Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Το τηλεφώνημα και η συνάντηση που άλλαξαν τα σχέδια του Πάνου Καμμένου

image_print

Το τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα στον Πάνο Καμμένο και το τετ α τετ μου φαίνεται να ορίστηκε για την Παρασκευή άλλαξε τα σχέδια του προέδρου των ΑΝΕΛ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Τσίπρας και Καμμένος αναμένεται να έχουν μία συνάντηση την Παρασκευή κάτι που δρομολογεί ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Η είδηση της συνάντησης των συγκυβερνητών βγήκε από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, ο οποίος ακύρωσε τηλεοπτική συνέντευξη, που είχε προγραμματιστεί για σήμερα Τετάρτη σε κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας, και ζήτησε να μεταφερθεί για την Παρασκευή.

Όπως εξήγησε ο κ. Καμμένος θα προηγηθεί, την ίδια ημέρα, δηλαδή την Παρασκευή, το «ραντεβού» με τον πρωθυπουργό, και γι’ αυτό και η συνέντευξή του θα πρέπει να δοθεί την ίδια ημέρα, μετά τη συνάντηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο  πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, επρόκειτο να παραχωρήσει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, σήμερα στις 19:55 ενώ μία ώρα νωρίτερα, στις 19:00, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας δίνει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open.

Στην ανακοίνωση του τηλεοπτικού σταθμού Star αναφέρεται ότι:

«Aνέβαλε  o Πάνος Καμμένος  τη συνέντευξη που θα παραχωρούσε αύριο Τετάρτη 9 Ιανουαρίου στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star. Η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί μετά τη συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό που θα γίνει αυτή την Παρασκευή».

Η επίσκεψη στην Αθήνα της Άνγκελα Μέρκελ, την Πέμπτη και την Παρασκευή, φαίνεται ότι έπαιξε το ρόλο της καθώς  φέρεται να εκτιμήθηκε από των πρωθυπουργό και τον υπουργό Άμυνας ότι θα πρέπει να μην σκιαστεί η επίσκεψή της από της ενδοκυβερνητικές διαφορές.

Όλα αυτά, ενώ το πρωί της Τετάρτης είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ, από την οποία αναμένεται να προκύψουν πολιτικές εξελίξεις με φόντο τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει προγραμματίσει συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας στις 10:00 και στις 11:00 συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής των ΑΝΕΛ. Πηγές των ΑΝΕΛ διευκρίνιζαν ότι στις συνεδριάσεις αυτές θα καθοριστεί ένας οδικός χάρτης των εξελίξεων.

Χρυσοβελώνη: Δεν θα πάω στη συνεδρίαση των ΑΝΕΛ

Οι εξελίξεις στους ΑΝΕΛ είναι ραγδαίες, καθώς η βουλευτής των ΑΝΕΛ και υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη φαίνεται να ανοίγει την πόρτα εξόδου από το κόμμα Καμμένου δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να παραστεί στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Δήλωσε παράλληλα ότι στηρίζει την κυβέρνηση. Όπως εξήγησε δεν θα πάει γιατί ενημερώθηκε αρκετά καθυστερημένα για τη συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ την Τετάρτη και είχε ήδη πριν τις γιορτές ανειλημμένο πρόγραμμα επισκέψεων με αποτέλεσμα να βρίσκεται στην Πάτρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πάνος Καμμένος έχει μιλήσει από το περασμένο Σάββατο για «αποστασία», διαβλέποντας ότι αρκετοί βουλευτές των ΑΝΕΛ προτίθενται να ψηφίσουν την συμφωνία των Πρεσπών.

Την ώρα που πολλοί εκτιμούν ότι ήρθε πλέον η ώρα του διαζυγίου για τους συγκυβερνήτες ο Αλέξης Τσίπρας δεν δείχνει διάθεση να έρθει σε κόντρα με τον Πάνο Καμμένο.

Η αναβολή της τηλεοπτικής συνέντευξης του Αλέξη Τσίπρα στο Open που είχε προγραμματισθεί για την Τρίτη 8 Ιανουαρίου και τελικά θα πραγματοποιηθεί απόψε δημιούργησε ένα παιχνίδι διαρροών με το Μαξίμου να κάνει λόγο για μια προκαθορισμένη αλλαγή ημέρας.

Στο κλίμα αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας δε δίστασε να στείλει τα δικά του μηνύματα, δείχνοντας ότι δεν είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για τις προθέσεις του Πάνου Καμμένου. Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να φέρει την συμφωνία με την ΠΓΔΜ και την περάσει. «Η κυβέρνηση έχει τις 151 ψήφους για οποιαδήποτε ψηφοφορία». Αυτό ήταν μήνυμα μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Με αυτό τον τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει σίγουρος ότι συγκεντρώνει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 151 βουλευτών για να περάσει από το κοινοβούλιο τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και να κερδίσει οποιαδήποτε άλλη ψηφοφορία – για παράδειγμα το ενδεχόμενο πρότασης μομφής.

Το μήνυμα της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει το μπαλάκι στη ΝΔ, την οποία κάλεσε το Μέγαρο Μαξίμου να καταθέσει, εφόσον το επιθυμεί, πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, και δείχνει αισιόδοξο να ξεπεράσει και αυτό το σκόπελο.

Βέβαιος ότι υπάρχει πλειοψηφία 151 βουλευτών και για την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και για την κυβερνητική πλειοψηφία γενικότερα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Τόνισε ότι όλοι ανεξαιρέτως πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, και οι νυν πολιτικοί και οι παλαιότεροι.

Να κατονομάσει τους πρόθυμους βουλευτές που θα δώσουν την πλειοψηφία των 151 εδρών, όπως φέρεται να δήλωσε στην Πολιτική Γραμματεία του ΣYPIZA, καλεί τον πρωθυπουργό Aλέξη Tσίπρα, η Νέα Δημοκρατία.

Ποιοι είναι οι 151 που αναμένεται να στηρίξουν τη συμφωνία των Πρεσπών

Το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται πως έχει κάνει τους υπολογισμούς του σχετικά με την ψήφιση της συμφωνίας. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα 145. Στην κυβέρνηση φαίνεται πως υπολογίζουν και στους τέσσερις βουλευτές του Ποταμιού (Στ. Θεοδωράκης, Γ. Μαυρωτάς, Σπ. Λυκούδης και Σπ. Δανέλλης). Άλλωστε, ο κ. Δανέλλης έχει δηλώσει ανοιχτά πως «εμείς θα υπερψηφίσουμε την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Τον μαγικό αριθμό των 151 συμπληρώνουν ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και η Κατερίνα Παπακώστα.

Ο κ. Παπαχριστόπουλος, μάλιστα, ξεκαθάρισε σε κάθε τόνο, ότι διαφωνεί με το κόμμα του σε ότι αφορά τη Συνθήκη των Πρεσπών και θα την υπερψηφίσει όταν θα έρθει στη Βουλή. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν πρόκειται να συμβάλλω με κανέναν τρόπο στο να πέσει η παρούσα Κυβέρνηση».

Click to comment

Απάντηση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

Νέο Χωροταξικό για τη Βιομηχανία: Οι ενστάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και οι προτάσεις της Περιφέρειας ΑΜΘ

Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με θέμα το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τη Βιομηχανία.
image_print

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης βρέθηκε το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τη Βιομηχανία, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να καθορίσει τις κατευθύνσεις ανάπτυξης της βιομηχανικής δραστηριότητας στη χώρα τα επόμενα χρόνια.

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατέθεσε σειρά παρατηρήσεων και προτάσεων προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζητώντας βελτιώσεις σε κρίσιμα σημεία του σχεδίου, ενώ η περιφερειακή παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισε την εισήγηση, ασκώντας συνολική κριτική τόσο στο περιεχόμενο του νέου χωροταξικού όσο και στη στάση της διοίκησης της Περιφέρειας.

Η θέση της Περιφέρειας

Η διοίκηση της Περιφέρειας χαρακτηρίζει θετική την προσπάθεια εκσυγχρονισμού του χωροταξικού σχεδιασμού για τη βιομηχανία, ωστόσο θεωρεί ότι απαιτούνται σημαντικές αλλαγές ώστε το νέο πλαίσιο να συμβαδίζει με το ισχύον Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Μεταξύ των βασικών προτάσεων που κατέθεσε περιλαμβάνονται:

  • η προστασία της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας,
  • η διατήρηση της συνοχής του περιφερειακού χωροταξικού σχεδιασμού,
  • η προστασία ευαίσθητων οικοσυστημάτων,
  • η αποφυγή άναρχης εγκατάστασης παραγωγικών δραστηριοτήτων,
  • η αποσαφήνιση των προβλέψεων που αφορούν τις εξορυκτικές δραστηριότητες, με διαφορετικά χωροταξικά κριτήρια ανά κατηγορία εξόρυξης.

Η Περιφέρεια εκτιμά ακόμη ότι το νέο πλαίσιο μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις ενίσχυσης της μεταποίησης και της βιομηχανικής ανάπτυξης, υπό την προϋπόθεση ότι θα ενσωματωθούν οι απαραίτητες διορθώσεις.

Η κριτική της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» υποστηρίζει ότι το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο δεν αποτελεί ένα ουδέτερο τεχνικό εργαλείο, αλλά αποτυπώνει συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Σύμφωνα με την παράταξη, οι προβλέψεις του σχεδίου εξυπηρετούν κυρίως τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, με στόχο –όπως αναφέρει– την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής μεταποίησης, της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης και της κυκλικής οικονομίας.

Η παράταξη θεωρεί ότι οι αλλαγές δεν διασφαλίζουν ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος, καθώς εξακολουθούν να επιτρέπουν τη χωροθέτηση οχλουσών εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων με σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Ενστάσεις για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» εστιάζει ιδιαίτερα στις προβλέψεις που κατατάσσουν την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη στα «ενδιάμεσα εφοδιαστικά κέντρα διαπεριφερειακής εμβέλειας», υποστηρίζοντας ότι ο σχεδιασμός αυτός υπηρετεί τη μετατροπή της περιοχής σε διεθνή κόμβο της εφοδιαστικής αλυσίδας προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Παράλληλα εκφράζει έντονες επιφυλάξεις για τις διατάξεις που επιτρέπουν τη χωροθέτηση βιομηχανικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με αγροτικές πρώτες ύλες ακόμη και σε περιοχές Αγροτικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας.

Αναφορές σε εξορύξεις και περιβάλλον

Στην τοποθέτησή της, η παράταξη ασκεί επίσης κριτική στις προβλέψεις που επιτρέπουν την εγκατάσταση δραστηριοτήτων σε μεταλλεία, λατομεία, προστατευόμενες περιοχές και δασικές εκτάσεις, όταν τεκμηριώνεται τεχνικοοικονομική αναγκαιότητα.

Όπως υποστηρίζει, οι συγκεκριμένες διατάξεις ενδέχεται να ανοίξουν τον δρόμο για νέες εξορυκτικές δραστηριότητες, μεταξύ αυτών και για εξορύξεις χρυσού σε Έβρο και Ροδόπη.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» υπενθυμίζει ακόμη προηγούμενες παρεμβάσεις στην περιοχή, όπως τη διέλευση του αγωγού TAP από τα Τενάγη Φιλίππων, την ανάπτυξη έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε προστατευόμενες περιοχές και τη συνεχή αδειοδότηση λατομείων μαρμάρου, υποστηρίζοντας ότι αποτελούν παραδείγματα εφαρμογής του ισχύοντος χωροταξικού σχεδιασμού.

Κριτική και προς τη διοίκηση της Περιφέρειας

Η παράταξη θεωρεί ότι οι παρατηρήσεις της διοίκησης της Περιφέρειας δεν μεταβάλλουν τον βασικό προσανατολισμό του σχεδίου και εκφράζει τη διαφωνία της με το γεγονός ότι δεν ζητείται ρητά ο αποκλεισμός επενδύσεων εξόρυξης χρυσού στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Όπως επισημαίνει, η πρόταση της Περιφέρειας περιορίζεται στην ανάγκη αποσαφήνισης των σχετικών διατάξεων και στη θέσπιση διαφορετικών χωροταξικών κριτηρίων ανά κατηγορία εξόρυξης.

Καταψήφισε το σχέδιο

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ανακοίνωσε ότι καταψήφισε το προτεινόμενο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τη Βιομηχανία, υποστηρίζοντας ότι δεν υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας αλλά τις επιδιώξεις της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Από την πλευρά της, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης επιμένει στην ανάγκη ουσιαστικών τροποποιήσεων του σχεδίου, ώστε το τελικό χωροταξικό πλαίσιο να εξασφαλίζει ισορροπία ανάμεσα στην αναπτυξιακή προοπτική, την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη αξιοποίηση των φυσικών πόρων της περιοχής.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κομοτηνή: Νέα ώθηση στα δύο Δικαστικά Μέγαρα

Κομοτηνή-συνάντηση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για το νέο και το ιστορικό Δικαστικό Μέγαρο
image_print

Νέα ώθηση αποκτούν οι διαδικασίες για το νέο και το ιστορικό Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής, έπειτα από συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, Σοφία Μιχαλιτσούδη, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, και ο Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Λάζαρος Τσαταλμπασίδης.

Από την πλευρά του Υπουργείου συμμετείχαν ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιάννης Μπούγας, ο Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης, Πέλοψ Λάσκος, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Βασικό αντικείμενο της συνάντησης ήταν η επιτάχυνση της αναβάθμισης του νέου Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής και η δρομολόγηση των απαιτούμενων ενεργειών για τη διάσωση και ανάπλαση του ιστορικού Δικαστικού Μεγάρου της πόλης.

Δημοπράτηση του νέου Δικαστικού Μεγάρου έως το τέλος του 2026

Κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε να προχωρήσουν έως το τέλος του έτους η έγκριση της χρηματοδότησης και η δημοπράτηση του έργου για το νέο Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται σημαντική για την αναβάθμιση των δικαστικών υποδομών της Ροδόπης και τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των δικαστικών υπηρεσιών.

Το σχέδιο για το ιστορικό Δικαστικό Μέγαρο

Παράλληλα, κατατέθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης το σχέδιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του ΤΑΧΔΙΚ και της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η προγραμματική σύμβαση αφορά τις παρεμβάσεις που απαιτούνται για τη διάσωση και ανάδειξη του ιστορικού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής, το οποίο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα της πόλης.

Όπως είχε ανακοινωθεί κατά την επίσκεψη του Υφυπουργού Δικαιοσύνης και του Γενικού Γραμματέα στην Κομοτηνή, οι σχετικές ενέργειες αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η δήλωση του Ευριπίδη Στυλιανίδη

Ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, δήλωσε:

«Ευχαριστούμε τον αρμόδιο Υφυπουργό Δικαιοσύνης και καλό φίλο Γιάννη Μπούγα για την άμεση ανταπόκριση, αλλά και τον αρμόδιο Υπουργό Γιώργο Φλωρίδη για το ενδιαφέρον και την ευαισθησία τους. Σχεδιάζουμε όλοι μαζί. Διεκδικούμε συστηματικά. Συνεργαζόμαστε με τον Σύλλογό μας και προωθούμε αιτήματα για τα οποία παλεύουμε εδώ και χρόνια. Πιστεύω ότι επιταχύνουμε την αναβάθμιση των δικαστικών μας υποδομών και αναδεικνύουμε τα ιστορικά τοπόσημα της περιοχής μας. Τα παρακολουθούμε από κοντά ώσπου να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Κάθε βήμα μετράει.»

Η δήλωση της Σοφίας Μιχαλιτσούδη

Η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, Σοφία Μιχαλιτσούδη, δήλωσε:

«Συνεχίζοντας τις προσπάθειες ετών του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, βρεθήκαμε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να καταθέσουμε το σχέδιο για τη διάσωση του ιστορικού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής. Η ηγεσία του Υπουργείου, τηρώντας τη δέσμευσή της, προχωρά με γοργούς ρυθμούς τις διαδικασίες, ώστε να σωθεί το τοπόσημο της πόλης. Σημαντικός είναι και ο ρόλος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία συνεισφέρει, μέσω της αναπτυξιακής της εταιρείας, στην εκπόνηση των απαιτούμενων ενεργειών.»

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξάνθη: Μπαράν – «Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου για την αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία»

Ξάνθη-η απάντηση του Υπουργείου και η παρέμβαση Μπουρχάν Μπαράν για την αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία
image_print

Με αφορμή την απάντηση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην κοινοβουλευτική ερώτηση που είχε καταθέσει για την αντιπλημμυρική και αντιπυρική θωράκιση της Ξάνθης, ο βουλευτής Μπουρχάν Μπαράν επανέρχεται στο θέμα, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για το επίπεδο προστασίας της περιοχής απέναντι στις φυσικές καταστροφές.

Ο βουλευτής υποστηρίζει ότι η απάντηση του Υπουργείου δεν περιλαμβάνει σαφές χρονοδιάγραμμα συγκεκριμένων έργων, αλλά κυρίως αναφορές σε σχέδια, εγκυκλίους και διοικητικές διαδικασίες.

Παράλληλα, στην επίσημη απάντηση επιβεβαιώνεται ότι ο Δήμος Τοπείρου και οι Δημοτικές Κοινότητες Μάνδρας και Αβδήρων εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η διαχείριση των συνεπειών από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τις πλημμύρες του Φεβρουαρίου 2026.

Το Υπουργείο αναφέρεται επίσης στην εκπόνηση Master Plan αντιπλημμυρικής προστασίας μέσω του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ», καθώς και στα μέτρα αντιπυρικής προστασίας που εφαρμόζονται στην περιοχή, όπως η επιτήρηση με drone, η εγκατάσταση υδατοδεξαμενών και οι έλεγχοι σε υδροστόμια, πυροφυλάκια και δασικό οδικό δίκτυο.

Ακολουθεί αυτούσιο το δελτίο Τύπου του Μπουρχάν Μπαράν και στη συνέχεια τα βασικά σημεία της απάντησης του Υπουργείου.

Δελτίο Τύπου Μπουρχάν Μπαράν

Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου για την αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία της Ξάνθης

Η απάντηση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην υπ. αριθμ. 6180/15-06-2026 κοινοβουλευτική ερώτηση που κατέθεσα επιβεβαιώνει, δυστυχώς, την έντονη ανησυχία μου για το επίπεδο θωράκισης της Ξάνθης απέναντι στις φυσικές καταστροφές.

Αντί να δοθούν σαφείς απαντήσεις για συγκεκριμένα έργα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, το μεγαλύτερο μέρος της απάντησης εξαντλείται στην παράθεση εγκυκλίων, νομοθετικών προβλέψεων, διοικητικών διαδικασιών και σχεδίων. Οι πολίτες, όμως, δεν αισθάνονται ασφαλείς με αναφορές σε πρωτόκολλα και σχεδιασμούς επί χάρτου. Αισθάνονται ασφαλείς μόνο όταν βλέπουν έργα να υλοποιούνται.

Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου, διότι το ίδιο το Υπουργείο παραδέχεται ότι ο Δήμος Τοπείρου και περιοχές του Δήμου Αβδήρων εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς οι συνέπειες των πλημμυρών δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί. Η πραγματικότητα αυτή αποδεικνύει ότι οι τοπικές κοινωνίες συνεχίζουν να βιώνουν τις συνέπειες των καταστροφών χωρίς την ουσιαστική κρατική παρέμβαση που απαιτείται.

Την ίδια στιγμή, αντί να παρουσιάζεται ένα σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης ώριμων έργων, το Υπουργείο παραπέμπει σε ένα μελλοντικό Master Plan αντιπλημμυρικής προστασίας, για το οποίο ακόμη αναμένονται οι απαιτούμενες διαδικασίες. Η Ξάνθη, όμως, δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει άλλο σχεδιασμούς χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Αντίστοιχα, στο σκέλος της αντιπυρικής προστασίας, η μοναδική ουσιαστική αναφορά αφορά τη λειτουργία drone επιτήρησης και την εγκατάσταση υδατοδεξαμενών. Τα μέσα αυτά είναι χρήσιμα, αλλά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την ολοκληρωμένη πρόληψη, τα έργα υποδομής, τον καθαρισμό ρεμάτων και δασικών εκτάσεων, τη συντήρηση των υποδομών και την ουσιαστική ενίσχυση των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας.

Η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας και του φυσικού πλούτου του τόπου μας δεν μπορεί να παραμένει στις εξαγγελίες. Απαιτεί πράξεις, ευθύνη και πολιτική βούληση.

Τι αναφέρει η απάντηση του Υπουργείου

Στην επίσημη απάντηση προς τη Βουλή, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας διευκρινίζει ότι ο βασικός του ρόλος αφορά τον συντονισμό των φορέων που εμπλέκονται στην πρόληψη, την ετοιμότητα και τη διαχείριση των συνεπειών από φυσικές καταστροφές.

Για την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης αναφέρονται τα εξής:

  • Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον Δήμο Τοπείρου παρατείνεται έως τις 5 Νοεμβρίου 2026, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η διαχείριση των συνεπειών από τις πλημμύρες που προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις της 5ης Φεβρουαρίου 2026.
  • Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις Δημοτικές Κοινότητες Μάνδρας και Αβδήρων παρατείνεται έως τις 13 Νοεμβρίου 2026, λόγω των συνεπειών από πλημμύρες και παράκτια διάβρωση που προκάλεσαν τα καιρικά φαινόμενα της 14ης και 15ης Φεβρουαρίου 2026.
  • Οι αποφάσεις αυτές δίνουν τη δυνατότητα στους αρμόδιους φορείς να προχωρούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σε δράσεις και έργα πολιτικής προστασίας, όπως αποκαταστάσεις υφιστάμενων υποδομών.
  • Στο Εθνικό Πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας «ΑΙΓΙΣ» περιλαμβάνεται δράση για την εκπόνηση Master Plan έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, συνολικού προϋπολογισμού 22 εκατ. ευρώ. Η προθεσμία υποβολής προτάσεων λήγει στις 16 Νοεμβρίου 2026 και αναμένεται η υποβολή του Τεχνικού Δελτίου Πράξης από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.
  • Για την αντιπυρική περίοδο 2026 λειτουργεί drone επιτήρησης στην πόλη της Ξάνθης, ενώ έχουν τοποθετηθεί υδατοδεξαμενές σε καίρια σημεία του νομού.
  • Υπάρχουν επίσης διαταγές του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος για ελέγχους υδροστομίων, υδατοδεξαμενών, πυροφυλακίων και δασικού οδικού δικτύου, καθώς και για επικαιροποίηση των σχεδίων επέμβασης.

Το Υπουργείο επισημαίνει ακόμη ότι για ζητήματα που δεν εμπίπτουν στις δικές του αρμοδιότητες, η απάντηση διαβιβάστηκε στα Υπουργεία Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να τοποθετηθούν σχετικά.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en