LIFESTYLE

Το χρυσαφένιο μαύρισμα περνάει από το στομάχι

Το καλοκαίρι είναι ήδη προ των πυλών. Κάποιοι έχουν ήδη ξεκινήσει τα καλοκαιρινά μπάνια και επιδίδονται σε έναν άτυπο αγώνα για την επίτευξη του πιο ωραίου και σοκολατένιου χρώματος. Πολλοί μπαίνουν στη διαδικασία να χρησιμοποιήσουν τεχνητές μεθόδους μαυρίσματος όπως το solarium, προϊόντα self-tan, μαυριστικές κρέμες κ.τ.λ., ενώ άλλοι αψηφούν τις προειδοποιήσεις των απανταχού δερματολόγων και περνάνε ατέλειωτες ώρες ξεροψηνόμενοι κάτω από τον καυτό ήλιο.

Αυτό όμως που αγνοούν οι περισσότεροι είναι ότι με μία προσεκτική διατροφή που θα εμπεριέχει συγκεκριμένα τρόφιμα και συστατικά και με μικρής διάρκειας αλλά σχετικά συχνή έκθεση στο ήλιο μπορούν να επιτύχουν ένα όμορφο αποτέλεσμα χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο το δέρμα και την υγεία τους γενικότερα.

Το μαύρισμα είναι μια φυσιολογική διαδικασία του συντελείται στον οργανισμό μας ώστε το δέρμα να αμυνθεί απέναντι στην επίδραση του ήλιου. Από τα μελανοκύτταρα εκκρίνεται η μελανίνη που παρέχει ουσιαστικά την προστασία της επιδερμίδας από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Ποια είναι όμως τα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να ενισχύσουν το χρώμα του δέρματος και παράλληλα να το προστατεύσουν;

Καροτενοειδή και λυκοπένιο

Τα εν λόγω συστατικά είναι φυσικά πρώτα στη λίστα και σίγουρα όλοι κάπου τα έχουμε ακούσει. Είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που εμπεριέχουν μία ποσότητα χρωστικών. Τα βρίσκουμε κυρίως σε πορτοκαλί, κίτρινα, κόκκινα και πράσινα φρούτα και λαχανικά όπως τα καρότα, τα βερίκοκα, τα ροδάκινα, το καρπούζι, το πεπόνι, οι πιπεριές, οι κολοκύθες, η ντομάτα, το ακτινίδιο, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο).

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει σ’ αυτή την κατηγορία για τη Βιταμίνη Α (τα β-καροτένια μετατρέπονται σε Βιταμίνη Α στο σώμα μας) η οποία βοηθάει στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος και προφυλάσσει από την ξηροδερμία και τους ερεθισμούς. Τη βρίσκουμε στην τελική της μορφή κυρίως σε ζωικά τρόφιμα όπως το συκώτι, ο κρόκος αυγού, τα γαλακτοκομικά, τα ψάρια.

Βιταμίνη Ε

Επίσης εξαιρετικά αντιοξειδωτική βιταμίνη που έλλειψή της ευνοεί την ξηρότητα και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Σημαντική είναι επίσης η συμβολή της στην πρόληψη της γήρανσης του δέρματος και της δημιουργίας ραγάδων.

Σημαντικές πηγές Βιταμίνης Ε είναι το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί και ειδικά τα αμύγδαλα, τα λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός).

Βιταμίνη C

Αντιοξειδωτική βιταμίνη που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που εντείνονται λόγω της υπεριώδους ακτινοβολίας. Διατηρεί τη σφριγηλότητα της επιδερμίδας καθώς συμβάλλει στη σύνθεση του κολλαγόνου και βοηθά στη γρήγορη επούλωση τραυμάτων και εγκαυμάτων.

Πηγές βιταμίνης C είναι τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, οι φράουλες, οι πιπεριές, το μπρόκολο, το σπανάκι.

Ψευδάργυρος, Σελήνιο, Χαλκός

Ενισχύουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη του δέρματος βοηθώντας στην ανθεκτικότητα της επιδερμίδας και παράλληλα τη θωρακίζουν ενάντια στην ηλιακή ακτινοβολία, ενώ το σελήνιο είναι και εξαιρετικά αντιοξειδωτικό. Προσοχή μεγάλη όμως στην υπερκατανάλωσή τους!

Τα βρίσκουμε σε ψάρια και θαλασσινά (γαρίδες, μύδια, χταπόδι), δημητριακά ολικής αλέσεως, καρύδια και κάσιους.

Όπως διαπιστώνεται, το βασικό μοτίβο που θα καλύψει όλα τα παραπάνω και παράλληλα θα διατηρήσει ένα υγιές σώμα είναι και πάλι η Μεσογειακή διατροφή.

Φροντίζοντας παράλληλα και για τη σωστή ενυδάτωσή μας, ώστε να αποφύγουμε την αφυδάτωση και να ελαχιστοποιήσουμε τα εγκαύματα, είμαστε έτοιμοι να απολαύσουμε τον ήλιο. Με σοφές κινήσεις και λελογισμένη έκθεση, εκείνος θα μας δείξει μόνο τη φωτεινή του πλευρά

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version