθητές γενικής και τεχνικής εκπαίδευσης, να κατανοήσουν τα δικαιώματα τους ως ευρωπαίοι πολίτες, να γνωρίσουν το έργο και τις αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να αντιληφθούν πώς μπορούν να συμμετέχουν καλύτερα στη διαμόρφωση  του δημοσίου βίου και στην εμπέδωση της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ορίζοντα τις Ευρωπαϊκές εκλογές του 2019 . Τόσο οι συμμετέχοντες καθηγητές όσο και οι μαθητές οφείλουν να δράσουν πολλαπλασιαστικά εμπλέκοντας φορείς της τοπικής κοινωνίας στο εγχείρημά τους.

Κεντρικός στόχος των δράσεων του 1ου ΓΕΛ Καβάλας για το 2017  είναι η εμπέδωση και ανάδειξη των αξιών της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και της δημοκρατικής οργάνωσης της κοινωνίας, με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αξίες της ελευθερίας, της ανοιχτής κοινωνίας, του διαλόγου και της ανεκτικότητας  μεταξύ των πολιτών.

Την ευθύνη και το συντονισμό του προγράμματος στο 1ο ΓΕΛ Καβάλας έχουν οι καθηγήτριες

 

  • Γκάγκου Θεοδώρα, ΠΕ02
  • Γκίκα Αναστασία, ΠΕ13
  • Παυλίδου Όλγα ΠΕ 02 
  • Σταυρακάρα Παναγιώτα ΠΕ14-04  Πρέσβης του ΕΚ (EP Senior Ambassador)
  • Χαλκίδου Αναστασία ΠΕ 10 Πρέσβης του ΕΚ (EP Senior Ambassador)

 

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version