Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το υπουργείο Οικονομίας διαψεύδει τη «μεγάλη φυγή» των επιχειρήσεων

Παραθέτοντας επίσημα στοιχεία του 2015 και του 2016 το υπουργείο διαψεύδει κυριακάτικο δημοσίευμα το οποίο αναφέρεται στη φυγή των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό

Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, με άτυπη ενημέρωση του, διέψευσε δημοσίευμα του κυριακάτικου Τύπου, το οποίο αναφέρεται στη… μεγάλη φυγή των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Αναλυτικά αναφέρονται τα εξής:

1. Το “ρεπορτάζ” είναι γνωστό και χιλιογραμμένο. Υποστηρίζει ότι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες κλείνουν τα βιβλία τους και εγκαταλείπουν τη χώρα – “μαζική απόδραση στα Βαλκάνια και την Κύπρο”. Απόδραση που αποδεικνύεται “φούσκα”, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία – αλήθεια από πού αντλεί στοιχεία το “ρεπορτάζ”;

2. Τι λένε τα επίσημα στοιχεία; Ότι το 2015 είχαμε 43.846 συστάσεις νέων εταιρειών και 24.846 διαγραφές, ενώ το πρώτο δεκάμηνο του 2016 είχαμε 23.212 συστάσεις και 26.347 διαγραφές. Η αύξηση των διαγραφών οφείλεται, κυρίως, σε μετασχηματισμό εταιρειών [από ΕΕ, ΕΠΕ και ΟΕ σε ΙΚΕ], ενώ οι περισσότερες διαγραφές ουσιαστικά αφορούν “μπλοκάκια” που δεν αποτελούν επιχειρηματικότητα και στρεβλώνουν τη συνολική εικόνα.

3. Από (ανεπίσημα) στοιχεία γνωρίζουμε ότι το πρώτο δίμηνο του 2016 έκλεισαν, με προγενέστερη ημερομηνία, περίπου 1.600 επιχειρήσεις κάνοντας χρήση της δυνατότητας αναδρομικής διακοπής καθώς ήταν επιχειρήσεις σε αδράνεια. Και το 2015 διεγράφησαν από το ΓΕΜΗ [Γενικό Εμπορικό Μητρώο] 6.600 επιχειρήσεις που ήταν ανενεργές επί μακρόν.

4. Ως στοιχείο ότι δεν υπάρχει η “μαζική φυγή” που κάποιοι ευαγγελίζονται αποτελεί το γεγονός ότι το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2016 παρουσιάζει την υψηλότερη επίδοση ροής μισθωτής απασχόλησης, πρώτου ενδεκάμηνου έτους, από το 2001 -στοιχεία “ΕΡΓΑΝΗ”. Αθροιστικά, για την περίοδο Ιανουάριος – Νοέμβριος 2016, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 1.987.838 θέσεις εργασίας, ενώ οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 1.862.710. Το ισοζύγιο, λοιπόν, των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου ενδεκάμηνου του έτους 2016 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 125.128 νέες θέσεις εργασίας. Πτώση παρουσίασε, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, και η ανεργία!

5. Υπάρχουν, ωστόσο, και μερικά απλά ζητήματα κοινής λογικής που αφορούν την επιχειρηματική δραστηριότητα και τα οποία όσοι επιμένουν να κινδυνολογούν φαίνεται επιμελώς να αποσιωπούν υποτιμώντας την νοημοσύνη του κόσμου. Αν υπάρχει τόσο μεγάλο “κύμα φυγής” ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό εφέτος, πως είναι δυνατόν ο όγκος των παραγωγικών επενδύσεων να αυξάνει και μάλιστα σημαντικά; Το γ’ τρίμηνο 2016 ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου αυξήθηκε σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015 κατά 12,6% ! Στο, δε, 9μηνο 2016 ο όγκος των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου αυξάνεται 6,1% σε ετήσια βάση προδικάζοντας την θετική εξέλιξη για το σύνολο του 2016. Επιπλέον, οι μεν διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν σημαντική αύξηση των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία συνολικά το 2017, ενώ το ΙΟΒΕ προβλέπει άνοδο 35,5% των επενδύσεων στην ελληνική βιομηχανία για το 2017! Πόσο αδιάβαστος μπορεί, λοιπόν, να είναι κανείς ώστε να διαγιγνώσκει μαζικά λουκέτα επιχειρήσεων στην Ελλάδα και μεταφορά της δραστηριότητας τους στα Βαλκάνια (δηλαδή εξόφθαλμο κύμα αποεπενδύσεων) όταν καταγράφεται την ίδια εποχή επιχειρηματικό άλμα επενδύσεων στη χώρα μας;

6.  Στις 21/12/2016 η Τράπεζα της Ελλάδας δημοσίευσε τα στοιχεία ισοζυγίου πληρωμών Οκτωβρίου όπου στο 10μηνο 2016 εμφανίζεται μεγάλη εισροή καθαρών ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα 3,2 δις ευρώ, μέρος της οποίας αφορά ρευστοποιήσεις ελληνικών επενδύσεων στο εξωτερικό (μείωση απαιτήσεων) ύψους 889 εκατ. ευρώ. Πώς είναι δυνατόν οι ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύουν μεταφέροντας μαζικά την παραγωγική τους δραστηριότητα στο εξωτερικό (όπως εικάζουν οι τρομολάγνοι) και το ισοζύγιο πληρωμών να εμφανίζει ρευστοποίηση ελληνικών επενδύσεων στο εξωτερικό το 2016;

7. Ας δούμε τώρα γιατί η “μεγάλη φυγή” επιχειρηματικής δραστηριότητας στο εξωτερικό αποτελεί στην ουσία “μεγάλη παραπλάνηση” ισάξια πολιτικής ταχυδακτυλουργίας. Το πιο κραυγαλέο δημοσίευμα αναφέρει για το 2016 φυγή 8.000 ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό εκ των οποίων οι 6.000 στη Βουλγαρία παραπέμποντας σε πηγές της εφημερίδας και ανώνυμους επιχειρηματικούς κύκλους. Τι μας πληροφορεί, όμως, σχετικά η επίσημη πηγή της Ελληνικής Πρεσβείας στην Βουλγαρία (Οκτώβριος 2016); “Σύμφωνα με στοιχεία της βουλγαρικής υπηρεσίας Εμπορικού Μητρώου και εκτιμήσεις της βάσης νομικών και εμπορικού ενδιαφέροντος δεδομένων CIELA, οι εγγεγραμμένες και (τυπικά) ενεργές εταιρείες με ελληνική συμμετοχή ανέρχονταν το α’ 4μηνο του 2016 σε περίπου 15.000 (στα τέλη του 2015 υπολογίζονταν σε 13.500, ενώ το 2013 ήταν γύρω στις 9.000) και απασχολούσαν 53.000 εργαζομένους. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι πολλές από τις εν λόγω εταιρείες έχουν ιδρυθεί με μοναδικό σκοπό την αγορά ακινήτου ή αυτοκινήτου και όχι οπωσδήποτε για τη μετεγκατάσταση παραγωγικών δραστηριοτήτων. Σε κάθε δε περίπτωση, και όταν ακόμη οι επιχειρήσεις αυτές ασκούν πραγματική εμπορική και παραγωγική δραστηριότητα, πρόκειται στη συντριπτική τους πλειοψηφία για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που λόγω του περιορισμένου μεγέθους τους δεν ασκούν ιδιαίτερη επιρροή στη συνολική εικόνα των ελληνικών επενδύσεων στη Βουλγαρία. Διαπιστώσαμε, άλλωστε, ήδη ότι, παρά την αυξανόμενο αριθμό νέων εταιρειών με ελληνική συμμετοχή, τα τελευταία έτη δεν σημειώθηκε αντίστοιχη αύξηση των συνολικών ελληνικών επενδύσεων στη Βουλγαρία. Αντιθέτως, σε επίπεδο ροών καταγράφεται στασιμότητα και σε επίπεδο αποθεμάτων μικρή μείωση.” Χρειάζονται, άραγε, περαιτέρω επεξηγήσεις;

8. Η πραγματικότητα προφανώς και δεν είναι εύκολη για επιχειρήσεις με φόρους, εισφορές και μείωση της εγχώριας ζήτησης. Η πραγματικότητα είναι που απασχολεί την κυβέρνηση, που, όμως, δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα που παρουσιάζεται σε κυριακάτικη εφημερίδα. Οι ενέργειες της κυβέρνησης για:

– Πάταξη της γραφειοκρατίας [νομοσχέδιο για απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης άδειας και υπηρεσίες “μίας στάσης” που ψήφισε τον Νοέμβριο,

– Ενίσχυση των χρηματοδοτήσεων μέσω του παλιού και νέου ΕΣΠΑ. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι το 2016 όχι μόνο επιτυγχάνεται ο στόχος απορρόφησης του 7% για το ΕΣΠΑ 2014-2020, αλλά σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία, η απορρόφηση ξεπέρασε το 11%.

– Ενεργοποίηση του νέου Αναπτυξιακού Νόμου που ήδη συναντά μεγάλο ενδιαφέρον από επιχειρήσεις, ιδιαίτερα προσανατολισμένος σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

– Συμφωνίες με ΕΤΕπ [Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων] που φέρνουν στη χώρα έξτρα “φρέσκο” χρήμα καθώς και

– Αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου δίνουν πολύ σημαντική ανάσα.

9. Ακόμα και ο ΣΕΒ στο τελευταίο μηνιαίο δελτίο [http://www.sev.org.gr/vivliothiki-tekmiriosi/miniaio-deltio-oikonomikis-… αναγκάζεται να παραδεχτεί ότι κατά το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2016 παρατηρείται σημαντική βελτίωση του συνολικού οικονομικού κλίματος και άνοδος των δεικτών σε εξαγωγές, μεταποίηση, βιομηχανική παραγωγή και λιανεμπόριο.

10. Η ανεύθυνη καταστροφολογία, απ’ όσους ευαγγελίζονται την… αληθινή ενημέρωση, που δεν μπαίνουν καν στον κόπο να αναζητήσουν επίσημα στοιχεία, δεν στηρίζεται σε πραγματικά στοιχεία, ενώ βάζουν στο ίδιο “τσουβάλι” από ανώνυμες εταιρείες μέχρι ατομικές επιχειρήσεις και κάθε μορφής “μπλοκάκια”.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Απόφαση-σταθμός από το ΣτΕ | Σύνταξη 400 ευρώ για οφειλέτες με χρέη άνω των 30.000

Με απόφασή του, το Συμβούλιο της Επικρατείας εντάσσει τους οφειλέτες των Ταμείων που δεν θεμιλιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης, στην ίδια κατηγορία με τους ανασφάλιστους υπερήλικες που δικαιούνται την προνοιακή σύνταξη του ΟΠΕΚΑ.

Το πλήρες ποσό της οποίας ανέρχεται στα 399,54 ευρώ για το 2024, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου, η προϋπόθεση για τη λήψη της σύνταξης από ανασφάλιστους υπερίληκες, που είναι να μη λαμβάνουν ή να μην δικαιούνται οι ίδιοι σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης, συντρέχει και όταν οι ενδιαφερόμενοι είναι ασφαλισμένοι που δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη από τον φορέα τους, λόγω του ότι έχουν οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες υπερβαίνουν το εκάστατο οριζόμενο από το νόμο κατώτατο όριο οφειλών που συμψηφίζονται ή παρακρατούνται από τη σύνταξη και τις οποίες αδυνατούν να εξοφλήσουν.

Το όριο συμφηφισμού των χρεών με σύνταξη είναι ως τις 30.000 ευρώ για τους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ με χρέη από εργοδοτικές και ατομικές εισφορές, καθώς και από πλασματικά έτη, και ως 6.000 ευρώ για χρέη προς τον ΟΓΑ.

Πιο απλά, η απόφαση του ΣτΕ σημαίνει ότι οι οφειλέτες με χρέη ως 30.000 και ως 6.000 ευρώ δικαιούνται σύνταξη, καθώς οι οφειλέτες τους συμψηφίζονται με τη σύνταξη που θα λάβουν, ενώ αν τα χρέη τους υπερβαίνουν τις 30.000 ευρώ ή 6.000 ευρώ, αντίστοιχα, δικαιούνται να λάβουν τη σύνταξη του ανασφάλιστου από τον ΟΠΕΚΑ.

newsbomb.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Το Πάσχα της… ακρίβειας: 19% ακριβότερο το Πασχαλινό τραπέζι φέτος

Σύμφωνα με την ετήσια εκτίμηση του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας το κόστος φέτος -μετά από τιμοληψίες σε διάφορα καταστήματα– κυμαίνεται από 89,04€ έως 130,04€, ενώ πέρυσι ήταν από 76.53 ευρώ έως 109.03 ευρώ. Δηλαδή κατέγραψε αύξηση από 16,3 έως 19,3%.

«Χρυσός» ο οβελίας

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο αρνί η αύξηση φτάνει το 15,1%, στο κατσίκι το 25,1 σε σχέση με πέρυσι, ενώ πρωταθλητής των ανατιμήσεων είναι το ελαιόλαδο, που αυξήθηκε κατά 45,1%.

Δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που κατευθύνονται σε άλλα είδη κρεάτων όπως χοιρινό που είναι πολύ πιο οικονομικό.

«Οι τιμές είναι 12, 13 ευρώ αρνί κατσίκι, καλές τιμές, μπριζολίτσες, χοιρινά έχω 5 ευρώ, 6 ευρώ» ανέφερε κρεοπώλης.

Έως 166,6 ευρώ το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού για 5μελή οικογένεια

Η πρωινή εκπομπή του OPEN… έστρωσε ενδεικτικά το τραπέζι της Κυριακής για 5 άτομα: Με αρνί 6 κιλών, κόστους από 60 έως 90 ευρώ, κοκορέτσι, ανθότυρο, γραβιέρα, τυρόπιτα για όλους, σαλάτες, ψωμί, γλυκό, μπύρες, αναψυκτικά και βαμμένα αυγά. Συνολικά χρειάστηκαν από 136.66 έως 166.66 ευρώ.

«Φωτιά» και στα σοκολατένια αυγά

«Φωτιά» έχουν πάρει και οι τιμές στα σοκολατένια αυγά, λόγω της μεγάλης αύξησης που καταγράφει διεθνώς η τιμή του κακάο. «Προσπαθούμε με όσο λιγότερα, να κάνουμε αυτά που είναι να κάνουμε και τα έθιμα για το Πάσχα και όλα αλλά με λιγότερα, με σύνεση», ανέφερε πολίτης στο OPEN. Δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που αφήνουν τις αγορές τους για την τελευταία στιγμή  αναμένοντας μειωμένες τιμές.

ethnos.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

ΑΑΔΕ | Μέχρι πότε δόθηκε παράταση για τη διασύνδεση ταμειακών

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ανακοίνωσε την παροχή επιπλέον χρόνου διασύνδεσης ΦΗΜ και τερματικών POS σε 7.600 επιχειρήσεις, που διαθέτουν συστήματα, τα οποία, με βάση τα στοιχεία που έλαβε από τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Κατασκευαστών Ταμειακών συστημάτων (ΣΕΚΤ) και από τους Παρόχους Μέσων Πληρωμών (NSPs), είναι ασύμβατα μεταξύ τους, ώστε να προχωρήσουν στην άμεση αντικατάσταση, είτε της ΦΗΜ, είτε του τερματικού POS.

Λόγω τεχνικής αδυναμίας η παράταση

Ο επιπλέον χρόνος παρέχεται, καθώς οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις, παρότι συμμορφώθηκαν με τις υποχρεώσεις τους και πληρούσαν τις σχετικές προϋποθέσεις επιτυχούς διασύνδεσης, διαθέτοντας τερματικά, που συμπεριλαμβάνονται στις Δηλώσεις Συμμόρφωσης των Παρόχων (NSPs/Acquirers) και αναβαθμισμένους ΦΗΜ με τεχνική δυνατότητα διασύνδεσης, εν τέλει δεν κατόρθωσαν να διασυνδεθούν χωρίς δική τους υπαιτιότητα, λόγω τεχνικής αδυναμίας κάποιας εκ των συσκευών τους.

Ειδικότερα, με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕΓιώργου Πιτσιλή, παρατείνεται η προθεσμία διασύνδεσης για αυτές τις επιχειρήσεις έως και τις 10 Ιουνίου 2024, ώστε να προβούν, χωρίς τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων, στην προμήθεια ταμειακού συστήματος ή Μέσου Πληρωμής, ο συνδυασμός των οποίων θα διασφαλίζει την δυνατότητα διασύνδεσής τους για την σύννομη λήψη πληρωμών με κάρτα από την επιχείρησή τους.

Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν ήδη λάβει σχετικό e-mail από την ΑΑΔΕ, με το οποίο ενημερώνονται για τη σχετική παράταση της διασύνδεσης και τη δυνατότητα πληροφόρησής τους από τον Πίνακα ετοιμότητας διασύνδεσης μοντέλων POS με τύπους ταμειακών μηχανών, ο οποίος βρίσκεται αναρτημένος στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, στη διεύθυνση https://www.aade.gr/syndyasmoi-tameiakon-mihanon-pos

ethnos.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en