BUSINESS-STORIES

Το τοπίο των Τηλεπικοινωνιών και τα deals…

Telecoms: Ο χρόνος τελειώνει. Λίγοι έχουν το χρήμα.Τα deals που συζητούνται στο προσκήνιο και αυτά που προετοιμάζονται στο παρασκήνιο. Ο ρόλος Κόκκαλη και Γερμανού.

Σε διαδικασία ριζικής αναδιάταξης βρίσκεται το τηλεπικοινωνιακό σκηνικό στην Ελλάδα καθώς η κρίση έδωσε τη χαριστική βολή στους μεσαίους και μικρούς παίχτες, ενώ οι νέες συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού απαιτούν υψηλή ρευστότητα και ευελιξία. Με τη Vodafone σε ρόλο ρυθμιστή εξελίξεων έχοντας μπλοκάρει το deal Wind-Forthnet/NOVA και συζητώντας από θέση ισχύος με  τη HOL, του Σωκράτη Κόκκαλη το παιχνίδι φαίνεται παγωμένο. 
Των Χρήστου Φράγκου, Χριστίνας Τζογανάκη
Τουλάχιστον έτσι έμοιαζε μέχρι τη δήλωση του Μιχάλη Τσαμάζ ότι ο ΟΤΕ θα μπορούσε να κινηθεί επιθετικά εξαγοράζοντας άλλες εταιρίες αν ήταν ελκυστικές οι αποτιμήσεις κι αν το επιτρέψει η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Σίγουρα πάντως ο ΟΤΕ, με τις πλάτες της Deutsche Telekom και 1,5 δισ. στο ταμείο μπορεί να κινηθεί δυναμικά εντός και εκτός Ελλάδος καθώς και σε νέες αγορές, όπως η συνδρομητική τηλεόραση, όπου χτυπάει τη NOVA.
Όσο η Forthnet παραμένει στον «αέρα» με προβλήματα ρευστότητας και τα μετοχικά της ζητήματα σε εκκρεμότητα τόσο επιδεινώνεται η θέση της NOVA η οποία παρακολουθεί παθητικά τον ανταγωνισμό –κυρίως την ΟΤΕ TV- να εξελίσσεται μεγαλώνοντας την αγορά αλλά και παίρνοντας παράλληλα μερίδιο από τη δική της συνδρομητική βάση.
Ενώ το «μπουκέτο» καναλιών που προσφέρει η ΟΤΕ TV εμπλουτίζεται, έχοντας ήδη εξαντλήσει το διαθέσιμο εύρος που είχε αγοράσει στον δορυφόρο, η NOVA «φυτοζωεί».
Αν και πολλά deals κυοφορούνται στις τηλεπικοινωνίες τα στελέχη του κλάδου τηρούν σιγήν ιχθύος προς τα έξω, ένδειξη των έντονων παρασκηνιακών διεργασιών.
Εξελίξεις αναμένονται σύντομα και στις μικρές του κλάδου, με τη Cyta και την On Telecoms να αναζητούν εναγωνίως λύση σωτηρίας καθώς κινούνται πλέον χωρίς ρευστό, αδυνατώντας να υποστηρίξουν τη συνδρομητική τους βάση.
Όπως έχει επισημάνει και παλαιότερα το sofokleousin.gr ρόλο στο νέο σκηνικό θα έχουν και οι Πάνος Γερμανός και Σωκράτης Κόκκαλης, με τον πρώτο να κινείται μέσω της Wind αλλά και αυτόνομα.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ξένοι τηλεπικοινωιακοί όμιλοι που βολιδοσκοπούν την ελληνική αγορά έχουν προσεγγίσει τον επιχειρηματία στο πλαίσιο συζητήσεων για τη διαμόρφωση ενός νέου πόλου, μέσω της ανάληψης του ελέγχου μιας εκ των υφισταμένων εταιριών, μεγάλης ή μικρής και την ταχεία μετεξέλιξή της.
Για το λόγο αυτό ο Πάνος Γερμανός είχε πιέσει αρχικά προς την κατεύθυνση της βαθύτερης συνεργασίας με τη Wind, η οποία υλοποιείται μεν αλλά με αργούς ρυθμούς δε. Οι κινήσεις των ανθρώπων της Wind αν και κινούνται στη σωστή κατεύθυνση έχουν σημαντικές καθυστερήσεις με αποτέλεσμα να χάνουν το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού.
Στην περίπτωση της Forthnet η έλλειψη σχεδιασμού και βούλησης για την ολοκλήρωση του deal με κάθε τρόπο επέτρεψε στη Vodafone να έρθει σε συμφωνία με τους Άραβες μετόχους της εταιρίας και να αποκτήσει το 6% μπλοκάροντας κατ ουσίαν τις εξελίξεις.
Η δυναμική που έχει διαμορφωθεί στον χώρο καθώς και η επιτακτική ανάγκη των τραπεζών να δώσουν λύσεις και να αποφύγουν «κανόνια» στον χώρο αναμένεται να οδηγήσουν σύντομα σε deals τα οποία θα προκαλέσουν τεκτονικούς σεισμούς και εν τέλει πλήρη αναμόρφωση του σκηνικού.
Βέβαιη θεωρείται και η συμμετοχή της HOL σε κάποιο ευρύτερο σχήμα με εταιρία κινητής τηλεφωνίας. Η πλέον πιθανή λύση φαίνεται η διεύρυνση της συμμαχίας με τη Vodafone, η οποία έχει διεθνή κουλτούρα, ρευστό και λόγω της μητρικής την προτιμούν οι τράπεζες.
Η Vodafone ολοκλήρωσε μεγάλο deal στην Ισπανία εξαγοράζοντας εταιρία συνδρομητικής τηλεόρασης και σταθερής τηλεφωνίας έναντι 7 δισεκατομμυρίων. Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί επιτρέπουν μια τέτοια κίνηση και στην ελληνική αγορά, κάτι που φαίνεται ότι θα συμβεί σύντομα.
Αν πάντως η Vodafone κινηθεί προς την κατεύθυνση της Forthnet τότε τα πράγματα για τη HOL δυσκολεύουν, καθώς οι τράπεζες δύσκολα θα συναινούσαν την εξαγορά από τη Wind, λόγω του  υπέρογκου δανεισμού.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα αποκτούσε ρόλο ο ΟΤΕ, ο οποίος θεωρείται αρκετά μεγάλος και με δανεισμό στα επίπεδα του EBITDA καλύπτει τις προδιαγραφές.
Συνεπώς ενδεχόμενο deal της Vodafone με τη Forthnet θα δημιουργούσε «καραμπόλα» οδηγώντας τη HOL στην αγκαλιά του ΟΤΕ και τη Wind σε αναζήτηση νέας στρατηγικής καθώς θα μείνει χωρίς συνδρομητική τηλεόραση. Υπ αυτές τις συνθήκες η διεύρυνση της συνεργασίας με τον Πάνο Γερμανό θα επιτακτική.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version