Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το Τουρκολιβυκό «χαρτί» παίζει η Άγκυρα για να προκαλέσει την αντίδραση της Αθήνας | Όλα τα σενάρια στο τραπέζι του ΚΥΣΕΑ

Η δύσκολη εξίσωση της επόμενης κίνησης της Άγκυρας σε συνδυασμό με την άμεση αντίδραση της Αθήνας τίθεται αύριο στο τραπέζι του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην πιο κρίσιμη ίσως καμπή των Ελληνοτουρκικών σχέσεων τα τελευταία χρόνια. Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία αναμένεται να αναλύσουν όλες τις τελευταίες εξελίξεις υπό το πρίσμα της κλιμακούμενης Τουρκικής απειλής η οποία όπως όλα δείχνουν ανά πάσα στιγμή μπορεί να εξελιχθεί σε κίνηση επί του πεδίου.

Η εμπρηστική ρητορική των γειτόνων τα τελευταία 24ωρο επικεντρώνεται κυρίως στην ενεργοποίηση της νέας παράνομης συμφωνίας της Άγκυρας με τη μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης. Με τον Ταγίπ Ερντογάν να προαναγγέλει έρευνες και γεωτρήσεις σε διεθνή ύδατα και τρίτες χώρες «σημαδεύοντας» ουσιαστικά τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. Ενώ ταυτόχρονα όλοι οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της γείτονος εξακολουθούν να συντηρούν με απειλές τύπου «θα έρθουμε νύχτα» ένα επιθετικό σενάριο στο Αιγαίο. Ταυτόχρονα η Άγκυρα δεν κρύβει τον εκνευρισμό της για τις συμμαχίες της Ελλάδας και με συνεχείς απειλές επιδιώκει να στείλει στην Αθήνα το μήνυμα ότι την κρίσιμη στιγμή θα μείνει μόνη και θα έχει αν όχι χειρότερη την ίδια τύχη με την εμπόλεμη Ουκρανία.

Όλα τα δεδομένα αλλά και οι τελευταίες πληροφορίες που έχουν συλλέξει τα Ελληνικά «ραντάρ» για τις επόμενες κινήσεις των γειτόνων θα τεθούν υπόψη του πρωθυπουργού ώστε να σχεδιαστεί τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο η «άμυνα» της Αθήνας η οποία κάθε άλλο παρά παθητική θα είναι όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. Την Ελληνική απάντηση πέρα από τις διπλωματικές κινήσεις  σε ενδεχόμενη «κάθοδο» ερευνητικού νότια της Κρήτης θα δώσει ο Στόλος με ξεκάθαρες εντολές για δυναμική αντίδραση ειδικά στην περίπτωση που το Τουρκικό σκάφος κινηθεί βόρεια της Μέσης Γραμμής μεταξύ Λιβύης και Κρήτης.

Όμως την ίδια ώρα στο τραπέζι του ΚΥΣΕΑ θα τεθούν και όλα τα υπόλοιπα σενάρια τα οποία αφορούν αμφισβήτηση Κυριαρχικών Δικαιωμάτων ή ακόμα και της ίδιας της Ελληνικής Κυριαρχίας σε νησιά του Αιγαίου. Όπως αποκάλυψε ήδη το Newpost αλλά και σύμφωνα με το δημοσίευμα του Nordic Monitor οι γείτονες ίσως επιχειρήσουν ενέργεια με οσμή προβοκάτσιας σε νησίδα ή νησίδες του Αρχιπελάγους ενώ πάντα ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο επεισοδίου στον αέρα. Αποκωδικοποιώντας όμως το Τουρκικό αφήγημα περί παράνομης στρατικοποίησης νησιών του Αιγαίου το Ελληνικό Επιτελείο προετοιμάζεται και για απόπειρα των Τούρκων να παρεμποδίσουν μεταφορά της φρουράς σε μικρότερα ή ακόμα και σε μεγαλύτερα νησιά του Αρχιπελάγους. Σενάριο που «κουμπώνει» στις απειλές της Άγκυρας για δήθεν απειλή από τα στρατικοποιημένα Ελληνικά νησιά.

Το γεγονός πάντως ότι όλα τα σενάρια έμπρακτης αμφισβήτησης της Ελληνικής Κυριαρχίας σε νησιά του Αιγαίου ή των  Κυριαρχικών Δικαιωμάτων της Ελλάδας τοποθετούνται στο νησιωτικό περιβάλλον κάνει όλο και πιο επιτακτική την ενίσχυση του Στόλου. Αφού το Πολεμικό Ναυτικό με τη συνδρομή της Πολεμικής Αεροπορίας θα κληθούν να υψώσουν από την πρώτη στιγμή ασπίδα προστασίας. Έτσι είναι πιθανό στο ΚΥΣΕΑ όχι απλά να τεθούν και εξοπλιστικά ζητήματα αλλά και να ληφθούν αποφάσεις με πρώτες τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ αλλά και την ενεργοποίηση της option για την 4η φρεγάτα Belharra.

newpost.gr

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Youth Pass 2024: Πάνω από 145.000 οι δικαιούχοι

Τι πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι του Youth Pass

Περισσότεροι από 145.000 είναι οι νέοι 18 και 19 ετών, οι οποίοι θα λάβουν δικαιούνται 150 ευρώ, στο πλαίσιο του Youth Pass 2024.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των υπουργείων Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε 69.825 ανέρχονται οι 18χρονοι έκαναν αίτηση μέχρι τις 15 Μαΐου για το Youth Pass.

Youth Pass: Πώς πιστώνεται στους δικαιούχους

Η πίστωση της ενίσχυσης 150 ευρώ γίνεται με τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, η οποία θα σταλεί στα πιστωτικά ιδρύματα μέχρι τις 31 Μαΐου.

Στη συνέχεια, οι ωφελούμενοι μπορούν να αξιοποιήσουν το ποσό της ενίσχυσης για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών.

Αναλυτικά, η ψηφιακή χρεωστική κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών στις παρακάτω κατηγορίες επιχειρήσεων:

  • Κατηγορία εμπόρου (MCC) Περιγραφή δραστηριότητας
  • 3000 έως 3350 αεροπορικές εταιρείες, αερομεταφορές
  • 3351 έως 3500 ενοικίαση αυτοκινήτων
  • 3501 έως 3999 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις / καταλύματα
  • 4111 μεταφορές
  • 4112 σιδηροδρομικές μεταφορές επιβατών
  • 4121 υπηρεσίες ταξί
  • 4131 υπηρεσίες λεωφορείων
  • 4411 θαλάσσιες μεταφορές / ακτοπλοϊκά
  • 4457 ενοικίαση θαλάσσιων σκαφών
  • 4511 λοιπές αερομεταφορές
  • 4582 αεροδρόμια / αεροσταθμοί
  • 4722 ταξιδιωτικά πρακτορεία
  • 4789 λοιπές μεταφορές
  • 5551 ενοικίαση σκαφών
  • 5561 ενοικίαση τροχόσπιτων κ.λπ.
  • 5815 ηλεκτρονικά βιβλία, ταινίες, μουσική
  • 5942 Βιβλιοπωλεία
  • 7011 λοιπές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις / καταλύματα
  • 7032 κατασκηνώσεις αναψυχής και αθλητισμού
  • 7033 κάμπινγκ
  • 7512 λοιπές ενοικιάσεις μηχανοκίνητων οχημάτων
  • 7832 σινεμά
  • 7911 αίθουσες χορού, σχολεία, στούντιο
  • 7922 θεατρικές επιχειρήσεις, πρακτορεία εισιτηρίων
  • 7929 ορχήστρες και μπάντες
  • 7991 εκθέσεις και τουριστικές ατραξιόν, μουσεία
  • 7997 υπηρεσίες γυμναστηρίου
  • 7999 λοιπές υπηρεσίες αναψυχής

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην Καβάλα ο γιός του Φρέντι Μπελέρη

Στην πόλη της Καβάλας βρέθηκε το Σάββατο 18 Μαϊου, ο κ. Πέτρος Μπελέρης, γιός του Φρέντι Μπελέρη ο οποίος πραγματοποιήσε συναντήσεις με τον Μητροπολίτη ΦΝ-Θ, κ.κ. Στέφανο αλλά και τον Δήμαρχο Καβάλας, κ. Θόδωρο Μουριάδη ο οποίος στηρίζει τον αγώνα τπου πατέρα ττου για της Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κικίλιας: Θα είναι μια δύσκολη αντιπυρική περίοδος, χρειάζεται συστράτευση

Έκκληση προς τους πολίτες να στηρίξουν το έργο των πυροσβεστών και για συστράτευση των πάντων ώστε «να προστατεύσουμε το χωριό μας, το σπίτι μας, το νησί μας ή την πόλη μας», απηύθυνε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

«Είχαμε έναν άνυδρο χειμώνα. Θα είναι μία δύσκολη αντιπυρική περίοδος» δήλωσε στο Mega, υπογραμμίζοντας όμως πως «η δουλειά ενός υπουργού δεν είναι να παίρνει τη μάνικα και να σβήνει τις φωτιές, αλλά να προετοιμάζει την Πυροσβεστική και τις υπόλοιπες δυνάμεις γι αυτήν την προσπάθεια». Για αυτόν τον λόγο, όπως ανέφερε, από τον Δεκέμβριο του 2023 η Βουλή υπερψήφισε νόμο που κατέθεσε ο ίδιος με αντικείμενο την πρόληψη, η οποία όπως τόνισε είναι «ανώτερη της αντιμετώπισης».

Σχετικά με την υποχρέωση των ιδιοκτητών οικοπέδων για καθαρισμό που έληξε στις 30 Απριλίου και τον συνακόλουθο έλεγχο τους από τους δήμους, υπογράμμισε πως «βλέπω ότι αρκετοί συμπολίτες μας πειθαρχούν σε αυτό και βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση και αρκετοί δήμοι κάνουν ελέγχους. Υπάρχουν και αυτοί όμως που δεν πειθαρχούν και υπάρχουν και κάποιοι δήμαρχοι, πράγματι ομολογώ, που κρύβονται πίσω από -αν θέλετε- κάποια technicalities, όπως γιατί δεν έχει βγει η ψηφιακή πλατφόρμα για να δηλώνουν οι πολίτες τα οικόπεδά τους και λοιπά».

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το εξοπλιστικό πρόγραμμα πολιτικής προστασίας ΑΙΓΙΣ, επισήμανε πως «εντολή του πρωθυπουργού ήταν να ξεμπλοκάρω και να τρέξω με τάχιστες διαδικασίες το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, αξίας 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ», ενώ συμπλήρωσε αναφέροντας πως «θα αρχίσουμε να τα παραλαμβάνουμε από το καλοκαίρι του 2025 και θα ολοκληρωθεί η παραλαβή τους μέχρι το 2030».

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en