ΑΠΟΨΕΙΣ

Το φαινόμενο του Ισλαμικού Κράτους

Μια σύντομη διερεύνηση…

Γράφει: H Έφη Βαλίλα

Blog: proklisinews.wordpress.com

Αθήνα. Το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ.) του Παντείου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.) διοργάνωσαν επιστημονική εκδήλωση, την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα  6:30 μ.μ. στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων  (Χίλλ 3-5, Πλάκα), με θέμα: Το φαινόμενο του Ισλαμικού Κράτους – Επιπτώσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Εξαίρετοι επιστήμονες εισηγήθηκαν τα θέματα που είχαν απόλυτη συνάφεια, σχετικότητα και ταυτότητα, του γενικού θέματος της εκδήλωσης. Η Εισήγηση όπως του Κ. Φίλη Δρ., Διευθυντή Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων με θέμα: Η Ρωσική επέμβαση στη Συρία, αποτέλεσε και τον κεντρικό κορμό προβληματισμού και αποσαφήνισης του κεντρικού θέματος της Επιστημονικής εκδήλωσης. Από τον Δ. Στεργίου, αναλύθηκε το θέμα: Η Πολιτική Οικονομία του ISIS: Χρηματοδοτώντας ένα κράτος τρόμου!. Επίσης από τον Ι. Δασκαλάκη το θέμα: Νέα δεδομένα μετά τις  τρομοκρατικές επιθέσεις του Νοεμβρίου και ενδεχόμενοι τρόποι αντίδρασης- επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια της Ελλάδας. Tελευταία εισήγηση, ήταν της  Μ. Ελευθεριάδου με θέμα; το υβριδικό jihad: εδαφοποίηση, οικοδόμηση κράτους και bay’ah. Ο Καθηγητής κος Παπασωτηρίου Χ., Διευθυντής του Ινστιτούτου, κάνοντας αρχικά το καλωσόρισμα στην κατάμεστη αίθουσα, στο Προλόγισμα της Επιστημονικής εκδήλωσης, έκανε μια σύντομη αναδρομή και περιγραφή του χάρτη των εμπλεκόμενων περιφερειακών δυνάμεων(ΣΥΡΙΑΣ-ΙΡΑΚ – ΗΠΑ–ΡΩΣΙΑΣ, ΑΣΑΝΤ-ΧΕΣΜΠΟΛΑΧ –ΙΡΑΝ καθώς και τα συγκοινωνούντα δοχεία που μάχονται ενάντια στο καθεστώς ΑΣΑΝΤ (ΤΟΥΡΚΙΑ, Σ. ΑΡΑΒΙΑ,ΚΑΤΑΡ και Σουνιτικες δυνάμεις.

Το πάζλ των εμπλεκόμενων, πρωτίστως οι ΗΠΑ και προσφάτως η ΡΩΣΙΑ. με την παρουσία τους, (κατά την άποψή του καθηγητή), ενισχύεται η κρίση και φυσικά εάν πάει κάτι άσχημα, θα πάει πολύ άσχημα!!! Γι αυτό και επιβάλλεται να βρεθεί μια  συμβιβαστική λύση, σύντομα, διαφορετικά θα «πνιγούμε από τα προσφυγικά κύματα»!. Ο πάντα εξαιρετικά ενημερωμένος και ειδήμων των Διεθνών Σχέσεων, Δρ Κ. Φίλης, αρχικά μίλησε για τα Ρωσικά κίνητρα. τα οποία είναι  πολύ συγκεκριμένα, δηλαδή, η Ρωσία  επιθυμεί να εδραιώσει τη θέση της εντος της Συρίας. Ταυτόχρονα κατοχυρώνει τη ναυτική βάση στο λιμάνι της «Ταρτούς, και είναι όντως η μόνη βάση στις ζεστές θάλασσες.

Είναι γεγονός, ότι υπήρχε, ο φόβος μη μείνει η Ρωσία εκτός διεργασιών, (κάτι που συνέβη στο παρελθόν στην περίπτωση της τ. Γιουγκοσλαβίας και Λιβύης. Ένας άλλος λόγος, είναι η εξουδετέρωση Ρώσων τζιχαντιστών σε μια προσπάθεια αποτροπής επιστροφής τους στον Καύκασο, με το φόβο να μη στρατολογήσουν νέα μέλη, δηλαδή κάποιες εκατοντάδες Ρώσων τζιχαντιστών. Με αφορμή αυτών συνεχίζονται ακατάπαυστα οι Ρωσικές αεροπορικές επιδρομές.

Κατόπιν των συμφωνηθέντων  της Βιέννης, οφείλει να τηρηθεί  ο χρονικός ορίζοντας των 18μηνών, με βασική προϋπόθεση να πάνε όλα καλά με όλα τα  εμπλεκόμενα κράτη. Εκφράζεται όμως μια επιφύλαξη ως προς το ότι είναι δύσκολο εγχείρημα, να συγκεράσουν τα συμφέροντα τους  ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑ.  ΙΡΑΝ -ΤΟΥΡΚΙΑ -Σ.ΑΡΑΒΙΑ.

Δύσκολο είναι επίσης γεγονός της λύσης σε διπλωματικό πεδίο, αφού πέρα από τη διπλωματία, υπάρχει και η έντονη στρατιωτική παρουσία! Όσο δε για την προσέγγιση Ρωσίας – Ισραήλ, δεν είναι απαραίτητο να συγκλίνουν τα συμφέροντα τους, έχουν όμως, ως κοινό στόχο την περιθωριοποίηση της Τουρκίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται, η όλη προσπάθεια της Ρωσίας να συνεργάζεται με το Ισραήλ και αντιστρόφως.

    Το Ισλαμικό Κράτος κατά την άποψη του Συνταγματάρχη Στεργίου έχει και βασίζεται σε μια ισχυρή πολιτική οικονομία, που χρηματοδοτεί ένα κράτος τρόμου. Το δόγμα τους είναι η απελευθέρωση από το καπιταλιστικό σύστημα και απεξαρτητοποίηση  από το δολάριο!. Αρκεί να σημειωθεί ότι το οικονομικό σκέλος του κράτος τρόμου, έχει έσοδα από το πετρέλαιο 50%,  αέριο 17%,  εκβιασμοί-κλοπές 15%,  απαγωγές 4%, αρχαιότητες 1%, δωρεές 2%. Κέρδη από την κατάληψη της Μοσούλης 400-500 εκ. δολάρια!. Υφίσταται και φορολογική σύστημα, γι αυτό και επιβάλλονται φόροι σε όλα τα αγαθά της τάξεως του 10%,  αναλήψεις 5% (έχει επιβληθεί capital-control) με  εισφορά αλληλεγγύης 5%,  εισφορά επί  των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων από  5-50%, καθώς και επιβολή είσπραξης διοδίων κ.ο.κ.

Το 80-90% του πληθυσμού επιβιώνει από την πώληση πετρελαίου, ελέγχεται η εξόρυξη και η διύλιση. Ένα μέρος παραμένει για την κάλυψη των εσωτερικών αναγκών τους και το υπόλοιπο περνά στην πώληση με πολλούς και διαφόρους τρόπους όπως: διόδους διάθεσης – πώλησης πετρελαίου με ποταμόπλοια, μέσω  αυτοσχεδιασμένων γεωργικών αγωγών, χρησιμοποιούν ακόμα και γαϊδουράκια. Το «DABIQ» είναι το ηλεκτρονικό περιοδικό τους. Αναφορικά με τη νομισματική τους πολιτική, αρχικά χρησιμοποιούσαν ως νόμισμα το δηνάριο, στη συνέχεια το Ντάρχαμ (από την δραχμή εμπνευσμένο και μάλιστα από το Μ. Αλέξανδρο) και τώρα έχουν το φλουτς. Ο μηνιαίος προϋπολογισμός μισθοδοσίας ανέρχεται στα 10-15 εκατ. δολάρια.

Το επιμύθιο της εκδήλωσης κατά την ταπεινή μας άποψη είναι, ότι, αν δεν υπάρξει επέμβαση από το έδαφος, η εξόντωση των τζιχαντιστών δεν θα τελεσφορήσει από τις αεροπορικές επιθέσεις και  δε θα έρθουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ώστε να γίνει η επιστροφή των χαμένων εδαφών!

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version